Tämä Veikkaus on kanssa aika monisyinen ongelmakerä. Alkuperäinen ideahan oli siedettävä, eli kerättiin varoja kansanterveyteen niiltä, joilla oli rahaa ja varaa pelata. Nyt rahaa on vähän köyhilläkin, joilta sen pois ottaminen on hieman moraalisesti arveluttavaa. Raha menee nimellisesti hyviinkin kohteisiin, eikä kyseessä todellakaan ole mikään nappikauppa, vaan aika valtavat rahavirrat. Mutta mitä ihmettä nuo kaikki avun saajina olevat yhdistykset ja säätiöt oikein puuhaa, niin siitä on taatusti aniharva perillä.
Nykyaikaan monopolin varassa toimiva valtion omistama lypsykone istuu huonosti.
Veikkaus jakoi tukeaan hevosurheiluun lähes yhtä paljon, kuin koko nuorisotyöhön yhteensä. Ja 6000 jäljellä olevaa sotaveteraania sai lähes saman verran kuin aiemmin mainitut yhteensä, eli 68milj. potin. Aika paljon/nuppi. Sosiaali ja terveysjärjestöt sai 253milj. potin.
Avun saajina on sitten marttojen,, teatteriseurueitten, gerontologisen ruokavalion, akateemisen purjehtimisen, ja toimintakyvyltään jossain määrin heikentyneiden, kotona asuvien ikäihmisten toimintakyvyn, osallisuuden ja itsenäisen selviytymisen edistämiseen terveysliikunnan keinoin (Voimaa vanhuuteen - hyvien terveysliikunnan toimintatapojen juurrutus) puolestapuhujat muiden mukana. Kuinka tehokkaasti raha päätyy juuri sinne, minne sen pitäisi mennä, kuka tietää - kuka valvoo - ei tietoa.
Korona vei Veikkauksen voitoista kolmanneksen. Sen voi mieltää myöskin veronpalautukseksi kaikkein köyhimmille markettien peliongelmaisille, joten hyvään käyttöön meni. Vajetta on nyt paikattu tuettaville valtion budjetista, eli velkarahalla.
Veikkaus-häkkyrän eräs piirre on se, että tukea on voitu jakaa vain Veikkauksen toteutuneista tuotoista. Jos Veikkauksen varat siirretään budjettiin, niin kuinka matala kynnys eduskunnalla on siirrellä sinne lisää rahaa budjetin muilta momenteilta?
Poliitikolle ilmaisen rahan jakaminen on lempipuuhaa, ja siksi monellakin on kiimaa päästä päättämään Veikkauksen varoista, joiden jakamisesta on nyt päättänyt aika pitkälle itsenäinen valtionapuviranomainen.
Pitääkö valtiolla olla liiketoimintaa, joka on monopolilla suojattu? Pitäisikö sitä olla enemmän? Valtion yritysten lahtaaminen yksityisiksi on ollut vallitseva trendi, mutta jos työeläkkeistä kasvava osuus maksetaan sijoitustoiminnan tuotoilla, niin miksi valtiolla ei voisi olla nykyistä paljon enemmänkin omaa kannattavaa toimintaa, jolla rahoittaa budjetin menoja? Missä kulkisi raja vapaan kilpailun ja valtion resursseilla kilpailevan yritystoiminnan välillä?
Veikkauksen pyörittämät rahavirrat on niin valtavia, että niihin on intohimoja aika monella. Siksi olisin hyvin varovainen kuunnellessani kannanottoja uusiksi järjestelyiksi, koska ne todennäköisimmin pohjautuu johonkin esittäjän omaan kytkökseen johonkin. Mutta ikuisesti tuo himmeli ei pyöri. Eu:lla on sanansa sanottavana, eikä monopoli istu oikein luontevasti enää kansalliseenkaan ajatteluun, mikä tietää Veikkaukselle jatkossa ongelmia. Hyvä vai huono - ei mitään käryä.