Niin, nämä ovat aika lailla päällekkäistä rälssiä - pieni ihmisryhmä, joka voi pitkälle määrittää oman palkkatasonsa. Mikä onkin kohonnut moninkertaisesti tuottavuuteen verrattuna viime vuosikymmenten aikana. Mitä sitten tulee tuohon huomioosi datasta niin se tietysti vaatisi muutakin perustaa kuin hypoteesin siitä, että tuolla on merkitystä. Paremmalla ajalla voin tutustua puolestasi aihepiiriin tarkemminkin, ihan mielenkiintoinen kysymyshän tämä on. (Taustaksi se, että olen aloittanut juuri Pikettyn lukemisen myöskin ihan vain mielenkiinnon vuoksi - ymmärtääkseni hänkin sivuaa aihetta, joskin kai hieman eri näkökulmasta.)
Päällekkäistä rälssiä kyllä mutta vastuun osalta hieman eri asemassa, kuitenkin olennaista on yleensä se että vaikka hallituksen jäsenet monesti ovat pääomistajia tai ainakin omistajien käsikassaroita, hallitukseen tyypillisesti erityisesti halutaan juuri ammattilaisia (jollainen siis toki jonkun toisen firman toimari voi olla) joitten motivaatio toimia yrityksen eteen olisi puhtaasti ammatillinen (ja tietenkin, näyttäähän se hyvältä CV:ssä). Näin ollen siis hallitustehtävään sidotun vastuun ja pahimmillaan työmäärän osalta palkkiolla on joku suhde siihen kenet saadaan pestattua. Olennaista ei siis toki ole kiinteä korvaus vaan pitkän aikavälin kannustimet, Fortumin tapauksessa nyt lähinnä puhutaan siitä että siitä vastuunkantamisesta annettava korvaus nostetaan.
Monella kauniilla sanalla kyllä kiersit yhä asiaa, kysyn siis vielä yksinkertaisuuden vuoksi kysymyksen johon pitäisi kyllä pystyä vastaamaan ilman aihepiiriin tutustumistakin: Näetkö että palkkajohtajan saama korvaus työstään ja omistaja-johtajan saama kokonaisansio työstään ja yrityksen omistajille tulevasta tuloksesta ja/tai pääomistajan roolissa oleva etulyöntiasema palkkion asettamisesta ovat täysin yhdenvertaiset. Jotta datasta saisi oikeasti selville siis sen miten, tässä tapauksessa toimitusjohtajan, palkka korreloi yrityksen tuloksen kanssa, pitäisi pystyä vertaamaan vain sellaisia toimitusjohtajia joitten palkka on sinänsä riippumaton ennen pestin aloitusta olevaa sidosta yritykseen. Tai toisaalta, jos vertailussa on vaikkapa Steve Jobs joka muista syistä("riittävästi rahaa") johtuen ei oikeastaan tarvinnut Applelta edes palkkaa, ei välttämättä myöskään edustaja normaalia palkkajohtajaa vaikka muutenhan olisi helppoa osoittaa Jobsin palkan (1$) perusteella että pienempi palkka parantaa yrityksen tulosta. En väitä että nämä korjaukset välttämättä olennaisesti muuttaisivat korrelaation suuntaa mutta ilman outlierien filtteröintiä data voi helposti näyttää juuri siltä miltä sen halutaan näyttää.
Lisäksi vertailussa tulisi huomioida myös taustat kompensaatioihin, linkittämäsi kuvaajan pahnanpohjimmainen on Cheniery Energyn Charif Souki, taustoitusta voi lukea Forbesin artikkelista mutta olennaista on muistaa että johdon palkkiot ovat yleensä sellaisia missä on pitkä häntä ja Soukin kohdalla "Go back to August 2008, the bottom of the market. Since then, shares in Cheniere Energy are up nearly 1,800%." Ja amerikkalaiseen tapaa pilkku ei siis tarkoita desimaalipilkkua.
http://www.forbes.com/sites/christo...ys-ceo-really-deserve-142-million-annual-pay/
Eli jos hallitus on luonut vaikkapa 2008 jonkinlaisen palkkaratkaisun osakkeen arvoon perustuen, onko sitten 2013 syntyvä palkkio perusteeton?
No, in other news, osakkeenomistajat taisivat kyllä tuota vastustaa mutta en nyt jaksa googletella menikö Soukin palkkio sitten kuitenkin läpi, toki Souki on itsekin osakkeenomistaja.