Ruotsissa tilanne saattaa olla ongelmallisempi, jos pääministeripuolue on tehnyt sopimuksen ratkaisevan äänen (tyhjä) antaneen kurdin ja entisen vasemmistolaisen lapsisotilaan kanssa. Asialla spekuloitiin ennen äänestystä ja mitään tietoa itselläni ei ole.
Hesarissa on koko sivun juttu hänestä. Artikkeli on vain tilaajille, joten lyhyt taustoitus voisi olla paikallaan, jotta tiedetään, millaisesta henkilöstä on kyse. Ainakaan itse en tiennyt hänestä juuri mitään.
Amineh Kakabaveh on syntynyt Iranin Kurdistanissa 70-luvun puolivälissä. Tarkka päivä tai edes vuosi ei ole tiedossa. Ikä on vastaajasta riippuen 44-51 vuotta. Artikkelin mukaan Kakabavehin ollessa 12-vuotias viranomaiset ilmoittivat hänen isälleen, että isän on naitettava tyttärensä tai tytär teloitetaan. Kakabaveh ei halunnut naimisiin, kantaa huntua tai alistua miehelleen vaan olla vapaa. Niinpä hän liittyi kurdien Peshmerga-joukkoihin, jotka kävivät sissisotaa kurdien oikeuksien puolesta. Samoissa joukoissa oli paljon hänen sukulaisiaan, ja siellä naiset ja miehet ovat ilmeisesti tasa-arvoisia. Hän sai alaikäisenä sotilaskoulutuksen ja työskenteli useissa tehtävissä, hoiti talousasioita ja toimi henkivartijana.
Vuonna 1992 Kakabaveh tuli pakolaisena Ruotsiin veljensä kanssa. Terveystarkastuta tehnyt ruotsalaislääkäri oli löytänyt Kakabavehin verestä jäämiä kaasuhyökkäyksestä, jonka Saddam Hussein teki 1988 ja jossa kuoli yli 5000 kurdia. Kokemustensa takia hänestä on tullut feministi ja vapaustaistelija sekä kunniakultturin ja islamismin vastustaja. Hän liittyi vasemmistoon ja nousi valtiopäiville vuonna 2008. Vuonna 2019 hän erosi vasemmistosta, koska se ei hänen mukaansa ottanut vakavasti kunniakulttuurin ja islamismin ongelmia. Sen jälkeen hänestä tuli sitoutumaton valtiopäiväedustaja.
Kakabaveh on itsekin hämillään tilanteesta, jossa hänen katsotaan olevan ratkaisevassa asemassa äänestyksissä, mutta kokee, ettei hänellä ole muuta vaihtoehtoa, kuin äänestää ja taistella oikeana pitämiensä asioiden puolesta. Hän kokee taistelevansa miljoonien kurdien puolesta. Monien mielestä hänen äänensä on terroristin ääni, ja joku näin ajattelevista on lähettänyt hänen perheelleen uhkauksia.
Hän on tosiaan tehnyt Ruotsin demarien kanssa sopimuksen, jonka mukaan demarit tukevat kurdien aseellisia YPG-joukkoja sekä kurdipuolue PYD:tä, joka hallinnoi Syyrian kurdialuetta. Toisaalta Kakabavehin mielestä PKK:takaan ei pitäisi leimata terroristijärjestöksi, kun taas Erdoganin mielestä ilmeisesti kaikki kurdijärjestöt ovat terroristijärjestöjä. Svenska Dagbladetissa oli haastateltu kahta Turkki-asiantuntijaa, jotka arvelivat, että Kakabavehin ja demarien kurdisopimuksen takoa Ruotsi voi unohtaa Nato-jäsenyyden. Kakabaveh itse vastustaa jäsenyyttä eikä usko, että Venäjä kohdistaisi Ruotsiin erityistä uhkaa. Putin pitäisi kyllä hänenkin mielestään pysäyttää.
Hän ei aio asettua ehdolle ensi syksyn vaaleissa.
Amineh Kakabaveh on ruotsalainen valtiopäiväedustaja, josta tuli sattumalta yksi Ruotsin suurimpia vallankäyttäjiä. Hän puhuu kurdien puolesta ja vastustaa Turkin presidenttiä. HS:n haastattelussa hän kertoo, miksi ei voi koskaan luovuttaa.
www.hs.fi
Tämä on kyllä hankala asia, sillä kurdit olivat käsittääkseni merkittävä apu taistelussa ISISiä vastaan, ja sodan päättymisen jälkeen - jos muistan oikein - Trump heitti kurdit bussin alle ja enemmän tai vähemmän jätti nämä Turkin armoille. Erdogan ilmeisesti pitää kurdien itsenäisyys- tai edes autonomiahaaveita uhkana omille haaveilleen jonkinlaisesta Suur-Turkista, ja näistä kaukana Pohjolasta tapahtuvista eturistiriidoista Suomi ja Ruotsi nyt maksavat hintaa.