Nimenomaan ja sitä myös tarkoitin. Eli ei niin, että ehdotan jotain ja huomenna meillä on uusi järjestelmä vaan juurikin niin, että koko meidän järjestelmää pitää lähteä muuttamaan monella tasolla. Palkkaaminen pitää olla helpompaa, yrittäminen pitää olla vaivattomampaa, työntekeminen pitää olla palkitsevaa ja ihmisellä pitää olla enemmän päätösvaltaa siitä mihin omia rahoja laitetaan. jne. aika siis perusasioita. Turhia kuluja pitää yksinkertaisesti karsia ja niitä tapoja olen tässä lähiaikoina tuonut myös jatkoajan keskusteluun. Työhön kannustaminen kepillä ja porkkanalla.Joskus taisi tämän ketjun otsikkona olla Marinit Venezuelan tiellä tms. Pidän todistettuna sitä, että alhaisen työvoimakustannusten (palkka + sivukulut) maissa minimipalkan avulla saadaan joissakin tapauksissa lisää työpaikkoja. Suomen ongelma on kuitenkin korkeat sivukulut ja työn vastaanottamiseen liittyvät kannustinongelmat.
Siitä Venezuelan tiestä. Pääministerin on täysin järjetöntä esittää minimipalkan nostamista 3 000 euroon eli yli palkkamediaanin. Tulorekisterin palkat ja palkkiot -tilaston mukaan tammikuussa 2022 palkka- ja palkkiotulojen mediaani oli 2 968 euroa.
Kuten Etlan Kangasharju alla toteaa, työn vastaanottamisesta on jäätävä enemmän käteen. Samalla pitää lisätä koulutusta niin, että suurempi osa suomalaisista tekisi korkeapalkkatyötä. Silloin myös niille, joilla on matalampi koulutus, riittää paremmin töitä.
Minimipalkkalaki ohjaisi työmarkkinoita väärään suuntaan
EU-komissio suosittelee pienimpien palkkojen nostamista sosiaalisen koheesion parantamiseksi. Yhteisen velan ja verojen ohella komissio haluaa seuraavaksi osallistua myös jäsenmaidensa palwww.etla.fi
Palkkojen korotus tie on kuljettu loppuun, ei voida loputtomasti nostaa hintoja ja palkkoja vaan muita ratkaisuja pitää keksiä. Suomen pitää olla kilpailukykyinen lähimaihinsa ja myös muihin EU maihin nähden.