Suomen presidentinvaali 2024

  • 693 858
  • 6 686

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kansan muisti voi todellakin olla lyhyt, mutta median, ml. some, ei: varmuudella kaivetaan kaikki mahdollinen negatiivinen jokaisesta ehdokkaasta.
Tuo on kyllä totta.

Noin ylipäätään, jos muistelee vaikka 2012 vaaleja, itse ehdokkaat kohtelivat toisiaan asiallisesti, mutta somessa meininki oli osin hyvinkin härskiä.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi
Jos Putin saa laajennettua sotaansa, niin tulevan presidentin pitäisi olla astetta kovemmassa puusta veistetty. Aaltola analyyseineen voisi tulla kyseeseen. Ehkäpä Rehnin kuivakka asiallisuus voisi myöskin olla siinä rajoilla, että saisi homman hoidettua. Aika näyttää millaiseen mankeliin joudutaan, vai meneekö päinvastoin elämä helpoksi ja joku Halosen/Haaviston tasoinen puuhastelijakin välttäisi. Mielenkiintoisia aikoja tiedossa, oli miten oli
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Voisin kuvitella äänestäväni Stubbia, Haavistoa tai jopa Rehnia tässä järjestyksessä, eiköhän heistä jokainen olisi ihan käypäinen pressa. Aaltolaa en, hänellä ei kompetenssia politiikassa ja hänestä olen jotenkin saanut hätäisen ja säheltävän vaikutelman. Halla-ahoa en missään tilanteessa, ennen vaikka vasemmiston ehdokasta, vaikka se olisi joku muu kuin Haavisto.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Tärkeintä on se, kuka pääsee toiselle kierrokselle. Haavisto on jo siellä ja hänen strategiansa on varmistaa Halla-ahon pääsy toiselle kierrokselle. Jolloin voitto olisi pomminvarma, ellei suunnaton pakolaisaalto yllätä, bensanhinta kohoa 5 euroon tai Halla-aho pelasta laumaa koululaisia merihädässä. Rehn voisi olla pahempi haaste, mutta tässä tapauksessa kuitenkin vain Aaltola haastaisi Haaviston tosissaan. Stubbia en nyt vain näe vakavasti otettavana ehdokkaana, johtuen menneisyyden haamuista (tai pitäisikö sanoa kummitustalosta).

Haavisto siis profiloituu ensimmäisellä kierroksella selkeästi vihervassariksi, jolloin Halla-aho saa taatusti kaikki persuäänet. Haaviston ei tarvitse kerätä porvariääniä ensimmäisellä kierroksella. Muut ehdokkaat joutunevat tyytymään asetelmaan ja syövät toistensa kannatusta. Toisella kierroksella hän näyttäytyy sovinnontekijänä ja yhdistäjänä, jolloin äänet menevät hänelle vähintään 60/40.

Kaiken kaikkiaan viestissäsi oli hyvää analyysia, mutta en jaa arviota tästä johtopäätöksestä - eli että Haavisto olisi tässä selkeä ennakkosuosikki.

Niinasanottu porvariblokki on Suomessa kuitenkin varsin vahva, noin 60%. Haaviston pitää saada kauhottua sieltä ihan merkittävä potti itselleen saadakseen enemmistön taakseen. Kuten sanoit, oikeiston puolella tilanne on kimurantti ja on todella vaikea ennakoida kuka sieltä kampeaa toiselle kierrokselle Haavistoa vastaan.

Esimerkiksi Rehn / Haavisto -kamppailussa Rehnillä olisi todennäköisesti varsin tukeva 35-40% pohjakannatus joka muodostuisi suurinpiirtein Kepu/Persu/KD -äänestäjistä sekä ylipäätään niistä joille vihervasemmisto on punainen vaate. Myös Kokoomus on lähtökohtaisesti lähempänä Rehniä kuin Haavistoa, mutta siellä hajontaa olisi varmasti enemmän koska henkilövaalit ja liberaali/konservatiivi -asettelu. Joka tapauksessa tässä skenaariossa sanoisin että molemmilla ehdokkailla olisi aika kiveenhakattu 40% kannatus, ja epävarmat 20% sitten päättäisi kampanjoiden ja vaaliväittelyiden perusteella, kuka vie. Merkittäväksi kysymykseksi voisi nousta myös se, kuinka hyvin Rehn saisi mobilisoitua Halla-ahon äänestäjät taakseen, vai tulisiko sieltä paljon protestityhjiä ja kotiinjäämisiä.

Stubb / Haavisto -skenaario puolestaan on hieman erilainen. Stubb saisi kepulaiset pitkin hampain taakseen. Persuille Stubb on liian liberaali ja sliipattu, mutta enemmistö heistäkin äänestäisi mielummin lipevää suomenruotsalaista kuin vihreää homoa (pahoittelen vulgaareja ilmaisuja; yritän vain havainnollistaa miten persut näkisivät tilanteen). RKP:n ja Kokoomuksen rivit pysyisivät kohtuullisen suorassa. Stubbin kannatus olisi lähtökohtaisesti korkeampi kuin Haaviston, mutta hänelle konservatiiviväestön saaminen uurnille voisi muodostua todelliseksi ongelmaksi.

Mikäli sattuisi käymään niin että Aaltola pääsisi toiselle kierrokselle, niin voisi tulla todella erikoiset vaalit. Tosi vaikea analysoida ennakolta, mutta varmaan suuri merkitys olisi siinä, millaisen hypen ja kansanliikkeen ehdokkaat saisivat taakseen. Joka tapauksessa tässäkin skenaariossa Haavistolle tuottaisi edelleen vaikeuksia ylittää 50% kannatus. Hänen peruskannatuksensa olisi noin 35% ja yhtälailla sieltä löytyisi myös noin 35% ryhmä joka äänestäisi mieluummin palopostia kuin Haavistoa. Tässä skenaariossa ratkaisevaan asemaan nousisi se, miten liberaali keskustaoikeisto äänestää.
 

hege

Jäsen
Yksi ongelma Stubbille on varmasti se mitä on tehnyt viime vuodet verrattuna esimerkiksi Haavistoon. Ehkä professorina toimiminen Firenzen yliopistossa ja triathlonin harrastaminen ei kuitenkaan ole testannut osaamista ja kykyjä samalla tavalla kuin ministerinä oleminen maailmanlaajuisen pandemian, Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja sen aiheuttaman kriisin aikana.

Jos edelliset vuodet olisikin ollut ns normaaleja vuosia niin uskoisin Stubbin mahdollisuuksien olevan ihan ok mutta näin ei valitettavasti ole ollut.
 

rpeez

Jäsen
Yksi ongelma Stubbille on varmasti se mitä on tehnyt viime vuodet verrattuna esimerkiksi Haavistoon. Ehkä professorina toimiminen Firenzen yliopistossa ja triathlonin harrastaminen ei kuitenkaan ole testannut osaamista ja kykyjä samalla tavalla kuin ministerinä oleminen maailmanlaajuisen pandemian, Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja sen aiheuttaman kriisin aikana.

Jos edelliset vuodet olisikin ollut ns normaaleja vuosia niin uskoisin Stubbin mahdollisuuksien olevan ihan ok mutta näin ei valitettavasti ole ollut.
Hänellä on kuitenkin merkittävät ulkopolitiikkaan liittyvät ministeripestit kahdeksan vuoden ajalta 2008-2015, ja ainakin noissa kansainvälisissä haastatteluissa mitä on viime aikoina ollut hän on erittäin hyvin perillä tämänhetkisestä maailmanpoltiikasta.

Mahdollisesti kompastukseksi voi tulla wikissä mainitut henkilöpiirteisiin liittyvät kritiikit, joiden todenperäisyydestä ei minulla ole hajuakaan. Ehkei niiden takia Kok edes ota häntä ehdokkaakseen, aika näyttää.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: hege

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
No siis noin muodollisesti meillä ei ole pätevämpää ehdokasta - kouluttautunut, verkostoitunut, kansainvälinen, horjumattoman länsimielinen, kielitaitoinen jne. Se että pääministerikausi tuli liian varhain ja liian helposti on täysin selvää. Mutta kansan muisti on lyhyt, jos sille vain pystytään tarjoamaan tarpeeksi uskottava muodonmuutos. Kokoomuksen äänestäjät ovat erittäin uskollisia ja oikeiston äänet tosiaan tulevat hajoamaan. Uskon että Stubb voisi hyvinkin voittaa Haaviston toisella kierroksella. Eikä siis todellakaan ole mitään Haavistoa vastaan, erinomainen ehdokas. Stubb on vain pätevämpi.
Kampanjasta riippuu paljon, Kokoomuksella on kaiketi mahdollisuuksia palkata joku pätevä siihen duuniin. Koska ulkopolitiikka ei oikeastaan ole näiden vaalien pääkysymys (Väyrynen on poikkeus), vaan henkilöön ja arvoihin liittyvät kysymykset, silloin Stubb pitäisi tuoda kansaa lähelle jollakin tavalla. Käsiteltävä osa ulkopolitiikkaa, esim. kokouslautaset, ei varmaan kansaa kiinnosta. Korostaisin tuota urheiluharrastusta, sitähän aika monet presidentit ovat harrastaneet, Paasikivi oli poikkeus. Harrasti kieliä.
Mun on hyvin vaikea nähdä miksi joku jättäisi äänestämättä Stubbia, koska oli tikkatauluna. Sitten taasen moni varmasti jättää äänestämättä, koska Stubbin itsevarmuus ärsyttää ja edustaa sliipattuna menestyneitä ja rikkaita.

Näistä ehdokkaista kyllä häntä äänestäisin, mutta en tiedä pääseekö toiselle kierrokselle. Toinen kierroskin voi olla tiukka Haavistoa vastaan. Moni voi jättää äänestämättä, koska molemmat ehdokkaat ärsyttävät.
Ei pelkästään tikkataulusta ole kysymys, vaan siitä, miten Stubbin julkisuuskuva kehittyi ja siitä, miten hän hoiti pääministerin tehtäviä. Jos kärkiehdokkaat ovat varsin päteviä työhönsä, silloin mielikuvat ratkaisevat. Stubbiin liittyy aika vahva koominen viritys ja eiköhän siihen kilpailijatkin tartu. Myös tietty brysseliläisyys ei varmaan kovin montaa kepulaista tai persua puhuttele.
Tässä on vaalimatemaattisesti sangen pätevä joskin yksinkertaistettu kirjoitus kokonaisuudessaan.

Tästä puuttuu kaksi merkittävää tekijää:
  • kuinka paljon vaikuttaa äänestäminen kahdesta "huonoksi koetusta" vaihtoehdosta?
  • kuinka paljon vaikuttaa äänestäjien taipumus äänestää "voittajaa"?

Kansan muisti voi todellakin olla lyhyt, mutta median, ml. some, ei: varmuudella kaivetaan kaikki mahdollinen negatiivinen jokaisesta ehdokkaasta.
Jep, toiselle kierrokselle tulee joka tapauksessa ehdokkaita, joita ainakaan puolet kansasta ei ole äänestänyt. Tällöin joku osa äänestäjistä jättäytyy kokonaan sivuun, mutta en oikein usko, että tällä on juurikaan vaikutusta vaaleihin. Nukkuvien puolelta tulee melkoinen joukko niitä, jotka haluavat äänestää tulevaa presidenttiä, valita kahdesta vaihtoehdosta sen paremman. Melkein kaikki häviäjiä äänestäneetkin haluavat olla mukana presidentin valinnassa. Varmaan PS:stä jättäisivät kiihkeimmät halla-aholaiset äänestämättä, jos Halla-aho ei ole mukana, koska muut ehdokkaat ovat arvoliberaaleja.

Lähes 100% varmuudella vaaleista tulee tai niistä tehdään blokkivaalit. Haavisto asettuu vasemmistoon ja hänen pyrkimyksensä on liikkua vahvasti oikealle toisella kierroksella. Eli pyrkiä häivyttämään kiistaa herättäviä teemoja ja korostamaan niitä asioita, joista muut persuja lukuun ottamatta ovat samaa mieltä. Jos Halla-aho on vastassa, Haavistolla on hyvin helppo työ voittaa vaalit. Aseita Halla-ahoa vastaan on runsaasti.

