Eivät ne venäläiset mitään miehittäjävaltaa tuossa vaiheessa edustaneet. Venäjä tunnusti Suomen itsenäisyyden 4.1.1918, sen jälkeen Suomi ei ollut enää osa Venäjää eivätkä täällä olleet venäläisjoukot miehittäjiä vaan ex-miehittäjiä, jotka eivät kaikki ehtineet maasta häipyä.
Koska sisällissota alkoi vain reilu kolmisen viikkoa siitä kun Suomen itsenäisyys tunnustettiin, niin ei nopeinkaan ex-miehittäjävalta ehdi sellaisessa ajassa joukkojaan evakuoimaan ja varustuksiaan hylkäämään. Kestihän venäläisillä kolme vuotta häipyä Virostakin, josta viimeiset venäläisjoukot häipyivät 1994. Venäläiset olivat hiljalleen joukkojaan vähentäneet vuoden 1917 lopulla, ja lopulta sisällisotaan osallistui jossain muodossa vain muutama tuhat venäläistä kun heitä oli ollut vielä elokuussa 1917 jopa 125 000 sotilasta (tämän lunttasin
wikipediasta).
Jos maassa on ollut toistasataa vuotta venäläisiä joukkoja ja alue on ollut osa Venäjää, niin eivät entiset oman imperiumin joukot yhdessä yössä muutu "itsenäisen maan miehittäjävallaksi" - varsinkaan kun venäläiset eivät mitään erityisesti miehittäneet vaan pyrkivät kotiutumaan, ja tässä Mannerheim sai varsinkin aluksi venäläisupseerien tuen. Pohjanmaalla venäläispäällystö toimi suojeluskuntien kanssa yhteistyössä ja auttoivat varuskuntien aseissariisunnassa. Enemmän venäläiset olivat siis valkoisten kanssa yhteistyössä kuin näitä vastaan.
Osa venäläisistä joukoista kyllä osallistui taisteluihin ja osa tuki punaisia siinä missä osa valkoisia, mutta huseerasihan täällä myös ruotsalaisia ja sittemmin saksalaisiakin. Jälkimmäisiä voisi ns. punaisesta näkökulmasta pitää ihan vastaavana miehittäjävaltana, olihan tarkoitus tehdä Suomesta saksalaisen kuninkaan hallitsema vasallivaltio.
Parempi on kuitenkin unohtaa tykkänään kaiken maailman pohjanmaalaisten talonpoikien harhakäsitykset vapaussodasta ja ylipäätään liialliset painopisteet ulkomaalaisista sotajoukoista ja keskittyä siihen, että kyseessä oli itsenäistyneen maan sisäinen välienselvittely, sisällissota.
Jälkikäteen tehdyillä "jos punaiset olisivat voittaneet, vapaus olisi ollut mennyttä"-arvioilla ei voi oikeuttaa sodalle sellaista nimitystä, mikä ei pidä paikkaansa. Toki onhan näitä jälkiviisaasti mielenkiintoista spekuloida, samoin kuin voi pohtia mitä olisi tapahtunut jos Saksa olisi voittanut ensimmäisen maailmansodan ja elelisimme nyt Väinö III:n kuningaskunnassa.