Tiivistelmä:
Viimeksi mainittu hämmentää kovin.
- Suomella ei ole todellisia turvatakuita, jos esimerkiksi :) Venäjä hyökkäisi, vaikka Suomi on EU:n jäsen ja on NATOn kumppani
- Niinistö käy Yhdysvalloissa keskustelemassa - uskoisin, että turvatakuista USAn suunnalta, jotta "prosessi" edistyisi ilman ilmeistä provokaatiota Venäjää kohtaan
- Sikäli kun edellinen pitää paikkansa, selusta on turvattu ja on ajallisesti mahdollista käydä keskusteluja muiden NATO-maiden kanssa, erityisesti Ruotsin
- Ilman perusteellista varmuutta kaikkien NATO-maiden nopeasta hyväksynnästä, jäsenhakemus on mahdoton, mutta nojaudutaan oletettuun USAn lupaukseen turvatakuista.
- Suomessa on käynnissä samankaltainen prosessi, koska NATO edellyttää jonkinlaista näyttöä siitä, että kansalaiset ovat liittymisen puolesta
- Puolueet ja puolueissa toimivat ihmiset pähkäilevät kummalle puolelle pitäisi kääntyä ja tämä on mielestäni ongelma: poliitikot pohtivat enemmän kannatustaan kuin Suomen turvallisuutta ja tulevaisuutta vaikka, toki minunkin mielestäni, vastaus on sangen selkeä.
Pidän hyvänä, että eduskunta käy ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsittelevän selonteon (valmistumassa) pohjalta keskustelun. Tämä selonteko on avainasemassa keskusteluissa. Sen pohjalta on mahdollista muodostaa yhteinen kanta edellytyksineen NATO-jäsenyydelle. Venäjän kannalta Suomen (ja osin Ruotsin) liittyminen NATO:n jäseneksi on iso tappio. On parempi, että Kok, RKP, PS, Keskusta ja SDP ainakin seisovat mahdollisimman yksimielisesti päätöksen takana.Oikeasti alkaa sylettämään tämä poliitikoiden ja muidenkin ihmisten jahkailu Naton suhteen. En voi olla ajattelematta, että pidän jokaista Nato-vastaista suomalaista osittain vastuussa, jos Nato-jäsenyyden hakeminen viivästyy ja Venäjä hyökkää Suomeen.
Siinä vaiheessa on jo myöhäistä, eikä katuminen auta mihinkään.
Samat ajatukset. Tilanne & prosessihan selvisi Niinistön pressissä USA:ssa. Olen yllättynyt vasemmiston ja ay-liikkeen sisäisten prosessien etenemisestä. Yksi merkittävä osoitus siitä on se, että SDP:n sisällä ay-vaikuttajat ovat aloittaneet työn sotilaallisen liittoutumisen edistämiseksi.Tässä voi käydä niinkin, että jäsenyyttä ei haeta lähiaikoina. Ainakaan sitä ei haeta ennenkuin Ukrainan tilanne selviää. Sen kanssa pitäisi myös elää, vaikka menisi pitkään. Eikä NATO toki olekaan mikään elämän ja kuoleman kysymys. On hyvä, että yhteistyötä syvennetään Ruotsin ja USAn kanssa ja puolustusmäärärahoja kasvatetaan ja eri maiden kantoja hakemukseen selvitetään. Elämä ei ole yksinkertaista, eikä populistiset yksinkertaistukset auta asiaa.
Puolueet ovat kuitenkin yllättäneet positiivisesti. NATO intoilijana esiintynyt kokoomus on osoittanut odottamatonta malttia, vasemmisto taas yllättävää valmiutta selvittää hakemista. Vastoin odotuksia olo on luottavainen.
Puolueet ovat kuitenkin yllättäneet positiivisesti. NATO intoilijana esiintynyt kokoomus on osoittanut odottamatonta malttia, vasemmisto taas yllättävää valmiutta selvittää hakemista. Vastoin odotuksia olo on luottavainen.
Iltalehden euroviisutoimittajan kannattaisi katsoa se haastattelu ennen "juttunsa" julkaisua.
Asiassa on kaksi puolta. Suomen ja NATO:n 30:n jäsenmaan. Puola ja tietääkseni Unkari kieltäytyvät USA:n kovasta painostuksesta huolimatta antamasta vanhoja Migejä Ukrainaan. Maat ajattelivat/maa ajatteli itseään ja omaa turvallisuuttaan, ei NATO:n yhteistä kantaa. Muuta syytä olla antamatta hävittäjiä Ukrainaan ei ole kuin pelko kostosta omaa maata kohtaan. Saksa ja Ranska tukivat muistaakseni hävittäjien vientiä.Juuri tuosta olen erimieltä, ykkösvaihtoehto on laittaa tänään hakemus. Tämä tilanne on sellainen, että tulipalo on naapurissa ja nyt kannattaa viimeistää tilata palovaroitin, sillä mitä pidempään odotamme, sitä enemmän Venäjällä on aikaa alkaa valmistella mahdollista hyökkäystä Suomeen. Itseasiassa nyt on juuri paras hetki, koska Venäjä on kaikista heikommillaan ja todella kaukana, että pystyisi tehdä Suomeen kunnon sotilaallista hyökkäystä.
Toiseksi paras vaihto on mennä prosessissa (odotella keskustaa) jossa liittymme Natoon jossain vaiheessa.
Odottelinkin milloin tulet sammuttamaan tulipaloa. Ei yleensä kestä kauaa kun arvostelee kokoomusta jatkoajassa.Asiassa on kaksi puolta. Suomen ja NATO:n 30:n jäsenmaan. Puola ja tietääkseni Unkari kieltäytyvät USA:n kovasta painostuksesta huolimatta antamasta vanhoja Migejä Ukrainaan. Maat ajattelivat/maa ajatteli itseään ja omaa turvallisuuttaan, ei NATO:n yhteistä kantaa. Saksa ja Ranska tukivat muistaakseni hävittäjien vientiä.
Pidän mahdollisena, että Suomen USA-sitoutuminen on johtopäätös siitä, että NATO:n ovi ei ole auki. Joku tai jotkut NATO-maista Turkki, Puola, Tsekki, Unkari, Romania, Slovakia, Slovenia, Albania, Montenegro tai Pohjois-Makedonia eivät ole valmiita ärsyttämään Venäjää kesken sodan, koska Putinia pidetään vaarallisena ja valmiina irrationaalisiin tekoihin.
Veikkaan, että on käyty ihan jenkkien kanssa läpi, että Nato-ovi on kiinni sen aikaa kun Ukrainassa on aktiivinen sota käynnissä. Ei haluta ärsyttää ja provosoida venäläisiä enempää.Odottelinkin milloin tulet sammuttamaan tulipaloa. Ei yleensä kestä kauaa kun arvostelee kokoomusta jatkoajassa.
Presidentti sanoi, että ovi on auki, mutta sanoi myös että ei menty siitä ovesta vaan viereisestä ovesta.
Jos Venäjä rupeaa uhkailemaan Suomea tai tulee edes pieni aseellinen selkkaus, niin Nato hakemuksen jättäminen on myöhässä ja sen voi jättää sitten sodan jälkeen. Siksi juuri tänään.
Nyt on haettu palovarotin joka ei välttämättä toimi tulipalon osuessa kohdalle.
Itse en ainakaan aio aikailla muuttaa maasta pois mikäli vielä vuoden päästä ollaan samassa tilanteessa. Ei hirveästi slaavilainen kulttuuri kiinnosta.Joo, Suomen pitäisi ehdottomasti päästä Naton jäseneksi mahdollisimman pian ilman mitään turhaa itseaiheutettua viivyttelyä.
En huomannut, että Kokoomuksesta olisi ollut kysymys. Itse käsittelin NATO-jäsenyyttämme ja sen mahdollisuutta.Odottelinkin milloin tulet sammuttamaan tulipaloa. Ei yleensä kestä kauaa kun arvostelee kokoomusta jatkoajassa.
Presidentti sanoi, että ovi on auki, mutta sanoi myös että ei menty siitä ovesta vaan viereisestä ovesta.
Jos Venäjä rupeaa uhkailemaan Suomea tai tulee edes pieni aseellinen selkkaus, niin Nato hakemuksen jättäminen on myöhässä ja sen voi jättää sitten sodan jälkeen. Siksi juuri tänään.
Nyt on haettu palovarotin joka ei välttämättä toimi tulipalon osuessa kohdalle.
Tämä ei kyllä perustu mihinkään muuhun kuin sun veikkaukseen.Veikkaan, että on käyty ihan jenkkien kanssa läpi, että Nato-ovi on kiinni sen aikaa kun Ukrainassa on aktiivinen sota käynnissä. Ei haluta ärsyttää ja provosoida venäläisiä enempää.
Tokihan kukaan ei voi sanoa sitä ääneen, että Nato-ovi on kiinni.
Oikeasti alkaa sylettämään tämä poliitikoiden ja muidenkin ihmisten jahkailu Naton suhteen. En voi olla ajattelematta, että pidän jokaista Nato-vastaista suomalaista osittain vastuussa, jos Nato-jäsenyyden hakeminen viivästyy ja Venäjä hyökkää Suomeen.
Oikeastaan lähdit jälleen viemään keskustelua muille urille kun kirjoitus sisälsi kritiikkiä Stubin typeristä lausunnoista.En huomannut, että Kokoomuksesta olisi ollut kysymys. Itse käsittelin NATO-jäsenyyttämme ja sen mahdollisuutta.
Meillä ei ole yhteistä NATO-kantaa eikä kollektiivista käsitystä NATO:n tuomista vaatimuksista. Edelleen, tarvitsemme ymmärryksen komentorakenteen muutoksista, infran muutoksista sekä yhteistoimintakyvystä. Kaikki nämä ovat olleet työn alla vuosikausia. Ja tietenkin tarvitsemme yhteisen ymmärryksen NATO:n tuomista velvoitteista ja Suomen sekä NATO:n välisen sopimuksen yksityiskohdista.
Näin minä kirjoitinkin.Tämä ei kyllä perustu mihinkään muuhun kuin sun veikkaukseen.
En tuota huomannut edes, koska asiaa käsiteltiin jo eilen. Stubb sanoi, että ei ole auki nyt, mutta on viikkojen tai kuukausien aikana auki. Toin esille eilen, että tuskin lämpimikseen asiasta kertoo. En itse usko 30 jäsenmaiden joukosta esim luettelemani jokaisen olevan 100 % samaa mieltä Suomen jäsenyydestä tässä ja nyt.Oikeastaan lähdit jälleen viemään keskustelua muille urille kun kirjoitus sisälsi kritiikkiä Stubin typeristä lausunnoista.
Mun mielestä se on auki jo nyt, tänään. Tänään jätetty hakemus on se mitä Suomi voi tehdä, me emme tiedä miten Venäjä reagoi tai pääseekö Suomi Natoon, mutta mitä pidemmälle Venäjän uhkailut kihtyy, sitä suurempi mahdollisuus, että emme pääse ja joudumme odottamaan sodan jälkeiseen aikaan.En tuota huomannut edes, koska asiaa käsiteltiin jo eilen. Stubb sanoi, että ei ole auki nyt, mutta on viikkojen tai kuukausien aikana auki. Toin esille, että tuskin lämpimikseen asiasta kertoo.
Ymmärrän hyvin kantasi. Olen samaa mieltä siitä. Itse kannatin NATO:n jäsenyyttä joskus 1980-luvulta alkaen. Myöhemmin Venäjän ja Tšetšenian sodat olivat iso muutos omassa prosessissani ja siihen vaikutti mitä näin. Mutta kun sinun tai minun kanta ei paina lainkaan.Mun mielestä se on auki jo nyt, tänään. Tänään jätetty hakemus on se mitä Suomi voi tehdä, me emme tiedä miten Venäjä reagoi tai pääseekö Suomi Natoon, mutta mitä pidemmälle Venäjän uhkailut kihtyy, sitä suurempi mahdollisuus, että emme pääse ja joudumme odottamaan sodan jälkeiseen aikaan.
Sinun kirjoitukset on kyllä nyt sinun kynästä, ei valtiojohdon näkökulmasta.Ymmärrän hyvin kantasi. Olen samaa mieltä siitä. Itse kannatin NATO:n jäsenyyttä joskus 1980-luvulta alkaen. Mutta kun sinun tai minun kanta ei paina lainkaan.
Pyrin kirjoittamaan valtiojohdon näkökulmasta ja arvioin, millaiset mahdollisuudet Suomella todellisuudessa ovat sisäisten ja ulkoisten syiden paineessa liittyä juuri nyt. On käynyt selville, että valtiojohto ja puolueet näkevät asian hyvin samalla tavalla. Tarvitaan kansallinen yhtenäisyys, jotta kestämme Venäjän paineen ja mahdolliset muut toimet mahdollisimman hyvin.