Mainos

Suomi hakee Nato-jäsenyyttä

  • 1 080 708
  • 10 343

Tulisiko Suomen liittyä Natoon

  • Kyllä

    Ääniä: 764 90,7%
  • Ei

    Ääniä: 78 9,3%

  • Äänestäjiä
    842
  • Poll closed .
Suosikkijoukkue
HIFK
Hesari on käynyt haastattelemassa Liettuan "itsenäisyyden isähahmoa", 89-vuotiasta Vytautas Landbergisiä. PItkä juttu on kaikkien luettavissa, joten kannattaa käyttää muutama minuutti sen lukemiseen.

Nostan tähän yhden lainauksen miehen suusta, koska se sopii hyvin tämänkin ketjun aiheeseen:
”He [venäläiset] haluavat kieltää maita liittymästä puolustusliittoon. Koska ’me Venäjällä emme halua, että teillä on puolustuksenne. Olkaa ilman puolustusta, se on hyvä’”, Landsbergis sanoo puhumalla joitakin lauseita Putinin ajatuksia mukaillen.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Media tekee muka nato-propagandaa, mutta kuitenkin Erkin kaltainen vanha ukko saa samoissa medioissa jatkuvasti näkyvyyttä. Miten voi olla äijä noin pihalla?

Yleensä sanaa valtamedia halveksuvasti käyttävät ovat yleensä niitä, joille MV:n tapaisen aviisit uppoavat ja ilmeisesti Erkkikin on liukumassa sinne, missä Väyrynen on jo vuosia ollut. Samoin Kokoomuksen talouspolitiikan kommentointi Arbeit mach frei -lauseella kertoo ihan riittävästi tästä henkilöstä.
 

Risa

Jäsen
Suosikkijoukkue
SoJy vuodesta-61, Jokerit 1972-2013; 2022, Україна
En ole itse ollut pöydässä, jossa päätöksiä on tehty. Mutta jos eräät puheet oikein ymmärsin, niin Mig-29 oli eräs erittäin merkittävä tehtävä vertailussa referenssi-koneena. Netistä löytyy riittävästi vertailuja Hornetiin, joissa Migiä pidetään hyvinkin varteenotettavana vastuksena. Loppusuoralle koneella ei kumminkaan ollut mitään asiaa, sillä raha ja politiikka olivat ylittämättömät esteet.

Tässä asiassa olet oikeassa, mutta Suomen ilmavoimat eivät enää tuon hankinnan aikoihin perustaneet tarpeitaan vanhentuneeseen ajatteluun hävittäjäkoneen kaartotaistelu ominaisuuksista. Painopiste oli siirretty kehittyneisiin asejärjestelmiin ja monikäyttöisyyteen, siksi Migit oli siis lähinnä näön vuoksi mukana, ei todellisena vaihtoehtona kuin ehkä poliitikoille.

Edit: Lukuunottamatta sitä faktaa, että ei ollut kyseessä raha, ehkä snadisti politiikka, mutta pääasiassa MG29 oli vanhentunut auttamattomasti moderniin ilmasotaan!
 
Viimeksi muokattu:

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Epäjärjestyksessä:

Itse olen kansallisen puolustuskyvyn kannattaja. Kannatan myös sotilaallista liittoutumista.
Niin minäkin.

Mutta siitä en ole vakuuttunut, että Nato on ainoa/paras vaihtoehto. Isoissa organisaatioissa on aina enemmän/suurempia näkemyseroja. Mä uskon siihen, että kun on tarpeeksi tahtoa ja voimaa, niin ei tarvii kerjäillä apuja muilta.
Minä puolestani uskon, että vaikka perusta on oma tahto ja voima, niin sodassa ei ole olemassa sellaista käsitettä kuin "liian paljon tulivoimaa". Mitä enemmän saa tukea taakseen ja tulta eteensä, sen enemmän se tositilanteessa säästää suomalaisten verta, ja sitä korkeammaksi se nostaa kynnyksen edes aloittaa sotaa.

Nato ei sinänsä ole minusta ideaali Suomelle, mutta se silti pitää sisällään elementtejä, jotka minusta ovat ideaaleja. Natossa ovat mukana jo Suomea ja Ruotsia lukuunottamatta muut Pohjoismaat ja Itämeren maat. Nämä ovat minusta ensiarvoisen tärkeitä liittolaisia, koska nämä maat jakavat samat turvallisuusintressit.

Minusta samoin on aika ideaalia, että Suomi on liittolaisena sellaisten sotilaallisesti vahvojen tahojen kanssa, jotka myös uskaltavat käyttää voimaansa liittolaistensa puolustamiseksi. Tällaisia maita ovat tällä hetkellä UK ja USA. Kuten selonteossa todetaan, niin Suomen yksi vaihtoehto olisi lujittaa kahdenkeskistä puolustusyhteistyötä USA:n kanssa, mutta Natossa se tulee ikään kuin kaupantekijäisenä.

Natossa tulee sitten kylkiäisenä mukana Välimeren aluetta, joka ei ole meille sotilaallisesti kovin relevantti. Mutta koska nämä maat ovat suurimmaksi osaksi Euroopan maita ja EU-maita, niin hyväksyttäkööt mukaan kylkiäisenä.

Ukraina on pyytänyt aseistusta. Nyt sinne on toimitettu järeää tykistöä, panssarivaunuja, ja kokonaisia ohjusjärjestelmiä, ja jos tiedot helikoptereiden ja 20 hävittäjän ilmestymisestä lentovahvuuteen pitävät paikkansa, niin roinapuoli on kuosissa. Viime päivinä ei ole kuulunut vetoomuksia aseavun lisäämisestä. Ilmatilan sulkemista on pyydetty, mutta se on moniongelmainen kansainvälinen kipupiste, eikä siihen ole myönnytty. Jos suorana sotilaallisena apuna tarkoitat muista maista tulevia joukkoja, niin Ukraina julkisti sodan alkaessa omilla sivuillaan vetoomuksen vapaaehtoisten liittymisestä Ukrainan puolustusvoimiin. Nyt tuo vetoomus on poistettu. On arvioitu, että yli 20 000 henkilöä olisi Ukrainan ulkopuolelta tullut maahan erilaisiin sotilastehtäviin. Humanitaarinen sakki erikseen. Aseavun todellista määrää on mahdotonta arvioida, koska lähettävät maat eivät julkista tietoja. Jossain vilahti luku, että panssarintorjuntaohjuksia olisi lähetetty 70000kpl mikä on järjetön luku. Nyt en löytänyt vahvistusta. Mutta jos katsoo rahassa myönnettyjä apuja, niin puhutaan todella järkyttävistä summista. Ja nyt täytyy muistaa, että puhutaan maasta, joka ei kuulu Natoon, ei edes EU:n. Sota on kallista, mutta fyrkkaa siihen tuntuu löytyvän. Eli koen Ukrainan saaneen kutakuinkin sen avun, mitä ovat pyytäneet poislukien lentokielto. Lopputuloksena Venäjän vetäytyminen ja sodan paikallaanpolkeminen juuri nyt. Uudelleen ryhmitetty hyökkäys on pysäytetty.
Tästä olen samaa mieltä. Mutta Ukrainan saama apu on minusta poikkeuksellista. Itse kyllä haluaisin varmistaa avun saamisen sotatilanteessa. Uskon, että pelkästään EU-jäsenyys toisi Suomelle materiaalista apua sotatilanteessa, ja uskon, että se olisi käytännössä automaatio, josta ei tarvisi EU-maiden hallinnossa keskustella.

Se, mitä minusta Nato toisi tullessaan, mitä Ukrainalla ei ole, on mm.

1) Apu ilmatilan hallintaan: Hävittäjiä on vaikeampi antaa materiaaliapuna, koska ne vaativat yleensä mukanaan myös lentäjät sekä tukijärjestelmät. Ilmatilan sulkeminen johtaisi Naton ja Venäjän suoraan kontaktiin. Jos Suomi olisi Nato-maa, niin jo pelkästään hyökkäys Suomeen johtaisi suoraan kontaktiin, jolloin avun saaminen ilmatilan puolustamiseen olisi automaatio.

2) Apu merialueen auki pitämiseen: Kuten ilmatilan kanssa, Nato on ollut haluton auttamaan merialueiden auki pitämisessä, koska se tarkoittaisi omien laivojen käyttöä miehistöineen ja suoraa kontaktia Venäjän kanssa.

3) Kehittyneet asejärjestelmät: Ukrainalle on koetettu ensisijaisesti antaa sellaisia aseita, joita heillä jo on. Seuraavana on koetettu kouluttaa Ukrainan armeijaa käyttämään länsimaisia aseita. Jos kyseessä olisi Nato-maa, niin asejärjestelmät voitaisiin viedä paikalle operaattoreineen, mikä helpottaisi hommaa huomattavasti. Samoin kaikki apu - niin materiaali kuin operaattorit - voitaisiin tuoda paikalle ilmavoimien tukemana.

Euroopassa Nato-joukot koostu kansallisista joukoista, joiden käytöstä viimekädessä vastaa kukin valtio itsenäisesti. Natolla itsellään ei ole omia joukkoja. Nato:n välittömän reagoinnin joukot (VJTF) olisivat maassa 48 tunnissa, nopean toiminnan joukot (NRF) 5-30 vuorokaudessa, korkean valmiuden joukot (HRF) 30-90 vuorokaudessa, matalamman valmiuden joukot (FLR) 90-180 vuorokaudessa ja täydennysjoukot (LTBF) lampsisivat mestoille vuoden sisään. VJTF-joukkojen vahvuus on 5 000 sotilasta ja NRF-joukkojen 25 000. Eli Naton joukot eivät ehdi apuun ensi-iskun aikana, vaan se on kunkin Nato-maan omien puolustusvoimien tehtävä. Noi välittömän lähdön ukot ei riitä mihinkään Venäjän tekemän hyökkäyksen torjumisessa.
Ehdottomasti näin. Nopean toiminnan joukoista ei ole torjumaan ensi-iskua, mutta toisaalta ei ole myöskään kansallisista joukoista, jos näitä ei ryhmitellä puolustukseen jo silloin, kun vihollinen on ryhmittämässä joukkoja hyökkäykseen.

Nato-joukot ei ole videopelin stiga-ukkoja, mitä heitellään ruudulle entterillä. Ne vaativat järjettömän logistiikan, tuen ja kuljetuksen, mikä vaatii kuljetuskapasiteettia ja aikaa. Ja sitä aikaa ei välttämättä aina ole.
Venäjä kokosi joukkoja hyökkäykseen lähes vuoden ajan. Kyllä reagointiaikaa massiivisen hyökkäyksen vastaanottamiseen on.

Jotta Nato-joukoista olisi ensi-iskussa jotain hyötyä, niin Suomessa tulisi olla kymmenien tuhansien miesten Nato-tukikohtia. Ne taas lisäävät Venäjään nähden aika tavalla jännitettä, jota aika harva kaipaa lisää nykytilanteeseen verraten. Mutta olisiko Nato-joukoista oikeasti hyötyä Suomelle kriisitilanteessa? Ehkä. Käytännön kenttäkokeista ei ole tuloksia saatavana. Artikla 5 ei velvoita Nato-jäseniä yksiselitteisesti yhtään mihinkään. Joukkojen käytöstä vastaa kuinkin jäsenmaan hallitus harkittuaan riittäviä toimia. Nämä päätökset ovat väistämättä politiikkaa, missä viirit vaihtavat suuntaansa välillä omituisestikin.
Minusta kiinnität aivan liikaa huomiota maajoukkoihin. Natolla ei ole annettavaksi kovin paljoa maajoukkoja. Se, mitä on, pyritään kyllä keräämään hyökkäystä vastaanottamaan kauan ennen itse hyökkäystä, jos siinä vaiheessa joudutaan turvautumaan valmiusjoukkoihin, niin tiedustelussa on mennyt jotain pahasti pieleen. Nopean toiminnan joukot ovat nimenomaan nopean toiminnan joukkoja, joilla reagoidaan yllättäviin turvallisuusuhkiin.

Oletetaan, että vaikka nyt tulevana kesänä Venäjä alkaisi siirtää joukkoja Suomen tai Baltian rajoille. Olen melko varma, että se aiheuttaisi niin Suomessa kuin Baltian maissakin varautumista. Uskon, että Suomi aloittaisi esimerkiksi kaluston hajasijoittamisen sekä sulutusvalmistelut huomattavasti aiemmin kuin mitä Ukraina teki. Uskon myös, että jo aika varhaisessa vaiheessa Suomi alkaisi järjestellä materiaaliapua sekä valmistautua evakuointeihin.

Ainakin Suomen tapauksessa paljon merkittävämpi suora sotilaallinen apu on minun mielestäni apu ilmatilan ja merialueen puolustamisessa.
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Maailma muuttuu nopeasti ja ennalta arvaamattomasti. Tän päivän sitoumus voi olla huomisen rasite. Joten en voi vastata kyllä/ei.
Miksi sitten kysyt muilta näitä kysymyksiä, jos niihin ei voi edes vastata? Vastauksesi ei yllättänyt, enkä jatkanut jargonisi lukemista tämän pidemmälle.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Venäjä kokosi joukkoja hyökkäykseen lähes vuoden ajan. Kyllä reagointiaikaa massiivisen hyökkäyksen vastaanottamiseen on.
Örkkilandia on osoittanut kykyä nopeaan keskittämiseen aikaisemmin Ukrainan rajoilla. Hidas joukkojen keräämisen piti olla keino painostaa myönnytyksiin.

Suomessa on muutettu lakeja ja kyky otettu huomioon.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kumpi, 12.5 vai kun on hyväksytty kaikissa NATO-maissa? Tietenkin molemmat.
Tuosta 12.5. voisi tehdä virallisen liputuspäivän. Ja sitten toinen sille päivälle, kun ollaan virallisesti Natossa.

Pakko vielä kerran sanoa, että ukrainalaisten verellä on Suomen NATO-jäsenyys lunastettu, mutta olemme itse käyttäneet hyvin avautuneen mahdollisuuden.

Valitettavasti näin. Mutta se on näiden Erkki ”rauhanmerkki” Tuomiojien syytä. En ota valkoisen suomalaismiehen taakkaa kannettavakseni tästä asiasta.

Ukrainaa ja muita Venäjän terrorin alle joutuvia maita voidaan auttaa paremmin, kun ollaan ensin autettu itseämme. Kuten lentokoneessa, happinaamari ensin itselle ja sitten vasta lapselle…
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa

Lähestyy lähestyy
Epätarkkaa. Niinistö kertoo vain kantansa natohakemukseen. On täysin ennakoimatonta ja huikean jännittävää, mitä Niinistö aikoo kannakseen ilmoittaa. Mitähän sieltä oikein tulee?

Jännitys on yhtä kovaa kuin silloin, kun Paavo Väyrynen pitää tiedotustilaisuuden presidentinvaaleihin liittyen. Aikooko osallistua vai ei, toimittajat pureskelevat kynsiään. Pinssejä "Paavo presidentiksi" on kuitenkin jo saatavilla, niitä jaetaan etukäteen.

Saulilla on optio. Hän voisi allekirjoittaa hakemuksen, mutta ilmoittaa eriävän kantansa asiaan. "Kuivukoon käteni kun allekirjoitin tämän kurjan hakemuksen". Kansan tahtoa, jota ilmaisevat sen vaaleilla valitsemat edustajat, Sauli ei uskalla uhmata, vaikka ei enää olekaan ehdolla presidentiksi. Hän ei siis kieltäydy allekirjoittamasta hakemusta, mutta voi sanoa olevansa syvästi erimielinen.

Viimeinen niitti natohakemukseen tuli varmaan eilen, jolloin Pelosi suvaitsi liihoitella Ukrainaan ja tapasi Zelenskin. Tällöin lupasi, että USA auttaa Ukrainaa koko sodan ajan. Tämähän sitoo Russlandian asevoimia aika tavalla ja aiheuttaa suurta materiaalista vajetta. Pelko siitä, että tulisi kiire vapauttamaan Suomea fasisteista on aiheeton. Ei kai Ano Turtiaisen vapauttaminen asevoimaa vaadi?

Kokonaan toinen asia on se, mihin USA sitoutuu. Ja juuri kun Bidenin joukot ehtivät jo häippäistä Afganistanista.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kumpi, 12.5 vai kun on hyväksytty kaikissa NATO-maissa? Tietenkin molemmat.
Mun veikkaus hakemuksen vääntämisestä on viikko 20. Eli sen viikonlopun jälkeen, kun Marin tulee "kaapista" ulos. Eli 16.5->

Jos venyttävät vielä tuosta mistään syystä, niin paskamyrsy sekä Marinille että Salelle on aiheellinen. Tässä on jo nyt vatvottu selvää asiaa liian pitkään.
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Erkki se jatkaa sössöttämistään. Voisiko Sanna nyt kasvattaa pallit ja heittää tän sooloilijan hiuksista helvettiin.
Sanna ei uskalla heittää Erkkiä mäkeen, koska demareissa on edelleen jonkin verran Erkin faneja tai niitä, jotka ovat muuten hänen linjoillaan. Kannatuspohjaa ei ole varaa heikentää nyt yhtään, varsinkin kun nuo Erkki-fanit ovat iäkkäämpiä ja siten melko varmoja äänestäjiä. Erkin annetaan siis rauhassa käydä Nato-vastaista ristiretkeään, ja luotetaan siihen, että riittävän moni tuomitsee Erkin vain vanhuudenhöperöksi. Samalla kuitenkin puolueen johto ja nuorempi kaarti ovat Naton kannalla, eikä Erkillä ole oikeasti siihen mitään sanomista. Valta on vaihtunut jo.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Sanna ei uskalla heittää Erkkiä mäkeen, koska demareissa on edelleen jonkin verran Erkin faneja tai niitä, jotka ovat muuten hänen linjoillaan. Kannatuspohjaa ei ole varaa heikentää nyt yhtään, varsinkin kun nuo Erkki-fanit ovat iäkkäämpiä ja siten melko varmoja äänestäjiä. Erkin annetaan siis rauhassa käydä Nato-vastaista ristiretkeään, ja luotetaan siihen, että riittävän moni tuomitsee Erkin vain vanhuudenhöperöksi. Samalla kuitenkin puolueen johto ja nuorempi kaarti ovat Naton kannalla, eikä Erkillä ole oikeasti siihen mitään sanomista. Valta on vaihtunut jo.
Sauli ja Sanna haluavat, että myös Nato-vastaiset saavat sanoa sanansa. Eli Erkin annetaan sekoilla rauhassa. Erkin häpeä, että nolaa Nato-vastustajat näillä sekoiluillaan.

 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Mun veikkaus hakemuksen vääntämisestä on viikko 20. Eli sen viikonlopun jälkeen, kun Marin tulee "kaapista" ulos. Eli 16.5->

Jos venyttävät vielä tuosta mistään syystä, niin paskamyrsy sekä Marinille että Salelle on aiheellinen. Tässä on jo nyt vatvottu selvää asiaa liian pitkään.

Tuohon se voi mennä hyvin. Vaikka tässä nyt päivillä leikinkin muiden lailla, en todellisuudessa ole huolestunut viikkoakaan myöhemmästä ajasta. Toukokuussa poika kotiin.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Sanna ei uskalla heittää Erkkiä mäkeen, koska demareissa on edelleen jonkin verran Erkin faneja tai niitä, jotka ovat muuten hänen linjoillaan. Kannatuspohjaa ei ole varaa heikentää nyt yhtään, varsinkin kun nuo Erkki-fanit ovat iäkkäämpiä ja siten melko varmoja äänestäjiä. Erkin annetaan siis rauhassa käydä Nato-vastaista ristiretkeään, ja luotetaan siihen, että riittävän moni tuomitsee Erkin vain vanhuudenhöperöksi. Samalla kuitenkin puolueen johto ja nuorempi kaarti ovat Naton kannalla, eikä Erkillä ole oikeasti siihen mitään sanomista. Valta on vaihtunut jo.

Jos Tuomioja on todellakin sanonut "toimintakykynsä Ukrainan kriisissä osoittaneen EU:n juridisesti artikla 5 sitovampaan solidaarisuuslausekkeeseen" kuten IL:ssä lukee, mitä helvettiä hän ajattelee? Näkeekö lainkaan mitä Ukrainassa tapahtuu venäläisten tuhotessa maata ja koteja ja raiskatessa naisia ja kiduttaessa lapsia?

Artikla 5 tarkoittaa sitä, että NATO:n joukot poistaisivat Venäjän Ukrainasta ja tarvittaessa myös johtajat Kremlistä. En ole varma, onko todella sanonut noin ja vielä tarkoittanut täsmälleen sitä, miten itse sanansa ymmärsin. Mutta jos on, mitä Tuomiojalle ja hänen ns. solidaarisuudelleen on tapahtunut?
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
En ole varma, onko todella sanonut noin ja vielä tarkoittanut täsmälleen sitä, miten itse sanansa ymmärsin. Mutta jos on, mitä Tuomiojalle ja hänen ns. solidaarisuudelleen on tapahtunut?

Ei mitään. Erkin solidaarisuus koskee vain neuvostoliiton/venäjän tovereita. Kaikki muut saa tappaa/raiskata/kansanmurhata - ”rauhaa toverit”
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ei mitään. Erkin solidaarisuus koskee vain neuvostoliiton/venäjän tovereita. Kaikki muut saa tappaa/raiskata/kansanmurhata - ”rauhaa toverit”
Vuosia sitten lensin Ouluun. Vantaalla istui lähtöportin vieressä Tuomioja lukien kädet koholla lehteä. Muistaakseni Financial Times. Hän luki lehteä bussikuljetuksen aikana samalla tavalla ja koneessa myös. Istuin käytävän toisella puolella.

Sattumalta sama toistui Oulusta palatessani. Tuomioja ja lehti, sama tai toinen numero. Kun poistuttiin koneesta ja käveltiin terminaalissa, kävelin hänet kiinni ja sanoin, että Financial Times on erinomainen lehti. Lyhyt mulkaisu tuntemattoman suuntaan ja tokaisu: ei vain erinomainen, yksi parhaista.

Sellainen kuva on Tuomiojasta jäänyt henkilökohtaisesti. Oppinut ja oppiva mies. Mutta kaukana hän on nyt kuvasta.
 

puuntakaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ipa Ipandeerus
Sanna ei uskalla heittää Erkkiä mäkeen, koska demareissa on edelleen jonkin verran Erkin faneja tai niitä, jotka ovat muuten hänen linjoillaan. Kannatuspohjaa ei ole varaa heikentää nyt yhtään, varsinkin kun nuo Erkki-fanit ovat iäkkäämpiä ja siten melko varmoja äänestäjiä. Erkin annetaan siis rauhassa käydä Nato-vastaista ristiretkeään, ja luotetaan siihen, että riittävän moni tuomitsee Erkin vain vanhuudenhöperöksi. Samalla kuitenkin puolueen johto ja nuorempi kaarti ovat Naton kannalla, eikä Erkillä ole oikeasti siihen mitään sanomista. Valta on vaihtunut jo.

Kyllä suosio nousisi, jos antaisi das boottia ekkulille. Muutenkin niin kova noste päällä, että olisi varaa pyörittää pappa tervassa ja höyhenissä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Sellainen kuva on Tuomiojasta jäänyt henkilökohtaisesti. Oppinut ja oppiva mies. Mutta kaukana hän on nyt kuvasta.
Kuva täydentyi ja muuttui taas. Tuomioja aikoo äänestää NATO-jäsenyyden puolesta. Melkoisen shown mies järjesti kenties pysyäkseen otsikoissa tai tuodakseen SDP:n vasemmistoliberaaleja puoluelinjan taakse. Mene ja tiedä.


Tuomioja kertoo kuitenkin HS:lle olevansa valmis äänestämään jäsenyyshakemuksen puolesta eduskunnassa. ”En näe asiaa niin, että periaatteesta pitäisi äänestää vastaan. Kun joka tapauksessa tähän [jäsenhakemukseen] ollaan menossa, niin sitten siihen pitää mennä laajalla yhteisrintamalla”, Tuomioja sanoo.
 

Txjokeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Men in Blue ja muut oikeudenjakajat
Kuva täydentyi ja muuttui taas. Tuomioja aikoo äänestää NATO-jäsenyyden puolesta. Melkoisen shown mies järjesti kenties pysyäkseen otsikoissa tai tuodakseen SDP:n vasemmistoliberaaleja puoluelinjan taakse. Mene ja tiedä.


Tuomioja kertoo kuitenkin HS:lle olevansa valmis äänestämään jäsenyyshakemuksen puolesta eduskunnassa. ”En näe asiaa niin, että periaatteesta pitäisi äänestää vastaan. Kun joka tapauksessa tähän [jäsenhakemukseen] ollaan menossa, niin sitten siihen pitää mennä laajalla yhteisrintamalla”, Tuomioja sanoo.

Ymmärsin jo aiemmin Erkin olevan puolesta, vaikka pitkin hampain.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ymmärsin jo aiemmin Erkin olevan puolesta, vaikka pitkin hampain.
Itse en tuota uskonut, mutta todella hyvä näin. Suomen NATO-päätös voi tuoda Venäjältä joko ei mitään reaktiota tai jotain paskamaista. On parempi, että olemme mahdollisimman yhtä päätöksen kanssa.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kuva täydentyi ja muuttui taas. Tuomioja aikoo äänestää NATO-jäsenyyden puolesta. Melkoisen shown mies järjesti kenties pysyäkseen otsikoissa tai tuodakseen SDP:n vasemmistoliberaaleja puoluelinjan taakse. Mene ja tiedä.


Tuomioja kertoo kuitenkin HS:lle olevansa valmis äänestämään jäsenyyshakemuksen puolesta eduskunnassa. ”En näe asiaa niin, että periaatteesta pitäisi äänestää vastaan. Kun joka tapauksessa tähän [jäsenhakemukseen] ollaan menossa, niin sitten siihen pitää mennä laajalla yhteisrintamalla”, Tuomioja sanoo.
” Täysin varauksetta Tuomioja ei kuitenkaan ole valmis Nato-jäsenhakemuksen puolesta äänestämään.

”Jos tästä yritettäisiin tehdä pakkoratkaisu, jossa kansanedustajilla ei olisi vapaita käsiä, niin silloin olisi periaatteellisista syistä suuri houkutus äänestää vastaan”, Tuomioja toteaa ryhmäkurikäytäntöihin viitaten.

”Mutta jos tämä alusta alkaen tehdään niin, että jokainen joutuu itse päätöksensä miettimään, olen kyllä enemmistössä mukana.””

LOL. Erkki luulee olevansa älykkäämpi kuin muut yhteensä. Tai pitää itseään tärkeämpänä kuin Suomea.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
ET miettii omaa poliittista tulevaisuuttaan ja EI olisi kovin haitallista. Oma etu painaa enemmän kuin mielipide.
No samassa tilanteessa on moni muukin takinkääntäjä. Oma etu pistää muuttamaan kantansa, kun 65 prosenttia kansasta sanoo kyllä. Kansanedustajat demareissa, keskustassa ja oikeistossa ovat jokainen sen tilanteen edessä. Äänestäjät muistavat ein. Kokoomus on RKP:n kanssa kuivilla tästä takinkäännöstä eikä sisäistä painetta ole samalla tavalla NATO-ratkaisussa kuten muilla. On selvää, että ko. puolueiden edustajat äänestävät kyllä kun vihdoin saadaan äänestää ja kenttä tietää tämän.

” Täysin varauksetta Tuomioja ei kuitenkaan ole valmis Nato-jäsenhakemuksen puolesta äänestämään.

”Jos tästä yritettäisiin tehdä pakkoratkaisu, jossa kansanedustajilla ei olisi vapaita käsiä, niin silloin olisi periaatteellisista syistä suuri houkutus äänestää vastaan”, Tuomioja toteaa ryhmäkurikäytäntöihin viitaten.

”Mutta jos tämä alusta alkaen tehdään niin, että jokainen joutuu itse päätöksensä miettimään, olen kyllä enemmistössä mukana.””

LOL. Erkki luulee olevansa älykkäämpi kuin muut yhteensä.

Niinhän se luulee. Olisi ollut syytä lukea Tuomiojan varaus ennen kirjoittamistani. Tuomioja saattaa saada pakkoratkaisun, vaikka SDP ei tule tietääkseni sitomaan ryhmäpäätöksellä kenenkään ääntä. Toivon silti, että olisi takana, sillä hänellä on vaikutusvaltaa SDP:n sisällä ja kyky saada media pyörimään ympärillään.
 
Suosikkijoukkue
IFK
Epäjärjestyksessä:


Niin minäkin.


Minä puolestani uskon, että vaikka perusta on oma tahto ja voima, niin sodassa ei ole olemassa sellaista käsitettä kuin "liian paljon tulivoimaa". Mitä enemmän saa tukea taakseen ja tulta eteensä, sen enemmän se tositilanteessa säästää suomalaisten verta, ja sitä korkeammaksi se nostaa kynnyksen edes aloittaa sotaa.

Nato ei sinänsä ole minusta ideaali Suomelle, mutta se silti pitää sisällään elementtejä, jotka minusta ovat ideaaleja. Natossa ovat mukana jo Suomea ja Ruotsia lukuunottamatta muut Pohjoismaat ja Itämeren maat. Nämä ovat minusta ensiarvoisen tärkeitä liittolaisia, koska nämä maat jakavat samat turvallisuusintressit.

Minusta samoin on aika ideaalia, että Suomi on liittolaisena sellaisten sotilaallisesti vahvojen tahojen kanssa, jotka myös uskaltavat käyttää voimaansa liittolaistensa puolustamiseksi. Tällaisia maita ovat tällä hetkellä UK ja USA. Kuten selonteossa todetaan, niin Suomen yksi vaihtoehto olisi lujittaa kahdenkeskistä puolustusyhteistyötä USA:n kanssa, mutta Natossa se tulee ikään kuin kaupantekijäisenä.

Natossa tulee sitten kylkiäisenä mukana Välimeren aluetta, joka ei ole meille sotilaallisesti kovin relevantti. Mutta koska nämä maat ovat suurimmaksi osaksi Euroopan maita ja EU-maita, niin hyväksyttäkööt mukaan kylkiäisenä.


Tästä olen samaa mieltä. Mutta Ukrainan saama apu on minusta poikkeuksellista. Itse kyllä haluaisin varmistaa avun saamisen sotatilanteessa. Uskon, että pelkästään EU-jäsenyys toisi Suomelle materiaalista apua sotatilanteessa, ja uskon, että se olisi käytännössä automaatio, josta ei tarvisi EU-maiden hallinnossa keskustella.

Se, mitä minusta Nato toisi tullessaan, mitä Ukrainalla ei ole, on mm.

1) Apu ilmatilan hallintaan: Hävittäjiä on vaikeampi antaa materiaaliapuna, koska ne vaativat yleensä mukanaan myös lentäjät sekä tukijärjestelmät. Ilmatilan sulkeminen johtaisi Naton ja Venäjän suoraan kontaktiin. Jos Suomi olisi Nato-maa, niin jo pelkästään hyökkäys Suomeen johtaisi suoraan kontaktiin, jolloin avun saaminen ilmatilan puolustamiseen olisi automaatio.

2) Apu merialueen auki pitämiseen: Kuten ilmatilan kanssa, Nato on ollut haluton auttamaan merialueiden auki pitämisessä, koska se tarkoittaisi omien laivojen käyttöä miehistöineen ja suoraa kontaktia Venäjän kanssa.

3) Kehittyneet asejärjestelmät: Ukrainalle on koetettu ensisijaisesti antaa sellaisia aseita, joita heillä jo on. Seuraavana on koetettu kouluttaa Ukrainan armeijaa käyttämään länsimaisia aseita. Jos kyseessä olisi Nato-maa, niin asejärjestelmät voitaisiin viedä paikalle operaattoreineen, mikä helpottaisi hommaa huomattavasti. Samoin kaikki apu - niin materiaali kuin operaattorit - voitaisiin tuoda paikalle ilmavoimien tukemana.


Ehdottomasti näin. Nopean toiminnan joukoista ei ole torjumaan ensi-iskua, mutta toisaalta ei ole myöskään kansallisista joukoista, jos näitä ei ryhmitellä puolustukseen jo silloin, kun vihollinen on ryhmittämässä joukkoja hyökkäykseen.


Venäjä kokosi joukkoja hyökkäykseen lähes vuoden ajan. Kyllä reagointiaikaa massiivisen hyökkäyksen vastaanottamiseen on.


Minusta kiinnität aivan liikaa huomiota maajoukkoihin. Natolla ei ole annettavaksi kovin paljoa maajoukkoja. Se, mitä on, pyritään kyllä keräämään hyökkäystä vastaanottamaan kauan ennen itse hyökkäystä, jos siinä vaiheessa joudutaan turvautumaan valmiusjoukkoihin, niin tiedustelussa on mennyt jotain pahasti pieleen. Nopean toiminnan joukot ovat nimenomaan nopean toiminnan joukkoja, joilla reagoidaan yllättäviin turvallisuusuhkiin.

Oletetaan, että vaikka nyt tulevana kesänä Venäjä alkaisi siirtää joukkoja Suomen tai Baltian rajoille. Olen melko varma, että se aiheuttaisi niin Suomessa kuin Baltian maissakin varautumista. Uskon, että Suomi aloittaisi esimerkiksi kaluston hajasijoittamisen sekä sulutusvalmistelut huomattavasti aiemmin kuin mitä Ukraina teki. Uskon myös, että jo aika varhaisessa vaiheessa Suomi alkaisi järjestellä materiaaliapua sekä valmistautua evakuointeihin.

Ainakin Suomen tapauksessa paljon merkittävämpi suora sotilaallinen apu on minun mielestäni apu ilmatilan ja merialueen puolustamisessa.

Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että sotiessa liian kanssa pärjää oikein hyvin. Meillä on todennäköisimpään konfliktisuuntaan yhteistä rajaa niin pitkä pätkä, että siihen sopii piippuja rinnan melkoinen määrä.

Pidän Suomenlahtea ja Itämerta hyvin ahtaina alueina sotimiseen. Tarkoitan sitä, että tykistöllä ja ohjuksilla noita alueita voidaan hallita vaikkapa ilmankin omaa, tai Nato-laivastoa. Suomi satsaa nyt paljon puolustukseen, mutta merelle on tulossa vain neljä korvettia, joiden hankinta hinta on jossain 1,5miljardin kiepeillä, mikä on vähän lentolaivueen päivitykseen verrattuna. Rajavartiostollelle oli tulossa pari alusta, joille on varmaan mietitty käyttötarkoitus kriisitehtävissäkin, mutta kokonaisuutena pidän ilmavoimiin satsaamista fiksumpana vetona alusten haavoittuvuuden vuoksi.

Lentokoneet on nopeita ja tehokkaita. F-35 hankintaa aikaistettiin, mikä on merkittävä päivitys ilmavoimien suorituskykyyn. Hawkien kohtalo on mienkiintoinen. Julkisuudessa on tietoja, että laivue on loppuunajettu, mutta vastineeksi löytyy näkemyksiä, että osaa koneista ei ole kun just sisään ajettu. Jälleenmyyntiä rajoittaa sopimukset, ja koneiden kierrätys kenttäpakeiksi aika typerältä ajatukselta. Voisiko koneet purkaa puulaatikoihin ja varastoida parin museokoneen varaosiksi? Tämä siksi, että Suomella taisi olla rajoitteita koneiden määrään.

Ruotsista löytyy hyvä laivue, mutta Puolan ja Saksan koneet ovat toimintasäteensä äärirajoilla täältä katsottuna. Hävittäjät vaatii maaorganisaatin tuen toimiakseen, joten niiden operoinnissa muilta kuin kotikentiltään - tai saman konetyypin vieraskentiltä on omat haasteensa. Kriisitilanteessa koneita operoidaan järkevältä etäisyydeltä kohdealueesta, mutta mulla ei ole tietoa, ovatko valmiudet käyttöönotettavissa millä aikaviiveellä.

Suomi on logistisesti syrjässä. Siksi oma mielipiteeni on, että Natoon pyrittäisiin all-in periaatteella, ja tänne sallittaisiin kaikki saatavilla olevat tukikohdat. Sillä tulisi koeponnistettua hieman Natoakin, että kuinka lähelle ja millaisin panostuksin sieltä tultaisiin pelipaikoille.

Sota on suurelta osin politiikkaa. USA:n puolustusministeri Lloyd Austin lausui muutama päivä sitten:
"Yhdysvalloilla ja sen liittolaisilla on tarkoituksenaan heikentää Venäjä niin perusteellisesti, ettei maa pystyisi tulevaisuudessa enää käymään vastaavaa sotaa.
Heikennystä tehdään sekä antamalla Ukrainalle entistä tehokkaampia ja kehittyneempiä aseita että asettamalla lisää pakotteita Venäjää vastaan."

Mä en oikein tiedä, että miten tuohon pitäisi suhtautua. Aseapua luvataan, mutta haluavatko Ukrainalaiset pitkittää sotaa vain siksi, että se sopii muiden maailmankuvaan? Luulisin ukrainalaisten haluavan sodan päättyvän välittömästi. Samoin minä. Mutta maailmanpoliisi ei. Kohdeltaisiinko Ukrainaa eri tavalla Naton jäsenenä? Ei voi tietää, kenttäkokeet on tekemättä.



 
Suosikkijoukkue
IFK
Artikla 5 tarkoittaa sitä, että NATO:n joukot poistaisivat Venäjän Ukrainasta ja tarvittaessa myös johtajat Kremlistä.

Kaikki kunnioitus yksiselitteiselle näkemyksellesi, mutta mihin se perustuu sopimuksesta, joka ei yksiselitteisesti velvoita sopijapuolia?

5 artikla
Sopimuspuolet sopivat siitä, että aseellista hyökkäystä yhtä tai useampaa sopimuspuolta vastaan
Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa on pidettävä hyökkäyksenä niitä kaikkia vastaan, ja tämän
seurauksena ne sopivat, että jos tällainen aseellinen hyökkäys tapahtuu, kukin niistä harjoittamalla
omaa tai yhteistä Yhdistyneitten Kansakuntien peruskirjan 51 artiklan tunnustamaa
itsepuolustusoikeuttaan auttaa hyökkäyksen kohteeksi joutunutta
sopimuspuolta tai sopimuspuolia
ryhtymällä välittömästi, yksin tai yhdessä toisten sopimuspuolten kanssa, sellaiseen toimintaan, jonka
se arvioi tarpeelliseksi,
mukaan lukien aseellisen voiman käytön, tarkoituksenaan palauttaa Pohjois-
Atlantin alueen turvallisuus ja ylläpitää sitä.
Jokaisesta aseellisesta hyökkäyksestä ja kaikista toimenpiteistä, joihin sen seurauksena on ryhdytty,
on ilmoitettava välittömästi turvallisuusneuvostolle. Kyseiset toimenpiteet on lopetettava, kun
turvallisuusneuvosto on ryhtynyt tarvittaviin toimenpiteisiin kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden
palauttamiseksi ja ylläpitämiseksi.

 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös