Otsikon kysymykseen vastaan omasta puolestani, että arvostan sairaanhoitajia erittäin paljon. Jopa niin paljon, että hyväksyisin tässä silmänräpäyksessä heidän palkankorotustensa kustantamisen vaikka veroprosenttia nostamalla.
Erittäin hyvä asia, että olet valmis maksamaan palkankorotukset vaikka veroprosenttia nostamalla, koska tämä on melko pitkälti valtion ainoa tulonlähde.
Kunnallisveroon ei pitänyt tulla korotuksia, vaan koko lystin piti mennä valtion piikkiin.
Tämä osuus keskustelusta ei aukene mulle yhtään. Mitä tolkkua on toistella ”valtion piikistä piti mennä kaikki”? Ensiksi pitää päättää korotusten taso ja sen jälkeen miltä momentilta otetaan. Maksaja on joka tapauksessa varma.
Arvostan sairaanhoitajien työtä. Täällä on vedottu mm. siihen, että sairaanhoitaja on väärällä alalla, jos palkka ei miellytä. Samaan hengenvetoon vaaditaan näitä sairaanhoitajia pysymään työpaikoillaan tai muuten ihmisiä kuolee ja se on silloin lakkoilevien sairaanhoitajien syytä. Se on kutsumusammatti, mitäs läksit. Sairaanhoitajilla on oikeus lakkoilla siinä missä lääkäreilläkin ja muilla ammattiryhmillä viime vuosina. Keinot on rajut, mutta mitään ei näytä muuten tapahtuvan. Työn taloudelliseen tuottavuuteen palkka-asioissa tuijottamisen dilemman tajuaa vasta sitten, kun itse joutuu syystä tai toisesta tutustumaan näiden vähän tuottavien alojen edustajien ammatinharjoittamiseen. Täälläkin riehuvaa wannabe valtiontaloustieteilijä-nobelistit tulee valitettavasti törmäämään käytännön todellisuuteen jossain elämänsä vaiheessa.
Minäkin arvostan, koska tekevät raskasta työtä. Sairaanhoitaja on itselleen väärällä alalla, jos haittojen ja hyötyjen suhde on huonompi kuin muilla hänelle mahdollisilla aloilla. Useimmat hoitajat ovat olleet alalla useita vuosia ja tulleet alalle tietäen palkkatason. Jos jossain vaiheessa ulkomaat tai muut alat ovat nousseet houkuttelevimmiksi niin, miksi sinne ei ole sitten lähdetty? Palkat kyllä nousevat, jos tekijät vähentyvät liikaa tai liian iso osa opiskelijoista keskeyttää opintonsa. Maksetaanhan Helsingissäkin isompia palkkoja tietyille hoitajille. Ei tähän tarvita minimipalkkojen nostoja.
Sairaanhoitajat saisivat lakkoilla, mutta se ei näytä käyvän heille. Joukkoirtisanoutuminen saattaa olla lakien mukaan sallittu keino, mutta itse en hyväksy lasten ym. hoidon lopettamisella kiristämisellä. En ole huomannut ketjussa kommentteja, joissa lääkäreiden joukkoirtisanoutumiset olisi hyväksytty. Ei ole mitään takinkääntöä ihmetellä samaan aikaan, miksi ei ole lähdetty ulkomaille tai toisille aloille ja samaan aikaan tuomita joukkoirtisanoutumiset. Ensimmäinen on normaalia yksilön liikkuma- ja ammatinharjoittamisenvapautta, jälkimmäinen liiton masinoima kiristys sairaanhoidon alasajolla.
En itse lähtisi tuijottamaan tuottavuuteen palkka-asioissa. Useimmat ovat olleet työssä vuosia, ehkä palkkaansa valittaen, mutta eivät ole tehneet mitään, vaikka palkka ei ole ihmeemmin noussut. Nyt olisivat saaneet keskimäärin 12%, niin ovat kirjoittamassa nimiä alle. Jotkut ovat vedonneet siihen, että vuosia on luvattu lisää. Itse en ainakaan tällaisia lupauksia muista nähneeni. Tehyn lupauksia ei lasketa. Minimin määrää se, millä saadaan palkattua työntekijät. Lopullisen palkkatason pitäisi julkisella puolella määrätä kohtuullisuus, jos se ylittää minimin. Minimi näyttäisi ylittyneen ennenkin, mutta kohtuudessa on ollut mielestäni hieman tarkistamista. Kaksi viimeistä lausettasi eivät oikein auenneet, joten ehkä tarkennat niitä.
Eikö mielestäsi ole oleellista se, että esim. sairaanhoitajan työssä on hyvät ja osaavat tekijät. Sairaanhoitajiakaan ei varsinkaan tämän päiväisillä vallitsevilla arvoilla pelkällä kutsumuksella sinne saada. Siinä vaiheessa, kun makaat sairaalassa toivot todellakin, että sinua hoitavat mainitsemasi hyvät ja osaavat tekijät.
Onhan se oleellista. Ei välttämättä saada, mutta tähän asti hoitajat on saatu palkattua. Todellakin toivon, mutta silti useimpien sairaanhoitajien työ lienee suhteellisen rutiiniluonteista, suorittavaa työtä. Työhön kuuluu varmasti tiettyjä perusvaatimuksia, ei heikot hermot jne., mutta nämä ovat enemmän luonnekysymyksen tyyppisiä, jotka eivät vaikuta palkkaan, jos ehdot täyttäviä hoitajia löytyy tarpeeksi. Varmasti löytyy tehtäviä, joissa tarvitaan hyvinkin nohevia hoitajia, mutta käsittääkseni se näkyy ainakin jonkin verran palkassa.
Tulevat korotukset eivät välttämättä tule kalliiksi veronmaksajille, jos valtio heittää lisärahaa peliin. Sitä lisärahaa löytyy tällä hetkellä esimerkiksi suoralla siirrolla valtion velkojen maksuun varatusta budjetista. Juu juu tiedetään, että velan maksu on toki viisasta jo korkomenojen takia, mutta onko näin reipas valtion velkojen lyhentämiseen tähtäävä linja todella tarpeellista. Muut maat saa taas nauraa, kun Suomi haluaa olla mallioppilas velankin maksussa. Mitäköhän Suomen valtion velka suhteessa muihin EU-maihin mahtaa tällä hetkellä olla?
Nää on jotain ihan järkyttäviä kommentteja. ”...eivät välttämättä tule kalliiksi veronmaksajille, ...”. Mitä vitt... ei kai kukaan voi olla niin saatanan tyhmä, että tuleminen kalliiksi veronmaksajille=ensi vuoden vero%? No ”näin reipas” velkojen lyhentäminen on ainakin omasta mielestäni erittäin fiksua (ehkä jopa tarpeellista), koska sitten voidaan ensi vuoden budjettia laatiessa pohtia, että mihin tuhlataan tämä esim. 100 miljoonaa. Korkomenoilla ei makseta yhdenkään hoitajan palkkaa tai vanhuksen hoitoa. Toki palkankorotusten kustannusvaikutusta pienentää hieman lisääntyneet verotulot ja kulutus. Sen vaikutus on erittäin vaikea mitata, eikä se liene kovin iso.
Edelleen kysymys on vain arvoista, valtion budjetista löytyy paljon sellaista, mikä voidaan karsia.
Aivan tässä tosiaan on kysymys arvoista. Minä valitsen mieluummin nykyiset urheilupaikat ja hoitajille 12% lisää, kuin huonommat/kalliimmat urheilupaikat ja hoitajille 20% lisää.
En, se on kansanedustajien tehtävä, heidät on valittu siihen.
Ei eduskunnan tehtävä ole miettiä, mitä olemassaolevia menoja pitäisi karsia, kun TF keksii uusia. Eduskunnan tehtävänä on miettiä kaikki menot kokonaisuudessaan. Kolmikanta toki kuuluu mukaan pakettiin ja vaikeuttaa sitä jonkin verran. Ensi vuoden budjetti on tehty, se on eduskunnan tehtävä, heidät on valittu siihen.
Ei se kuitenkaan ole pois puoletuesta, poliitisten lehtien tai poliittisten järjestöjen tuesta.
Äänestitkö perussuomalaisia?