Jotta oikeus toteutuisi, vankilaan pitäisi passittaa melkein aina tekijän vanhemmat. Tosin heidänkin osaamattoman tai välinpitämättömän lapsenkasvatuksensa taustalla on yleensä omien vanhempien osaamaton kasvatus.
Vankilarangaistus on keskiaikaa, jäänne irrationaalisesta ajasta, jolloin uskottiin Jumalaan ja tahtoon eikä tieteeseen, joka ei tahtoa tunnusta. Jos rikollisuutta tahdotaan oikeasti torjua, sen täytyy lähteä tieteellisestä ajattelusta eli todellisten syiden analysoinnista ja niihin puuttumisesta.
Paras puuttumiskeino on lisääntymisoikeuden säätely.
Kun lapsi syntyy perheeseen, jossa vanhemmat ovat älykkäitä ja jossa hän saa paljon huomiota ja rakkautta, runsaasti ohjausta ja vastavuoroisuutta ja kohtuudessa rajoja, niin lapsesta kasvaa lähes poikkeuksetta itsensä ja elämänsä hallitseva kansalainen, joka suhtautuu myötämielisesti ja rakentavasti muihin. Vain aniharvoin tällaisten perheiden lapsista kasvaa ongelmakäyttäytyjiä.
Mulkkujahan Svahnin kaltaiset ihmiset ovat, mutta syyttömiä he siihen itse ovat. Väkivaltainen taparikollinen, jonka taustalla on ehjä ja henkisesti tasapainoinen perhe, jossa on rakastettu ja asetettu rajoja ja vaikeissa ongelmatilanteissa haettu asiantuntija-apua, on ääriharvinainen poikkeus.
Tuomioita antavat tuomaritkin taatusti tietävät, että nämä rikolliset ovat oman elämänsä reppanoita, jotka ovat saaneet lähtökohtaisesti käsiinsä huonot kortit. Tuomarit tietävät, että tuomion langettaessaan he tuomitsevat syyttömän. Syylliset ovat rikokseen johtaneen hyvin pitkän ja monipolvisen ketjun alkupäässä, usein osaltaan jo perintötekijöissä.
Mitäpä jos nyt vain luovuttaisiin yleisestä lisääntymisoikeudesta ja katsottaisiin, millaisiin perheisiin lasten sallitaan syntyä, niin ei tarvitsisi lyödä jo moneen kertaan lyötyjä. Asiat ratkotaan järjellä eikä moralisoinnilla tai rangaistuksilla. Eiköhän kovien tuomioiden kaipuun taustalla ole yleensä vain jonkinlainen brutaali halu kostaa. Rikollisuuden vähentämisessä se on kuitenkin surkea keino. Hallinta saavutetaan tieteelliseen tutkimukseen perustuvalla ymmärryksellä, jonka turvin puututaan rikollisuutta aiheuttaviin perussyihin.
Tutkijoiden mukaan nykynuoriso on käsittämättömän kunnollista, kun sitä vertaa aikaisempiin sukupolviin. Tähän on päästy viranomaisten holhouksella ja kontrolloinnilla, huostaanotoilla, monenlaisilla rajoituksilla, aikaisella puuttumisella, yhteiskunnallista tasa-arvoa lisäämällä ja yleistä kasvatustietoisuutta vaalimalla. Nykynuoret ovat aikaisempiin sukupolviin verrattuina sosiaalisia, avoimia ja rohkeita. Kun katsoo nuorten yleisurheilun MM-kisojen haastatteluita, niin nuoret seisovat kameran edessä luontevasti, häpeilemättä ja kohteliaasti vastaillen. Edes ammattitoimittajat eivät osanneet samaa muutama vuosikymmen sitten.
Jos on huolissaan rikollisuudesta, kannattaa äänestää vasemmistopuolueita, jotka vastustavat julkisten palveluiden alasajoa ja kansan jakautumista epätasa-arvoisiin ryhmiin. Oikeistoa äänestämällä voi saada kovempia rangaistuksia, mutta ei ratkaisuja. Tähän saakka tilanne on parantunut vasemmistolaisella politiikalla, enkä näe syytä, miksi se ei paranisi entisestään vasemmistolaisella politiikalla. Oikeistoa äänestämällä äänestää rikollisuuden kasvun puolesta.
Tosin eihän Suomessa varsinaista oikeistopuoluetta olekaan.
"Nyrkki ei heilu, eikä pullo kallistu" – Nykynuoriso elää teinivuotensa kiltimmin kuin vanhempansa | Yle Uutiset | yle.fi
Tilastoissa näkyy romahdus: nuoret eivät juo, tappele tai varasta – mitä oikein tapahtui? - Tiede | HS.fi