Noin muuten Ohisalo on hoitanut tilanteen aivan kohtuullisesti. En näe isompaa moitittavaa. Totta kai pitää Elokapinan mielenilmaisun puolta, koska kokee samat asiat yhteisiksi. Kuten me muutkin. Keinoista voi todeta, että laittomuuksia ei kannateta ja niin sen tuleekin olla. Ei mielenosoittajien, eikä poliisin puolelta.
Tästä olen hieman eri mieltä, ainakin mielipidevaikuttamisen tasolla. Kun hänen hallituskumppaninsa - Arhinmäet ja Emma Karit hyökkäsivät poliisitoimia vastaan twitterissä, katseet kääntyivät Ohisaloon, jonka alaisuudessa poliisi on, ja joka olisi paras taho puolustamaan heidän tekojaan. Kun Ohisalo väisteli ja puhui ympäri pyöreitä siitä kuinka asiaa tullaan aikanaan tutkimaan, hän ei asetu alaistensa taakse, ja periaatteessa viestii, ettei pitänyt tavasta, jolla poliisi toimi - tai ei ainakaan ole kovin innokas ottamaan selvää. "Ei se mitä hän teki, vaan se mitä hän ei tehnyt."
Ymmärrän kyllä, että tapaus on kiusallinen Ohisalolle - vastapuolella on aatetovereita ja omat arvot, mutta Ohisalo ei istu hallituksessa palvelemassa omia aatteitaan, vaan palvelemassa koko kansakunnan tarpeita. Ja jos hänen työtehtäviin kuuluu laki ja järjestys, eikä hän osaa valita henkilökohtaisten aatteittensa ja työtehtäviensä väliltä, en voi katsoa hänen hoitaneen työtehtäviään kovin hyvin.
Tosin... Ehkä Ohisalon mielestä poliisi toimi väärin, eikä hän halunnut sanoa sitä. Ohisalo sisäministerinä on vähän kuin Halla-aho maahanmuuttoviraston johtajana - outo paradoksi. Enkä ole varmasti ainoa, joka ajatteli Ohisalon valinneen sisäministerin salkun, koska halusi muuttaa kyseistä instituutiota kohti omaa arvomaailmaansa. Tämä ei ole mitenkään ennenkuulumatonta, mutta kun hallitus parhaillaan sisältää niin monta muutakin vahvaa aatesoturia, ja elämme aikaa jolloin yhteiskuntamme peruspilareita koetellaan, niin koen tämän yhtälön hieman vaarallisena.
En kuitenkaan itse näe miten juridisesta näkökulmasta (jonka tulisi olla sisäministeriön näkökulma) poliisin toimintaa voi nähdä virheellisenä. Poliisin tehtäviin / velvollisuuksiin kuuluu järjestyksen ylläpito. Sen mahdollistamiseksi poliisilaki suo heille oikeuden voimankäyttöön. Poliisi kovensi asteittain voimankäyttöään saadakseen laittoman liikennetulpan purettua. Poliisi käytti kaasua, jonka laimennussuhteesta ei ole tietoa. Kyseinen kaasukaan ei osoittaudu niin kovaksi voimankäytöksi, että se toimisi - ainakaan ratkaisevasti. Näin ollen en koe kyseisen voimakäytön olleen tilanteeseen nähden liian kova, varsinkin kun kaikille tehtiin selväksi mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan. Kyse ei ole mielestäni siitä, että voimankäytön tulisi olla suhteessa mielenosoittajien voimankäyttöön, vaan siitä, että saadaan poliisille uskottu työvelvollisuus hoidettua vähimmällä vaaditulla voimankäytöllä. Vähimmästä vaaditusta voimankäytöstä voi aina jossitella jälkikäteen, mutta jälkiviisaus on luksuuri, jota ei etukäteen ole tarjolla.