Sosialidemokraatit – SDP

  • 1 416 233
  • 11 257

Viljuri

Jäsen
Minua ainakin huvittaa tämä asetelma suuresti, sillä roolit ovat kääntyneet, aivan kuten joku jo huomauttikin.

Minulla ei ole muuten mitään lukkoon löytyä ideologiaa, tai edes filosofiaa, olen täysin pragmaattinen. Sen sijaan olen lukenut monen muun aiheen lisäksi kansantaloutta, enkä vain romaaneja, satuja tai salaliittoteorioita. Siksi voinkin tukea tässä Kreikan ja muiden ongelmamaiden tapauksessa "demareille ominaista ratkaisua", jatketaan "elvyttämistä", rahaahan on aina, sitähän voidaan vaikka käydä ottamassa rikkailta pois.

Se seikka, etteivät Heinäluoma ja Jutta vaalitaktisista syistä kannata omaa ideologiaansa, on se hauska asia. Tämä tässä lähinnä huvittaa, varsinkin kun Erkki Tuomioja on muistuttanut demareita moneen kertaan kognitiivisen dissonanssin vaaroista! Mitä tulee uusliberalismia kirosanana käyttävään porukkaan (Arhinmäki et al), niin vakaumuksellista livelarppaajaa ja marxilaista salaliittoteoreettikkoa on vaikea erottaa libertaarista tai uusliberalismia ajatussuuntana kannattavasta tahosta tämän asian osalta. Argumentit ovat ainakin samat.

Ja vaikka nämä argumentit ovatkin "ulkoa opeteltuja" juttuja, jotka eivät ole hetkeäkään viivähtäneet toistajansa ja replikoijansa mielessä tavalla, että mitään ymmärrystä niiden sisällöstä olisi syntynyt. Lähinnä kysymys on primitiivisimmistä asioista, aina löytyy juutalainen, jonka syyksi voi kaiken laittaa. Olisi se sitten "finanssijuutalainen" tai vaikkapa ylitiukka vartija, joka ei anna heitellä savuja jäähallissa. Oikea vastaus on kuitenkin niin, että me olemme kaikki syyllisiä. Tai voitaisiin tietysti esitää väite, että toimittajat ovat ehkä hieman enemmän syyllisiä kuin muut, näiden toiminnan johdettua sisältöjen tason laskuun ja monien osalta katteettomiin odotuksiin, niin omalta kuin muidenkin kohdalta.

Totta kai se Suomen kannalta on parempi, että demarit saavat enemmän kannatusta kuin Arhinmäki tai Soini, joten ehkä yhteisen edun hyväksi demareiden temppuilut menevät.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
En oikein ole vielä sisäistänyt, että tasapainossa oleva budjetti olisi kovin selkeästi vasemmistoa tai oikeistoa erottava asia. Kuten USA:sta olemme saaneet oppia, niin mitä oikeistolaisempaa politiikkaa siellä on harjoitettu sitä suuremmaksi on valtiontalouden vaje tullut (poislukien Obaman hallinnon sinänsä järkevä tilapäinen lisävelan otto laman taittamiseksi). Asia on hyvin yksinkertainen: jos alentaa tuloja, on alennettava menoja, jos nostaa menoja, on nostettava tuloja. Toki tilapäisesti on järkeväkin käyttää alijäämäisiä tai merkittävästi ylijäämäisiäkin budjetteja, mutta rakenteellinen alijäämä on kestämätön tilanne. Nähdä yksinomaan "holtittomat valtiot" tai "holtittomat pankit" nykykriisin syyksi on älyllistä epärehellisyyttä. Kummallakin osapuolella on suuri vastuu tästä äärimmäisen huolestuttavasta tilanteesta. Kuten myös sillä ajatuksella, että mitä vähemmän finanssilaitoksia säädellään, sitä parempaa ja yleishyödyllisempää on niiden toiminta. Enpä usko että kukaan puolueeton keskustelija täällä olisi olennaisesti eri mieltä näistä ajatuksista.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)

Paljon oli taas skeidaa, jolla tuntuu olevan jotain muita puitteita kompensoiva tarkoitus. Mutta yllätys yllätys, vastausta ei tullut kysymyksiini. Joten koitetaan kysyä yksinkertaisemmin. Kun nyt asetimme vain valtiot vastuuseen tulevista törttöilyistä, niin edistääkö tämä lainoittajien "vastuullisuutta"? Eli katsooko tulevat lainoittajat tarkemmin, mille maille ja millä ehdoin antavat lainaa, kun nyt tehdyt päätökset indikoivat, että lainaaminen on täysin riskivapaata puuhaa. Ja jos jostain syystä olet sitä mieltä, että ei ole riskivapaata, niin valaise nyt ihmeessä, mikä riski jatkossa on (jos siis uhkana on euron kaatuminen/syöksyminen)? Kehut täällä kovasti lukeneesi kansantaloustiedettä, tuo nyt vähän pihviä pöytään, että saadaan yhdessä ihmetellä sinun nerouttasi.

