Täysin sivusta sen verran, että kansakunnan etu on todellakin olemassa. Esimerkiksi rajojen turvaaminen on kansakunnan edun mukaista. Tai työllisyyden ja talouden. Samoin järjestyksen. Tai kahtiajaon vähentäminen. Monia muitakin asioita voisi luetella. Oleellista on kuitenkin ymmärtää, että jossain minimielenosoituksessa - sen sallimisessa tai torjumisessa - kyse ei ole kansakunnan edusta.
Rajojen turvaaminen liittyy väkivaltamonopolin legitimoimiseen. Kysy vaikka kurdeilta, ovatko he "kansakunnan edun mukaisesti" mukana turvaamassa rajaa. Sama kansakunnan etu toistuu myös Kiinan ja Venäjän hallitsijoiden puheissa. Tavoitteena on tietysti luoda mielikuvaa siitä, että oma poliittinen ohjelma on myös kaikkien muiden eduksi.
Taloudesta ei ole mitään yksimielisyyttä. Kuten olen usein todennut Taloustutkimuksen kyselyyn viitaten, suurin osa suomalaisista priorisoi kakun jakamisen sen kasvattamisen edelle. Ei ole mitään yhteistä projektia, jota kukaan ei vastustaisi.
Niin kuin ei ole työllisyydessäkään. Vasemmisto haluaa ratkaista asiaa julkinen sektori edellä, oikeisto taas yritysten toimintaympäristöä priorisoiden. Näistä voidaan sitten poliittisesti kiistellä ja lopulta päättää. On kuitenkin jonkinlainen yleinen harha, että politiikassa olisi oikeita ja vääriä tapoja. Sellaiset väitteet kuvaavat vain lausujan subjektiivisia toiveita, jotka voivat olla joko hyvin tai vähän huonommin argumentoituja.
Kaikki suomalaiset eivät myöskään halua "vähentää kahtiajakoa". Osa toivoo, että politiikan kautta voidaan tehdä suuriakin muutoksia. Esim. nämä lauantaiset mielenosoittajat tuskin toivovat parlamentaarista komiteaa, joka sovittaa yhteen UPM:n hallituksen, SAK:n ja Animalian toiveet ympäristöpolitiikasta.
Länsimaisille demokratioille on nimenomaan elintärkeää, että poliittisia kysymyksiä voidaan tuoda julki niin parlamentaarisesti kuin mielenilmauksinkin. Laki on toki viime kädessä se, jonka mukaan toimitaan. Se, että toivoo lainsuojaa mielenosoittajille, ei ole automaattisesti heidän tukemista. Niin kuin ei ole poliisin vastustamista, että toivoo selvitystä poliisitoiminnan lainmukaisuudesta.
Palataan vielä siihen kansakunnan etuun.
Minun mielestä on kansakunnan eduksi, että poliisin toimintaa seurataan tarkasti ja että mielenosoituksia ei hajoiteta voimakeinoin, mikäli sille ei ole selkeää tarvetta ja toimivaltaa. Jonkun muun mielestä kansakunnan etu voi olla voimankäytön lisääminen sekä autoritäärinen johtaminen.