Mainos

Suomi hakee Nato-jäsenyyttä

  • 1 080 717
  • 10 343

Tulisiko Suomen liittyä Natoon

  • Kyllä

    Ääniä: 764 90,7%
  • Ei

    Ääniä: 78 9,3%

  • Äänestäjiä
    842
  • Poll closed .

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
On aikoja jolloin ei kysellä ja pitää asiat päivittää. Itämeren turvaamiseksi jos katsotaan, että Ahvenanmaalle on mentävä niin sitten mennään. Jenkit meni WW2ssa Islantiin ja se ei sentään edes kuulunut heille, olisi ollut Vmäinen juttu jos Adolf olisi ehtinyt ensin ja nyt samankaltainen kuvio.

Taffelit turvaamaan
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Hmm... Näin sitä tietysti ajattelisi, tai ainakin haluaisi ajatella. Mutta kovin erilaisin painotuksin ainakin puhutaan 'samasta asiasta' - eli USA:n ja UK:n sotilaallisesta läsnäolosta jäsenyyshakuprosessin aikana.
Asia uutisoidaan eri tavalla.

Me jo tämän ketjun syövereissä väiteltiin @Tuamas :ksen kanssa asiasta, ja olen edelleen sitä mieltä, että (a) sotilaallisesti jo liittoutuneen maan on todella vaikea tehdä uusia sitovia sopimuksia kuuntelematta liittolaistensa mielipidettä, ja (b) sotilaallisesti sitovat päätökset joka tapauksessa sekä esim. UK:ssa ja USA:ssa että myös Suomessa ja Ruotsissa vaatisivat valtioliittojen muodostamista, ja sellaisten sopimusten tekeminen parlamentaarisissa demokratioissa on jopa pidempi prosessi kuin liittyä Natoon.

Salaisia turvatakuita ei ole olemassa.

Asioista voidaan uutisoida ihan millä tavalla tahansa, mutta ennen kuin UK:ssa tai USA:ssa on ratifioitu sopimus Ruotsin tai Suomen kanssa, niin ne eivät ole näitä maita sitovia. Poliittinen tuki toki on olemassa molemmille maille. Molemmat maat ovat EU-maita. On hyvin todennäköistä, että koska niin iso osa Nato-maista on myös EU-maita, niin aggressiot jompaa kumpaa maata vastaan silti johtaisivat suoraan sotaan Euroopan ja Venäjän välillä. Ei sitä kauaa tarvitse kenenkään miettiä, että miksi näin kävisi, vaikkei valtioliittoja olekaan tehty.

Yhdenkään, ei yhdenkään EU-maan intresseissä - ja näistä valtaosa on Nato-maita - ole se, että Suomi ja Ruotsi jollain tavalla jätettäisiin "puskurivaltioksi". Ei, kaikkien etu on lopulta se, että jos suora hyökkäys tulee, se pysäytetään Suomessa kaikin käytettävissä olevin keinoin, ja siihen todennäköisesti liittyy myös se, että siihen käytetään muiden maiden joukkoja. Muussa tapauksessa koko Eurooppa on todella syvässä kriisissä, ja olettaisin, että jos vaikkapa Suomi jätetään yksin, niin se on loppu sekä EU:lle että Natolle. Ristiriidat tulisivat joka tapauksessa olemaan liian syvät.

Ruotsalaislehdistön mukaan Ruotsi on siis saanut "konkreettiset turvatakuut", kun ruotsalaismedia aiemmin kertoi ettei Suomi taas ole sellaisia saanut Yhdysvalloilta. Suomessa myöskään ei ole missään kontekstissa mainittu, että mitään suoranaisia turvatakuita olisi annettu. Päinvastoin viimeksi YLE kertoi laajassa artikkelissa miksi sellaisia ei "ole olemassakaan". Kuitenkin mainittiin muunlainen tuki ja suojelu.
Tuossa artikkelissa todetaan ihan sama asia kuin mistä me olemme tässä ketjussa puhuneet. Sitovat turvatakuut saadaan vasta sitten, kun jokainen niitä antava valtio on nämä turvatakuut omassa parlamentaarisessa prosessissaan käsitellyt.

Ei, sen enempää Suomi kuin Ruotsikaan ei ole tehnyt vielä yhdenkään maan kanssa parlamenttiensa hyväksymiä valtioliittoja, eivät edes keskenään.