Lisäksi ihmettelen suuresti tätä unenomaista uskoa tämän päätöksen kaikkivoipaisuuteen. Kreikan kaltaisten maiden päättäjät eivät ole aikaisemminkaan noudattanut yhdessä sovittuja sääntöjä. Nyt ollaan kehitetty hirveä paketti, ettei euro kaadu ja nyt on kiveen hakattu fakta, ettei enää törttöillä. Mitäs jos nyt kuitenkin joku törttöilee ja euro uhkaa jällein kaatua, niin mitäs sitten? Mitä jos kaikista positiivisista ennakko arvioista huolimatta Kreikka ei selviäkkään veloistaan. Missä menee se raja, ettei enää auteta vai ollaanko nyt allekirjoitettu avoin sekki (kun pelätään euron kaatumista/syöksymistä).

Ja baituvei, jos kukaan jaksoi enää kolmelta alkanutta täysistuntoa seurata, niin Heinäluoma kyllä vastasi aika täydellisesti höpöhöpömies Kataiselle, joka syyttii SDP:n saavan tietonsa jostain omasta tietotoimistosta. Tiedot olivat tulleet Jyrki pojan omasta ministeriöstä ja heidän asiantuntijoiltaan. Kumma kun Jyrki ei tuntenut omien asiantuntijoidensa mielipiteitä. Silti tämä meidän suomettunut media nostaa vain esiin Jyrkin "ei päätä, ei häntää" kommentin. Ajatteleva pää tässä tapauksessa löytyi sosiaalidemokraattien leiristä ja häntä valtiovarainministeriöstä =).
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
No siellähän ollaan kaukonäköisiä. Totta helvetissä maailmassa tulee kaiken näköisiä kriisejä ennemmin tai myöhemmin. Ei tarvitse olla Timo Soini tietääkseen, että maailman rahakriisit eivät tähän loppuneet. Eivät, vaikka mitä tehtäisiin ja vaikka Timo Soini olisi maailman diktaattori.
Tämä ei pidä paikkaansa. Maailmassa ei ollut ensimmäistäkään raha- tai pankkikriisiä vuosina 200 000 eaa - 1500 (eikä niitä sitä ennenkään ollut). Timo Soini olisi vain johdattanut Suomen ja maailman takaisin tuolle ihanalle ajanjaksolle, niin mitään rahakriisejä ei tulisi.
 

HABS #11

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Pelicans, Antikale Lahko
Ja baituvei, jos kukaan jaksoi enää kolmelta alkanutta täysistuntoa seurata, niin Heinäluoma kyllä vastasi aika täydellisesti höpöhöpömies Kataiselle, joka syyttii SDP:n saavan tietonsa jostain omasta tietotoimistosta. Tiedot olivat tulleet Jyrki pojan omasta ministeriöstä ja heidän asiantuntijoiltaan. Kumma kun Jyrki ei tuntenut omien asiantuntijoidensa mielipiteitä. Silti tämä meidän suomettunut media nostaa vain esiin Jyrkin "ei päätä, ei häntää" kommentin. Ajatteleva pää tässä tapauksessa löytyi sosiaalidemokraattien leiristä ja häntä valtiovarainministeriöstä =).

Heh! Eihän tämä lama edes koske meitä. Tämä on vain muuta eurooppaa koskeva ja Suomi on täysin sivussa talouden laskusta. Jyrkiboy vetää hyvää huumoria ja nytkään ei voi kuin nauraa sen itkupotku raivareille.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Nyt viljuri vähän toppia. Sä tiedät itsekkin että se mitä suollat on täyttä paskaa. En ole mikään arhinmäen fani mutta väittämäsi kertoo että hän ja demarit oletettavasti, mikäli olisivat vallassa, tietoisesti cook the books kun eu kyselee budjetin perään
Jokainen voi kaivaa SDP:n kannan siihen kun Katainen jyräsi kantansa läpi ja maksoi velkaa takaisin hyvinäaikoina. Niille jotka sitä ei viitsi tehdä, voin paljastaa että SDP:n mielestä ne rahat olisi pitänyt jaella ympäriinsä sosiaalietuuksina.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Kun nyt asetimme vain valtiot vastuuseen tulevista törttöilyistä, niin edistääkö tämä lainoittajien "vastuullisuutta"? Eli katsooko tulevat lainoittajat tarkemmin, mille maille ja millä ehdoin antavat lainaa, kun nyt tehdyt päätökset indikoivat, että lainaaminen on täysin riskivapaata puuhaa. Ja jos jostain syystä olet sitä mieltä, että ei ole riskivapaata, niin valaise nyt ihmeessä, mikä riski jatkossa on (jos siis uhkana on euron kaatuminen/syöksyminen)?
Valtioiden vastuuseen laittaminen todellakin edistää "vastuullisuutta" eli lainoittajat katsovat tarkemmin mille maille ja millä ehdoilla ne antavat lainaa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että korot nousevat hirveästi.

Tuolla Kreikka-ketjussa ehdittiin jo kehua Brasilian pankkijärjestelmää, jonka ansiosta ei ole tullut yhtään kriisiä. Tässä esimerkkiä mitä tuo ihanuus käytännössä on:
http://www.ulkoasiainministerio.fi/...91526&nodeid=15145&contentlan=1&culture=fi-FI

Jätän lukijan omaksi kotitehtäväksi arvioida, että miten Suomen valtion (kun omasta perseestähän täällä vain välitetään) taloudelle tarkoittaisi jos vastaava tilanne saataisiin tännekin. Jatkotehtävänä voi miettiä, että olisivat välilliset vaikutukset Suomelle vientimaana kun kaikkien muidenkin maiden taloudet kokisivat vastaavan vaikutuksen.
 

Viljuri

Jäsen
SDP ja vasemmisto lanseeraasivat käyttöön termiin "jakovara", ja ainoa ongelma SDP:n ja vasemmiston mielestä vielä vuosi kaksi sitten oli, että kenelle pitää jakaa ja missä järjestyksessä.

Esimerkiksi SDP päätti jakaa Aatos Erkolle varallisuusveron poiston muodossa.

Mistä seurasikin se, ettei ollenkaan pidä aliarvioda sitä tärkeää kysymystä, että missä järjestyksessä jotakin jaetaan. Naapuri- ja baarikateus ovat kuitenkin tärkeimpiä ihmillisen toiminnan motivaattoreita, kun liikutaan jakamiseen keskittyvien ajatusmaailmassa.

Sovereign default -riski on muuten mitä reaalisin, ja Suomi on melkein ainoa teollisuusmaa, joka ei ole laiminlyönyt maksujaan edes sotien ja muiden poikkeustilojen johdosta. Ks. myös edellisen kierroksen sadosta: Costs of sovereign default / BoE Research paper.

Toki hommassa auttoi se, että Yhdysvallat antoi lainojaan vapaaehtoisesti anteeksi 1970-luvulla (tai ne konvergoitiin kommunismin vastaiseen taisteluun, stipendeiksi), mutta alan ulkomaisissa perusteoksissa mainitaan edelleen esimerkiksi se, että Suomi on ainoa maa, joka maksoi ensimmäisen maailmansodan jälkeiset velvoitteensa pennilleen ja ajalleen. (Ja kannattaa mainita kansainvälisessä seurassa, ei tosin ensimmäisenä, ettemme saaneet myöskään Marshall-apua vastikkeetta, vaan kysymyksessä olivat vientiluotot.)
 
Viimeksi muokattu:

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Valtioiden vastuuseen laittaminen todellakin edistää "vastuullisuutta" eli lainoittajat katsovat tarkemmin mille maille ja millä ehdoilla ne antavat lainaa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että korot nousevat hirveästi.

Tästähän voisi kuvitella, että Kreikka on vasta aivan äskettäin velkaantunut ja joutunut sen tähden kurimukseen. Näinhän asia ei toki ole, vaan Kreikan velat ovat olleet mahtavat jo ennen euroa ja tämä "epäluottamuksesta johtunut korkojen nousu" tapahtui siten muista syistä. Myös Kreikan julkinen talous on ollut pohjoismaisesta näkökulmasta katsottuna "rempallaan" jo vuosia, joten sekään ei ole voinut tulla pankkiireille yllätyksenä. Minun on edelleen hyvin vaikea uskoa, että pankkiirit noudattaisivat jatkossa vastuullisempaa lainaamispolitiikkaa, kun vastuu on sysätty vain valtiolle ja mahdolliset tappiot pankeille kuitataan sellaisinaan, ilman mitään kyselyitä. Sehän olisi jopa huonoa johtamista (pankkien näkökulmasta), jos pankkiirit eivät käyttäisi tätä syntynyttä järjestelmää hyväkseen.

Tuolla Kreikka-ketjussa ehdittiin jo kehua Brasilian pankkijärjestelmää, jonka ansiosta ei ole tullut yhtään kriisiä. Tässä esimerkkiä mitä tuo ihanuus käytännössä on:
http://www.ulkoasiainministerio.fi/...91526&nodeid=15145&contentlan=1&culture=fi-FI

Juu ja tässä jopa postaamasi viesti tuohon eu:n elvytyspaketti Kreikalle ketjuun asian tiimoilta. Itselleni tuo viesti aukee siten, että sinulle (kuten myös ilmeisesti monelle muulle) on aivan sama miten paljon pankit töhöilee ja millaisia ongelmia aiheuttavat veronmaksajille, kunhan itse saa sen oman asunnon mahdollisimman halvalla. Suoraselkäistä itsekkyyttä, siitä voi jopa krediittiä antaa. Etkä näytä tosiaan antavan mitään arvoa sille, ettei tuolla ole jouduttu ajamaan rekkakaupalla täysin vastikkeetonta rahaa pankeille, kun ovat törttöilleet. Meillähän pankkeja pelastettiin 90 luvulla ja nyt pelastetaan ulkomaalaisia pankkeja, kun meillä on täällä tää maailman ehkä paras järjestelmä.

Demareille peukkua, että koittavat raottaa tätä neosuomettumisen verhoa ja etsivät vaihtoehtoja. Se yhden totuuden aika Neuvostoliiton naapurina ei ole ilmeisesti sen ajan pahimpia kriitikoita opettanut millään tavalla.
 

Viljuri

Jäsen
Demareita vaivaa vauhtisokeus / HS

Kaikki lukemani pääkirjoitukset ovat tuominneet SDP:n valehtelun ja huijaamisen tässä äänestyksessä, että yllättävää kyllä, Tsekki77:llä saattaa olla pointti. Tarvitsemme kyllä äänen myös ihmisille, jotka haluavat harrastaa moista, sillä eivät ne kaikki Kreikkaan mahdu.

Kysymyshän ei ole siitä, että vedotaan arvostelukyvyttömiin ihmisiin, vaan siitä, että suoraan valehdellaan. Demarit eivät ole sitä mieltä edes vähän alusta, mitä Tsekki77 satuilee, täysin päinvastoin, SDP on sitä mieltä, että mitä enemmän kulutetaan, mitä enemmän annetaan Kreikalle, niin aina lähtökohtaisesti parempi. Se on sitä korporativista fasismia. Ja nimenomaan sitä, ettei mitään muuta mieltä saa olla, tai muuten luottamusmies iskee nyrkillä ja vuoden 1918 tapahtumilla päähän!

Voisiko yhtään selvempää ja törkeämpää valehtelua kuluttajansuojan kannalta olla, kun Jutta sanoo, että kaikkien puolueiden pitäisi sitoutua siihen, ettei eläkejärjestelmälle tehdä mitään ensi vaalikaudella? Oikea "yhden totuuden" Jutta.

Jos äänestäjä luulee, että nyt voin luottaa tässä asiassa SDP:n kantaan, niin äänestäjä tulee sataprosenttisen varmasti pettymään: Jutta valehtelee äänestäjälle rei'ät verkkosukissaan viuhuen ja SDP itse ajaa hallitusneuvotteluissa muutoksia eläkejärjestelmiin, sillä puolueessa kaikki eivät harrasta pelkästään katuteatteria.
 

peruna

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
Pankeista ja vähän muusta

Tshekki77:lla on pointti ja se on vielä täysin relevantti. Nimittäin ongelmana on 'Moral hazard', vapaasti käännettynä arvotappio. On täysin totta, että pelastaessa Kreikkaa syntyy tilanne, jossa pankeille tarjotaan mahdollisuutta siirtää tappionsa muiden maksettavaksi. Tahtoisin kuitenkin huomauttaa, että asia ei ole ehkä niin yksinkertainen kuin tässä keskustellaan. Ei ole mikään automaatio, että aina kuin merkittävä instituutio on kaatumassa, niin kyseinen instituutio pelastetaan. Hyvänä esimerkkinä toimii Lehman Brotherins kaatuminen. Pankki annettiin kaatua juuri sen takia, että haluttiin antaa esimerkki Bear Stearnsin jälkeen, että aina ei välttämättä pelasteta.
Valitettavasti (?) ei ymmärretty miten erilaiset finanssi-instituutiot olivat kietoutuneet yhteen. Ei siis ymmärretty mikä oli luottoriskin korrelaatio. Tätä illuusiota automaatiosta vahvistaa uutisointi: Jos yritys pelastetaan, se on merkittävä uutinen, mutta jos se annetaan kaatua, niin se on business as usual.

Pragmaattisesta näkökulmasta on varmaan järkevä pelastaa Kreikka. Tilanne on sen verran epävakaa, että ei haluta ottaa riskiä mikäli (ja kun) Kreikka kaatuisi ilman tukia. Hyväksyn tämän, mutta varoitan vain, että pidemmällä aika välillä tästä voi seurata suurempi ongelmia juuri tuon moral hazard:n takia. Toisaalta, nyt meillä on paremmat mahdollisuudet lieventää näitä ongelmia ja sopia rauhassa moral hazardin lievennystoimista. Eli pelastamalla Kreikka nyt, ei tarkoita, että moral hazard olisi täällä tästä ikuisuuteen.

Toisaalta, modernia rahoitusjärjestelmä on täysin välttämätön ja kehtaisin väittää, että elintasomme olisi vain pieni murunen nykyisestä mikäli ei oltaisi kehitetty toimivaa rahoitusjärjestelmää. Riskin jakaminen ja pääomanlaajentaminen on mahdollistanut massatuotannon, näin lähtökohtaisesti.
 

Viljuri

Jäsen
Pragmaattisesta näkökulmasta on varmaan järkevä pelastaa Kreikka. Tilanne on sen verran epävakaa, että ei haluta ottaa riskiä mikäli (ja kun) Kreikka kaatuisi ilman tukia. Hyväksyn tämän, mutta varoitan vain, että pidemmällä aika välillä tästä voi seurata suurempi ongelmia juuri tuon moral hazard:n takia. Toisaalta, nyt meillä on paremmat mahdollisuudet lieventää näitä ongelmia ja sopia rauhassa moral hazardin lievennystoimista. Eli pelastamalla Kreikka nyt, ei tarkoita, että moral hazard olisi täällä tästä ikuisuuteen.

Toisaalta, modernia rahoitusjärjestelmä on täysin välttämätön ja kehtaisin väittää, että elintasomme olisi vain pieni murunen nykyisestä mikäli ei oltaisi kehitetty toimivaa rahoitusjärjestelmää. Riskin jakaminen ja pääomanlaajentaminen on mahdollistanut massatuotannon, näin lähtökohtaisesti.

Tämä on täysin totta, ja viittaan aiempiin puheisiini teollisesta vallankumouksesta ja vakuutuksista ja vakuutusmarkkinoista mainitun vallankumouksen edellytyksenä: "Jälkiteollisen informaatiovallankumouksen" läpiviemiseksi rahoitusmarkkinoiden erilaiset innovaatiot ovat ehdoton ja välttämätön edellytys. Kunhan siis riski on laskettavissa, eikä riskiä paketoida niin, etteivät markkinat sitä ymmärrä. Perusasioita, joita tutkitaan paljon monestakin lähtökohdasta.

Mitä tulisi pelkän rahoitusteorian ja makron lisäksi tajuta, on tämä psykologisen taloustieteen puoli. "Kuplia" syntyy aina, en tarkoita tätä puolta, mutta pitäisi yrittää vaikuttaa ihmisiin suoraan. Ja tätä olisi tutkittava empiirisesti, siinä määrin kuin sosiaali- ja yhteiskuntatieteiden metodit tosiasiallisesti tämän mahdollistavat.

On esimerkiksi huomattu, ettei "vapaamatkustajaongelma" ole niin paha kuin teoriasidonnaiset ja ideaalit oletukset usein "väittävät" sen olevan. Ihmisten (eli siis markkinoiden) on annettava "innovoida", tarkoitti se sitten vaikkapa arvosidonnaista kommuuniasumista, sisällön jakamista "hyväntekeväisyysperiaatteella" verkossa tai mitä tahansa varsin vähän alan teoreettiseen viitekehykseen sopivaa.

Ja samaa aikaan on muistettava, ettei voida sulkea silmiä, ja toivoa, että mannaa sataisi taivaasta. Varsinkin nykytilanteessa, kun globaalin oikeudenmukaisuuden edistyminen asettaa perinteisten jälkiteollisten yhteiskuntien omaksumat ratkaisut koetukselle. Riittääkö älyä, malttia ja oikeudentuntoa rakentaa asioita uudelleen?
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Huomaan, että Kokoomusleirissä jo puntti tutisee.

Kyllä on taas tyhjentävä kommentti. Demarit ovat siirtyneet populistiseen politikointiin maahanmuuton ja oppositioaseman antaman vastuuvapauden siivellä ja Kokoomuksen puntti tutisee?? No, siinä mielessä varmaan, että valitettavasti demareiden ja Soinin tyhjät puheet menevät varmasti tavalliselle duunarille läpi, muuten on kiva katsella demareiden panikointia. Yleensä suorapuheinen Lipponenkin väisteli toimittajan kysymystä aamun A-talkissa, voi, voi.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tästähän voisi kuvitella, että Kreikka on vasta aivan äskettäin velkaantunut ja joutunut sen tähden kurimukseen. Näinhän asia ei toki ole, vaan Kreikan velat ovat olleet mahtavat jo ennen euroa ja tämä "epäluottamuksesta johtunut korkojen nousu" tapahtui siten muista syistä.
Kreikan ongelma ei suoranaisesti tai ainakaan pelkästään ole velan määrä (muilla mailla on isompiakin velkoja), vaan se että talous on alijäämäinen. He eivät pysty maksamaan vanhoja velkojaan ja ottamaan uusia. Tästä johtuen he ovat viimeisten kuukausien aikana ottaneet "pikavippejä". Vaikka mitään laskelmia en ole nähnyt, niin lainathan jaksotetaan tasaisesti, joten noiden osuus on vain hyvin pieni koko velasta. Toki summa on miljardeja, mutta kuitenkin. Nämä saavat suuren painoarvon populistien puheissa ja hyvä siihenkin ongelmaan olisi ratkaisu löytyy, mutta mikään pääasia se ei ole.

Minun on edelleen hyvin vaikea uskoa, että pankkiirit noudattaisivat jatkossa vastuullisempaa lainaamispolitiikkaa, kun vastuu on sysätty vain valtiolle ja mahdolliset tappiot pankeille kuitataan sellaisinaan, ilman mitään kyselyitä. Sehän olisi jopa huonoa johtamista (pankkien näkökulmasta), jos pankkiirit eivät käyttäisi tätä syntynyttä järjestelmää hyväkseen.
Ymmärrätkö Sinä sen perusasian, että mitä turvatumpi Kreikan velansaanti on sitä pienemmät koron lainoissa on? Jos riskiä ei ole, niin korot ovat niin pienet, ettei se ole mikään business kenellekään? Businekseksi se muuttuu vasta sitten kun Kreikka on kusessa. Näin ollen minusta tärkeämpi huolehtia siitä, että Kreikka ja kukaan muukaan EU-maa joudu kuseen jossa he joutuvat tuolle tielle lähtemään, kuin kieltää "pikavippiyhtiöt". Pikavippiyhtiöiden kielto ei ihmisten - tai valtioiden - ongelmia ratkaise pitkällä tähtäimellä.

Pankeilta otetaan varmaan tehokkaimmin omat pois veroina.
Juu ja tässä jopa postaamasi viesti tuohon eu:n elvytyspaketti Kreikalle ketjuun asian tiimoilta. Itselleni tuo viesti aukee siten, että sinulle (kuten myös ilmeisesti monelle muulle) on aivan sama miten paljon pankit töhöilee ja millaisia ongelmia aiheuttavat veronmaksajille, kunhan itse saa sen oman asunnon mahdollisimman halvalla.
Ensinnäkin minä maksan veroja ihan oman osani, joten tämänkin puolen olen huomioinut. Eikä sitä asuntolainaakaan itseasiassa niin hirvesti ole.

Syy miksi joudun täällä käydyissä keskusteluissa tuollaisen populistisen pointin nostamaan esiin on kohdeyleisön huomioonottaminen. Tosiasiassa korkeiden korkojen tärkeämmät vaikutukset kohdistuvat yrityksiin, heidän kykyynsä investoida ja sitäkautta talouskasvuun ja vastaaviin, mutta kun suhteellisen iso osa keskustelijoista näkevät tuon yritystenkin hyvinvoinnin vain huonona asiana (Sehän on varmasti työntekijöiden selkänahasta pois), niin pelasin tässä keskustelussa toista hevosta.
Etkä näytä tosiaan antavan mitään arvoa sille, ettei tuolla ole jouduttu ajamaan rekkakaupalla täysin vastikkeetonta rahaa pankeille, kun ovat törttöilleet.
Jep, minulle tuolla asialla ei ole itseisarvoa. En ole populisti vaan tarkistelen vain pragmaatisia vaikutuksia. Jos vaihtoehtoina on kriisi tai normaaliolot, jotka vastaavat kriisitilannetta (korko tapissa), niin mielummin minä valitsen kriisin. Kriisit sentään menevät moni. Ei kommunismissakaan ollut pankkikriitisejä, mutta kun olot olivat muuten niin paskat, niin en minä niitäkään haikaile.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Kyllä on taas tyhjentävä kommentti. Demarit ovat siirtyneet populistiseen politikointiin maahanmuuton ja oppositioaseman antaman vastuuvapauden siivellä ja Kokoomuksen puntti tutisee?? No, siinä mielessä varmaan, että valitettavasti demareiden ja Soinin tyhjät puheet menevät varmasti tavalliselle duunarille läpi, muuten on kiva katsella demareiden panikointia. Yleensä suorapuheinen Lipponenkin väisteli toimittajan kysymystä aamun A-talkissa, voi, voi.

Miten niin Soinin tyhjät puheet? Soini on vuosikausia, nyt näitä käsissä olevia ongelmia ennustanut. On käynyt juuri niin, kuin Timppa on ennustellut, eikä tämä vielä ole tässä, vaikka europopulistiset kepukokkelit muuta väittääkin. Voi voi, sitä jokusen vuoden takainen eurohuumaa, joka valtapuolueiden mukaan piti muuttaa koko Euroopan isoksi paratiisiksi. No totuus on, liittovaltiomalli kutsuu, aivan kuten Soini on jo aikoja sitten saarnannut. Olkoon se sitten populismia tai ei. Valtapuolueiden lapsellinen sinisilmäisyyden takia tässä nyt on duunarit ihmeissään.

Se on totta, että demarit oli samassa veneessä viemässä Suomea kohti Eurosvoliittoa, se on selvä. Vaikka Mooses sanoisi mitä.

Jonkinlainen paniikki kepukokkeleilla on päällä, kun viimeaikaisia toimia katsotaan. Pekkarisen kipparoima ydinvoimavedätys, Kivisen kultainen YLE-pesti, Hyssälä KELAN pomoksi, lasten reumasairaalan alasajo, Kreikka-talkoiden aloitus asuntolainojen verovähennyksen poistolla ym.. Sulle, mulle, sulle, mulle.... Joko Ketkusta tai Sekoomus todennäköisesti lähtee oppositioon ensi vaaleissa, joten eiköhän tässä nähdä vielä kova ja ennenkaikkea duunarille kallis loppukiihdytys.

edit: Naurattaa kyllä tuo meidän dementia-potilas, jota myös pääministeriksi kutsutaan. Hyökkäilee nyt vahvasti Perussuomalaisia vastaan, vaikka ei tästä montaa aikaa ole, kun KelmiKorhonen kaavaili Persujen liittämistä Keskustaan. Ei 69:ers-Masallakaan mitään sitä vastaan silloin ollut. No, sellaista se tauti teettää...
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Jep, minulle tuolla asialla ei ole itseisarvoa. En ole populisti vaan tarkistelen vain pragmaatisia vaikutuksia. Jos vaihtoehtoina on kriisi tai normaaliolot, jotka vastaavat kriisitilannetta (korko tapissa), niin mielummin minä valitsen kriisin. Kriisit sentään menevät moni. Ei kommunismissakaan ollut pankkikriitisejä, mutta kun olot olivat muuten niin paskat, niin en minä niitäkään haikaile.

On aika laajalti nähty, että elleivät Federal Reserve ja Englannin hallitus olisi olleet ennennäkemättömän keynesiläisittäin liikkeellä laman alkaessa, olisi hyvin voinut toteutua 30-luvun järjestelmäkriisin tapainen tilanne. En nyt tiedä miten pitkälle pragmaattisuutesi ulottuu, mutta jotenkin kuvittelisin, että sellainen tilanne olisi jo sinuakin voinut hetkauttaa, kun hetkautti aikoinaan koko kapitalistista järjestelmääkin. Ihan noin eksistenssi-tasolla. Mutta ehkä ei. Minusta opetuksena tästä on, että tarvitaan osin melkoisen tiukkaakin säätelyä ja finanssisektorin kurissapitämistä. Se että suuri joukko yksittäisiä taloudellisesti valtaisan vaikutusvaltaisia toimijoita tavoittelee seuraavan neljänneksen voittoa ei välttämättä johda "näkymättömän käden" kautta aina hyvään niinkuin jotkin libertaarit tuntuvat ihan leninistisen vilpittömästi uskovan.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Miten niin Soinin tyhjät puheet? Soini on vuosikausia, nyt näitä käsissä olevia ongelmia ennustanut. On käynyt juuri niin, kuin Timppa on ennustellut, eikä tämä vielä ole tässä, vaikka europopulistiset kepukokkelit muuta väittääkin. Voi voi, sitä jokusen vuoden takainen eurohuumaa, joka valtapuolueiden mukaan piti muuttaa koko Euroopan isoksi paratiisiksi. No totuus on, liittovaltiomalli kutsuu, aivan kuten Soini on jo aikoja sitten saarnannut. Olkoon se sitten populismia tai ei. Valtapuolueiden lapsellinen sinisilmäisyyden takia tässä nyt on duunarit ihmeissään...

Niin, silloin kun EU toi Suomelle kovaa talouskasvua oltiin hiljaa, eikä kerrottu kansalle, että ilman EU:ta tämä tilanne olisi paljon vaisumpi. Silloin olisi pitänyt Soinin julistaa, että kyllä me voimme täällä Pohjolassa elää paljon vaatimattomamkin, vaihdellaan karvalakkia keskenään. Vertailu Ruotsiin, Tanskaan tai Norjaan ontuu rajusti, mutta eihän tätä kukaan kyseenalaista.

Soinin toiminta on populistista, eikä sisällä minkään näköistä sisältöä. Toivottavasti Perussuomalaiset voittavat ensi vaaleissa ja Soinista tulee ministeri, niin saadaan tämäkin kupla puhkaistua.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Niin, silloin kun EU toi Suomelle kovaa talouskasvua oltiin hiljaa, eikä kerrottu kansalle, että ilman EU:ta tämä tilanne olisi paljon vaisumpi. Silloin olisi pitänyt Soinin julistaa, että kyllä me voimme täällä Pohjolassa elää paljon vaatimattomamkin, vaihdellaan karvalakkia keskenään. Vertailu Ruotsiin, Tanskaan tai Norjaan ontuu rajusti, mutta eihän tätä kukaan kyseenalaista.

Soinin toiminta on populistista, eikä sisällä minkään näköistä sisältöä. Toivottavasti Perussuomalaiset voittavat ensi vaaleissa ja Soinista tulee ministeri, niin saadaan tämäkin kupla puhkaistua.

Ja taas väärin. Soinihan myönsi ennen edellisiä eduskuntavaaleja MTV3.sen tentissä, että euro on pärjännyt yllättävän hyvin. Ja muistetaan nousukauden taustallahan hääri punamulta. Nyt on Kokoomus kehissä ja enemmän ei päin helvettiä voisi mennä. Ja nyt muistetaan, että EU-maiden hallituksilla on propangan mukaan ihan samat vastuut ja kuviot, kuin ilmakin EU:ta ja kysymyshän ei ole liittovaltiosta. Itse nyt populisoit Soinia, niin että heikompaa hirvittää.

Ruotsalaiset namusedät (copywright Kalu Kummola) kuiskuttelivat meitin pomot eurohuumaan ja sitten jäivät itse pois. Näyttäisi tällä hetkellä kullanarvoiselta kusetukselta.

Toivotaan juu Soinille ministerinsalkkua, varsinkin työministerin pestiä. Siinä olisi Timpalle haastetta soijasisko-Sinnemäen jäljiltä. Ja turha on vetää Leppäsen Urpoa enää tähän. SMP:tä ei enää ole, eikä Leppästäkään.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Demarit eivät ole sitä mieltä edes vähän alusta, mitä Tsekki77 satuilee, täysin päinvastoin

Niin, minähän en täällä edusta demareita, vaan itseäni. Demarit kuitenkin (aivan oikein) vaativat enemmän vastuuta pankeille ja siinä olen heidän kanssaan aivan samaa mieltä. Lisäksi toin esille, miten meillä pyritään suomettumisen ajan meiningein ajaa kaikki virallista totuutta ravistelevat teoriat vastuuttomaksi katkerien ihmisten höpinöiksi. Malliesimerkkinä viimeisin eduskunnan televisiolähetys. Kun sitä katsoi, jäi aivan eri kuva käydystä keskustelusta, kuin mitä valtamedia illalla sitten laajasti uutisoi.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Ja muistetaan nousukauden taustallahan hääri punamulta. Nyt on Kokoomus kehissä ja enemmän ei päin helvettiä voisi mennä.


Jep, Jyrki-boy adjutantteineen onnistui ovelalla toiminnallaan masinoimaan USA:n pankkijärjestelmän romahduksen ja siten organisoimaan maailmanlaajuisen taloudellisen taantuman. Ja nyt vielä paljastui, että se perkele on huseerannut Kreikassakin vuosia aiheuttaen ylivelkaantumista ja vielä auttanut niitä väärentämään talouslukujaan vahingoittaakseen vielä enemmän EU-alueen ja Suomen taloudellista tilannetta. On se Jyrki melkoinen äijä!

Pistä nyt Dee valot päälle ja kysy vaikka itseltäsi onko minulla asuntolainaa. Sitten katsot minkälaista korkoa siitä maksat. Sen jälkeen voit arvailla paljonko korko olisi jos emme olisi EU:n ja EMU:n jäseniä (vihje, suuntaa antavaa tietoa löytyy 80-90-lukujen vaihteen korkoprosenteista). Sitten voit laskea paljonko juuri sinä ja kuka tahansa muu perusduunari on hyötynyt EU:iin kuulumisesta.

Mutta, eihän Soini tätä kerro! Miksiköhän ei?
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Pistä nyt Dee valot päälle ja kysy vaikka itseltäsi onko minulla asuntolainaa. Sitten katsot minkälaista korkoa siitä maksat. Sen jälkeen voit arvailla paljonko korko olisi jos emme olisi EU:n ja EMU:n jäseniä (vihje, suuntaa antavaa tietoa löytyy 80-90-lukujen vaihteen korkoprosenteista). Sitten voit laskea paljonko juuri sinä ja kuka tahansa muu perusduunari on hyötynyt EU:iin kuulumisesta.

Mutta, eihän Soini tätä kerro! Miksiköhän ei?

Valot päälle, vau! Ihan uusi juttu, hihi!

No, kokoomuskaverisi pitää huolen kyllä siitä, ettei näin omakotitaloasujana paljon valoja päällä pidetä. Juu, syy tiedetään kyllä, sähköpula. Mites sitten tulevaisuudessa, kun joka niemeen ja notkelmaan painetaan ydinvoimala? Tippuuko laskut? Tuskin.

Eikös tuo ole sitä populismia haihatella asioilla, joita ei voi toteen esittää. Vedotaan menneisiin aikoihin, mistä tietää miten menisi nyt markan kanssa? Hei, pistä linkki, niinhän te kokkareet aina itkette.

Sitten tehdään niin kuin joku kokoomusprofeetta täällä sanoi, että pitäisi katsoa tulevaisuuteen. Miten tässä voi enää mihinkään luottaa tuon Kreikka-farssin jälkeen? Nyt Espanja leikkasi menojaan ensin ja tulevat sitten esiin, kun Kreikan pölyt ovat laskeutuneet ja sitten muut karvakädet perässä, puhumattakaan itä-Blokin maista. Näin luulen ma. Ei sitä tietää voi, mutta ei kai tämä Suomi mikään liittovaltio-osa ole? Vielä ei tule Nagan otsalle toisinajattelusta, mutta saas nährä kuinka käy tulevaisuudessa. EU perustuu siihen, että kaikki on aina samaa mieltä kaikesta. Jos ei ole, niin sitten ollaan kyrpä otsassa toisinajattelijoille, kuten täällä.

Duunarin hyöty jää tuohon korkojen alhaisuuteen joo, mutta mitäs sitten, jos Kreikan perään tulee jonoa? Ja sitten pitää miettiä sitä hintaa, kuinka kalliilla tuo korkojen alhaisuus on ostettu? Plus se, että yleinen hintataso on noussut järjettömästi suhteessa palkkoihin. Mitä on esimerkiksi vuosien varrella mennyt siihen, että Suomi maksaa Britannian EU-maksut heidän puolestaan? Sitä ei EU-miehet kerro...
 
Viimeksi muokattu:

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Toisaalta, modernia rahoitusjärjestelmä on täysin välttämätön ja kehtaisin väittää, että elintasomme olisi vain pieni murunen nykyisestä mikäli ei oltaisi kehitetty toimivaa rahoitusjärjestelmää. Riskin jakaminen ja pääomanlaajentaminen on mahdollistanut massatuotannon, näin lähtökohtaisesti.

En kiistä sitä, etteikö nykyjärjestelmä olisi tuonut paljon hyvää mukanaan, mutta en myöskään jaksa millään uskoa, että tämä on ainoa ja paras mahdollinen järjestelmä. Tämähän tarkoittaisi, että eräällä elämän alueella olisimme saavuttaneet kehityskaaremme päädyn. Ja tämä järjestelmä tosiaan jarruttaa kehitystä ja saastuttaa, emmekä voi ruokkia koko planeettaa vaikka meillä olisi siihen valmius tekniikan ja resurssien puolesta.

Esimerkkinä voi ottaa vaikka Kiinan. Kiinalla ei ole täysin samanlaista järjestelmää kuin meillä, mutta talouskasvu siellä vaan jatkuu ja jatkuu. Vuonna 2006 Kiina pumppasi 18.8% lisää rahaa markkinoilleen, joka meidän oppimme mukaan pitäisi romahduttaa valuutta, mutta yllätys yllätys meidän kansainvälisesti suomettuneet teoriamme eivät toteutuneet.

Mitä tekemistä tällä on demareiden kanssa? ei periaatteessa mitään, mutta vaatimus/astuminen pyhälle pankkien alueelle voi laukaista lumipallo efektin, jossa ihmiset alkavat ymmärtämään, että vaikka nykyjärjestelmä on tuonut paljon hyvää, niin näin ei voi jatkaa ikuisesti.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Minusta opetuksena tästä on, että tarvitaan osin melkoisen tiukkaakin säätelyä ja finanssisektorin kurissapitämistä.
Varmasti tuollainen opetus on löydettävissä niin halutessasi, mutta yhtä hyvin esimerkkejä löytyy, että tiukkakaan säätely ja finanssisektorin kurissapitäminen ei onnea takaa, niinkuin Brasilian malli näyttäisi osoittavan (inflaatio ollut lähes kymmenessä prosentissa, BKT per asukas luokkaa 7% Suomen vastaavasta).
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös