Olisi voinut jättää tämän sanomatta:
Nyt puhuu Ruotsin koraaninpolttaja: ei mennyt kuten piti
Toki on niin, että ao. poliitikko voi valehdella motiiveistaan, on lakimies koulutukseltaan. Voi olla, että paikka Moskovan valoissa on taattu. Mutta kyseessä saattaa olla poliittinen idiootti, joka ei tunnista ollenkaan toimintaympäristöään ja toimii tavalla, joka aikaansaa päinvastaisia vaikutuksia kuin mitä toiminnalla piti aikaansaada. Esimerkiksi tapa, jolla hän kommentoi tekonsa yhteyksiä Ruotsin natojäsenyyteen, loksauttaa leuat auki: ikäänkuin asiat olisivat jotenkin erillisiä. Tässä Turkki päättää poliittisista asioita, tuossa taas ilmaisee paheksuntansa koraanin polttamista kohtaan.
Toisaalta, voidaan kysyä, pitäisikö tällainen poliitikko ottaa holhoukseen. Miten koraanin polttaminen voisi saada aikaan jotakin positiivisia vaikutuksia Turkissa tai koko muslimimaailmassa? Tämä kysymys kuuluu toiseen keskusteluun. Sivutuotteena tämä performanssi vaikeuttaa huomattavasti Ruotsin ja myös Suomen natojäsenyyden etenemistä. Tai jättää sen täysin Erdoganin oikkujen varaan. Erdogan voi unohtaa performanssin, jos se hänelle sopii tai muistuttaa siitä joka käänteessä. Paludan voisi olla myös Erdon palkkalistalla.
Aikaisemmin pohdin aktivistin tapausta, tässä voisi olla jotakin vastaavaa. Koska Paludan on koulutettu ja nyt opiskelee vieläpä teologiaa, silloin kysymykset hänen toimintansa todellisista motiiveista ovat varsin oikeutettuja. Idiootiksi tekeytyminen ei somessa ole mitenkään vaikeaa. Hänen faninsa eivät varmaan erota kylmää laskelmointia tai kuumaa idealismia toisistaan. Tietenkin teon takana voi olla pelkkä julkisuushakuisuus: nyt Paludan katsoi saavansa maksimaalisen julkisuuden teolleen.
Sille emme voi mitään, että muslimit ovat hämmästyttävän sokeita yksityiskohdille: Paludan on tanskalaispoliitikko, joka järjesti Ruotsissa poliittisen tilaisuuden. Paludan ei edusta Ruotsin hallituksen kantaa, sen pitäisi olla ilmiselvää, jos edes vähän tuntee Ruotsin historiaa. Ja Pohjoismaiden. Juuri tämä sokeus tekee kaikille natojäsenyyden vastustajille mahdollisuuden sabotoida Ruotsin natojäsenyyttä. Suomella on onneksi uskonrauhapykälä olemassa: viranomaiset voivat katsella sillä silmällä lähiaikojen mielenosoituksia. Voihan olla, että tietty paikkakunta ei nyt vaan sovellu ko. mielenosoituksen järjestämiseen. (Kyse ei siis ole luvan myöntämisestä, vaan turvallisuustekijöistä, joita viranomainen joutuu ottamaan huomioon ilmoitusta käsitellessään).
Turkki ei kuitenkaan liene pahin muslimimaa suhteessa natojäsenyyteen. Pakistan sitä olisi. Tästä voidaan kuitenkin debatoida, sillä joissakin muslimimaissa kansalaisten mielipiteillä ei ole mitään väliä: etäisyys vallan ja alamaisten välillä on erittäin suuri. Se, että Turkki on demokratia ainakin jossakin merkityksessä, voi hankaloittaa tilannetta, kun poltettiin nimenomaan koraani. Erdon roikottamista tuskin kovin moni panee pahakseen. Toisaalta, turkkilaiset ovat kuitenkin varsin vapaamielisiä muslimeja suurelta osin. Jotkut heistä kykenevät varmaan miettimään myös erinäisiä poliittisia kytköksiä tämän performanssin takana. Turkin valtamedia ei sitä tee.