Suomalaisten edesottamukset Tokion olympialaisissa

  • 43 478
  • 376

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Ehdotus mittariksi: Suomen mitalien %-osuus jaossa ollessa mitaleista, jaettuna Suomen väkiluvun osuudesta kisoissa olleiden maiden väkilukujen summasta.

Sitten vaan piirtoon 100 vuoden kuvaaja, veikkaan että ollaan alussa reilustikin ykkösen päällä, mutta ollaanko enää lopussa.

Muut pohjoismaat Ruotsi, Norja ja Tanska samaan kuvaajaan.
Olympialaisista saa monenlaista dataa ja tunnuslukua, jotka osaltaan auttavat ymmärtämään, missä oikein mennän.

Jos katsotaan mitaleja, niitä jaetaan n. 1000 ja osallistuvia maita on n. 200, siis keskiarvona olisi 5 mitalia/ maa. Jätän huomiotta esim. sen, että jokaisessa kilpailussa kolmoisvoitto ei ole mahdollinen.

Jos katsotaan maita, jotka edes teoriassa tavoittelevat mitalia, niitä lienee n. 100. Silloin keskiarvona olisi 10/ maa. Tämäkään ei vielä anna kovin selvää kuvaa siitä, missä mennään.

Mutta jos käytetään teollisuusmaiden HDI-indeksiä ja otetaan sieltä 50 eniten kehittynyttä maata, niin silloin alkaa jo tapahtua. Tässä siis ko, indeksi: List of countries by Human Development Index - Wikipedia

Otetaan 50 maan joukosta väestömäärän pohjalta tietyt ryhmät, yli 100 M, 50-99M, 10-49M ja alle 10M maat ja katsotaan menestystä mitalitaulukossa, saadaan aika hyvä kuva siitä, missä Suomi tällä hetkellä on.

Huippu-urheilu on nykyään tuotantoa, jossa tietyn kehittynein menetelmin pyritään muokkaamaan yksilöistä tai joukkueesta menestystä saava toimija. Tämä edellyttää kehittynyttä infraa ja paljon taloudellisia resursseja. Suomella tätä infraa pitäisi olla, koska olemme peräti 11. sijalla HDI-indeksissä! Silti olemme täysi kehitysmaa urheilussa. Pärjäämme kesälajeista vain pesäpallossa. Meille 8. sija missä tahansa lajissa saa jo suupielet messingille, vaikka ei pitäisi.

Suomen luokkaan alle 10M asukkaan maihin kuuluvat Norja, Irlanti, Sveitsi, Islanti, Ruotsi, Tanska, Uusi-Seelanti, Israel, Slovenia, Liechstenstein, Luxemburg jne. Tämän ryhmän sisällä voidaan sitten tehdä analyysia ja jakaa vielä vaikkapa alle 1M maat omaan kategoriaansa. Varmaan on niin, että tehokkuudellakin on rajansa, joku Islanti ei millään pysty ylläpitämään kovin suurta urheilulajivalikoimaa, koska lahjakkuuksia on vain rajallinen määrä. Tarvitaan keskittämistä.

Kun katsotaan vaikkapa Rion mitalitaulukkoa v. 2016, nousee vilpitön halu antaa potkut koko urheilujohdolle ja järjestelmälle. Suomen toiminta kehittyneenä teollisuusmaana on urheilun saralla alle kaiken arvostelun. Siinä missä monet muut pienet kehittyneet maat kahmivat mitaleja jopa kehittyneiden maiden keskiarvon mukaan, Suomi taapersi vaivaisessa yhdessä mitalissa. Tätä häpeää eivät mitkään lätkäkullat poista. Itanin puheenvuoro nousi varmaan myös tästä tilanteesta.

Toki keskiarvoa pienentävät hiukan jotkut Kiinan ja Brasilian tapaiset maat, joissa urheilulle pystytään allokoimaan resursseja, vaikka maa ei olekaan kovin korkealla kehittyneiden maiden listalla. Suomen häpeää lisää se, että meidän pitäisi olla urheilumaa, meillä ei ole mitään kuittuurisia tai uskonnollisia esteitä urheilumenestyksen tiellä. Olemme yksinkertaisesti erittäin surkeita tekemään huippu-urheilijoita kesäolympialajeihin.

Lisätään vielä se, että kuvitellaan tilanne, jossa olisimme piikkipaikalla jossakin uudessa olympialajissa (kumparelasku aiemmin) ja saisimme sen ensimmäisen kullan. Valitettavasti on niin, että 10 vuoden päästä muistelisimme menneitä menestyksiä, koska Suomi ei vain tunnu enää kestävän kilpailua missään lajissa. Toiset vain oppivat asioita tekemään paremmin, me emme.

Eli tehdään ne Itanit. Pitäkää tunkkinne!
 
Viimeksi muokattu:

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Eikö Ruotsi ole jo yli 10 miljoonan väkiluvun? Sinänsä ei tarvitse mutkikkaita laskutoimituksia osoittamaan, että Suomella menee huonosti urheilussa ja ollaan pudottu etenkin muiden pohjoismaiden kelkasta, jotka se ilmeisin vertailukohta on (tosin varsinkin Norja on myös huono vertailukohta, koska elävät hillitöntä kultakautta, johon mikään maa maailmassa ei pysty oikein vastaamaan).

Silloin kun vielä meni hyvin eli 80-luvulla,niin Soulista saatiin 4 mitalia (Los Angelesin 12 mitalia ei ole relevantti koska boikottikisat). Mitaleja on tullut jakoon lisää, mutta jakajiakin on enemmän, joten kai se 4 olisi Suomelle ihan ok edelleen. Ottaen huomioon että Suomelta menee talviurheiluun aika paljon paukkuja, ja talviolympialaisista saadaankin enemmän mitaleja.
 

tres11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Spåra ja K-Espoo
Mitaleja on tullut jakoon lisää, mutta jakajiakin on enemmän, joten kai se 4 olisi Suomelle ihan ok edelleen.
No Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen mukaan täysin epärealistinen tavoite vaikka se heidän virallinen tavoite onkin siis tuo 4 mitalia. Go figure.
 
Suosikkijoukkue
Two Degrees of Mike Sillinger
Tavoitehan kai oli alkujaan kymmenen mitalia olympiadilta, eli kesä- ja talvikisoista yhteensä. Tässä tapauksessa talvikisat katsottu ensin, eli kun Pyoengchangista tuli kuusi mitalia, näihin kisoihin jäi neljä, jotta tavoite saavutettaisiin.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
No Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen mukaan täysin epärealistinen tavoite vaikka se heidän virallinen tavoite onkin siis tuo 4 mitalia. Go figure.

No voipi olla näissä kisoissa enää epärealistinen tavoite, mutta pitkän tähtäimen suunnitelmana olisi varmaan hyvä saada sellainen määrä mitalikandidaatteja, että neljä mitalia olisi realismia. Ja silloin kun sattuu natsaamaan niin enemmänkin.

Voisihan se toki näissäkin kisoissa että olisi ollut lähellä, jos esim. meillä olisi joku keihäänheittoprospekti kehittynyt 90 metrin mieheksi, Petra Olli jatkanut painiuraansa jne.

Toki sieltä voi vieläkin Potkonen ottaa mitalin ja skeittari-Lizzie, jolloin oltaisiin kolmessa. Mutta hyvä tilanne ei ole tietenkään kun ilman Mattssonin pronssia saisi tosissaan jännittää katkeaako mitaliputki.
 

tres11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Spåra ja K-Espoo
Tavoitehan kai oli alkujaan kymmenen mitalia olympiadilta, eli kesä- ja talvikisoista yhteensä. Tässä tapauksessa talvikisat katsottu ensin, eli kun Pyoengchangista tuli kuusi mitalia, näihin kisoihin jäi neljä, jotta tavoite saavutettaisiin.
No näin, mutta tavoite kun tavoite mikä on pidetty voimassa ja nyt sitten voidaan mennä sen taakse, että tavoite oli epärealistinen alunperinkin jos ja kun se ei todennäköisesti toteudu. Jos tässä tulee lisää mitskuja ja vaikkapa jotenkin ihmeellisesti se 4 täyteen niin niitä tulee sitten urheilujohdon höpötyksistä huolimatta.
 

tres11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Spåra ja K-Espoo
No voipi olla näissä kisoissa enää epärealistinen tavoite, mutta pitkän tähtäimen suunnitelmana olisi varmaan hyvä saada sellainen määrä mitalikandidaatteja, että neljä mitalia olisi realismia. Ja silloin kun sattuu natsaamaan niin enemmänkin.
No siis juuri tämä pitäisikin saada kuntoon, missä on epäonnistuttu.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Ainakin yksilölajeissa (olympiastatus) Suomessa on edelleen huutava pula rahasta, missä olemme kroonisessa takamatkassa suurinpiirtein samankokoisiin maihinkin tai ainakin yllättävän moneen maahan.

Vaikka apurahaa sun muuta kannustinta jaetaan, niin meiltä puuttuu systemaattisempi järjestelmä joka takaa ja turvaa sen tason olosuhteet, valmennuksen ja fasiliteetit, mitä olympiatason urheilija tarvitsee. Rahaa puuttuu ihan joka tasolla. Varaa ei ole kunnolliseen valmennukseen, ravitsemukseen, lääkäreihin/fysioterapeutteihin/managereihin ja sitä rataa leirityksistä puhumattakaan.

En laske tähän näitä purjehduksia sun muita hevoslajeja, joissa kustannukset ovat mottipäisiä, mutta joiden harrastajat eivät tunnetusti ole mitään tyhjätaskuja, vaan heiltä se keko rahaa löytyy laittaa aina lajiin ja vesiltä niitä olympiamitaleja ihan on tippunutkin.

Koska rahaa ei ole, moni suomalainen urheilija kokee muitakin mahdollisuuksiakin edetä elämässään ja urallaan sivistyneessä valtiossa, missä opetus on ilmaista.

Tätä vaihtoehtoa ei kaikissa maissa ole js urheilukortti saattaa olla ainoa reitti ”onneen ja menestykseen”. En sano, että Suomessa mukavoidutaan, mutta kyllä se realismi iskee lujaa, kun sinnittelet jonkun opintotuen varassa tähtäimenä olympialaiset 5 vuoden päässä ja samaan aikaan saman kaupungin liigajoukkueen liigajyrä tienaa yhdessä kaudessa enemmän kuin 10 parasta apurahaa nauttivaa yksilöurheilijaa yhden lajin sisällä.

Kilpailu on koventunut niin julmaksi, että yksin itseään piiskaamalla kuuluisalla sisulla keskellä havukorpia ei tarvitse välttämättä olympialaisten suuntaan haikailla ja tilanne on tässä mielessä ratkaisevan paljon erilainen kuin Suomen olympiahistorian dynastian vuosina. Ei tänä päivänä enää mikään laulava keihäsmies tai elokuvatähti vain tule ja heitä kultaa. Nykyään valmistaudutaan vuosia ja leiritystä sekä erilaista kilpailua sekä testiä on vähän väliä kohti olympialaisia.

En toivo Suomeen mitään kiinalaista tai amerikkalaista liukuhihnamallia missä isosta massasta kliinisesti kerätään paras osa kisoihin ominaisuuksiltaan, mutta joskus leikittelen ajatuksella, että mitä maailman huippuvalmentajat saisivat aikaan, jos rahaa olisi rajattomasti käytössä. Esim. joku pikajuoksu.

Kerätään Suomen parhaat ja lahjakkaimmat pikajuoksijat ja laitetaan rahaa kiinni kaikkeen mitä huippu-urheilumaiseen valmistautumiseen tarvitaan, leiritetään ja kilpaillaan ideaaliolosuhteissa ja tehdään aivan kaikki siis aivan kaikki urheilun ehdoilla. Maailmalta haettaisiin suurin tietämys hinnalla millä hyvänsä.

Vähän niin kuin Arthur Lydiard aikanaan laittoi suomalaisen kestävyysjuoksun ns. ruotuun. Tosin Lydiard hoiti homman ehkä vähemmän suureellisesti.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Kun syytä etsitään, niin ehkä meidän koko kulttuurimme on syypää, se muovaa urheilijoista sellaisia, jotka eivät vain tavoittele täydellisyyttä, vaan tyytyvät siihen pistesijaan. Hulluja meiltä puuttuu tällä alueella.

Matti Mattsonin tarinaa kuin luki, niin olipahan täydellistä heittäytymistä lajiinsa pimeimmälläkin hetkellä. Tällaisia tarvittaisiin lisää. Kimmo Kinnunen jakamassa ohjeitaan Helanderille: kaverilta puuttuu sisua, kun ei heitä karsinnassa. Pohjalaista hulluutta on painissa ainakin: Kuosmasen hyppy palloksi raskaaseen sarjaan on tällaista. Mutta vaadittaisiin yksilötasolla äärimmäisyysihmisiä, ei sellaisia, jotka naama loistaen iloitsevat jostain finaalipaikasta. Ovat toisin sanoen järkeviä ihmisiä. Tanskalla on esimerkiksi Axelsson, jolta voisi hyvin kysyä, miten paljon hän on uhrannut paikastaan maailman huipulla.

Joukkuelajien menestymättömyys on sitten asia erikseen. Käsipalloa ei meillä pelata samalla tasolla kuin muissa Pohjoismaissa. Lentopallossakin huippumenestys on karttanut meitä, vaikka historiaa on, samoin kuin koripallossa. Jalkapallossakin Tanska ja Ruotsi ovat saavuttaneet paljon enemmän. Koripallo voisi olla jotakin Liettuan tapaista, mutta ei kuitenkaan ole. Esimerkit voivat liikkua vain hyvin yleisellä tasolla, ketään urheilijaa tai joukkuetta ei voi osoittaa sormella johtuen siitä, että faktat kuitenkin puuttuvat. Vain urheilija itse tai valmentaja tietävät, miten tosissaan urheillaan ja tavoitellaan menestystä.

Mietitään vielä vaikkapa Uutta-Seelantia, 4,5 M hyvinvointivaltio ei mitenkään edullisella paikalla noin kilpailun kannalta. Vastustajia saa etsiä aina kaukaa. Mistä perhanasta sekin maa kaivoi 18 mitalia Riossa? Olisivatpa Suomen tavoitteet täyttyneet ilman talvikisojakin. Maa on maailman paras jossakin lajissa ja koko ajan kehittyy. Miksi siellä voittaminen ja parhaana oleminen on niin tärkeää, miksi he menestyvät? Ja mikä tekee Suomesta urheilun kehitysmaan? Näihin kysymyksiin tuskin edes Kojonkoski tietää vastausta, vaikka hän puhuisikin juhlayleisönsä pyörryksiin urheilugaalassa. Kenties puhuminen on se taito, missä Suomessa ollaan parhaita tai ainakin selitykset.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Tänään on mahdollisuudet kahteen mitaliin. Toteutuisi nyt edes toinen niistä. Mieluiten molemmat.
Ennusmerkit ovat todella hyvät. Savolaisessa on sitä pohjalaista hulluutta kosolti. Miehen pitää olla sellainen, että jos sen heittää tiiliseinään korkealle, niin se jää siihen kynsistään riippumaan. Savolaisen katse kielii kylläkin jostakin elämää suuremmasta. Tahdosta mitali ei jää kiire eikä kaveri kysele saikkulappujen perään, vaikka olisi kyynärpää polvissa.

Potkosen mitali näyttäisi selvältä. Hiukan tosin arveluttaa turkkilaisen aktiivinen tyyli, verrattuna aikaisempiin vastustajiin, mutta varmaan tämä Mirakin menee vaikka seinästä lävitse saadakseen mitalin. Ennakkoarvioiden mukaan vastustaja on selvästi heikompi kuin aikaisemmat, mutta koskaan ei pidä aliarvioida vastustajia.
 

tres11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Spåra ja K-Espoo
Pakko nostaa allekirjoittaneen käsi ylös virheen merkiksi siis Kristiina Mäkelän suhteen. Valitettavasti vaan ei käynyt mielessä, että meillä on olympialaisten finaalissa ja sijalla 11 kolmiloikkaaja joka ei Arto Bryggaren mukaan osaa loikkia. Siihen nähden suoritushan on kovaa luokkaa. Siinä mielessä olin oikeassa, että venymiskykyä ei ole, mutta ei kait sitä ole jos puutteellisella ja raskaalla tekniikalla hyppäävän Kristiinan kaikki paukut menevät aina karsintaan eikä ehdi palautua. Kristiina usein ihmettelee, että mihinkä ne jalkojen voimat oikein hävisivät, eikö Kristiinan leiri ja valmentaja tiedosta tätä ongelmaa, eikö ole saatu korjattua vai eikö kroppa vaan yksinkertaisesti kunnolla sovellu kolmiloikkaamiseen? Jos on tuollainen tekniikkavirhe kaudesta toiseen mihin ei puututa niin eikö pitäisi antaa valmentajalle fudut? Pahoittelut Kristiina ja lohduttaja @Roger Moore vääristä johtopäätöksistäni, mutta olen lähinnä tyrmistynyt jos kyse on tekniikkavirheestä mitä ei edes valmennuksen toimesta tiedosteta. Tuo tekniikkavirhe myös selittäisi sen, että miksi on ilmeisesti ainoastaan kerran hypännyt finaalissa karsintaa pidemmälle siis arvokisoissa. Linkki vie Iltalehteen:

Suoraa puhetta Kristiina Mäkelän pettymyksestä: ”Hän ei osaa loikkia”
 
Viimeksi muokattu:

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Enemmänhän tässä pitäisi kysellä muiden ko. lajia harrastavien valmennuksen pätevyyttä, jos ilman varsinaista loikkaosaamista ollaan aina arvokisojen finaalissa ja siinä ohessa tehdään Suomen kaikkien aikojen toiseksi parhaita tuloksia.
 

tres11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Spåra ja K-Espoo
Enemmänhän tässä pitäisi kysellä muiden ko. lajia harrastavien valmennuksen pätevyyttä, jos ilman varsinaista loikkaosaamista ollaan aina arvokisojen finaalissa ja siinä ohessa tehdään Suomen kaikkien aikojen toiseksi parhaita tuloksia.
No joo tämäkin on kyllä totta, aika käsittämätön yhtälö kaikkinensa.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Potkosen mitali näyttäisi selvältä. Hiukan tosin arveluttaa turkkilaisen aktiivinen tyyli, verrattuna aikaisempiin vastustajiin, mutta varmaan tämä Mirakin menee vaikka seinästä lävitse saadakseen mitalin. Ennakkoarvioiden mukaan vastustaja on selvästi heikompi kuin aikaisemmat, mutta koskaan ei pidä aliarvioida vastustajia.

Veikkaus antaa Potkosen voitolle kertoimen 1,17, joten lähes varmana voi mitalia pitää. Pahasti pitää Miran epäonnistua, ellei Suomi toista mitalia varmista. 2 edellistä ottelua oli ennakkoon tiukkoja, nyt Potkonen on selvä suosikki.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
No kyse on meistä suomalaisista, joiden kohdalla yleensä luonnonlait lakkaavat olemasta. Eli voi kahvinkeittimeen toki ladata jo purut ja vedet, mutta päälle en vielä laittaisi. :)
 

Hexa

Jäsen
No joo tämäkin on kyllä totta, aika käsittämätön yhtälö kaikkinensa.
Mäkelä sanoi kuitenkin haastattelussa, että nyt on oikealla tiellä valmennuksen suhteen. Parannusta varmaankin pitäisi siis olla odotettavissa tuloksiin ensi kaudella, jos pääsee vaan harjoittelemaan terveenä. Tätä kautta saattoi vielä hieman sotkea viime kauden jälkeen suoritettu leikkausoperaatio, mistä näkyy vielä muistona melkoinen arpi polvessa.
 

tres11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Spåra ja K-Espoo
No kyse on meistä suomalaisista, joiden kohdalla yleensä luonnonlait lakkaavat olemasta. Eli voi kahvinkeittimeen toki ladata jo purut ja vedet, mutta päälle en vielä laittaisi. :)
Oli pakko kyllä vetää suojakahvit jo tossa etukäteen niin kestää jännittää :D
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös