Edelleen olen sitä mieltä että jos näkee nämä lakimuutokset "ongelmallisina" niin silloin olisi syytä miettiä omia toimintatapoja isolla kädellä.
Tällainen on minusta huonoa argumentointia. Lain kritisointi ja omat toimintatavat ovat kaksi aivan eri asiaa. Tällaisilla argumenteilla koetetaan sitoa yhteen kaksi toisiinsa liittymätöntä juttua vähän samaan tapaan kuin kysymyksellä "joko lopetit vaimosi hakkaamisen". Tämä on todella tyypillistä nykyajan keskustelukulttuurille, jossa niputetaan kaksi asiaa yhteen, niin että vastakkaisen mielipiteen esittänyt ihminen leimattaisiin epäeettisiä arvoja puolustavaksi. Siis: kritisoit lakiuudistusta --> olet naisten itsemääräämisoikeutta vastaan. Ei tällaista implikaatioita oikeasti voi vetää.
Lopettakaa tämä leimailu, viittojen heittely vastapuolen harteille ja niputtaminen, hyvät ihmiset!
Minä ymmärrän ihan hyvin
@Ck :n kritiikin lain tulkinnanvaraisuutta kohtaan. Tulkinnanvaraisesta laista tulee turhan helposti kuollut pykälä, jota on vaikea soveltaa oikeudenmukaisuuden nimissä.
Haluaisin huomauttaa sellaisesta asiasta, että mikä tahansa teko voi olla vastenmielinen, se voi olla paheksuttua, tai se voi olla rikos. Se mistä lainsäädännön suhteen puhutaan, on se, että millaisissa tilanteissa teko on sellainen, että tekijälle vaaditaan rangaistusta, ja että kuinka lähellä lainsäädäntö on yleisen oikeustajun mukainen. Minusta monet, monet asiat ovat vähintään huonoa käytöstä, monet paheksuttavia, monet iljettäviä ja monet sellaisia, että niihin pitäisi puuttua oman käden oikeudella.
Laki on hyvä silloin, kun rangaistavaan tekoon syyllistyneet saavat mahdollisimman hyvällä prosentilla oikeudenmukaisen rangaistuksen teostaan ja mahdollisimman pieni prosentti väärin perustein syytetyistä tulee tuomituksi.
Toki raiskaukset voi estää sillä että nainen ei juo, poistu kotoa, pukeudu "provosoivasti" tai viimeisessä tapauksessa sano ei. Voi helvetti nyt.
Tämä nyt on tällaista kaltevan pinnan argumentointia joka ei oikein edes osu maaliinsa.
Roomaan lähteviä matkailijoita varoitetaan taskuvarkaista, ja heitä kehotetaan säilyttämään lompakkonsa ja kännykkänsä jossain muussa kuin takataskussa. Meksikoon omatoimimatkalle lähtevälle hyvä vinkki on se, että pitää mukanaan vähän käteistä ja vanhaa kännykkää, jonka voi luovuttaa aseistetuille varkaille ryöstötilanteessa. Espanjan aurinkorannoilla matkaajia varoitetaan jättämättä juomiaan valvomatta, koska niihin voidaan tiputtaa tyrmäystippoja.
Sukupuolesta riippumatta yksin kaupungille lähteminen, tolkuttoman humalan juominen ja tuntemattomien mukaan lähteminen ovat kaikki riskitekijöitä. Niin miehelle, naiselle kuin muillekin. Humala ja vesi on iso riskitekijä, kuten juhannuksen aikoihin huomataan. Humala ja auto on iso riskitekijä. Humala, kesärenkaat, liukas keli ja auto on iso riskitekijä niin kuskille kuin kyytiin lähteville. Tupakka, suola, kova rasva, ylipaino, liikunnan vähäisyys, ne ovat kaikki riskitekijöitä. "Väärässä" seurassa hengaaminen on iso riskitekijä, jos riskinä pidetään sitä, että sotkeutuu niihin juttuihin, mitä tuo seura tekee.
En usko, että pidät typeränä riskitekijöiden listaamista. Miksi tässä asiassa kuitenkin riskitekijöitä ei saisi listata, vaan niiden listaajat jollain erikoisella tavalla kannattavat kaikkia niitä arvoja, joita varmaan pidät iljettävinä: seksismiä ja misogyniaa, sovinismia, miehen ylivaltaa naisiin nähden, valkoista ylivaltaa, diktatuuria, vastustavat vähemmistöjen oikeuksia yms.
Edelleen, keskustelun kannalta ylipäätään olisi terveellistä lopettaa tällaiset niputtelut. Riskitekijät ovat riskitekijöitä. Se ei tarkoita uhrin syyllistämistä: se, että sinulta viedään passi Roomassa, kun olit säilyttänyt sitä takataskussa, ei tarkoita sitä, että sinua syyllisestään asiasta. Säilytysmuoto kuitenkin altistaa sinut riskille. Se ei tarkoita sitä, että jokainen roomalainen vie sinulta passin takataskusta. Valitettavasti kuitenkin kyseisessä kaupungissa on ihmisiä, jotka ovat valmiita käyttämään tilaisuuden hyväkseen.
- - -
Lisäys: Jos minun seurassani lähdet Helsingin yöelämään, niin kyllä: voit juoda itsesi tolkuttomaan humalaan, voit poistua kotoa, voit pukeutua provosoivasti, enkä usko, että tarvitsee edes mennä siihen pisteeseen, että pitää sanoa ei. Paitsi tietysti, jos olisin sitä mieltä, että nyt voisi olla aika lähteä kotiin eikä itsestä tuntuisi siltä, mutta se saattaisi silti olla hyvä neuvo. Silti, Helsingissäkin: "Valitettavasti kuitenkin kyseisessä kaupungissa on ihmisiä, jotka ovat valmiita käyttämään tilaisuuden hyväkseen."