Vastataan sitten tänne sosialistiseen ketjuun.
Käsittääkseni Kaupan liiton ja esimerkiksi S-ryhmän mielenkiinnon kohteena ovat reseptivapaat itsehoitolääkkeet. Seuraavalla hallituskaudella voi tulla eteen tietysti sellainenkin ehdotus, että koko apteekkitoiminnan luvanvaraisuuden sääntelyjärjestelmä uudistettaisiin. Nyt on lähinnä haussa lähtökohtia sille, mitä uusia hyötyjä halutaan tuottaa jonkin uudistuksen kautta, aiheuttamatta samalla haittoja esimerkiksi potilasturvallisuudelle tai minkä hyvänsä kategorian lääkkeiden saatavuudelle.
Yksi apteekkijakelun säilyttämisen puolesta puhuva seikka on potilasturvallisuutta lisäävän neuvonnan ja reseptivapaan lääkkeen ostopäätöksen ohjaaminen oikeaan tuotteeseen. Esimerkiksi Ruotsin mallissa sikäläisiä särky- tai tulehduskipulääkkeitä yms. voi ostaa määrätyistä päivittäistavarakaupoista, mutta apteekkeja lukuun ottamatta myymälöiden henkilökunta ei saa antaa mitään vastauksia asiakkaiden tuotteita koskeviin kysymyksiin (annostelu, sopivuus lapsille ja tiettyjä perussairauksia sairastaville, jne.). Kyllä minäkin kuvittelisin kykeneväni ostaa satunnaisen Burana-pakkauksen Prisman tai K-kaupan hyllystä, ei sillä, mutta toimiiko homma aukottomasti tai lähes aukottomasti koskien kaikkien asiakasryhmien kaikkia itsehoitolääketarpeita, se on aika olennainen asia. Pahimmillaan päivittäistavarakauppaan viety itsehoitolääkkeiden jakelu ilman asiaankuuluvaa tuotevalinnan kartoitusta ja ohjeistusta voi johtaa asiakkaan kohdalla hengenvaaraan. Nyt puhutaan esimerkiksi parasetamoli- ja ibuprofeenituotteista, joiden kohdalla väitän, että näitä käytetään nytkin väärin. Käytettäisiin todennäköisesti enemmän ja useammin väärin, jos tavaraa ostettaisiin marketeista ja huoltoasemilta. Joku voi pitää tällaista huolta aiheettomana ja apteekkijakelua "turhana holhoamisena", minä en.
Jos taas koko apteekkilupajärjestelmä romutettaisiin, jolloin apteekin perustaminen olisi kenties mahdollista muillekin kuin 12 vuotta farmasia-alan työkokemusta hankkineille proviisoreille, niin tämä muuttaisi koko tätä huoltovarmuuden kannalta tärkeää YETT-toimialaa, jollainen siis apteekkijärjestelmäkin on. Tulisiko myös ei-proviisoriomisteisilta apteekeilta vaatia täsmälleen samaa varastointivelvoitetta ja muutakin samaa reguloitua palveluvarmuutta ja ammatillista osaamista kuin tämänhetkisiltä apteekeilta? Kilpailu on lähtökohtaisesti hyvä asia, mutta paranisiko lääkkeiden saatavuus ja laskisivatko hinnat oikeasti apteekkilupajärjestelmän purkamisella, ja kuinka kävisi itsehoitolääkkeiden ja reseptilääkkeiden hinnoille? Jälkimmäisten kohdalla valvova viranomainen määrittelee myös kulloisenkin katetason, joten esimerkiksi psyykenlääkkeet maksavat jatkossakin sen mitä maksavat, ellei koko lääkejakelu- ja hinnoittelujärjestelmää muuteta. Viimeistään tässä kohdassa olisi syytä kysyä, minkä todellisen ongelman nykyisen apteekkilupajärjestelmän purkaminen korjaisi.
Oletko itse alalla? Yleensähän tällaista markkinatalouden suitsimista ei ole nähty tarpeelliseksi, mutta toki jos se omaa lypsylehmää uhkaa edes vähän, niin ymmärtäähän sen.