Jos nyt ihan huvin vuoksi lähdetään tälle sinun biologis-deterministisille linjalle, niin kertoisitko vielä, missä se uhri on sitten tässä maailmassa?
Tässä kärjistys esimerkinomaisesti. Nimet ovat kuvitteellisia.
1. Teukka syntyy alkoholistiperheeseen, missä hän oppii väkivaltaisia ratkaisumalleja, joutuu pelkäämään toistuvasti ja jää ilman sitä perusturvaa, johon lähes kaikki myöhempi selviytyminen perustuu.
2. Teukka sijoitetaan uuteen kotiin (valitettavan myöhään lastensuojelun määrärahojen niukkuuden vuoksi), mutta vaikka hänelle onkin helpotus päästä pois perhehelvetistä, niin silti hän ikävöi biologisia vanhempiaan. Tämä vaikuttaa hänen psyykensä kehitykseen.
3. Teukka menee kouluun, missä hän joutuu erilaisuutensa ja taustansa vuoksi kiusatuksi. Myöskään koulu ei suju toivotulla tavalla. Erityisopetuksen rahat on kuitenkin valitettavasti loppu (poliittisten päätösten vuoksi), joten Teukan on yritettävä selvitä normaaliopetuksessa.
Teukka alkaa käyttäytyä koulussa myös väkivaltaisesti. Häntä yritetään saada terapiaan, mutta terapian seulakin on niin tiukka (poliittisten päätösten vuoksi), ettei hän sinne pääse. Vaikeampiakin tapauksia kun on hoidettavana.
Ajan myötä Teukka tuntee olevansa koulussa sekä huono että syrjitty, minkä vuoksi hänelle kehittyy vastenmielinen suhde rakentavaa käyttäytymistä ja oppimista kohtaan.
4. Teukka selviää uusien vanhempiensa lujan kannustuksen ja ohjauksen ansiosta peruskoulun läpi nipin napin ja pääsee ammattikouluunkin, mutta päästyään vapaaksi kotoa hänelle alkaa maistua viina ja pikkurikokset.
5. Vähitellen Teukka ajautuu raskaamman rikollisuuden pariin ja kuvioon tulevat myös seksuaalirikokset.
6. Eräänä iltana Teukka, hänen ystävänsä Joni, Jonin ystävä Anniina ja Anniinan ystävä Terhi seisovat päihtyneenä kaupungin yössä. Teukka keksii, että he voisivat lähteä hänen luokseen.
a) Anniina tuntee Teukan tavat ja kuiskaa Terhille, ettei Teukan seuraan kannata liittyä. Sen jälkeen hän poistuu.
b) Terhi päättää kuitenkin liittyä Jonin ja Teukan seuraan. Myöhemmin illalla Joni juo entistä rankemmin, kunnes yhtäkkiä
c) (Joni) päättää lähteä kotiinsa, vaikka tietää, että Teukka voi olla väkivaltainen.
d) Teukka ja Anniina jäävät kahden ja Teukka raiskaa Anniinan.
Kenen syy on raiskaus? Ei kenenkään vai kaikkien?
Jos haluaa omalta osaltaan muuttaa tilannetta paremmaksi, kannattanee jokapäiväisessä elämässään miettiä vastuutaan ja sitä, miten voi valinnoillaan ja käytöksellään kehittää yhteiskuntaa suuntaan, joka palvelisi kaikkien hyvinvointia. Kukin voi toimia vain omissa rajoissaan, mutta valitettavasti tilanne näyttää kehittyvän siihen suuntaan, että yhä useampi on kiinnostunut ainostaan omasta edustaan, jolloin sosiaalinen jokapäiväinen vastuu unohtuu. Vähitellen välinpitämättömyydestä tulee normi (on osaksi jo tullut). Sen jälkeen on vaivatonta heittäytyä moralismiin, koska sortuneita on helppo osoitella sen sijaan että miettisi omaa vastuuttomuutta.
Toisinaan - useinkin -ihmiset käyttäyvät ja jakelevat moraalisia tuomioita tavattoman ristiriitaisesti. Esimerkiksi ensin valitetaan (lastensuojeluun käytetyistä) korkeista veroista ja kukkahattutätien holhoamisesta, mutta kuitenkin 15 vuoden päästä metelöidään rikollisuudesta ja huudetaan kovia (ja kalliita) tuomioita rikollisille, joista monet olisivat kukkahattutätien ohjauksessa pystyneet rakentamaan kunnollisen elämän. Tai Hesarin yleisönosastossa kauhistellaan ambulanssien hidasta paikalle tuloa, mutta sama kauhistelija saattaa kävellä kadulle tuupertuneen ohi tekemättä elettäkään. Känninenhän se oli, olihan? Ja eihän kännisestä tarvitse välittää, eihän?