Mielestäni Ohisalo on ollut täysin johdonmukainen linjassaan. Suomi tukee Kreikkaa, mutta ei hyväksy laittomuuksia. Kysyit tuossa aiemmin vitsikkäästi, että "mitä sinne Kreikkaan sitten mennään tekemään, oliivejako poimimaan" tms.? Tähänkin Ohisalo on vastannut, että suomalaiset rajavartijat ottavat kiinni laittomasti maahan tulevat ihmiset. No, se mitä tämä kaikki sitten tarkoittaa käytännössä? Frontex on ottanut kiinni laittomia maahantulijoita ja toimittanut ne jollekin Kreikan saarelle, vaikka kreikkalaiset ovat komentaneet työntämään tulijat mereen hukkumaan. Kreikkalaisten avuksi tulleiden suomalaistenkaan rajavartioiden ei ole syytä ryhtyä laittomuuksiin ja tappamaan ihmisiä vaikka kreikkalaiset niin tekisivät. Yksinkertaista, eikö totta?
Kreikka on pyytänyt apua EU:n raja- ja merivartiovirastolta Frontexilta siirtolaistilanteeseen, mutta sen käyttämät keinot eivät välttämättä noudata kansainvälisiä sopimuksia.
www.hs.fi
Välikysymys ei johdu Ohisalon epäjohdonmukaisuudesta, vaan hallituksen epäselvästä linjasta. Marinin tehtävä on yhtenäistää se.
Ja itse asiasta. On totta, että kansainväliset sopimukset toimivat tässä varsin poikkeuksellisessa tilanteessa huonosti. Kysymyksessä on aito pakolaistilanne, mutta myös Turkin hybridioperaatio. Siksi sopimuksia pitää muuttaa tai sopia kansainvälisesti niiden tulkinnan muuttamisesta. Se ei kuitenkaan voi tapahtua siten, että kukin maa irtautuu halutessaan sopimuksen velvoitteista. Silloin ollaan laittomuuksien tiellä ja sen jälkeen ei sopimuksilla ole paljoakaan painoa. Erityisesti Suomen ulkopolitiikan tavoitteena tulisi olla kansainvälisten sopimusten noudattamisen tukeminen. Suuret ja vahvat porskuttavat viidakon lakien vallitessakin, me emme. Yllättävää sinänsä, ettei arvojohtajaksi profiloitumaan pyrkivä presidenttimme ei ole tätä puolta korostanut.