Täällä kovasti ollaan viemässä Suomea NATOon, ja olen itsekin sillä kannalla, että liittymishakemus pitäisi jättää.
Hämmentävän vähän kuitenkin keskustellaan siitä, että "otetaanko" Suomi jäseneksi. Onko paikka oikeasti niin varma, kun täällä on konseues? Eikö esimerkiksi ensi viikon Ranskan vaalit jo mahdollisesti estä Suomen jäsenyyden, jos Le Pen voittaa?
Itseäni huolettaa todella paljon se, että Suomi ei saisikaan jäsenyyttä, vaikka se niin paljon sitä haikailee.
Jäsenyyden voisi estää todennäköisesti vain kaksi asiaa. Ensiksi tietysti se, että Venäjä julistaisi sodan Suomea vastaan. Silloin Nato ei voisi oman säännöstönsä vuoksi käsitellä jäsenanomusta. Tämä on erittäin epätodennäköistä.
Toiseksi, jäsenyys ei ole pelkkää saamista, vaan vastaavasti meidän täytyy tuottaa jotain lisäarvoa Natoon. Jäsenyysneuvotteluissa tutkitaan ensin perusehdot ihmisoikeustilanteesta puolustusbudjettiin, mutta nuo ehdot Suomi täyttää. Sen jälken neuvotellaan siitä, mihin Suomi sitoutuu jäsenenä. Oman tontin puolustaminen on itsestään selvyys, mutta millä tavoin Nato edellyttää Suomen osallistuvan Naton puolustusyhteistyöhön, selviää vasta noissa neuvotteluissa. Sieltä saattaa nousta esille asioita, joista eduskunnassa ei tykätä. Yhtenä tälläisena on
Ahvenanmaan status. Seuraavana on laadittava yhteinen puolustussuunnitelma, joka saattaa vaatia Suomessa laki/perustuslakimuutoksia, jotka on saatava eduskunnasta läpi.
Kun nuo neuvottelut on pulkassa, niin sitten hakemus menee kaikkien jäsenmaiden parlamentteihin hyväksyttäväksi. Suurimmat kysymysmerkin on USA:n rebublikaanit, Turkin Erdogan, jolla saattaa olla iltalypsy-tyyppisiä vaatimuksia Turkin tavoitteisiin, ja Unkari Venäjä kytkentöjensä vuoksi. Noista varmaankin selvitään, jolloin Suomen hakemus hyväksytään kaikissa jäsenmaissa. Jos joku oikeasti vastustaa, niin Suomi tuskin edes hakee jäsenyyttä. Läpimeno jäsenmaiden suhteen varmistetaan etukäteen. Mutta jäsenmaiden hyväksynnän jälkeen hakemus tulee vielä Suomen eduskunnan päätettäväksi, final call - yes or no. Siinä vaiheessa turvallisuuspolitiikka saattaa muuttua puoluepolitiikaksi. Riippuu ihan siitä, millaista maailman aikaa silloin eletään, sillä prosessi vie todennäköisesti 6-8kk - 2vuotta, ja se on politiikassa aika pitkä aika. Silläkin on merkityksensä, hakeeko jäsenyyttä Suomi yksin vai samaan aikaan Ruotsin kanssa.
Hyväksyntään vaikuttaa:
+Suomen hyvä valmistautuminen Nato-jäsenyyteen.
+Kunnossa oleva oma puolustus.
+Joustavuus jäsenyysneuvotteluissa
-Pitkä yhteinen raja Venäjän kanssa