Menee samaan kategoriaan kuin joku Risto E.J. Penttilä eli kolmen prosentin kannatus. Tässä vaalissa on sen verran vakiintuneita nimiä, että on mahdotonta keksiä yhtään perustetta, miksi kokoomukseen/keskustaan/osin vihreisiin kallellaan oleva äänestäisi Adlercreutzia. Samasta syystä en usko Aaltolankaan pärjäävän väkivahvoja kampanjakoneistoja vastaan.
Enemmänkin nämä "mustat hevoset" pelaavat Haaviston pussiin, koska Haavisto haravoi suvereenisti äänet vasemmalta ja oikeallakin häntä kannatetaan varmasti kohtalaisissa määrin.
Ei mielestäni mene Risto E.J. Penttilän kanssa samaan kategoriaan vaikka kannatus molemmilla onkin tällä hetkellä vähäinen - mutta ei olematon. Risto E.J. Penttilä on aivan liian oikeistolainen nauttiakseen suurempaa kannatusta, mutta oikeissa oloissa Adlercreutz sangen liberaalina voisikin koota joukkoja yhteen.
Oikeisto tarvitsee jonkun, joka lyö Halla-Ahon ensimmäisellä kierroksella. Rehn tuskinpa siihen pystyy. Kokoomukselta ehdokkaan on tultava. Ainoa tarpeeksi iso nimi on Stubb.
Tähän väliin tällainen. Kuten aiemmin kirjoitin niin keskusta/oikeisto tarvitsee jonkun, joka löisi Halla-ahon - samaa mieltä. Kokoomukselta sellaista ei löydy, Stubb tuskin tulee saamaan kovinkaan laajaa kannatusta ja jos pääsisikin ehdokkaaksi, saati toiselle kierrokselle häviäisi Haavistolle 6-0 - tai sanotaanko 6-3.
Tuo alkuperäinen tekstini lähti juurikin ajatuksesta, että jos keskusta/oikeisto haluaa presidentiksi muun kuin Haaviston, niin ehdokkaan tulee olla jotain "out-of-the-box": sellaisia eivät ole Stubb, Aaltola tms. vaan joku, jota laajalti
voidaan kannattaa ja samalla vastustaa Haavistoa niin keskustassa kuin oikeallakin ja ehkä myös vasemmallakin jossain määrin.
Aikaa on vielä se puoli vuotta - eli ei itseasiassa kovinkaan paljon. Minä tulen äänestämään Haavistoa vastaan - onko se taktista äänestämistä?
P.S. Mistä aikoinaan ilmestyi Ahtisaari presidenttikisaan? Mies, josta tavan kansa ei tiennyt juuri mitään. Jotain tällaista nyt vaadittaisiin.
Martti Ahtisaari tuli haastajana kansainvälisiltä kentiltä, ja hänen iskusanansa oli muutos. Muutosta suomalaiset halusivatkin, ja presidentinvaalissa 1994 Ahtisaari teki tyrmäyksen. Vuonna 2000 hän joutui itse samanlaisen tyrmäyksen kohteeksi.
www.is.fi