Konkludenttinen sopimus astuu voimaan toiminnan perusteella. Esim. 1: astut raitiovaunuun takaovesta, niin olet tehnyt kuljetussopimuksen yleisillä matkustusehdoilla. Esim. 2: otat kaupasta tuotteen, viet sen kassalle, kassa lyö hinnan koneeseen, maksat hinnan, kävelet tuotteen kanssa pois. Kumpikaan ei (sinä tai kassa) ei ole sanonut sanaakaan. Sopimus tuotteen myymisestä on syntynyt toiminnan perusteella, ja tuotteen omistusoikeus on siirtynyt, samoin kuin rahojen omistusoikeus.
Kun parkkimaksuja perivät yksityiset firmat voivat tehdä sopimuksen maksullisesta parkkeeraamisesta toiminnan perusteella (ajat auton maksulliselle paikalle, maksullisuudesta on ilmoitettu näkyvästi kylteillä) -> olet tehnyt parkkeerauksesta sopimuksen, niin miten ihmeessä ihmisen toiminta ei voisi kauppaan astuessa toimia vastaavana sopimukseen sitovana toimintana? Siis kauppiaan tulee ilmoittaa kaupan ovella näkyvällä paikalla: "astuessasi kauppaan sitoudut siihen, että voimme käyttää kameravalvontakuviamme sosiaalisessa mediassa tunnistamista varten, jos valvonnan perusteella on ilmeistä, että olet syyllistynyt näpistykseen tai varkauteen". Ehkä tässä tapauksessa kauppiaalla ei ollut vastaavaa kylttiä, mutta noin yleisesti tuollaisen ilmoituksen ja sen jälkeisen teon (kauppaan astuminen) tulisi täyttää sopimuksen tunnusmerkistön. Minusta se olisi loogista.
Se, mikä ei ole rationaalista, on se, että tästä maasta on tulossa joku ihmeen kylttiyhteiskunta: "älä pissaa lattialle", "älä jätä hissin ovea auki", "viethän käyttämäsi astiat astianpesukoneeseen", "sulje hana käytön jälkeen" jne. ihan niin kuin ihmisten oma järki ei toimisi ollenkaan ilman erillisiä kylttejä. Tämä viimeinen kappale onkin sitten vitutusketjun kamaa...