Kello on paljon ja ajatus jumittaa. Syytä huoleen tuskin on, mutta nyt näiden sanavalintojen myötä taas pieni epäilys heräsi, että kohdellaanko tässä nyt Ruotsia jotenkin paremmin?
Suomella ja Ruotsilla on joitain eroja kohtelussa. Suomi ehkä nähdään itsevarmempana ja sotilaallisesti vahvempana, joten Ruotsia ja ruotsalaisia koetetaan ehkä vähän rohkaista enemmän tekemään siirtojaan. Kylmän sodan rajaviivat alun perin kulkivat kyllä Suomen ja Ruotsin rajalla, ja on totta, että silloin Ruotsin puolueettomuutta tuettiin vahvemmin lännen puolelta. Silti esimerkiksi Iso-Britannia ja Yhdysvallat on kyllä olleet Suomelle todella pitkäaikaisia liittolaisia, vaikkeivät he aina ole olleet varmoja, mille puolelle Suomi kallistuu.

Ole huoleti. Nykytilanteessa kaikki se, mikä koskettaa Ruotsia, koskettaa myös Suomea, vaikka siitä otsikoidaan eri tavalla.

Tässähän nyt siis siteerataan Aftonbladetia ja aikaisemmin Expresseniä - mutta siis kuitenkin - Suomen tapauksessa kukaan ei ole luvannut sananmukaisesti turvatakuita. Miksi Aftonbladet nyt uutisoi Ruotsin sellaiset saaneen?
Lue artikkeli edes puoleen väliin:

"Toinen lähde huomauttaa, että Pohjois-Atlantin sopimuksen 8. artikla estää Nato-maita antamasta virallisia suojelutakuita muille kuin jäsenille.

– On tehtävä ero turvatakuiden ja turvallisuutta edistävien toimien välillä. Takuut annetaan, kun ratifiointiprosessi on saatu päätökseen vuoden lopussa. Mutta tosiasiassa kyseessä on voimakas vahvistus turvallisuudellemme jo siitä hetkestä lähtien, kun olemme päättäneet Ruotsissa, lähde sanoo."

Suomen ja Ruotsin saamat takuut ovat aivan samanlaisia. Ne ovat turvatakuita, ne ovat vankkoja lupauksia tuesta, mutta ne eivät ole samalla tavalla velvoittavia kuin sotilasliittojen antamat takuut.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
On aikoja jolloin ei kysellä ja pitää asiat päivittää. Itämeren turvaamiseksi jos katsotaan, että Ahvenanmaalle on mentävä niin sitten mennään. Jenkit meni WW2ssa Islantiin ja se ei sentään edes kuulunut heille, olisi ollut Vmäinen juttu jos Adolf olisi ehtinyt ensin ja nyt samankaltainen kuvio.

Taffelit turvaamaan

Kohta Niinistö määrää erikoisoperaation Ahvenanmaalle kun eivät ymmärrä omaa parastaan. Kiittämättömiäkin.

"Finland sends paratroopers to Åland. Word War 3 may have started"

Noin yleisesti ottaen kun puhutaan "turvatakuista", niillä on tavattu viitata Naton vitosartiklaa vastaavaan sitoumukseen kahden- tai monenvälisesti. Ainakin siis suomalaisessa keskustelussa. Jos taas nämä "turvatakuut" ovat nuo Aftonbladetin listaamat kolme asiaa, ihan samoista jutuista on Haavisto & co. puhunut moneen otteeseen mediassa.

Ensin mainittua siis ei ole tulossa, ei Ruotsille, ei Suomelle. Jälkimmäinen taas tulee ilman että sitä edes mitenkään erityisesti tarvitsee ruinata, niin Ruotsille kuin Suomelle.

Näin myös olen asian ymmärtänyt. Aftonbladet ja Expressen nyt vaan osaltaan hämmentävät "turvatakuiden" käsitteitä. Suomessa ehkä tunnontarkemmin vältetään ylitulkintoja "turvatakuista" ettei niitä sekoiteta Naton artikla 5:een tms.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
”Me emme halua, että puolustusvoimien varoja hukataan öljysotiin, vaan Suomen pitää keskittyä omaan maanpuolustukseen, Saramo sanoo.”


Valehteleeko tarkoituksella vai onko vaan tyhmä? Ei ihme, että tuomiojat kritisoivat Nato-keskustelua kun Nato-kritiikki on pääosin valehtelua tai väärinymmärryksiä.
 

Fordél

Jäsen
”Me emme halua, että puolustusvoimien varoja hukataan öljysotiin, vaan Suomen pitää keskittyä omaan maanpuolustukseen, Saramo sanoo.”

Vasemmistoliiton ajattelu on vähän ristiriitaista: Toisaalta halutaan parantaa koko maailmaa ja olla solidaarisia, mutta turvallisuus- ja puolustuspolitiikan osalta halutaan keskittyä vain Suomeen. Tottakai tässä on taustalla rauhanaate, mutta turvataanko rauha ja ihmisoikeudet parhaiten niin, että esim. diktatuureille ei ole mitään vastavoimaa? Lisäksi jos ei jaeta kaikkien Nato-maiden arvoja niin tuskin jaetaan kaikkien EU-maidenkaan arvoja, mutta ei silti olla väläyttelemässä esim. eroa EU:sta. Silti esim. Unkari näyttää olevan mukana yhteisessä Venäjän pakotepolitiikassa.

No, eipä siinä mitään, vasemmistoliittolaisilla on oma arvopohjansa ja sitä on kunnioitettava. Jotenkin vain tuntuu, että ne eivät turvallisuuspolitiikan osalta vain enää kohtaa reaalimaailmaa.
 

/dev/null

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Noin pienellä maavoimien yksiköllä ei varsinkaan saaristossa olisi paljoa virkaa. Mutta minähän olen toki sinun kanssa tästä asiasta samaa mieltä, jonka voi lukea joku postaus sitten, missä mietin, että mitä virkaa sillä suomalaisten sotilaiden läsnäololla Ahvenanmaalla lopulta olisi.


Se on totta, mutta ehkä se pointti on vähän sen tyylinen, että:

1) Ahvenanmaa on sotilaallisesti merkittävin Suomelle, joten on ihan hyvä, että se, jolla on alueeseen tärkeimmät intressit, puolustaa sitä.

2) Manner-Suomen kannalta katsottuna tärkeintä Ahvenanmaan puolustamisessa on kuitenkin se, ettei sieltä voi uhata meriliikennettä.

3) Jos Venäjä ehtisi suorittaa maihinnousun vaikka Kaliningradista (koska on todennäköistä, että Pietarista lähtevä maihinnousualusten letka kyllä herättäisi saman tien huomiota, ja oletan myös, että joku Itämeren maista vinkkaisi, jos maihinnousualusten letkaa vietäisiin sisään Tanskan salmien läpi), niin Suomen intresseihin ei välttämättä kuuluisi koettaa tehdä maihinnousua jo miehitetylle alueelle, vaan pitää huolta siitä, ettei sinne tule raskasta kalustoa meritorjuntaan, joten painopiste olisi meri- ja ilmasodassa.

4) Koska Suomen tekemä maihinnousu jo miehitetylle alueelle olisi turhan verinen, ja strategiset tavoitteet saavutettaisiin pelkästään pitämällä maihin noussut osasto erossa huollosta. Siksi isompaa miehitystä - kuten aiemmin sanoin - varmaan koetettasiin häätää lähinnä epäsuoralla tulella eli siis ilmavoimilla. Jos ei se sillä lähde eikä sillä ole raskasta kalustoa uhkaamaan meri- ja ilmaliikennettä, niin tositilanteessa uskoisin, että tuo miehittävä joukko jätettäisiin sinne nääntymään.

Onko tuo 4) sitten ahvenanmaalaisten etu vai ei, siihen en ota kantaa. Joka tapauksessa en usko, että strategisesti Suomi voittaa yhtään mitään sijoittamalla Ahvenanmaalle pysyviä joukkoja.

- - -

Lisäys: Ihan realistisesti ajateltuna, tuollainen 1000 venäläistä merijalkaväen tai maahanlaskujoukkojen sotilasta kykkimässä Ahvenanmaalla ilman raskasta aseistusta on strategiselta kannalta merkityksetöntä. Totta se siellä kykkiessään saisi aikaan valtavaa tuhoa, mutta tuollaistakin JV-joukkoa vastaan maihinnousun yrittäminen olisi kyllä todella, todella veristä, enkä usko, että siihen helpolla lähdettäisiin.

Lisäys2: Eli se on mun mielestä lopulta ihan ahvenanmaalaisten oma asia, että jos Venäjä tekee sinne maihinnousun, niin aikovatko torpata sen heti alkuunsa (pyytämällä etukäteen joukkoja suojaamaan), jolloin se on helpointa, vai antavatko miehittää saaren. Jos sinne vain tarpeeksi maihinnousujoukkoja tulee, niin ei niitä jälkikäteen sieltä helpolla häädetä, mutta toisaalta se ei ehkä ole sitten kokonaiskuvan kannalta kovin merkityksellistä, jos ainoat aseet, joilla voivat uhata meriliikennettä, ovat luokkaa AK-47.

Venäjä toisi varmaankin paikalle vaikka kauppalaivalla ilmatorjunta- ja meritorjuntajärjestelmän ja pyrkisi ottamaan haltuunsa ja ehkä jopa operoimaan Maarianhaminan lentokentältä. Suomi pyrkisi estämään huollon, eli meri- ja ilmaliikenteen.

Lopputulos on kuitenkin Ahvenanmeren kautta kulun Pohjanlahdelle blokkaus ja meriliikenteen blokki Suomenlahdelle. Ahvenanmaa on vain 40 merimailin päässä Tukholman saaristosta.

Ehkä sellainen huomio että Ahvenanmaata on mahdotonta valvoa kokonaan ja siten sinne voi siirtää sotilaita pienemmissä erissä. Normandian maihinnousun tapaista rantaa ei helposti löydä…
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Vasemmistoliiton ajattelu on vähän ristiriitaista: Toisaalta halutaan parantaa koko maailmaa ja olla solidaarisia, mutta turvallisuus- ja puolustuspolitiikan osalta halutaan keskittyä vain Suomeen. Tottakai tässä on taustalla rauhanaate, mutta turvataanko rauha ja ihmisoikeudet parhaiten niin, että esim. diktatuureille ei ole mitään vastavoimaa? Lisäksi jos ei jaeta kaikkien Nato-maiden arvoja niin tuskin jaetaan kaikkien EU-maidenkaan arvoja, mutta ei silti olla väläyttelemässä esim. eroa EU:sta. Silti esim. Unkari näyttää olevan mukana yhteisessä Venäjän pakotepolitiikassa.

No, eipä siinä mitään, vasemmistoliittolaisilla on oma arvopohjansa ja sitä on kunnioitettava. Jotenkin vain tuntuu, että ne eivät turvallisuuspolitiikan osalta vain enää kohtaa reaalimaailmaa.
Puolueen merkittävimmät poliitikot ovat tällä hetkellä vuosien 1970 ja 1990 välillä syntyneitä muutamaa vanhaa kommarijäärää lukuun ottamatta. Tuossa haarukassa olevat olivat joko nuoria aikuisia tai teini-ikäisiä silloin, kun Bush nuoremman hallinto teki omat ristiretkensä Afganistaniin ja Irakiin. Aloittelivat siis omaa poliittista uraansa tai olivat ylipäänsä heräämässä poliittisesti. Näemmä kyseisten tapahtumien aiheuttama trauma on ollut voimakkaampi, kuin mitä ainakaan itse saatoin koskaan kuvitella. Toki ovat kasvaneet monella eräänlaista "korkoa" vuosien saatossa, kun asioita on puitu kriittisesti muiden samanmielisten kanssa.

Nyt sitten ovat hassun, käytännössä itse aiheutetun ristiriidan ääressä, jossa pitäisi valita kahdesta "huonosta" vaihtoehdosta toinen, vaikka samalla tiedetään, että vaihtoehdot eivät ole edes missään rinnakkaistodellisuudessa tasa-arvoisia.

Ketjussa paljon puidulla Erkki Tuomiojalla taas viimeaikainen "sekoilu" on omasta mielestäni puhtaasti ylimielisyyttä ja pätemistä. Hyökkäyksen alettua Erkki vaikutti jopa tuomiossaan ihan suoraselkäiseltä, mutta sitten ilmeisesti on älyköllä mennyt pata jumiin siitä hirveydestä, että nyt kaikki "tietämättömät ylistävät höpöpresidenttiä ja militarismia" sokeasti. Klassinen "vain minä tiedän miten asiat OIKEASTI ovat" -syndrooma, jossa ei hyväksytä sitä, että muutkin ihmiset saattavat omata yhtä suuret tai jopa laajemmat pohjatiedot ja ovat tehneet päätöksensä rationaalisesti niiden pohjalta. Erkki on siis se kaveri, joka tulee Jatkoajan otteluseurantaketjuun kirjoittelemaan "nyt jäitä hattuun" -kommentteja silloin, kun Suomi johtaa MM-finaalia 6-1 kolmannessa erässä, koska on mennyt raiteiltaan siitä, kun joku vääräleuka on heittänyt huumorilla esimerkiksi maininnan siitä, että "nähdäänkö tänään kaksinumeroiset loppulukemat?". Viestinsä hän höystää tarkasti valituilla faktoilla Suomen aikaisemmasta arvokisasuorittamisesta ja edistyneiden tilastojen vedenpitävällä todisteella siitä, että sovellettu pelitapa ei ole pitkässä juoksussa kestävällä pohjalla.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ketjussa paljon puidulla Erkki Tuomiojalla taas viimeaikainen "sekoilu" on omasta mielestäni puhtaasti ylimielisyyttä ja pätemistä.
Minun tulkinta on, että näkee elämäntyönsä menevän roskiin Naton myötä. Sen myötä tullut näitä epätoivoisa liikkeitä, kuten valehtelu Ruotsin kannoista keskinäiseen liittoon ja koko kansan loukkaaminen psykoosilla. Vanha vastarannankiisiki rimpuilee itseään ulos vallan keskiöstä. Sillä Nato merkitsee yhden aikakauden loppua ja YYA-dinosaurukset tietävät joutuvansa sivuraitelle. Suurimmat nimet on Väyrynen ja Tuomioja.

Luulen, että ET äänestää NAton puolesta, koska yrittää pelastaa poliittista uraansa. Uskottavuutensa on kuitenkin jo menettänyt. Toivottavasti seuraavissa vaaleissa SDP:n äänestäjät ymmärtää jättää ET:n ja muut menneen maailman haikailijat rannalle ruikuttamaan.
 

rpeez

Jäsen
Puolueen merkittävimmät poliitikot ovat tällä hetkellä vuosien 1970 ja 1990 välillä syntyneitä muutamaa vanhaa kommarijäärää lukuun ottamatta. Tuossa haarukassa olevat olivat joko nuoria aikuisia tai teini-ikäisiä silloin, kun Bush nuoremman hallinto teki omat ristiretkensä Afganistaniin ja Irakiin. Aloittelivat siis omaa poliittista uraansa tai olivat ylipäänsä heräämässä poliittisesti. Näemmä kyseisten tapahtumien aiheuttama trauma on ollut voimakkaampi, kuin mitä ainakaan itse saatoin koskaan kuvitella. Toki ovat kasvaneet monella eräänlaista "korkoa" vuosien saatossa, kun asioita on puitu kriittisesti muiden samanmielisten kanssa.

Itse lisäisin tuohon trauma tapahtumien listaan Vietnamin ja siitä vanhemmilta saatu perintö lähtökohdaksi. Se oli niin iso juttu aikoinaan.
 

Fordél

Jäsen
Puolueen merkittävimmät poliitikot ovat tällä hetkellä vuosien 1970 ja 1990 välillä syntyneitä muutamaa vanhaa kommarijäärää lukuun ottamatta. Tuossa haarukassa olevat olivat joko nuoria aikuisia tai teini-ikäisiä silloin, kun Bush nuoremman hallinto teki omat ristiretkensä Afganistaniin ja Irakiin. Aloittelivat siis omaa poliittista uraansa tai olivat ylipäänsä heräämässä poliittisesti. Näemmä kyseisten tapahtumien aiheuttama trauma on ollut voimakkaampi, kuin mitä ainakaan itse saatoin koskaan kuvitella. Toki ovat kasvaneet monella eräänlaista "korkoa" vuosien saatossa, kun asioita on puitu kriittisesti muiden samanmielisten kanssa.
Hyvä analyysi ja varmasti tuo ajanjakso tapahtumineen on yhtenä merkittävänä selittävänä tekijänä taustalla.

Pystyn samaistumaan vassareihin, sillä olin itsekin hyvin kriittinen USA:ta kohtaan enkä ole edelleen mikään fani. Kuitenkin kun on lukenut suht paljon Suomen historiaa ja pohtinut mahdollista sotilaallista hyökkäystä Suomeen niin ideologiset ihanteet ovat vähän rapisseet ja reaalipolitiikkaa tullut tilalle. Siksi on ollut helppo kääntyä aikanaan Nato-jäsenyyden kannattajaksi vaikka ei kaikkia siihen kuuluvien maiden edustamia arvoja allekirjoitakkaan. Maailma ei ole täydellinen. Jotkut arvot, kuten Suomen turvallisuus ja itsenäisyys vain ajavat muiden ohi.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Uskottavuutensa on kuitenkin jo menettänyt. Toivottavasti seuraavissa vaaleissa SDP:n äänestäjät ymmärtää jättää ET:n ja muut menneen maailman haikailijat rannalle ruikuttamaan.
Tähän voisi kommentoida sen verran sivusta, että Tuomioja on kieltäytynyt presidenttiehdokkuudesta 2024 muttei tehnyt vielä lopullista päätöstä ek-vaaleista 2023. Vaikka luultavasti jää kokonaan sivuun viimeistään viimeaikaisten tapahtumien johdosta, on hänelle nähtävästi yhtä vaikeaa myöntää olleensa väärässä kuin Väyryselläkin. Onhan Erkilläkin joku paikka on ollut Suomen politiikassa, mutta nyt jää kyllä kansalle tekemisistään entistä karvaampi sivumaku punaisimpia demareita lukuun ottamatta.
 

Mäyräkoira

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK En gång-alltid-aina
Luulenpa että maakuntaneuvos & fellow ahvenanmaalaiset ovat kanssasi pahemman kerran eri mieltä. Ilmavoimat lentelisi korkealta yli ja merivoimat prutkuttelisi merellä kun miehittäjä kohdistaa siviileihin sortoa ja väkivaltaa. Ahvenanmaalaiset haluaa sinne maavoimia siviilejä turvaamaan heti kun sormia napsauttavat.

Jos Ahvenanmaalaisia koskisi asevelvollisuus ja Puolustusvoimat olisi saarella läsnä olisi siellä varmaan tyyliin rannikkojääkäripataljoona ja VYKS. Ahvenanmaalaiset skapparit ja varusmiehet. Torstaisin hernekeittoa ja Ålandspankakaa.
Minut sijoitettiin aikoinaan reservipataljoonaan jonka tehtävä olisi mennä tarvittaessa Ahvenanmaalle,
enää en varmaan kuulu sinne kun ikä on jo kohta vuoden verran alkanut vitosella.

Kerran osallistuin kertausharjoituksiin joissa leikittiin että mennään sinne, pakkauduimme ainakin noin
500 äijää , ja tarvittava määrä ajoneuvoja Finnlinesin ro-ro alukseen Turun satamassa. Todellisuudessa
laiva ajoi meidät Rauman satamaan, tämän kriisin valossa tulee väistämättä mieleen ,että jos vihreät
äijät jo kuljeksivat Maarianhaminan kaduilla, ja Maarianhaminan kentälle laskeutuu Iljushin-kuljetuskoneita saattaisi jo olla myöhäistä kerätä kasaan tuollainen iskujoukko ja siirtää se sinne.

Tämän Ahvenanmaan maakuntapäällikkö Thörnroosin kannattaisi nyt herätä todellisuuteen.
Ja jos Ahvenanmaa menisi, niin oltaisiin pulassa kun meriyhteydet katkeaisivat, nyt kun mennään
Natoon niin se demilitarisointi pitää ehdottomasti purkaa, ja sijoittaa sinne jonkunlainen joukko-osasto.
Ja Ahvenanmaan pojat tai tytöt saisi myös mennä inttiin niin kun me muutkin, nythän ne voi mennä
vapaaehtoisesti.

Sillä väestöpohjalla ei tosin saa aikaiseksi kokonaista sikäläisistä koostuvaa joukko-osastoa,
sitä pitäisi sitten täydentää myös muualta kotoisin olevilla. Niillähän ei ole nytkään kaikkea
omasta takaa, esimerkiksi poliisit siellä eivät ole kaikki Ahvenanmaalaisia, eivätkä aina lääkäritkään.
 
Viimeksi muokattu:

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Todellisuudessa
laiva ajoi meidät Rauman satamaan, tämän kriisin valossa tulee väistämättä mieleen ,että jos vihreät
äijät jo kuljeksvat Maarianhaminan kaduilla, ja Maarianhaminan kentälle laskeutuu Iljushin-kuljetuskoneita saattaisi jo olla myöhäistä kerätä kasaan tuollainen iskujoukko ja siirtää se sinne. Tämän Ahvenanmaan
maakuntapäällikkö Thörnroosin kannattaisi nyt herätä todellisuuteen.
Operaatio Kilpajuoksun onnistuminen nojaa paljon sotilastiedusteluun. Pitäisi olla meillä hyvällä tasolla. Mutta jos ensimmäinen merkki hyökkäyksestä on laskuvarjojoukkojen koneiden nousu taivaalle, niin myöhässä ollaan.
 

Mäyräkoira

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK En gång-alltid-aina
Operaatio Kilpajuoksun onnistuminen nojaa paljon sotilastiedusteluun. Pitäisi olla meillä hyvällä tasolla. Mutta jos ensimmäinen merkki hyökkäyksestä on laskuvarjojoukkojen koneiden nousu taivaalle, niin myöhässä ollaan.
Näiden laskuvarjojoukkojen havaitseminen ajoissa olisikin varmaan hankalaa, ellei olisi joku varma
tietolähde asiasta. Nythän Ahvenanmaa on kun tarjottimella, se Venäjän konsulaatti siellä on myös
sellainen juttu, että se pitäisi poistaa sieltä heti paikalla.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Sako

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Operaatio Kilpajuoksun onnistuminen nojaa paljon sotilastiedusteluun. Pitäisi olla meillä hyvällä tasolla. Mutta jos ensimmäinen merkki hyökkäyksestä on laskuvarjojoukkojen koneiden nousu taivaalle, niin myöhässä ollaan.
Totta, mutta valmius vastata on mielestäni jo Suomen ja Ruotsin yhteisissä ja erillisissä harjoittelussa esillä.

Julkisuudessa asiaa ei varmaan käsitellä, mutta Suomella ja Ruotsilla on arvatakseni yhteinen suunnitelma Ahvenanmaan puolustamisesta. Ahvenanmaa on hyvin lähellä Tukholman aluetta ja sen lentokenttiä. Joskus aiemmin Ahvenanmaan puolustus oli Satakunnan/Porin prikaatin vastuulla. Nyt voisi mennä niin, että Tukholmaan sijoitettu Haningen amfibiorykmentti, muut merivoimat ja ilmavoimat Ruotsista voisivat avustaa Suomea ja Nylands brigadia eli Uudenmaan prikaatia. Amfibiorykmentti ja Uudenmaan prikaati kykenevät maihinnousuoperaatioihin.

Muutama lähde:

 

Mäyräkoira

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK En gång-alltid-aina
yt voisi mennä niin, että Tukholmaan sijoitettu Haningen amfibiorykmentti, muut merivoimat ja ilmavoimat Ruotsista voisivat avustaa Suomea ja Nylands brigadia eli Uudenmaan prikaatia. Amfibiorykmentti ja Uudenmaan prikaati kykenevät maihinnousuoperaatioihin.
Se reserviläispataljoona jonne minut silloin laitettiin olikin nimenomaan Uudenmaan Prikaatin
alaisuuteen perustettu, en tosin ollut rannikkojääkäri, vaan kuljettaja.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Se reserviläispataljoona jonne minut silloin laitettiin olikin nimenomaan Uudenmaan Prikaatin
alaisuuteen perustettu, en tosin ollut rannikkojääkäri, vaan kuljettaja.
Vähän OT: tuttu itsellenikin. Useita palavereja Dragsvikissä ja muutaman kerran saunassa jatkot.

Ja asiaan. Suomen NATO-hakemus tulossa pian toukokuun puolivälin jälkeen:


Lasken kevääksi kirkkaasti, joten aikataulussa ollaan.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
”Me emme halua, että puolustusvoimien varoja hukataan öljysotiin, vaan Suomen pitää keskittyä omaan maanpuolustukseen, Saramo sanoo.”
Ehkä on hyvä benchmarkata mitä mieltä Vasemmistoliitto oli omasta maanpuolustuksesta alle kuukausi Krimin valtauksen jälkeen.

Tässä tyylinäytteen antoi silloinen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki 22.maaliskuuta 2014:

"Arhinmäen mukaan esimerkiksi asehankinnoista ja yritystuista voisi leikata, Krimin tilanteesta huolimatta.

- Asehankinnat eivät kauheasti Suomen taloutta edistä, niissä varmaan on mahdollisuus tulla vastaan.

- Pitää muistaa, ettei Suomi ja Venäjä ole keskenään sotilaallisessa konfliktissa, vaan pitäisi löytää rauhanomainen ratkaisu, hän kommentoi asehankinnoista luopumista Krimin konfliktista huolimatta."

Jotenkin alkaa muodostua sillainen kuva, että Suomen kyky puolustaa itseään on Vasemmistoliitolle sellainen asia jota pitää vastustaa. Argumentit muuttuvat, mutta tavoite pysyy.
 

/dev/null

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Näiden laskuvarjojoukkojen havaitseminen ajoissa olisikin varmaan hankalaa, ellei olisi joku varma
tietolähde asiasta. Nythän Ahvenanmaa on kun tarjottimella, se Venäjän konsulaatti siellä on myös
sellainen juttu, että se pitäisi poistaa sieltä heti paikalla.

Ahvenanmaalle voi viedä pienemmästi porukkaa minne vaan. Isommasti Maarianhaminaan, Eckeröhön, Långnäsiin, Hummelviikkiin, Svinöhön ja moneen muuhun. Haltuunotto totaalisesti on todella vaikeaa nopeasti. Kuten edellä todettu, tiedustelu on aivan avain tässä kuviossa. Toisaalta vaihtoehto on ottaa Kökar haltuun. Sinne ei pysty lentämään.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Jotenkin alkaa muodostua sillainen kuva, että Suomen kyky puolustaa itseään on Vasemmistoliitolle sellainen asia jota pitää vastustaa. Argumentit muuttuvat, mutta tavoite pysyy.
Tällainen vaikutelma mulla on vuosikymmenten perusteella. Oma suhtautumiseni vasemmistoon puolustuspolitiikan saralla on samansuuntainen kuin suhtautuminen Venäjän hallinnon tiedoksiantoihin. Mitä väkevämmin vasemmisto jotain vastustaa (hävittäjät, Nato yms), sitä enemmän se vahvistaa Suomen puolustuskykyä ja sitä kautta antaa tilaa hengittää vapaammin. Tästä(kään) syystä mulla ei ole ollut epäilyksiä siitä, etteikö Nato olisi selkeä parannus Suomen turvallisuustilanteeseen.
 

Mäyräkoira

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK En gång-alltid-aina
Ahvenanmaalle voi viedä pienemmästi porukkaa minne vaan. Isommasti Maarianhaminaan, Eckeröhön, Långnäsiin, Hummelviikkiin, Svinöhön ja moneen muuhun. Haltuunotto totaalisesti on todella vaikeaa nopeasti. Kuten edellä todettu, tiedustelu on aivan avain tässä kuviossa. Toisaalta vaihtoehto on ottaa Kökar haltuun. Sinne ei pysty lentämään.
Siinähän onkin se hyvä puoli että Ahvenanmaa ei ole mikään yksi ainoa saari, kuten Gotlanti vaan
melkoinen tilkkutäkki. Brändö olisi varmaan myös hyvä ottaa haltuun, sinnekään ei voi lentää.
Kumlingessahan on jonkun sortin pienlentopaikka jos muistan oikein, mutta ei sinne mitkään
kuljetuskoneet kyllä pääse.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ja asiaan. Suomen NATO-hakemus tulossa pian toukokuun puolivälin jälkeen:


Lasken kevääksi kirkkaasti, joten aikataulussa ollaan.

Näitä uutisia, kun lukee niin meinaa tulla kyynel silmään. Se päivä lähestyy nyt vääjäämättä, että päästään vihdoin tuosta itärajan takaisesta maailman persereiästä eroon lopullisesti.

IL:n tiedot: Aikataulu tarkentuu - näin Suomi hakee Natoon IL:n tiedot: Aikataulu tarkentuu - näin Suomi hakee Natoon
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös