Et toki katsonut tarpeelliseksi näiden vihjailuidesi jälkeen vastata kysymyksiini edellisessäkään ketjussa, joten en ihmettele, jos jätät sen tässäkin tekemättä.
Mielestäni SDP:n ratkaisu vaatia enemmän vastuuta pankeilta on täysin oikea ja ilman tällaista ajattelua emme pääse "sairaudesta" ikinä irti.
Markkinat periaatteessa reagoivat aivan oikein siihen, että julkiset taloudet monissa maissa olivat rakenteellisine alijäämineen kestämättömällä tasolla. Jos esimerkiksi eläkejärjestelmä on rakennettu sen varaan, että eläkkeellä ollaan korkeintaan kymmenen vuotta, niin ei voida vaan sulkea silmiä ja korvia ja leikkiä "Juttaa", kun eläkkeellä ollaankin tulevaisuudessa keskimäärin kolmekymmentä vuotta!
Jos jakaa kuin demari (tai Arhinmäki) etuja sinne tänne äänestäjiä mielistelläkseen (Jutan puheethan koko vaalikauden aikana ovat aivan pelkkää "kreikkaa"), niin noutaja tulee siinä vaiheessa, kun reaalitalous ja veronmaksajat eivät pysty kantamaan "sinne tänne" tapahtuvaa rahanheittelyä. Mielistely ja suosionkalastelu eivät johda tuottavuuden kasvamiseen. Kun tuottavuutta ei ole tarpeeksi, niin "rahat" loppuvat.
Tästä on kysymys.
Eli tässä EI ole kysymys siitä, että lainoja on myönnetty, sillä markkinathan aivan oikein nostivat riskimarginaaleja niin suureksi niiden maiden osalta, joiden julkisen talouden rakenteelliset alijäämät olivat paisumasta paisuneet, mm. kaltaistesi ihmisten olemattoman käsityskyvyn vuoksi.
Sinä olet pohjimmainen ja finaalinen ongelma. Edut kelpaavat, ajatteleminen ja vastuu ei. Arvostelukyvyn kanssa on vähän niin ja siksi paternaalisten ja korporatistis-fasististen rakenteiden olemassaoloa enemmän tai vähemmän legitiimisti perustellaan.
Tämä siitäkin huolimatta, että monen muun vastaavan ja toisiaan muistuttavan nimimerkin tapaan et tosiasiallisesti edes yritä keskustella. Tiedä sitten olisiko edellytyksiä.
Ennen euroa, ongelmavaltiot olisivat "painaneet" lisää rahaa, eli siis varastaneet omilta kansalaisiltaan (perinteinen demarilääke, joka suosii vientiteollisuutta ja on selkeästi vastoin kansalaisten enemmistön etuja), mutta euron olosuhteissa tälle tielle ei voi omin toimin lähteä. Nyt on tehty eräänlainen "hybridi", EKP ostaa ongelmamaiden papereita, mutta silti vakavasti yritetään suitsia myös vastuuttomuutta poliittisissa "osto- ja myyntiliikkeissä".
Suomen tilanne ei eroaisi Kreikasta juurikaan, jos SDP ja Arhinmäki saisivat toteuttaa itseään. Onneksi meillä Kreikkaan verrattuna on kuitenkin
vastavoima, siis kansan enemmistö, joka ei ehkä keskimääräisyyksiä tarkastellen ole kovinkaan älykäs, mutta nälänhädät ja pakkanen ovat antaneet sille tiettyjen asioiden osalta enemmän perspektiiviä kuin oliivipuiden varjossa filosofiaa harrastavien ja ouzoa kittaavien jorgoksien osalta on.
Ilman talouskasvua eli siis teknis-taloudellista kehitystä, ei olisi hyvinvointivaltiota, tai juuri mitään muutakaan valtiota. Kommuunit ovat erikseen.