Sanna Marinin hallitus

  • 2 592 270
  • 21 526

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Vihriälän raportti julki. Mielestäni paljon hyviä linjauksia. Realistinen kuva kuitenkin se, että muutamassa vuodessa Suomen velka suhteessa bkt nousee 60 % - 75/90 %. Se tekee Suomesta haavoittuvaisemman seuraavaan kriisiin ja siirtää tuleville sukupolville liikaa vastuita. Velkaa on lyhennettävä ja tilanteeseen sopeuduttava (oma kommentti: ellei velkoja leikata*). Hallitus on kovan paikan edessä. Eikä vain Marinin hallitus, vaan seuraavatkin hallitukset.

* Voi olla entistä vaikeampaa Saksan perustuslakituomioistuimen kyseenalaistettua tällä viikolla aiempiakin toimia.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Tätä juuri itsekin ajoin takaa. Monen kannattaisi kurkata, onko esim. viittominen menossa niissä, jossa tämä hitaammin puhuu. Joskus Sanna myös vilkaisee jonnekin varmistaakseen ehkä tuota, että tulkkaus on ajan tasalla. Itsellä kokemusta tällaisista luennoista, lääkärit tässä hieman poliitikkoihin verrattavassa asemassa. Kuurolta väeltä palautetta tulee, jos jokin meinaa heiltä mennä liiaksi ohi. Sanna on voinut jossain kokea tätä.

En tiedä viittomisesta, mutta Marinin tiedotustilaisuuksien asiayhteys on niin poikkeuksellinen, että ymmärrän hyvin selkokielisyyden käytön tyylikeinona. Tuskin yksikään toinen pääministeri on joutunut pitämään yhtä montaa koko kansalle suunnattua suoraa tiedotustilaisuutta yhtä lyhyen ajan sisällä ja yhtä erikoisessa tilanteessa joten nyt ei välttämättä kannata olla vaikeaselkoinen tai nokkela. Päälle vielä se, että oppositiossa on tahoja jotka kyllä mielellään tarttuvat jokaiseen väärään sanaan ja sivulauseeseen asiayhteydestä riippumatta.

On ongelmat kyllä joillakin, ei voi muuta sanoa.
 

lihaani

Jäsen
Realistinen kuva kuitenkin se, että muutamassa vuodessa Suomen velka suhteessa bkt nousee 60 % - 75/90 %. Se tekee Suomesta haavoittuvaisemman seuraavaan kriisiin ja siirtää tuleville sukupolville liikaa vastuita. Velkaa on lyhennettävä ja tilanteeseen sopeuduttava (oma kommentti: ellei velkoja leikata*). Hallitus on kovan paikan edessä. Eikä vain Marinin hallitus, vaan seuraavatkin hallitukset.

Tämä sama on miltei koko maapallolla. Suhteessa muuhun maailmaan Suomen velka on kohtuullinen.
Niin että kovin kummoista "kriisitietoisuutta" (lue: Varautukaa köyhät köyhtymään lisää) ei kannata lietsoa.
Tätähän lietsottiin jo silloin kun Suomen velka oli vajaat 30%/BKT.
Talouden yksi kultainen sääntö on, että miljoonan velka on velallisen ongelma mutta sadan miljardin velka on velan antajan ongelma.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
En tiedä viittomisesta, mutta Marinin tiedotustilaisuuksien asiayhteys on niin poikkeuksellinen, että ymmärrän hyvin onselkokielisyyden käytön tyylikeinona. Tuskin yksikään toinen pääministeri on joutunut pitämään yhtä montaa koko kansalle suunnattua suoraa tiedotustilaisuutta yhtä lyhyen ajan sisällä ja yhtä erikoisessa tilanteessa joten nyt ei välttämättä kannata olla vaikeaselkoinen tai nokkela. Päälle vielä se, että oppositiossa on tahoja jotka kyllä mielellään tarttuvat jokaiseen väärään sanaan ja sivulauseeseen asiayhteydestä riippumatta.

On ongelmat kyllä joillakin, ei voi muuta sanoa.

Marinin selkokieliset uutiset eivät ole todellisuudessa ole sidoksissa koronakriisiin, vaan samanlaista menoa se oli jo ennen niitä. Kun kuuntelin Rinteen ja Marinin yhteisen tiedotustilaisuuden, Marin toimi täysin samoin kuin nyt. Selkokielisen vastine ei ole vaikeaselkoinen tai nokkela, vaan ihan normaalisti artikuloiva. Marinin tyyli vetoaa vanhuksiin, joita on SDP:n kannattajissa paljon. Ei ole tarvetta luopua tämänkään takia.

Kuten aiemmin totesin, itse en tyylistä pidä, mutta selviän sen kanssa, jos sisältö on riittävää. Sisältö ratkaisee.
 

Eikka86

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Itse voisin vitsailla, että ehkä moni Persu tarvitsee tällaista selkeämpää kommunikoijaa, koska noille lehtijututkin on vaikea lukea kokonaan. Mutta jätän väliin.

Toisaalta olen paikallisella tasolla usein törmännyt tilaisuuksiin, joissa tarvitaan viittomakielen tulkkeja. Tämä vaatii pelisilmää myös esiintyjältä. Sannankin puheen hitaus korostuu tällaisissa tiedotustilaisuuksissa. Tässä ei siis voi tietää, mitä kaikkea on taustalla, en kuitenkaan usko että kotona Sanna puhuu noin robottina.

Persuista en osaa sanoa mutta eiköhän ainakin heidän kansanedustajat osaa lukea. Sitä en tiiä kuinka tuo asia mihinkään liittyy.

Itselle demarit on siellä avohaavan ja peräpukamien välimaastossa arvostuksen osalta muutamalla poikkeuksella mutta Marin on vetänyt tähän asti ihan kiitettävällä tavalla, toki varmaan helpotusta on tuonut koko poliittisen kentän suhteellisen suuri konsensus kriisin alun hoidosta.

Marinin koitinkivi alkaa vasta syksyllä kun budjettia pitäisi alkaa säätämään ja hallitusohjelma muuttaa, jos sen klaaraa niin iso käsi hänelle.

Luulen tuon robottimoodin olevan harkittu ja todennäköisesti ihan järkevä linja, kotona tuota ei kannata kyllä harjoittaa jos puoliso ei ole noihin nukkeihin päin kallellaan.

Rinteen savustaminen ajoissa ulos on mahdollisesti parasta, mitä kepu on koskaan saanut aikaiseksi.

Kyllä tuo temppu heittämällä top3 menee eikä kaukana ole kärkipaikkakaan. Paska homma kepun kannalta kun syöksevät ittensä marginaaliin mutta todennäköisesti ainakin lyhyellä aikavälillä parempi tälle maalle.
 

Morgoth

Jäsen
Kepulainen kusetus alkaa pikkuhiljaa aukeamaan. Suorat tuet pian jakoon: Maatilayrittäjä voisi saada jopa 100 000 euron kriisiavustuksenEi ole vaikea arvata mihin tukimiljardit lopulta tiensä löytävät. Junttia ei ravintolat kiinnosta mutta Hyvä Veli tekee hyvän tilin. Ja veronmaksajat maksavat kiltisti. Ja Kepu istuu hallituksessa joka kerta.

Saisiko taas ne tutkimustulokset esiin jossa hehkutetaan ettei Suomi ole juurikaan korruptoitunut!!
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Persuista en osaa sanoa mutta eiköhän ainakin heidän kansanedustajat osaa lukea. Sitä en tiiä kuinka tuo asia mihinkään liittyy.

Joo tässä itsekin koitin keskittyä enemmän siihen kannattajaväkeen, jonka kommunikointi esim. twitterissä ei kovin selkeää ole.

Muuten Sannan toiminnasta aivan samaa mieltä kyllä. Demareidenkin suuntaan ajatukseni hieman samanlaiset. Edes paikallistasolla en kovin helposti tätä puoluetta tue.

Kehuni myös esim. Aki Lindénille, joka twiiteillään osoittaa asiantuntemustaan. Hän joskus muinoin nosti sairaanhoitopiiriämmekin hieman toiselle tasolle. En ihmettele, että oli uutena ehdokkaana melkoinen ääniharava täällä.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Ihan ilman sarvia ja hampaita kysyn, onko tällaisilla asioilla ihmisille merkitystä? Samantyylisiä asioita kuulee ihan laidasta laitaan, riippumatta ammattiryhmästä. En sitten tiedä olenko niin kapitalismin orja, mutta esimerkiksi yhden tunnin erot työpäivissä on minulle täysin olemattomia asioita. Jos tilanne vaatii, menen töihin vaikka neljältä aamulla (kuten olen muutaman kerran viimeisen parin kuukauden aikana tehnyt) eikä se ole mikään erillinen vitutuksen aihe. Se on vain tilanne joka on hoidettava. Samoin voin olla lauantain töissä ilman että kyselen korvauksen perään. Kiva, että siitä on omalla kohdalla korvaus tullut, mutta vaikka ei tulisi niin kyllä minä menisin töihin. Jos tilanne sitä vaatii.
Tietenkin työtehtäviin kuuluvat asiat hoidetaan, kuten kuuluu ja joskus vähän enemmänkin. Tässä mun tapauksessani tuo lihavoimasi kohta viittasi kuitenkin aivan puhtaasti siihen, että etänä voi aamutoimien ja työmatkan vuoksi nukkua tunnin pidempään, mikä nyt ainakin mulle on ihan kiva juttu. Se ei ole töistä pois vaan lisää vapaa-aikaa, ei sen kummempaa.

Toki opetusala on muutenkin sellainen, ettei sillä erityisemmin palkita hyvin tehdystä duunista. Yritysmaailmassa se yleensä näkyy palkassa ja työtehtävien kehittymisessä, opetusalalla kehittämistyötä saa tehdä liki samalla palkalla perustyötuntien päälle eli työmäärä on helvetillinen. Siksi olen alkanut myös pitämään puoliani siinä, mitä kaikkea suostun tekemään ja mihin aikoihin, kun kuitenkin sen oman perustyöni hoidan hyvin, ja jo sen hoitamiseen mulla menee se rapiat 50h viikossa. Kun haluaa tietynlaisen oppitunnin valmistella, ei noita tunteja tule silloin sekuntikellon kanssa laskettua.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Marinin selkokieliset uutiset eivät ole todellisuudessa ole sidoksissa koronakriisiin, vaan samanlaista menoa se oli jo ennen niitä. Kun kuuntelin Rinteen ja Marinin yhteisen tiedotustilaisuuden, Marin toimi täysin samoin kuin nyt. Selkokielisen vastine ei ole vaikeaselkoinen tai nokkela, vaan ihan normaalisti artikuloiva. Marinin tyyli vetoaa vanhuksiin, joita on SDP:n kannattajissa paljon. Ei ole tarvetta luopua tämänkään takia.

On toki myös näin, joskin sillä tarkennuksella että vanhuksia on Suomessa ylipäätään aika paljon joten tyyli on sopinut loistavasti asiayhteyteen. Olin pari vuotta sitten asiakaspalveluduunissa jossa kohtasin paljon eläkeläisiä ja silloin sain varsinaisen pikakurssin "mariinilaisen" viestinnän perusteisiin. Tämän päivän mummut kun eivät kudo sukkaa hämärässä vaan uhkailevat somekampanjoinnilla jos eivät saa mitä haluavat eivätkä välttämättä usko selkeitäkään ohjeita kuin toistolla ja toistolla.

Täytyy tässä myös yhtyä muutamaaan edellä kirjoittaneeseen siinä, että vaikka Marinin tyyli tökkii usein itsellänikin, voisi tilanne olla myös helvetin paljon huonompi.
 

Taison

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia Flyers, KalPa
Ja nyt kun eduskunnan kyselytunti saatiin alta pois, ministerit voivat taas viikon olla työkykyisiä. Sattuma?
Yhden kerran voi laittaa sattuman piikkiin. Jos useammin alkaa käymään, niin siinä vaiheessa saanee jo kaivella metallipäähineet hyllystä.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Oli muuten jännä huomata tässä joku päivä sitten, että yhteisvoimin ministerit lähtivät twitterissä taistelemaan kritiikkiä vastaan. Mukana olivat ainakin pääministeri, opetusministeri ja sosiaali- ja terveysministeri. En nyt jaksa tarkistaa, oliko tarkalleen samalla kellonlyömällä, mutta ainakin feedissäni tulivat suhteellisen samaan aikaan vastaan. Muutenkin ihmettelen, että twitteristä on tullut kovin virallinen viestinnän väline. No, toki itsekin siellä roikun, joten suoraa haittaa ei sinänsä ole.

Lopulta siellä vain on aika pieni piiri. Ja jos mennään "hyökkäys on paras puolustus"-asenteella, tällainen synkronoitu kannanotto ei näytä äärimmäisen fiksulta. Huolimatta siitä, että somekritiikki menee ylitse äyräiden melko korkealta.

Linjasta poikkesi valtionvarainministeri, joka jo huhtikuun lopussa Ylen radiopuolella ilmoitti itsensä ja puolueensa jäsenten loukkaantuneen ajatuksesta, että ravintola-ala ei muka olisi tärkeä. Suora sitaattini ei ole, mutta ajatuksentarkka kyllä: "Meille on erittäin tärkeää, että joskus päästään syömään sinne uloskin".

En nyt halua perunanviljelyn tavoin veistellä liikaa yhdestä lauseesta, mutta lyhyesti totean vain meidän elävän 2020-luvulla. Ulkona syöminen ei ole enää sellainen kuukauden juhlahetki, jolloin hiukset kammataan niin että vihloo, ja nenät niistetään huolella (no se toki on nykyoloissa erityisen tarpeellista). Tiedonanto: ulkona käydään syömässä iltaisin useammin kuin luullaan, tietysti taloustilanteesta riippuen. Lisäksi lounaspaikkojen merkitys on aika suuri sekä palvelijana että työllistäjänä.

Ei kotona syöminen pahasta ole, päinvastoin oikein suositeltavaa, mutta ei siitä tarvitse yrittää tehdä linjausta sen isommin.
 
Viimeksi muokattu:

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Tarkoitat ilmeisesti tätä:

Anteeksi ihan kaikilta tästä.
Haluaisinpa nähdä, tilanteen, jossa englanninkielinen haastattelija yllättää Sara Chafakin ja alkaa pikavauhtia tentata häntä englanniksi. Näkisi ja kuulisi sitten, että onko längvitsi niinku rili fluenttii.
 

Oto Hascak

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
En nyt halua perunanviljelyn tavoin veistellä liikaa yhdestä lauseesta
Ai niin, sinähän istuttelit niitä perunan taimia. Tuota kätevämpikin tapa on noita perunoita istutella, ihan vaan vinkiksi.

"Meille on erittäin tärkeää, että joskus päästään syömään sinne uloskin".
Ei tuossa mielestäni puhuta mitään kuukauden välein ulkona syömisestä, no perinteisen sosialidemokraatin mielessä voi tuollainenkin tulla mieleen.
lounaspaikkojen merkitys on aika suuri sekä palvelijana että työllistäjänä.
Vai on jollain tapana käydä lounaspaikoissa perheen kanssa syömässä, no siitä on kyllä juhlat kaukana.
 

zet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anssi Ritari
Hallitus tekee varmasti parhaansa ja päätökset tehdään parhaan saatavilla olevan tiedon mukaan, mutta viestinnän ristiriitaisuus on joka tapauksessa hämmentävää. OKM:n ohjeiden mukaan opetus toteutetaan koulussa "väljästi", koska mitään tiettyä etäisyysrajaa on koulussa mahdoton noudattaa. Samaan aikaan kuitenkin omia isovanhempia saisi tavataan vain ulkotiloissa ja kahden metrin etäisyydeltä. Opettajiinkin mahtuu varmasti monta mummoa ja pappaa, niin tuntuu hassulta että he voivat ottaa sisätiloissa 25 oppilasta omaan luokkaan "väljästi", mutta omia lapsenlapsia voi tavata vain pihalla tietyn matkan päästä.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Hallitus tekee varmasti parhaansa ja päätökset tehdään parhaan saatavilla olevan tiedon mukaan, mutta viestinnän ristiriitaisuus on joka tapauksessa hämmentävää. OKM:n ohjeiden mukaan opetus toteutetaan koulussa "väljästi", koska mitään tiettyä etäisyysrajaa on koulussa mahdoton noudattaa. Samaan aikaan kuitenkin omia isovanhempia saisi tavataan vain ulkotiloissa ja kahden metrin etäisyydeltä. Opettajiinkin mahtuu varmasti monta mummoa ja pappaa, niin tuntuu hassulta että he voivat ottaa sisätiloissa 25 oppilasta omaan luokkaan "väljästi", mutta omia lapsenlapsia voi tavata vain pihalla tietyn matkan päästä.
Vaimon koulussa sisäinen ohjeistus on, että luokkatiloissa oppilaat eivät voi olla turvavälien päässä toisistaan. Eli mitään väljyyttä luokkahuoneissa ei edes yritetä, koska ei ole tarpeeksi tiloja.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Hallitus tekee varmasti parhaansa ja päätökset tehdään parhaan saatavilla olevan tiedon mukaan, mutta viestinnän ristiriitaisuus on joka tapauksessa hämmentävää. OKM:n ohjeiden mukaan opetus toteutetaan koulussa "väljästi", koska mitään tiettyä etäisyysrajaa on koulussa mahdoton noudattaa. Samaan aikaan kuitenkin omia isovanhempia saisi tavataan vain ulkotiloissa ja kahden metrin etäisyydeltä. Opettajiinkin mahtuu varmasti monta mummoa ja pappaa, niin tuntuu hassulta että he voivat ottaa sisätiloissa 25 oppilasta omaan luokkaan "väljästi", mutta omia lapsenlapsia voi tavata vain pihalla tietyn matkan päästä.

Toivottavasti joku tutkiva journalisti, esim. SK:n Liski perkaa tulevaisuudessa etäkoulun lopettamisen perusteet, opilliset ne eivät voi olla. Nyt esille on nostettu ns. lastensuojelulapset, oppilaat joihin on vaikea saada yhteyttä. Näitä on jonkin verran, mutta ei mitenkään erityisen paljon, lisäksi oppilashuolto on toiminut koko ajan.

Ministeri Andersson vetosi taannoisessa A-studiossa perustuslakiin, lasten ja nuorten oikeuteen opetukseen. Tämä ei oikein toimi, koska oppilaat ovat saaneet opetusta joka koulupäivä. Laissa ei määritellä miten opetusta tulee antaa ja sen lisäksi nykyinen opetussuunnitelma kannustaa digivälineiden käytöön. Väitän, että Andersson/ valtio olisivat heikoilla oikeudessa, jos joku kunta päättäisi jatkaa etäopetusta lukuvuoden loppuun.

Koulujen avaaminen nykyisillä reunaehdoilla on turhaa resurssien tuhlausta ja terveydellä leikkimistä. Opillisesti parin viikon jaksolla on hyvin vähän merkitystä ja keskustelu etäopetusjakson tuntemuksista / koronatilanteesta on käyty päivässä tai kahdessa. Nyt rehtorit ja muut koulutoimen virkamiehet ovat tehneet töitä vuorokauden ympäri rakentaakseen jokaiseen kouluun sellaiset olosuhteet, joissa näennäisesti noudatetaan sääntöjä. Oppilaat sijoitetaan omiin luokkiinsa, opettajat kiertävät (ministeriön ohjeiden vastaisesti). Ruokalan oven eteen laitetaan teippejä lattiaan, pöytiä ja tuoleja poistetaan. Päivät venytetään, välitunteja rytmitetään. Välitunneilla on kuitenkin yli kymmenen oppilaan kokoontumisia. Ja niin edelleen.

Minusta nyt ei ole kyse oppilaista ja heidän oikeudesta vaan talouselämän paineesta. Väitän, että koulut avattiin, koska EK ja muut talouselämän vaikuttajat haluavat antaa koulujen avaamisen kautta yhteiskunnalle positiivisen buustin. Lintilä ja Keskusta ovat joutuneet luultavasti kovan painostuksen alle ja tätä kautta on saatu Andersson myymään sielunsa talouden voimille.
 

zet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anssi Ritari
Aikaisemmasta viestistäni jäi vielä pari asiaa pois. Hallitus on koko ajan korostanut että rajoituksia puretaan hallitusti ja vaiheittain. Väitän että koko peruskoulun palaamista yhtä aikaa kontaktiopetukseen voi kuvailla jollain muulla sanalla kuin hallittu. Lisäksi jollekin ekaluokkalaiselle jalkapallojuniorille voi olla hankala perustella miksi illan jalkapalloharjoitukseen ulkotiloihin voi kokoontua vain alle 10 henkeä ja siellä pitää huolehtia turvaväleistä kun samaan aikaan luokassa istuu yhtä aikaa se 25 henkilöä.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Samaan aikaan kuitenkin omia isovanhempia saisi tavataan vain ulkotiloissa ja kahden metrin etäisyydeltä. Opettajiinkin mahtuu varmasti monta mummoa ja pappaa, niin tuntuu hassulta että he voivat ottaa sisätiloissa 25 oppilasta omaan luokkaan "väljästi", mutta omia lapsenlapsia voi tavata vain pihalla tietyn matkan päästä.
Minä en usko tähän juttuun että olisi kovinkaan montaa yli 70 vuotiasta opettajaa Suomessa vielä työelämässä.
 

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, CAR, HIFK (salaa)
Minä en usko tähän juttuun että olisi kovinkaan montaa yli 70 vuotiasta opettajaa Suomessa vielä työelämässä.
Mä olen 47. Ja isoisä. Toki tuo lapsenlapsi ei vielä kuuteen vuoteen ole koulussa, mutta luulisi reilu viiskymppisiä isovanhempia olevan opettajina kohtuullisen paljonkin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös