Kyllä, tuo on väärin eikä sitä tulisi sallia missään tapauksessa! Ja tuohon on päädytty siksi, että nuo työtä tekevät tyypit ovat osimoilleen ainoita, jotka välittävät siitä, onko siellä työvuorossa ketään…Hesarin jutusta poimittuna Mäkysen kommentti: ”Esimerkiksi varhaiskasvatuksessa lastenhoitajat joutuvat kuulemani mukaan monissa kunnissa itse hakemaan jostain Whatsapp-ringistä sijaisia, jos joku on poissa. Sitä joutuu tekemään viikonloppuisin, iltaisin tai milloin vaan, kun tällainen tilanne tulee vastaan. Se kuormittaa ihmisiä ja pilaa viikonlopun tai illan.”
Tuommoinen nyt vaan on yksinkertaisesti väärin. Ei se ole suorittavan tason työntekijän tehtävä etsiä itselleen sijaista tai työkaveria, varsinkaan vapaa-ajallaan. Jos tuota ei saa loppumaan ilman lakia, niin sitten laki on paikallaan. Ensin voisi toki käydä keskustelua siitä, että miksi moiseen toimintamalliin on päädytty ja ylipäätään suostuttu.
Tämäpä. Lisäksi luulisi liittoja kiinnostavan.Ensin voisi toki käydä keskustelua siitä, että miksi moiseen toimintamalliin on päädytty ja ylipäätään suostuttu.
Eikä ymmärtänyt väärin. Paitsi yksi.Jää 30-50% töistä tekemättä, mutta sentään ei kukaan pahoittanut mieltään.
Toisaalta sitä vaaditaan, että omille työntekijöille tarjotaan ensin lisää työvuoroja, joten miten tarjota, jos ei saa ottaa yhteyttä?Kokeilepa (tai jututapa ihmisiä niiltä) vaikka kaupan alaa tai hoitoalaa. Whatsappit ja puhelut laulaa. Valkokauluskuplassa, jossa itsekin elän tämä ei ole ollenkaan vastaava kuvio, tosin täälläkin sitä esiintyy.
Toisaalta sitä vaaditaan, että omille työntekijöille tarjotaan ensin lisää työvuoroja, joten miten tarjota, jos ei saa ottaa yhteyttä?
"Lähtökohta olisi se, että työnantaja ei saa ottaa työajan ulkopuolella työntekijöihin yhteyttä. Se koskee puhelinta, sähköpostia ja muita välineitä. Poikkeuksia olisivat hätätapaukset ja erikseen sovitut tilanteet. Kaikesta ei tietenkään voi etukäteen sopia yksityiskohtaisesti, mutta perusperiaate on selvä”
"Mäkysellä ei ole näkemystä siitä, millaisella lainmuutoksella kielto tarkalleen ottaen toteutettaisiin."
Kyllä, tuo on väärin eikä sitä tulisi sallia missään tapauksessa! Ja tuohon on päädytty siksi, että nuo työtä tekevät tyypit ovat osimoilleen ainoita, jotka välittävät siitä, onko siellä työvuorossa ketään…
Lain pitäisi olla sellainen, ettei työnantajalla oletusarvoisesti ole oikeutta häiritä työntekijää vapaa-ajalla.-Tämä luonnollisesti lisää työvoimatarpeen määrää ja tuntuisi vähän hassulta, etteikö vaikka anniskeluravintola voisi kysellä työntekijöidensä halukkuutta tulla tienaamaan ekstraa, kun rauta on kumaa.
Siinä hyvä kirjoitus talous-Mäkysen ehdotuksesta.
Kuvaavaa on, että ajatuksen esiin tuonut varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen, 32, on varsin tyylipuhdas poliittinen broileri. Eduskunnan sivuilta löytyvän ansioluettelon ja Mäkysen omien kotisivujen perusteella hänen oma kosketuspintansa oikeaan työelämään on varsin vähäinen. Kesätöiden ohella hänellä on merkittävämpää työkokemusta hänellä on lähinnä demarinuorista ja demarivetoisesta viestintätoimistosta.Pääkirjoitus: Sokeaa järjestelmäuskoa ei pidä päästää sotkemaan työelämää
Demareiden halu säädellä yritysten ja muiden työpaikkojen toimintaa on suuri siinä missä sääntelystä tuleva haittakin, kirjoittaa vastaava päätoimittaja Perttu Kauppinen.www.iltalehti.fi
Se että sairaanhoitoalalla ihmisiä pyydetään ottamaan lisävuoroja johtuu siitä että sairaanhoitajia ei ole lukumäärällisesti tarpeeksi. Siksi moni kaupunki maksaa esim useita satasia jos hoitaja keskeyttää lomansa ja tulee tekemään ylimääräisen vuoron.Jos sen sijaan sairaanhoitaja ei tahtoisi tulla paikkaamaan pysyvää resurssivajetta taas kerran, hänen ei tarvitsisi ottaa vastaan pyyntöjä työnantajalta. Tämä käytäntö auttaisi kummasti resurssoimaan hoidon kunnolla, kun työnantaja ei voisi luottaa työntekijöiden joustamiseen.
Toki reilusti suuremmalla palkalla voisi esimerkiksi hoitoalalle ja varhaiskasvatukseen houkutella työntekijöitä. Poliitikot voi sitten priorisoida valtion ja kuntien rahojen käyttöä. Ongelma on myös siinä ettei valtiolle tai kunnille tule oikeastaan mitään seurausta jos he rikkovat lakia. Voitaisiin muuttaa tätä systeemiä niin, että kansalainen on oikeutettu isoihin korvauksiin jos valtio tai kunta ei pysty täyttämään itse itselleen asettamiaan velvollisuuksia.Se että sairaanhoitoalalla ihmisiä pyydetään ottamaan lisävuoroja johtuu siitä että sairaanhoitajia ei ole lukumäärällisesti tarpeeksi. Siksi moni kaupunki maksaa esim useita satasia jos hoitaja keskeyttää lomansa ja tulee tekemään ylimääräisen vuoron.
Jos katsot MOL:in sivuja niin se on täynnä avoimia työpaikkoja joita ei saa täytettyä ja useimpiin paikkoihin ei tule yhtään hakijaa. Tässä todellisuudessa "resurssoikaa kunnolla" kuulostaa hyvin kristakiurumaiselta ajatukselta missä Saharan kuivuus ratkaistaan tekemällä kuivuudesta laitonta. Kiuruhan hoitajamitoituksen ohella laittoi kotihoidon kuntoon antamalla sitovat metriikat ja kehoitti kaupunkeja "täyttämään avoimet positiot".
Tässä todellisuudessa vaihtoehdot sairaanhoitoalla on a) nyt töissä olevat tekevät tuplavuoron b) vapaalla/lomalla oleva tulee tekemään extravuoron c) ihmiset jätetään kuolemaan sänkyihinsä.
Kyllä tuo on monessa paikka rikki. Henkilökohtaisesti en kyllä keksi yhtään syytä miksi olisin alaisiini heidän työajan ulkopuolella yhteydessä, ellei kyse olisi jostain todella poikkeuksellisesta. Sisäisesti ja ulkoisesti on kyllä sitten saanut ohjeistaa useampaankin kertaan ettei ihmisiä häiritä heidän vapaa-ajallaan. Aina vaan tuntuu löytyvän ihmisiä jotka ei kunnioita työaikoja, oli kyseessä sitten illat, viikonloput tai lomat.Itselläni on myös alaisia, ja kokisin kyllä outona jos en saisi heihin olla yhteydessä klo 16 jälkeen.
Demarit on taas korjaamassa asiaa, joka ei ole rikki. Työuupumus muodostuu kyllä aivan muista asioista.
En ole koskaan ollut apteekkialalla. Myöskään kukaan sukulaiseni ei saa palkkaa tai muitakaan tuloja farmasian alalta, eikä suvussa ole entisiäkään apteekkilaisia.
Vaan onko sinulla itse asiasta muuta sanottavaa naljailun lisäksi, kuten perusteltuja näkemyksiä liittyen esimerkiksi siihen, millainen apteekkijärjestelmä olisi nykyistä parempi, ja millä tavoin se kannattaisi toteuttaa, ja mitä hyötyjä ja mahdollisia haittoja ko. malli sisältäisi erityisesti asiakkaiden ja terveydenhuollon tavoitteiden näkökulmasta?
Kirjoitin edellä muutamaan viestiin aika monta kymmentä riviä mielestäni perusteltua tekstiä apteekkiaiheesta. Jos olet toista mieltä ja mielesi tekee opponoida, niin ole hyvä vaan, mutta tee se kunnolla.
Tai sitten lasketaan hoidon taso siihen, että henkilökunta riittää, eli priorisoidaan nykyiset resurssit ja nostetaan tasoa sitä mukaa kun resurssaja saadaan lisää.Edelleen tässä todellisuudessa jossa me elämme tänään vaihtoehdot sairaanhoitoalla ovat a) nyt töissä olevat tekevät tuplavuoron b) vapaalla/lomalla oleva tulee tekemään extravuoron c) ihmiset jätetään kuolemaan sänkyihinsä.
Mäkysen puheenvuorossa sekoitetaan myös surutta esimies ja työnantaja joten olisi todella mielenkiintoista kuka sen sakon saisi.
Sen yhteydenoton tekee lähiesimies joka on palkkaorja kuten ne hoitajatkin. Hän ei ole tuotantovälineet omistava Oiva Lohtanderin näköinen herkkupöydässä öykkäröivä porvari suoraan SDP:n muinaisesta mainoksesta.
Kun aamuvuorosta puuttuu neljä hoitajaa ja toinen varallaolijoista on sairaana, niin tämä lähiesimies ei voi alkaa muuttamaan Suomen koulutuspolitiikkaa, muuttamaan valtion palkkaluokataulukoita eikä ohjaamaan valtion rahankäyttöä.
Tyhjästä on paha nyhjäistä.
Jos esimieheltä otetaan pois vaihtoehto b, niin jäljellä jää a) tuplavuoro jo töissäolijoille tai c) potilaiden hoitamattajättäminen.
Tai sitten tehdään noita Whatsapp-rinkejä jossa kuumeinen hoitaja hoitaa itselleen sijaisen niin lain kirjain on taas täytetty kun se esimies ei ollut yhteydessä vaan hoitsut siellä keskenään viestittelevät. Omituista että tuo otettiin Hesarissa esimerkiksi, koska tuohonhan Mäkysen se laki johtaisi.
Mäkysen ”työpoliittinen avaus” on tyypillinen vaalien alla nähtävä populistinen ällitälliheitto. Sen tarkoituksena on saada aikaan tunteisiin perustuvaa keskustelua ja jakaa voimakkaasti mielipiteitä, jotta poteroihin syntyisi meitä ja niitä toisia. Ikään kuin tässä olisi syntymässä - ellei peräti jo olemassa - jokin massiivinen ongelma, jossa työnantajat ahdistelevat työntekijöitä illat ja yöt läpeensä, mikä touhu demarien täytyy nyt ehkäistä säännöillä.Tai sitten tehdään noita Whatsapp-rinkejä jossa kuumeinen hoitaja hoitaa itselleen sijaisen niin lain kirjain on taas täytetty kun se esimies ei ollut yhteydessä vaan hoitsut siellä keskenään viestittelevät. Omituista että tuo otettiin Hesarissa esimerkiksi, koska tuohonhan Mäkysen se laki johtaisi.
Kyllä tuo on monessa paikka rikki. Henkilökohtaisesti en kyllä keksi yhtään syytä miksi olisin alaisiini heidän työajan ulkopuolella yhteydessä, ellei kyse olisi jostain todella poikkeuksellisesta. Sisäisesti ja ulkoisesti on kyllä sitten saanut ohjeistaa useampaankin kertaan ettei ihmisiä häiritä heidän vapaa-ajallaan. Aina vaan tuntuu löytyvän ihmisiä jotka ei kunnioita työaikoja, oli kyseessä sitten illat, viikonloput tai lomat.
Kyllä se vaan valitettavasti ongelma on ja asiaa on tästä syystä pohdittu myös EU-tasolla. Mäkysen perustelut on sitä itseään mutta aihe ihan oikea.Mäkysen ”työpoliittinen avaus” on tyypillinen vaalien alla nähtävä populistinen ällitälliheitto. Sen tarkoituksena on saada aikaan tunteisiin perustuvaa keskustelua ja jakaa voimakkaasti mielipiteitä, jotta poteroihin syntyisi meitä ja niitä toisia. Ikään kuin tässä olisi syntymässä - ellei peräti jo olemassa - jokin massiivinen ongelma, jossa työnantajat ahdistelevat työntekijöitä illat ja yöt läpeensä, mikä touhu demarien täytyy nyt ehkäistä säännöillä.
Ei Mäkysellä ole tarkoitus saada ehdottamaansa käytäntöä edes lakiehdotukseksi, vaan pelata demareille siivu ääniä tulevissa vaaleissa. Mäkynen herättelee sitä vasemmalle kallellaan olevaa porukkaa uurnille, joka kärsii tyhmyyden lisäksi luontaisesta työnantajavihamielisyydestä, mutta joka voi jättää äänestämättäkin, jos demarit ei muista kampittaa riittävästi porvaria.
Se, että meilejä kilahtelee puhelimeen vapaa-ajalla hankaloittaa työstä irtautumista. Samoin myös työntekijä helposti kokee, että viesteihin oletetaan myös vastattavan työajan ulkopuolella. Jos haluaa sähköposteja välttämättä illalla/viikonloppuna lähettää niin ne voi ajastaa lähtemään esimerkiksi aamulla.Harvemmin sitä huvin vuoksi ollaan yhteydessä työajan ulkopuolella, vaan juurikin silloin kun on asiaa. Totta kai kynnys on vapaa-ajalla korkeampi.
Sähköpostin lukeminen taas on jokaisen oma valinta työajan ulkopuolella ja työnantaja ei voi olettaa, että siihen reagoidaan tai vastataan työajan ulkopuolella. Mitkään rajoitteet asian suhteen on kuitenkin ihan hölynpölyä. Minä lähetän sähköpostini silloin kun kyseistä asiaa työstän, oli kellonaika sitten mikä on. Niin tekevät myös minun esimieheni. Luen sitten itse jos haluan työasioita vapaa-ajallani katsoa. Ikinä käynyt mielessäkään, että siinä olisi jotain väärää.
Kyllä se vaan valitettavasti ongelma on ja asiaa on tästä syystä pohdittu myös EU-tasolla. Mäkysen perustelut on sitä itseään mutta aihe ihan oikea.
Se, että meilejä kilahtelee puhelimeen vapaa-ajalla hankaloittaa työstä irtautumista. Samoin myös työntekijä helposti kokee, että viesteihin oletetaan myös vastattavan työajan ulkopuolella. Jos haluaa sähköposteja välttämättä illalla/viikonloppuna lähettää niin ne voi ajastaa lähtemään esimerkiksi aamulla.
On myös hyvä muistaa, että vaikket sinä koe jotain häiritsevänä voi moni muu kokea. Se, että työntekijällä on riittävät mahdollisuudet irtautua työstä vapaa-ajallaan on yksiselitteisesti työnantajan vastuulla.