Ei varmasti tulisi mitään keskusteluja "Nato-tukikohdista" tai ydinaseista Suomessa, koska Norjakin on
pystynyt neuvottelemaan nämä asiat. Suomen kohdalla on nimenomaan kysymys "Norjan mallista" Natoon
liittyessä.
Minä en haluaisi Suomen sitovan itseään tällä tavalla. Kun Norja aikoinaan liittyi toisen maailmansodan jäljiltä, niin oli ehkä perusteltua laittaa tiettyjä ehtoja, kun Nato ei ollut oikeastaan muuta kuin Euroopan länsirannikko (Norja, Tanska, Saksa, Ranska ja Iso-Britannia). Norjan tilanne on muutenkin erilainen, koska jo liittyessään se oli kahden valtion (Suomi ja Ruotsi) takana, ja maainvaasio Jäämeren rantaa pitkin on aivan tuhoon tuomittu ajatus.
Ranskan presidentin vaalit ei ratkaise Suomen Nato jäsennyyttä, enemmän olisin huolissani Turkin mieli-
piteestä.
Turkki ei tule asettumaan vastahankaan. Ei myöskään Unkari enkä usko, että Ranskakaan, vaikka Le Pen voittaisi vaalit. Suomi on EU-maa ja Suomen Nato-hakemuksen torppaus aiheuttaisi aika paljon kitkaa EU:ssa ja myös Natossa. Suomen Nato-jäsenyyden kannalta tärkeimmät maat ovat nämä meidän lähialueen Nato-maat. Jos ne + suuret jäsenmaat (UK, USA) kannattavat, niin en vain millään jaksa uskoa, että jollain Portugalilla, Kreikalla tai Turkilla on kauheasti vastaan sanottavaa.
Nato varmasti vaatisi Suomelta osallistumista Baltian maiden, varsinkin Viron puolustamisessa. En itse
näkisi siinä mitään ongelmaa, koska meidän on muistettava oma historiammekin.
Kyllä ja sitä paitsi se mitä Suomelta odotetaan eniten Baltian suhteen, on Itämeren ja ilmatilan puolustamista. Koetan listata tähän nyt jotain viikkojen aikana syntyneitä ajatuksia aiheesta: mikä puoltaa Suomen Nato-jäsenyyttä?
Suomen puolustus on jo pitkään nojannut sellaiseen oletukseen, että jos Suomi on sodassa, niin Suomi ei ole erillissodassa Venäjää vastaan, vaan osa jotain isompaa Venäjän ja Euroopan konfliktia. Ukrainan sota on osoittanut sen, että Venäjä pystyy aloittamaan erillissodan liittoutumattomia naapurimaitaan vastaan. EU-jäsenyys kyllä jo omalta osaltaan varmistaa sen, että erillissodan aloittaminen on vaikeaa (tai ainakin seuraukset ovat todella ennakoimattomia), Nato-jäsenyys varmistaisi sen, että jos Suomi on sodassa, kyseessä on väistämättä laajempi konflikti. Suomihan ei ole koskaan ajatellut, että se pystyisi yksin torjumaan täydellä voimalla hyökkäävän Venäjän. Voimasuhteet maiden välillä eivät tätä puolla.
Minä itse toivon Itämeren Nato-mailta kahta asiaa: että (1) ne pystyvät pitämään Itämeren auki Suomeen saapuville täydennyksille, ja (2) että näiden maiden avulla Venäjän ei ole mahdollista saavuttaa Suomeen hyökätessään ilmaherruutta.
Suomi on pitkä pohjois-etelä -suunnassa, mutta kapea itä-länsisuunnassa. Tästä johtuen Suomen lentokentät, varastot ja varikot ovat kyllä venäläisten ohjusten saavutettavissa. Siksi minusta Suomen ilmavoimien varikkojen ja asevarastojen olisi hyvä sijaita kauempana, esimerkiksi Norjassa tai Saksassa. Jo pelkästään EU-jäsenyyden takia uskoisin, että sodan syttyessä Suomi saisi käyttöönsä lentokenttiä muissa maissa, mutta Nato-jäsenyyden kautta Suomi saattaisi pystyä varastoimaan ilmavoimien ampumatarvikkeita rajojensa ulkopuolelle. F-35 -hankinnan kautta kyseeseen tulisi erityisesti Norja, joka nojaa samaan hävittäjäkalustoon.
Sodanaikaisen huollon puolelta Suomelle ja myös Baltian maille olisi tärkeää pitää Itämeri "puhtaana" ilma- ja merivoimilla. Baltian maiden heikoin lenkki on Suwalkin käytävä, ja se on Venäjän hyökätessä todennäköisin ensimmäinen varmistettava kohde. Jos Venäjä sen pystyy pitämään, niin Baltian maat ovat pelkästään Itämeren kautta tulevien täydennysten varassa. Suomi puolestaan on vielä enemmän Itämeren varassa. Siksi uskon, että yksi keskeinen Suomelle kaavailtu rooli on Itämeren pohjukan puolustaminen, jotta siinä tapauksessa, että maayhteys Baltian maihin onnistutaan katkaisemaan, täydennyksiä saadaan meriteitse.
Näiden tekijöiden lisäksi minusta Nato-jäsenyyttä puoltaa vielä muutama muu seikka. Natolle on koetettu löytää vaihtoehtoja niin EU:n kuin Pohjoismaiden kesken, mutta se ei ole onnistunut. Kuten Pohjoimaisen yhteistyön kautta huomataan, maiden on vaikea tehdä kahta päällekkäistä sitovaa sotilaallista sitoumusta. Suomen Nato-jäsenyys tiivistää pohjoismaista puolustusyhteistyötä, ja tuo Natoon enemmän ääntä pohjoiselle ulottuvuudelle. Suomen Nato-jäsenyys veisi Suomen samaan pöytään muiden EU-maiden kanssa keskustelemaan Euroopan turvallisuudesta.
Eli plussat Nato-jäsenyyden puolesta:
+ Venäjän on kahta vaikeampi aloittaa erillissotaa Suomea vastaan
+ Lähialueiden Nato-maiden lentokenttien ja satamien auki pysyminen olisi taattua
+ Itämeren alueen Nato-maat osallistuisivat Itämeren auki pitämiseen täydennysten saamiseksi
+ Suomen ilmavoimat voisivat käyttää lentotukikohtina muiden Nato-maiden kenttiä. Hävittäjät lentävät tehtäviinsä Norjasta ja Tanskasta suunnilleen samassa ajassa kuin Kauhavalta. Sehän niiden tarkoitus on: nopeasti siirrettäviä ohjuslavetteja.
+ Mahdollisesti Suomen ilmavoimien ampumatarvikkeita voitaisiin sijoittaa kauemmas: jos ei sitä, niin ainakin se, että ilmavoimien ampumatarvikkeiden täydennykset voitaisiin toimittaa esimerkiksi Norjaan tai Tanskaan sieltä haettavaksi.
+ Saataisiin apua Venäjän ilmaherruuden kiistämiseen, tai sen pitämiseen itsellä: ilmaherruuden takia Suomella olisi hyökkäyksen kohteena mahdollisuus ulottaa tulenkäyttö kauas vihollisen (Venäjän) kokoontumisalueille, kasarmeille ja muihin sotilaallisiin kohteisiin. Se puolestaan edesauttaisi huomattavasti sitä, että mitä maavoimilla pitäisi torjua.
+ Päästäisiin vaikuttamaan Naton suunnitelmiin Itämeren alueen puolustamisessa (tärkeää sekä Suomelle että Baltian maille)
+ Päästäisiin vaikuttamaan Naton suunnitelmiiin arktisen alueen puolustamisessa (tärkeää mm. Norjalle)