Tämä Erdoganin omiinpäin veto syö paljon Naton uskottavuudelta. Voiko vaikka Portugali luottaa siihen, että Turkki kunnioittaa viidettä artiklaa siinä kohdassa kun Portugalia päin hyökätään eikä ala lypsää jotain etua kun pienempi maa kaipaa jotain? Naton koko idea on siinä, että porukassa puolustetaan. Mitä enemmän synnytetään sisäisiä ristiriitoja niin sitä vähemmän on viidennellä artiklalla uskottavuutta.
Niin, Naton ja Turkin välejä hiertää se, että Turkkiin on vaikea luottaa. Aika moni maa on haluton viemään aseita Turkille ihan siksi, kun sitä ei tiedä, mistä ne myöhemmin löytyvät. Siksi minä pidin mahdollisena, että Turkki nyt esiintyisi luotettavana, mutta ei näköjään - toisaalta Erdoganilla on kieltämättä erikoisia ratkaisuja ongelmiin, kun päätöksiä ohjaa lyhytnäköinen suosion tavoittelu. Siis ilman mitään sarvia ja hampaita, Erdoganhan on jo pitkään ollut pissaamassa housuun pakkasella, siis esimerkiksi, pakottanut keskuspankin korkoja alas torjuakseen inflaatiota ja se puolestaan on leviämässä maassa ihan käsiin.
Nyt kun talous on mitä on, niin suosiota haetaan sitten tällä (siis Suomen Nato-hakemuksella) eli sieltä koetetaan saada joku lyhyen tähtäimen pikavoitto, jolla ratsastaa vaaleihin.
Aiemmin jo totesin, että Suomen kannattaa seurata Turking galluppeja. Pahimmillaan tämä tosiaan kestää Turkin ensi kesän vaaleihin saakka, ja silloin voittaja voi olla Erdogan tai oppositio. Molempiin skenaarioihin kannattaa valmistautua.