Tarinankertoja kirjoitti:
Pitää ymmärtää, että Venäjä ei ole oikeusvaltio länsimaisessa mielessä. Yhteiskunta ei ole vieläkään NL:n peruja järjestäytynyt toimivaksi ja tiiviiksi kokonaisuudeksi. .
Vertaa tilannetta jeltsinistiseen 1990-lukuun niin onhan tilanne muuttunut aika paljon ja myös parempaan suuntaan.
1990-luvulla valuuttaa virtasi pois maasta ennätystahtia, mutta nyt virta on kääntynyt toiseen suuntaan. Vuonna 2006 Venäjälle virtasi 41 miljardia dollaria enemmän kuin mitä sieltä lähti pois. Eli tuo oli ns. "capital inflown" nettovoitto.
Jos olot Venäjällä olisivat edelleen "mafiamaisen" epävakaat, niin mistähän syystä maahan kerääntyy valtavia pääomia? Miksei niitä kärrätä lännen pankkeihin kuten 1990-luvulla?
Tarinankertoja kirjoitti:
Tämä johtuu virkakoneiston korruptoineisuudesta ja muista järjestäytyneiden yhteiskuntien lieveilmiöistä, joita on kaikissa nuorehkoissa yhteiskunnissa.
Korruptio on fakta yhtä lailla kuin kiistaton talouskasvu ja yhteiskunnan vakaantuminen. Se että "mafia pyörittää venäläistä talous- ja finanssimaailmaa" ei pidä enää paikkaansa. 1990-luvulla Venäjä todella oli eräänlainen "gangland", mutta ne päivät ovat uskoakseni jo takana.
Tarinankertoja kirjoitti:
Pitää muistaa että Venäjä purki vanhan NL yhteiskuntajärjestelmänsä ja rakentaa uutta puhtaalta pöydältä.
Venäjä on käynyt läpi N:liiton hajoamisen jälkeen kaksi merkittävää uudistusta. Ensimmäinen oli vuonna 1991 tapahtunut jeltsiniläinen vallankumous, jossa kansallisomaisuus jaettiin nuorten reformoijien Gaidarin ja Tshubaisin johdolla pilkkahintaan suppealle Jeltsinin lähipiirille. Reformin läpivienti varmistettiin vuonna 1993, kun Jeltsin komensi tankit tulittamaan brutaalia yksityistämistä vastustavia mielenosoittajia sekä Punaisella torilla että parlamenttitalossa. Kyseinen reformi aiheutti modernin historian mittavimman rauhan aikana tapahtuneen talousromahduksen.
Toinen merkittävä uudistus tapahtui vuosina 1999-2000, kun Jeltsin punnerrettiin pois vallasta Silovikin toimesta. Jeltsin luopui vallasta vapaaehtoisesti vain sillä ehdolla, että hän sai immuniteetin korruptiosyytöksiä vastaan.
Tätä seurasi pian uuden presidentin Vladimir Putinin ja noin tusinan johtavan oligarkin salainen huipputapaaminen Moskovassa, jossa Putin saneli oligarkeille uudet pelisäännöt. Vaihtoehtoina oli joko totella tai joutua vankilaan. Pidän tätä Venäjän 2000-luvun merkittävimpänä yksittäisenä tapahtumana, koska suurin osa oligarkeista todella palasi ruotuun. Rahan joukkopako Venäjältä loppui ja talous alkoi kasvaa. Tosin kaikki eivät Putinin uudistuksia suostuneet hyväksymään. Näiden joukossa olivat sellaiset oligarkit kuin Boris Berezovski, mediaimperiuminsa avulla Jeltsinin uudelleenvalinnan v. 1996 varmistanut Vladimir Gusinski ja Venäjän rikkain mies Mihail Hodorkovski. Todennäköisesti nämä veijarit olivat Putinin epäonnistuneen salamurhayrityksen takana v. 2000. Näistä Gusinski pidätettiin heti, mutta vapautettiin vähän myöhemmin, jolloin hän pakeni Israeliin. Gusinskin vangitseminen oli Venäjän nuorelta johtajalta melko uskalias teko, sillä Gusinski oli tuolloin erittäin vaikutusvaltaisen World Jewish Congressin puheenjohtaja.
Näiden kahden murrosvaiheen lisäksi laittaisin listaan vielä kolmannen, vuonna 2003 tapahtuneen Jukosin pilkkomisen ja alasajon, joka sekä toi Venäjän valtiolle varallisuuden maksaa takaisin jättimäisen valtionvelan ja rahoittaa välttämättömiä yhteiskunnallisia ohjelmia, että esti Venäjän ylivoimaisesti rikkaimmat öljykentät omistavan Juganskneftagazin (Jukosin tytäryhtiö) ajautumisen ExxonMobilin ja sitä myötä Rothschildien omistukseen.
Voisi sanoa, että ns. putinistinen vallankumous esti jopa Venäjän federaation hajoamisen. 1990-luvun kehityksen jatkuessa Venäjä olisi hajonnut 2000-luvun aikana 5-10 pikkuvaltioon.
Tarinankertoja kirjoitti:
Putinin hallinto on sitten tietoisesti kerännyt taas kokoon aikoinaan hajalle pistetyn poliisi ja tiedustelu organisaation, jolla harmaata aluetta pyritään pitämään kurissa.
Ei tiedusteluorganisaatio koskaan hajonnut. 1990-luvulla se vain menetti valtansa, mutta on nyt saanut sen takaisin.
Tarinankertoja kirjoitti:
Kestää kuitenkin vielä pitkään, että Venäjällä yhteiskunnassa toiminta edellytykset yrittämiselle ovat länsimaisen oikeuskäytännön mukaisia.
Pääasia on kehityksen suunta, joka Venäjän kohdalla on eteenpäin menevä.
Tarinankertoja kirjoitti:
Ja mielipiteenä voin heittä, että ei ainakaan kovin hyvään suuntaan olla Putinin johdolla menossa, kun kansalaisjärjestöjen toimintaa lähdettiin rajusti rajoittamaan.
Ylilyöntejä tapahtuu (mielestäni kirkkojen saarnojen aiheuden ilmoituspakko oli esimerkiksi sellainen), mutta täytyy muistaa se toinenkin puoli. Venäjällä on paljon tahoja, jotka toivovat 1990-luvun tilanteen palaavan takaisin, jolloin maaperän rikkaudet olivat vapaasti ryöstettävissä. Olen valmis hyväksymään sen, jos näiden tahojen hillitsemiseen käytetään koviakin keinoja.
Yksi hyvä esimerkki on Englannin viranomaisten suojeluksessa oleva monimiljardööri Boris Berezovski, joka on useampaan otteeseen uhonnut tavoittelevansa vallankumousta Kremlissä. Samainen Berezovski rahoittaa jatkuvasti Venäjällä kansalaisjärjestöjä (Venäjällä on mm. Berezovskin nimeä kantava "Human Rights group, hah). Samainen Berezovski muuten laittoi useamman miljoonan myös Ukrainan oranssin vallankumouksen tukemiseen. Edesmenneet Aleksandr Litvinenko ja Anna Politkovskaja kuuluivat myös hänen lähipiiriinsä. Politkovskaja oli myös näkyvästi kampanjoimassa Mihail Hodorkovskin presidenttiyden puolesta ennen Hodorkovskin vangitsemista.