Todennäköisestihän tilanne on se että tulemme näkemään tuttuun tapaan karkeasti oikeisto/vasemmisto -jakoisen toisen kierroksen. Tällä hetkellä näyttäisi että se vasemmiston ehdokas sinne olisi Haavisto, kun taas oikeistossa peli on enemmän auki.
Saattaa tulla ihan mielenkiintoiset vaalit. Ekalla kierroksella on mielestäni kaksi isoa kysymystä jotka tulevat ratkaisemaan paljon.
1) Tuleeko SDP:ltä mitat täyttävä nimekäs ehdokas, vai laitetaanko sinne joku tuulahaatainen keräämään TV-aikaa? Tällä on suuri merkitys siihen, meneekö Pekka kävellen toiselle kierrokselle, vai meneekö peli tiukaksi.
Sama kysymys koskee pienemmässä mittakaavassa myös vasemistoliiittoa. Jos vasemmistoblokista lähtee esim. Li Andersson ja Antti Lindtman peliin mukaan, niin vasemmiston äänet saattavat jakautua sen verran hajalleen, että Haaviston paikka toisella kierroksella ei ole selviö.
2) Oikeiston ehdokas toiselle kierrokselle.
Konservatiivioikeiston, kansallismielisten yms. äänet keskittyvät Halla-aholle. Tämä riittänee noin 20% kannatukseen ensimmäisellä kierroksella. Sillä on hyvät mahdollisuudet toiselle kierrokselle, varsinkin jos Kepun ja Kokoomuksen kannattajien äänet eivät keskity yhden vahvan ehdokkaan taakse.
Kepulta ehdolle tulee viiteryhmäänsä nähden kohtuullisen liberaali Olli Rehn, joka on profiililtaan enemmän kallellaan Kokoomuksen kuin Persujen suuntaan. En itse jaksa uskoa Rehnin pääsevän toiselle kierrokselle, mutta tämä pistää Kokoomuksen kinkkiseen asemaan. Kokoomuksen olisi paljon helpompi lähteä vaaleihin jos Kepulta ei olisi Rehnin kaltaista vakavasti otettavaa ehdokasta. Tällöin se voisi luottaa Kepun oikeisto- ja yrittäjäsiiven vetoapuun ensimmäisellä kierroksella. Nyt Kokoomus joutuu miettimään strategiaansa tarkkaan. Voisiko strategia olla jopa ryhmittyminen Olli Rehnin kannattajayhdistyksen taakse, jolla pelattaisiin taktisesti Halla-aho pois toiselta kierrokselta?