Ruotsia on muuten kiitettävä siitä, että se toimii nyt erinomaisena verrokkina. Toimensa tuntuvat oudoilta ja rohkeilta, mutta ainakin jälkikäteen nähdään toimiko homma vai ei.
Hallitusta Suomessa on nyt helppo haukkua, koska koronalle ei ole voittajaa, vaikka tekisi mitä. Puskista on hyvä huudella, ettei reagoitu riittävän ajoissa. Hallituksen olisi pitänyt arvostelijoiden mielestä sulkea rajat, koulut, baarit, laskettelukeskukset vähintään kuukausi sitten, ja sulkea Uusimaa jätesäkkiin aikaa sitten. Kuinkakohan montaa lakia hallituksen olisi pitänyt siinä touhussa rikkoa? Mistä se valta olisi tullut?
Nyt valmiuslakien myötä sitä valtaa on. Ja sitä on käytetty. Kesti vain aikansa saada oppositio ja eduskunnan muut vastaanväittäjät ymmärtämään, että tää flunssa ei ihan räkimällä lähde. Hallituksen toimet on suurennuslasin alla, sillä mitäpä pienimunainen oppositiopoliitikko enempää voisi toivoa, kuin jonkun ministerin valtakunnanoikeuteen haastamista. Nyt puhutaan niin erikoisesta tilanteesta, ettei kenelläkään ole oikein kokemusta, että miten kaikki tehdään lakeja rikkomatta.
Puskista huutelijoita ei laki tietenkään kiinnosta, vaan hallituksen pitäisi muuttua diktaattoriksi, joka tekee mitä teemu määrää. Voi vittu sitäkin uuvattia...
Suomesta tehdään vuosittain 750000 matkaa Espanjaan, 250000 matkaa Ranskaan ja 250000 Italiaan. Kaikenkaikkiaan yli 8milj. ulkomaanmatkaa. Ulkomaisia turisteja käy täällä 7,04milj. vähintään yhden yön kestävällä reissulla/matkaa/vuodessa, + itärajan ja pohjoisen päivävierailut. Jos joku kuvittelee, että virus olisi pysäytetty sulkemalla rajat helmikuun lopulla, niin erehtyy. Virus alkoi levitä jo marraskuussa Kiinasta ympäri maailmaa, mutta kesti joka puolella aikansa tunnistaa se koronaksi. Virus oli tukevasti etabloitunut Suomeen jo ennen joulua.
Virukseen ei ole vielä rokotetta, eikä vielä tietoa siitä, muodostuuko sen sairastaneille immuniteettia. Siksi on nyt aika vaikeaa tehdä oikea päätös siitä, että miten sen kanssa olisi parasta toimia.
Suomi valitsi demarimaisen linjan, jossa koitetaan viruksen leviämistä jarruttamalla pitää tautihuippu niin matalana, että terveydenhuolto pysyy toimintakuntoisena, eikä jää jyrän alle. Ketään ei jätetä, kaikki hoidetaan. Kukaan ei tiedä, kuinka korona käyttäytyy, kun lämpötila kevään myötä Suomessa nousee. Normi kausi-influenssahan häipyy. Afrikka näyttäisi säästyvän massiviselta peitolta, (eli tilastointi ei kerro totuutta) mutta virus leviää kranaatin lailla Australiassa ja USA:n lämpimilläkin alueilla, joten juhannus vasta näyttää miten täällä käy.
Jarruttamalla saadaan tautihuippua madallettua, mutta pitkitetäänkö sillä viruksen peliaikaa? Kukaan ei tiedä.
Ruotsi päätti mennä toista tietä. Siellä aiotaan toistaiseksi sairastaa korona jarruttelematta. Kukaan ei tiedä, kuinka korkeaksi tautihuippu siellä nousee, eli kestääkö kansankodin terveydenhuoltojärjestelmä sen. Pahimmillaan kaduille jää kroppia ja kiireellä kasatuissa tilapäishoitotiloissa korinat vaimenee omia aikojaan hoitohenkilökunnan puutteeseen. Vai kuihtuuko virus nurkan takana olevaan kevääseen? Kukaan ei tiedä, miten tulee käymään. Tavoitteena on kumminkin se, että taudista päästäisiin mahdollisimman äkkiä eroon, ja saataisiin Ruotsi taas jaloilleen elämään normi-arkea. Se olis talouden kannalta ensiarvoisen tärkeää, sillä viruksen raiskaama aika maksaa yhteiskunnalle satoja miljoonia ellei miljardeja/päivä. Puskurit on äkkiä käytettty, siitten on pakko ottaa velkaa, ja velka on aina maksettava takaisin, olipa korot kuinka alhaalla tahansa.
Talous tulee ottamaan hitin, jonka rinnalla finanssikriisi ei ole mitään. Siksi talouden nopea elvyttäminen on tulevaisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää.
Puskista huutelijoille tämä asetelma on taivas. Tekeepä hallitus Suomessa mitä tahansa, niin jälkikäteen sitä on helppo arvostella. Jos Ruotsi pääsee jaloilleen nopeammin, niin kukaan ei muutaman kuukauden kuluttua enää muista, montako ihmistä enemmän sielä kuoli. Jos kuoli. Mikäli virus kuihtuu kevääseen, niin kaikki toimet täällä on helppo leimata tarpeettomaksi hätäilyksi ja resurssien tuhlaamiseksi.
Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on nyt todennettu vajaa 500 tartuntaa, eli 1,6milj. asukkaan yhteisöstä 0,03125%
Samassa baarissa pitäisi tasaisen vauhdin taulukolla olla 3200 asiakasta, jotta sinne osuu yksi tartunnan saanut.
Jos se henkilö sattuu olemaan henkilökuntaa, eikä tajua olla töistä poissa, niin parissa illassa saa aikaa aikamoisen tartuntapiikin. Tervepäiset pysyy tietysti poissa baareista, vaikka ne nyt auki ovatkin. Se on tervettä omasta ja muiden terveydestä huolehtimista. Ei kahta sanaa. Mutta onko nyt oikea hetki viedä tuhansilta ravintolatyöntekijöiltä kapeakin leipä suusta nykyisillä tartuntamäärillä? Sulkea ne viranomaismääräyksellä vastoin kaikkia länsimaisia oikeuskäsityksiä? Rikkoa kaikkia yrittämisen perusoikeuksia? Nämä eivät ihan yksinkertaisia kysymyksiä ole, paitsi niille, joiden ei tarvitse olla mistään vastuussa kenellekään.
Itse toivotan Hallitukselle kaikkea voimaa ja viisautta. Jaksamista.
Hyviä päätöksiä ja hyvää tuuria. Kaikkea tarvittaan tänä keväänä.