Tuo lakimuutos muodostuisi ongelmaksi vain jos valtaosa väestöstä olisi moraalittomia.
Poliisin mukaan raiskaustapauksista hämmästyttävän suuri osa osoittautuu joko keksityiksi tai faktuaalisesti kyseenalaisiksi. En muista tarkkaa lukua, olisiko ollut joka kymmenes.
Asia ei vain oikein pääse julkisuuteen. Viimeksi näin aiheesta puhuvan Puoli seiskassa esiintyneen naispoliisin. Hän puolusti raiskaussyytösten uhriksi joutuvia miehiä. Miehet itsehän eivät uskalla aihetta esiin nostaa. Miehiä puolustamaan tarvitaan nainen.
Epäselvien tapausten taustalla on usein humala. Kun ihmiset käyttävät ainetta, joka laskee ilmpulssikontrollia ja vääristää todellisuudentajun ja muistot, sen jälkeen ollaan suossa, jossa jotain on tapahtunut, mutta todellisesti tapahtunutta on vaikea selvittää.
Olen sen verran alkoholivastainen, että minusta alkoholia käyttäneisiin ei pitäisi soveltaa samaa lakia kuin selväpäisiin. Viinaa käyttäneet pitäisi siirtää terveyspäivystyksissä jonon perälle, mikäli vamma ei ole henkeä uhkaava. Jonottakoot vaikka vuorokausia, jos kerran viinaa päättävät ottaa.
Sama koskee raiskaustapauksia. Jos ensikuuluisteluissa selviää, että kumpikin on ollut humalassa, mutta kertomukset eroavat, poliisi voisi suoraan siirtää jutun pinon pohjalle ja palata siihen, mikäli resursseja sattuu riittämään.
Raiskauksia tehdään myös selvinpäin ja
raiskaus on aina raiskaus silloin, kun nainen sanoo ei, mutta mies silti kohdistaa häneen seksuaalisia tekoja. Sen sijaan usko siihen, että nainen puhuu kaikissa tilanteissa totta, on naiiviakin naiivimpi. Taustalla on jonkinlainen pyhä naismyytti, joka kieltää tunnustamasta, että nainenkin kykenee tekemään pahaa.
Sama näkyy perheväkivallasta keskusteltaessa. Suuri osa perheissä tapahtuvasta väkivallasta on tilastojen mukaan naisten tekemää, mutta silti julkinen keskustelu aina vain kohdistuu pelkästään miesten tekemään väkivaltaan.
Naisten väärät teot eivät nouse julkiseen keskusteluun, koska kulttuurissamme on kiellettyä olettaa, että myös nainen voi tehdä vääryyttä. Tilastoja tuodaan esiin valikoiden ja vaikka naiset itse puhuisivat naisten harjoittamasta väkivallasta, niin silloinkin siitä vaietaan. Naiset kertovat, että silloinkin, kun he itse tunnustavat väkivaltaongelmansa, niin apua hakiessa heistä yritetään tehdä uhreja.
– Tutkimistani 181 raiskauksesta puolet olisi voitu estää sillä, että uhri olisi toiminut yleisesti hyväksyttävällä tavalla, sanoo lehden haastattelema vanhempi rikoskonstaapeli
Ville Hahl Varsinais-Suomen polisiilaitoksesta. Hän teki aiheesta oikeustieteen pro gradu -lopputyön Joensuun yliopistoon.
Hahlin mukaan lähes kaikkiin näihin tapauksiin liittyi naisen kohtuuton alkoholinkäyttö. Uhriksi joutunut nainen oli tolkuttomassa humalassa tai jopa sammunut. Riskikäyttäytymiseksi Hahl laskee myös sen, jos kosteaa iltaa päädytään jatkamaan tekijän tai uhrin asuntoon.
Raiskauksien määrä voisi Savon Sanomien mukaan jopa puolittua, jos naiset välttäisivät riskikäyttäytymistä.
www.iltalehti.fi