Haaviston tehtävä on vaikeampi, jos Rehn, Aaltola tai Stubb on vastaehdokkaana. Tällöin porvaripuolen ehdokkaan on tavallaan ryhdyttävä persuilemaan eli lähestymään persuille tärkeitä teemoja. Ja saman aikaisesti taiteiltava siinä, ettei unohdeta valtavirtaa. PS:n 20% on melkoinen lisä porvariehdokkaalle, joten siihen ei kannata yliolkaisesti suhtautua. Jos porvariehdokas voisi luottaa Kokoomuksen, KD:n ja PS:n ääniin, siitä tulisi jo 45%.

Haavisto saa kaikki vihervasemmiston äänet ja varmaan suurimman osan nukkuvien äänistä, niiden, jotka eivät normaalisti vaivaudu äänestämään. Nuorten ääniä tullee paljon Haavistolle. RKP on myös Haaviston taskussa. Kepu kai periaatteessa kuuluisi porvariehdokkaalle, mutta siitähän ei voi missään nimessä olla varma. Entä jos isännät päättävätkin, että ulkopolitiikka ratkaisee? Ehkä Haavisto onnistuu häivyttämään vihreytensä ja tukemaan kepulle tärkeitä asioita. Rehniä kai kepulaisetkin sentään äänestäisivät.

Voittajan äänestäminen tullee tärkeäksi, mikäli Haavisto säilyy gallupkärjessä pitkään. Syntyy haavistoilmiö, kuten Koivistolla kävi. Silloin vastaehdokkailla ei vain ollut mitään jakoa kisassa. Mutta jos gallupit tasoittuvat eikä selvää voittajaa ole näköpiirissä, uskoisin, että silloin todella äänestetään vain parasta ehdokasta.

On huomattava, että puoluematematiikka ei päde täysin ainakaan toisella kierroksella. Ihmiset äänestävät sitä, joka on heidän arvojaan lähellä. Kovin vaikeaa oli aikoinaan kokkareita saada äänestämään Ahoa, vaikka vastaehdokas oli hyvin selkeästi vasemmistoa. Aina löytyi perusteita Haloselle. Esimerkiksi liberaalit arvot ovat Haaviston äänestämisen perusteena, tosin mennään jo aikamoiseen hiustenhalkomiseen näissä asioissa. Myös porvariehdokkaat ovat arvoliberaaleja, Halla-aho pois lukien.

Syksyllä nähdään, lähteekö jonkun kampanja lentoon. Jos lähtee, sitä vyöryä on todella vaikea pysäyttää. Kun ehdokas saa tietyn auran, niin sen jälkeen lähes mikä tahansa peruste riittää ehdokkaan äänestämiseen. Tässä mielessä taas Haavisto on lähinnä tällaista tilannetta ja Rehn kauimpana siitä. Rehn ei oikein herätä mitään mielikuvia, Stubb on ainakin tässä mielessä Rehniä edellä.
 
Viimeksi muokattu:
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tadu

Soutukorva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Joko kansa on valmis näkemään Haaviston presidenttinä? Minusta Pekka voisi ollakin ihan hyvä presidenttinä, mutta Suomessa riittää väestöä antamaan ääni ihan kenelle tahansa toiselle ehdokkaalle, ettei 6. joulukuuta tarvitse katsella Pekkaa ja Antoniota kättelemässä vieraitaan.
 

MegaForce

Jäsen
Jos Putin saa laajennettua sotaansa, niin tulevan presidentin pitäisi olla astetta kovemmassa puusta veistetty. Aaltola analyyseineen voisi tulla kyseeseen. Ehkäpä Rehnin kuivakka asiallisuus voisi myöskin olla siinä rajoilla, että saisi homman hoidettua. Aika näyttää millaiseen mankeliin joudutaan, vai meneekö päinvastoin elämä helpoksi ja joku Halosen/Haaviston tasoinen puuhastelijakin välttäisi. Mielenkiintoisia aikoja tiedossa, oli miten oli
Kerro lisää Haaviston puuhastelusta ulkoministerinä Venäjän hyökkäyssodan aikaan 24.2.2022 eteenpäin?
 

Nahkasohva

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Ronnie O'Sullivan, Sunderland
Joko kansa on valmis näkemään Haaviston presidenttinä? Minusta Pekka voisi ollakin ihan hyvä presidenttinä, mutta Suomessa riittää väestöä antamaan ääni ihan kenelle tahansa toiselle ehdokkaalle, ettei 6. joulukuuta tarvitse katsella Pekkaa ja Antoniota kättelemässä vieraitaan.
Olen monesti ennenkin todennut, että sellainen kansanosa, jolle jokin presidentinlinnan kättely on äänestäessä kynnyskysymys, ei mielestäni ansaitsisi demokraattisesti valittua presidenttiä. Heille voisi olla joku ihan oma viheliäinen diktaattori. Mutta mitäpä asialle voi, joten näillä mennään.

Samoin on toki ihmisiä, joille presidentin oma ulkonäkö ja muu ulkoinen olemus on merkityksellinen. He joutunevat tekemään valintansa Aaltolan, Haaviston ja mahdollisesti Stubbin välillä. Koomista sekin.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Olen monesti ennenkin todennut, että sellainen kansanosa, jolle jokin presidentinlinnan kättely on äänestäessä kynnyskysymys, ei mielestäni ansaitsisi demokraattisesti valittua presidenttiä. Heille voisi olla joku ihan oma viheliäinen diktaattori. Mutta mitäpä asialle voi, joten näillä mennään.

Samoin on toki ihmisiä, joille presidentin oma ulkonäkö ja muu ulkoinen olemus on merkityksellinen. He joutunevat tekemään valintansa Aaltolan, Haaviston ja mahdollisesti Stubbin välillä. Koomista sekin.

Näin politiikan sunnuntaiseuraajana, oma fiilis on ollut alusta asti, ettei Haavistolla oo mitään saumoja presidentiksi. Ehkä se kuntohuippu ilmiönäkin koettiin 2012, mutta väitän edelleen puoluetaustansa, henkilökohtasen elämänsä ja sitten vaikkapa al-Holin nousevan kynnyskysymykseksi, aiheuttavan negatiivisia intohimoja, ellei jopa vihamielisyyttä ja äänestettäessä valikoituu neutraalimpi ehdokas.

Sitä en sitten tiedä, mitä merkityksellisyyttä Haaviston ehdokkuudella on isossa kuvassa. Toimii varmasti hyvänä kirittäjänä ja kokeneena, maailmaa nähneenä ja pääsääntöisesti asiapohjalta argumentoivana poliitikkona tuo varmasti jonkinlaista malttia ja sivistystä vaalitaistoon.

Aaltolan osaamisesta en osaa sanoa mitään suuntaan taikka toiseen. Jotenkin kelmeän olonen tunne vaan tullut tuosta miten laskelmoidusti ja kornisti rakentanut imagoaan, pantannut ehdokkuuttaan ja hyppinyt Venäjän hyökkäyssodan vuoksi näkyvään rooliin nousseen politiikantutkijan sekä potentiaalisen vaalityön harmaassa välimaastossa.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Kaiken kaikkiaan viestissäsi oli hyvää analyysia, mutta en jaa arviota tästä johtopäätöksestä - eli että Haavisto olisi tässä selkeä ennakkosuosikki.

Niinasanottu porvariblokki on Suomessa kuitenkin varsin vahva, noin 60%. Haaviston pitää saada kauhottua sieltä ihan merkittävä potti itselleen saadakseen enemmistön taakseen. Kuten sanoit, oikeiston puolella tilanne on kimurantti ja on todella vaikea ennakoida kuka sieltä kampeaa toiselle kierrokselle Haavistoa vastaan.

Esimerkiksi Rehn / Haavisto -kamppailussa Rehnillä olisi todennäköisesti varsin tukeva 35-40% pohjakannatus joka muodostuisi suurinpiirtein Kepu/Persu/KD -äänestäjistä sekä ylipäätään niistä joille vihervasemmisto on punainen vaate. Myös Kokoomus on lähtökohtaisesti lähempänä Rehniä kuin Haavistoa, mutta siellä hajontaa olisi varmasti enemmän koska henkilövaalit ja liberaali/konservatiivi -asettelu. Joka tapauksessa tässä skenaariossa sanoisin että molemmilla ehdokkailla olisi aika kiveenhakattu 40% kannatus, ja epävarmat 20% sitten päättäisi kampanjoiden ja vaaliväittelyiden perusteella, kuka vie. Merkittäväksi kysymykseksi voisi nousta myös se, kuinka hyvin Rehn saisi mobilisoitua Halla-ahon äänestäjät taakseen, vai tulisiko sieltä paljon protestityhjiä ja kotiinjäämisiä.

Stubb / Haavisto -skenaario puolestaan on hieman erilainen. Stubb saisi kepulaiset pitkin hampain taakseen. Persuille Stubb on liian liberaali ja sliipattu, mutta enemmistö heistäkin äänestäisi mielummin lipevää suomenruotsalaista kuin vihreää homoa (pahoittelen vulgaareja ilmaisuja; yritän vain havainnollistaa miten persut näkisivät tilanteen). RKP:n ja Kokoomuksen rivit pysyisivät kohtuullisen suorassa. Stubbin kannatus olisi lähtökohtaisesti korkeampi kuin Haaviston, mutta hänelle konservatiiviväestön saaminen uurnille voisi muodostua todelliseksi ongelmaksi.

Mikäli sattuisi käymään niin että Aaltola pääsisi toiselle kierrokselle, niin voisi tulla todella erikoiset vaalit. Tosi vaikea analysoida ennakolta, mutta varmaan suuri merkitys olisi siinä, millaisen hypen ja kansanliikkeen ehdokkaat saisivat taakseen. Joka tapauksessa tässäkin skenaariossa Haavistolle tuottaisi edelleen vaikeuksia ylittää 50% kannatus. Hänen peruskannatuksensa olisi noin 35% ja yhtälailla sieltä löytyisi myös noin 35% ryhmä joka äänestäisi mieluummin palopostia kuin Haavistoa. Tässä skenaariossa ratkaisevaan asemaan nousisi se, miten liberaali keskustaoikeisto äänestää.
Hyvin tiivistetty. Pitäisi tietää, millä ulottuvuuksilla tämä vaali ratkaistaan. Analyyttisiä perustekijöitä ovat ainakin:

1) Puoluetausta. Toimii ensimmäisellä kierroksella, mutta toisella puolet tippuu kelkasta pois. (Tai jos Aaltola on mukana, ei toimi ollenkaan).

2) Blokkirajat. Jos oletetaan, että on olemassa oikeisto- ja vasemmistoblokki, silloin porvariehdokkaan täytyy vain päästä toiselle kierrokselle tullakseen valituksi, pl. Halla-aho. Mutta kannattaa tosiaan muistaa, että porvari ei välttämättä halua äänestää porvaria.

3) Arvokysymykset. Konservatiivit äänestävät varmaan ei-Haavistoa pl. Halla-aho, mutta liberaaleilla tämä ei ole merkittävä tekijä.

4) Nukkuvat 1. kierroksen äänestäjät. Onko vihreillä niin paljon potentiaalisia nuoria äänestäjiä, että nämä kykenevät halutessaan ratkaisemaan vaalit? Entä persujen poissaolo toisella kierroksella?

5) Puoluevastaisuus. Aaltolan mahdollisuudet ovat siinä, että jos tällä kertaa sitoutumattomuus tulee merkittäväksi tekijäksi ehdokkaan valinnassa. Keskustelusta tulee niin riitaisaa, että valitaan henkilö, joka ei liity puolueeseen.

6) Ehdokkaiden menneisyys. Mitähän sieltä löytyy? Lisäksi poliittisella uralla tehdyt ratkaisut ovat joka tapauksessa keskeinen osa keskustelua. Mokat käydään lävitse varmasti, kiinnostuvatko äänestäjät niistä. Nähdäkseni jokainen pääehdokas on fiksu, ymmärtää politiikkaa, on tehnyt hyvän uran.

7) Seksuaalinen suuntautuneisuus. Tämä vaikuttaa joihinkin konservatiiveihin, mutta ei ratkaise vaaleja. Tai pikemminkin se voi toimia molempiin suuntiin. Jos olet todella arvoliberaali, äänestät Haavistoa, koska.

8) Persoona. Tässä kai sitten vaali ratkaistaan eli tavallaan epäolennaisuudet ratkaisevat vaalit. Enemmänkin liikutaan jo psykologian, peräti vaistojen alueella. Minkälaisen vaikutelman kukin ehdokas tekee? Onko luotettava, osaako käyttäytyä fiksusti, tehdä edullisen vaikutelman, osaako keskustella rakentavasti?

9) Vaalikampanja. Kun tikusta tehdään asiaa, silloin tarvitaan oikeasti kampanjaa. Pitää löytää ehdokkaasta jotakin, mihin kansalaiset voivat tarttua. Ehdokkaan on tultava oikealla tavalla äänestäjiä lähelle. Ehkä avattava vaatekaappinsa, kerrottava harrastuksistaan, perheestään, taustastaan jne.

10) Sattuma. Jokin muu tekijä voi ratkaista vaalit. Ehdokas pääsee julkisuuteen tavalla, joka yllättää kaikki.

Ja vielä yksi tekijä, hassua kyllä, joka ei ratkaise vaaleja:

1) Ulkopolitiikka. Kaikki ovat samaa mieltä Natosta ja Venäjästä. Jokainen pääehdokas kykenee hoitamaan asianmukaisesti presidentin tehtävät. Mitään suuria ulkopoliittisia linjanvetoja ei nyt tehdä. Tuetaan Ukrainaa, kehitetään armeijaa, tehdään natopolitiikkaa jne.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
6) Ehdokkaiden menneisyys. Mitähän sieltä löytyy? Lisäksi poliittisella uralla tehdyt ratkaisut ovat joka tapauksessa keskeinen osa keskustelua. Mokat käydään lävitse varmasti, kiinnostuvatko äänestäjät niistä. Nähdäkseni jokainen pääehdokas on fiksu, ymmärtää politiikkaa, on tehnyt hyvän uran.
Tässä olisi Halla-Ahon sauma selvästi pyytää anteeksi vanhoja kirjoituksiaan, mutta tämän mahdollisuus on hyvin pieni kun seuraa tällä hetkellä persujen ja Halla-Ahon twitteröintejä. Nuo kirjoitukset pengotaan jälleen kerran kaikki.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Aaltolassa on alkanut tökkimään tuo liki selännemäinen jahkailu. Lähtiskö vaiko eikö lähtis. Tuollainen ns. kuulostelu ja lypsäminen ei maistu monelle. Tähti on laskenut sitten sodan alun eikä ääniä ole luvassa. Mikäli nyt lähtee mukaan kisaan.

Aaltolan tähti on laskenut muutenkin.

Sodan alussa Aaltola profiloitui asiantuntijaksi ansiosta. Siitä seurannut suosio sai hänet ilmeisesti luulemaan itsensä jonkinlaiseksi yleisasiantuntijaksi ja seurauksena on sitten suoltanut tukun täydellisen nollatason kolumneja (ym kannanottoja) oman erityisalansa ulkopuolelta sekä tunkenut itseään julkisuuteen.

Kai tuo jahkailu johtuu osin siitäkin, että Aaltola on ajatellut Kokoomuksen pyytävän häntä ehdolle. Asiahan ei kuitenkaan mene niin, että Aaltolan asettuessa ehdolle oma-aloitteisesti Kokoomus tai joku muu suuri puolue häntä lähtisi tuosta vain tukemaan, joten hän yrittää tätä käänteisesti pitämällä itseään esillä.
 

Analyzer

Jäsen
Aaltolan tähti on laskenut muutenkin.

Sodan alussa Aaltola profiloitui asiantuntijaksi ansiosta. Siitä seurannut suosio sai hänet ilmeisesti luulemaan itsensä jonkinlaiseksi yleisasiantuntijaksi ja seurauksena on sitten suoltanut tukun täydellisen nollatason kolumneja (ym kannanottoja) oman erityisalansa ulkopuolelta sekä tunkenut itseään julkisuuteen.

Kai tuo jahkailu johtuu osin siitäkin, että Aaltola on ajatellut Kokoomuksen pyytävän häntä ehdolle. Asiahan ei kuitenkaan mene niin, että Aaltolan asettuessa ehdolle oma-aloitteisesti Kokoomus tai joku muu suuri puolue häntä lähtisi tuosta vain tukemaan, joten hän yrittää tätä käänteisesti pitämällä itseään esillä.

Aaltolalla on uskomaton taito puhua ja kirjoittaa paljon - sanomatta lopulta yhtään mitään.
 

peksa

Jäsen
Aaltolassa on alkanut tökkimään tuo liki selännemäinen jahkailu. Lähtiskö vaiko eikö lähtis. Tuollainen ns. kuulostelu ja lypsäminen ei maistu monelle. Tähti on laskenut sitten sodan alun eikä ääniä ole luvassa. Mikäli nyt lähtee mukaan kisaan.

Mä sen sijaan voisin äänestää Aaltolaa siitä syystä ettei ole minkään puolueen kirjoilla ja asiapuolella tuskin asettuu minkään puolueen taakse kuten muut ehdokkaat. Vaikka esim Haavisto lähtis puolueettomana niin Vihreät siitä saa kaiken hyödyn.
 

Nahkasohva

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Ronnie O'Sullivan, Sunderland
Aaltolalla on uskomaton taito puhua ja kirjoittaa paljon - sanomatta lopulta yhtään mitään.
Kun tähän vielä yhdistetään pitkään jatkunut K-Kaupan Väiski -tyylinen poseeraaminen, ei ihme, että tähti on laskussa. Sääli sinänsä, koska Aaltola vaikuttaa ihan osaavalta tyypiltä ja olisi voinut olla päivän politiikan ulkopuolisena henkilönä raikas tuulahdus.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Minusta Stubb on kyllä kuin luotu (ehkä jossain Langleyn laboratoriossa) länsimielisen Nato-Suomen presidentiksi. Sitten tulee Haavisto, todella erinomainen ja pätevä ehdokas, minkä jälkeen Rehn, luotettavan liberaali ja länsimyönteinen (kuten tietysti myös Urpilainen jos lähtee ehdolle). Halla-aho olisi ulkopoliittisesti erinomainen, mutta sitten on se öyhötyspuoli ja katastrofi Suomi-kuvalle sekä tämän myötä äärimmäinen sisäinen hajoittavuus.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Presidentinvaalit saattaa saada jonkin sortin mustan hevosen mukaan, kun hirvensalmelainen 62-vuotias Jouni Kuitunen on aloittanut kannattajakorttien keruun. Aiempaa taustaa miehellä on kunnallispolitiikasta. Hän pääsi perussuomalaisten listoilta jopa valtuuston varapuheenjohtajaksi asti. Hän kuitenkin meni mukaan "mihin puolueeseen tahansa" ja aloitti uransa sinisissä.


Onnea herralle vaaleihin, jos sinne asti pääsee. Tässä saattaa olla jopa ratkaiseva este Paavo Väyrysen presidenttitiellä. Jouni syö sen verran Paavon ääniä, että paikka toisella kierroksella ei aukea.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Nykyinen huomiokulttuuri tiedostaen, eihän 20 000:n allekirjoituksen kokoaminen ole mikään temppu, "läpällä" kun moni tulee kortin allekirjoittamaan, mikäli ilmiö nousee viraaliksi. Mikäli kannattajakortin pystyisi allekirjoittamaan netissä kansalaisaloitteen tapaan, epäilen että ehdokkaiden määrä riistäytyisi kädestä.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Tässä olisi Halla-Ahon sauma selvästi pyytää anteeksi vanhoja kirjoituksiaan, mutta tämän mahdollisuus on hyvin pieni kun seuraa tällä hetkellä persujen ja Halla-Ahon twitteröintejä. Nuo kirjoitukset pengotaan jälleen kerran kaikki.
Niin, tekee aika raskasta seurattavaksi koko vaalitaistelun. Likasanko lienee ahkerasti käytössä. Jos joku ehdokas tai hänen kampanjaorganisaationsa onnistuu nousemaan kaiken törkyilyn yläpuolelle, saattaa päätyä pitkäksi ajaksi linnaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös