Huhtasaari oli siis oikeassa, mutta kokemattomuuttaan ei osannut suhtautua täysin hukassa olleeseen toimittajaan. Journalismin taso on Suomessakin menossa amerikan mallisesti jyrkkään syöksyyn. Vähissä on faktoista perillä olevat politiikan toimittajat.
Aika paljon on tullut tenttejä katsottua ja se mitä olen jäänyt heiman paremmin toteutettuna kaipaamaan, on kunkin ehdokkaan pääteesien vankka käsittely. Vaikkapa nyt Huhtasaarelta, miksi EU vie Suomen itsenäisyyden ja tämän väitteen analysointi EU:n politiikan ja EU:n päävisioiden kanssa. Mitä Suomen itsenäisyydelle tarkoittaa Saksan demarien ajama Euroopan Yhdysvallat, entä Ranskan presidentin ajama yhteinen talous ja puolustus matkalla liittovaltioon? Jokaiselta ehdokkaalta löytyy ne 1-2 pääteesiä, joita tulisi perkata tarkemmin ja suhteuttaa ne oikeaan kontekstiin. Itse en toki Huhtaasaarta äänestänyt vaan Torvaldsia, mutta Huhtasaarelta löytyy EU:n osalta näkemyksiä, joita nimenomaan tulisi käsitellä. Samoin vaikkapa Torvaldsilta löytyy taas outoja näkemyksiä mm. NATO:n kansanäänestyksestä tai kaksoiskanlaisuudesta, jossa Torvalds ei näe metsää puilta.
Kuitenkin sanoisin, että ei nyt kovin huonosti YLE ainakaan ole tenttejä ja paneeleita hoitanut. Onko sitten kyse asiantuntemuksesta vai rohkeudesta, mutta Suomen ja Venäjän välisiä energiapoliitikan kiemuroita olisi pitänyt avata. Nyt jäi ainakin näkemissäni täysin avaamatta. Normaalisti tämä ei olisikaan presidentin asia, mutta Venäjältä nykyhallinnossa presidentti esittää Suomen presidentille listan toimenpiteistä (on aina esittänyt, Neuvostoliiton alkuajoista lähtien), ja presidentti sitten vie asiaa eteenpäin. Tämä järjestelmä takaa Suomelle usein edullisempaa tuontienergiaa, mutta aiheuttaa samalla poliittista riippuvaisuutta, koska energia Venäjällä on aina poliittista. Kuin poliittista riippuvuutta korostaakseen, Venäjän varapääministeri vaati vähän yli vuosi sitten (sopivasti 6.12.2016) enemmän työtä EU:ssa Venäjän tavoitteiden puolesta. Lisää löytyy Venäjän vaikutusyrityksiä ketjusta.