paikallinen päätöksenteko
Kuntauudistuksen suurimmat ongelmat ovat vallan keskittyminen mahtavien kuntakonsernien päämajoihin joissa ei ole kuitenkaan sitten resursseja hallinnoida tehokkaasti koko suurkuntaa, sekä aluepoliitikan rappioituminen.Palvelut heikkenevät laadullisesti syrjäseuduilla, vaikka puhutaan samaan aikaan koko maan asuttamisesta ja asuttuna pysymisestä.Aivan kuin kuntia vähentämällä asukkaatkin jonnekin katoaisivat ja asiakkaat vähenisivät.Nuorten työttömyyteen halutaan tarjota erikoistoimia ja niistä puhutaan jatkusti, mutta konkreettista ei tapahdu: Maan toisella laidalla oleva kekseliäs nuori ei voi perustaa haluamaansa yritystä, koska ympäristössä ei ole muita palveluita jotka mahdollistaisivat liiketoiminnan aloittamisen ja pyörittämisen. Jos kuntapolitiikka ei tue infrastrutuuria, ei sitä voi rakentaa liiketaloudellisessakaan mielessä. Höpötetään kuntauudistuksen yhteydessä väestön vanhenemisesta ja eläkeiän nostosta, sensijaan että pohdittaisiin vakavasti nuorten työllistymistä ja saamista pysyviin työsuhteisiin jotta samat nuoret perustaisivat perheitä ja tekisivät lisää lapsia jotta suomen ikärakenne korjautuisi eikä tarvittaisi eläkeiän nostoa eikä vähentää niitä kuntapalveluja eikä yhdistellä kuntia turhaan.
Suomi oli vielä vain pari vuosikymmentä sitten kauttaaltaan kohtuullisen hyvin rakennettu palveluverkostoineen ja liike-elämän ketjustoina. Pitää kysyä mikä maailmassa on muuttunut siten, ettei minkäänlainen yritystoiminta ole eurooppalaisittain enää oikein kunnolla kannattavaa tai pysyy jotenkuten vedenpinnan yläpuolellakuten kuntien taloudenkin on käynyt? Vastauksena tulee ensimmäiseksi mieleen vapaaksi laskettu globalisaatio josta puuttuvat liike-elämän ja sosiaalisen taloudenpidon periaatteet ja kaikki pelisäännöt. Ranskan presidentti Sarkozy on ensimmäisenä eurooppalaisina johtajana herännyt koomasta ja tehnyt esityksen varainsiirtoveron käyttöönotosta globalisaation haittavaikutusten vähentämiseksi. Pystyykö Sauli samaan?
Lähteekö uusi presidenttimme mielipidevaikuttamaan suomessa ja maailmalla kuntiinkin vaikuttavan globaalitalouden parantamiseksi ja kehittämiseksi?
Globalisaatio ei ole kaukaa haettua kuntakeskustelun taloudessa sillä suomen kilpailukyky ja verotulot vaikuttavat suoraan kuntien talouteen ja koko sosiaalisen paikallisen elämän kehittymiseen. Kun aiemmin euroopan Unioni, sitä ennen EEC ja Suomenkin oma kauppaliitto EFTA hallitsivat todella rahoitusmarkkinoita omilla yhteyksillään ja suojasivat kaukoidän kaikista pahimmilta negaatioilta, ollaan nyt uudenlaisen tilanteen edessä: Ensimmäistä kertaa historiassa kiinan ja kaukoidän ryöstörahankeruu vaikuttaa suoraan ja heti tavallisen suomalaisen tallaajan elämään niin laajasti.Se iskee kuntiin ja koteihin suoraan ja kovaa.3000-luvun huippumodernissa maailmassa teollisuusmaat käyvät henkiinjäämistaistelua, sekin on nyt sitten nähty.
Suomen säikkynä tehty kuntauudistusesitys on vai yksi välillinen pieni oire ja ilmentymä koko euroopan ja maailman talouden synkästä vaiheesta, joissa pitäisi ensin tehdä valtioitten välillä uusi globalisaatiosopimus ja hankkia kansainvälinen yhteisymmärrys tilanteen vakauttamisesta pitkällä linjalla.Ne tahot, jotka ovat imuroineet maailman valuutat seisomaan valtioitten ja kartellien holveihin, pitäisi laittaa rahaa kiertoon uudestaan halpakorkoisina lainoina ja laajalle ulottuvina investointeina. Vasta kun suomen rahoitusasema on vakaa ja tieto tulevasta rauhoittaa mielet, päästään eroon näistä "uudistuksista" joilla WC-paperiakin saa hakea ivalon kunnanvirastolle kunnan toisesta eteläpäästä, pasilasta. Ehkä kuitenkaan ihan noin isoa kuntaa ei tarvitse vielä tehdä, KalPakin olisi silloin helsingistä kotoisin ja kyllä kaksi joukkuetta helsinkiin riittää tällähaavaa hyvin.Tuloksellinen- ja tulosvastuullinen itsehallinto kunniaan!