Sanna Marinin hallitus

  • 2 585 551
  • 21 526

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Nykyhallituksen pitäisi vähintäänkin osaan toimista tarttua ihan yhtälailla, mutta se ei nyt ollut se pointti vaan koska Kokoomuksen profoloi itsensä talouden ykköspuolueeksi Suomessa ja vastuulliseksi toimijaksi, on puheet hiukan onttoja niin kauan kun tarmoa tarttua verovuotoon ei ole.

Olen tästä osin eri mieltä. Kokoomus nimenomaan varoo isommin puhumasta ns. verovuodosta, koska puolueen ei ole tarkoitus siihen vasemmiston tavoilla puuttua. Sen sijaan vasemmisto puhuu verovuotojen tukkimisesta ilman tarkoitusta toimia kuten puhuvat. Kumpi on onttoa, jää lukijan pääteltäväksi.

Taisi kyllä jossain aiemmassa ohjelmassa olla jokin maininta asiasta, mutta kuten totesit taitaa olla lähinnä sanallista höpinää, myös siellä. Päätöstasolla sitten mm. säästetään harmaan talouden torjunnan menoista, joka kansantalouden kannalta on nyt lähinnä huono päätös. En kuvaisi linjaa varovaiseksi vaan pikemminkin penseäksi.

Löysiä puheita oli Kokoomuksellakin vuosia sitten. Mutta jos pysytään nykyhetkessä, Kokoomuksella on voimassa olevassa tavoiteohjelmassaan (2020) linjaus, jossa pro-market linjalla

"luodaan tehokkaat, markkinoita tukevat mekanismit torjumaan harmaata taloutta, veronkiertoa ja talousrikollisuutta. Yhteistyö Euroopan unionissa ja globaalisti on tarkoituksenmukaista. Meidän on tehostettava EU:n yhteistä rajat ylittävän veronkierron sekä talousrikollisuuden vastaista toimintaa".


Pidän linjausta varovaisena. Ja myös oikeansuuntaisena.

Niin kauan kun vasemmisto näkee, että esimerkiksi eläkejärjestöjen toiminta veroparatiiseissa on välttämätöntä, etenemistä harmaan talouden osalta ei tule. Minusta pro-market tyyppinen ratkaisu olisi maksussa olevien eläkkeiden merkittävä supistaminen, mutta vasemmisto ei tätä kannata. Niinpä he haluavat jatkaa veroparatiiseissa, jotta tuotto olisi hieman parempi.

Myös ansiotulon verotusta tulee laskea. Silläkin on positiivinen vaikutuksensa verovälttelyyn. Tämä ei ole myöskään vasemmiston näkemys. Oma näkemykseni on myös sama eli markkinaehtoisuuden kautta voidaan saavuttaa tuloksia.
 
Viimeksi muokattu:

Boogey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Voittamisen kulttuuri
Olen tästä osin eri mieltä. Kokoomus nimenomaan varoo isommin puhumasta ns. verovuodosta, koska puolueen ei ole tarkoitus siihen vasemmiston tavoilla puuttua. Sen sijaan vasemmisto puhuu verovuotojen tukkimisesta ilman tarkoitusta toimia puhumisen tavalla. Kumpi on onttoa, jää lukijan pääteltäväksi.

Kuulostaa hiukan naiivilta. On helppo unohtaa puhua verovuodosta koska omassa kannattajakunnassa on siitä hyötyviä. Menoleikkauksista on taas hyvinkin helppo puhua koska omassa kannattajakunnassa on suhteellisen vähän ihmisiä joihin esitetyt toimet osuu.

Varmasti osittain on myös sitä, että verovuodosta puhumisen ajatellaan antavan markkinoille vääränlaisen signaalin.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kuulostaa hiukan naiivilta. Oma tulkintani on ettei uskalleta puhua verovuodosta koska ajatellaan sen antavan vääränlaisen signaalin markkinoille. Ja toisaalta on helppo unohtaa puhua verovuodosta koska omassa kannattajakunnassa on siitä hyötyviä. Menoleikkauksista on taas hyvinkin helppo puhua koska omassa kannattajakunnassa on suhteellisen vähän ihmisiä joihin esitetyt toimet osuu.

Allekirjoitan tuon. Arvostan Kokoomusta samalla siitä, että puolue ei vastaile Finnwatchin ym verovälttelyselvityksissä päinvastoin kuin hallituksessa ja eduskunnassa toimii. En kannata tietoisesti valheellisia lupauksia, joilla ostetaan äänet, mutta sen jälkeen unohdetaan lupaus.

Bidenin esitykseen palatakseni, erilaisten vähennysten eroavaisuudet ovat merkittävä ongelma. Paperilla 27 voidaan saavuttaa, käytännössä useissa maissa ero todelliseen on sitten 50 prosenttia tai enemmänkin.
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Onhan tämän hallituksen iso ongelma se että käsistä lähteneitä kuluja korvataan kasvattamalla valtion velkaa, sekä, yllätys, mahdollisesti taas verotusta kiristämällä. Lafferin käyrä tulee pian vastaan.
Lisäksi talouden kasvu on viime vuosina ollut mitätöntä, korjattu ostovoima sen kun heikkenee ja kokonaisveroaste nousee.
Ei tätä suuntaa korjata verotusta kiristämällä. Päin vastoin. Rahaa pitää saada enemmän kulutukseen joka taas tuo monella tapaa hyvää eli lisää välillisiä veroja, mahdollisesti lisää työpaikkoja, jolloin tulee tuplavoitto jokaisesta työttömästä joka työllistyy - siirtyy pois tukien piiristä ja alkaa tienaamaan, maksamaan veroja ja kuluttamaan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Eiköhän paras keino torjua verovuotoa ole laskea verotusta ja tätä kokoomus on sentään vähän ollut yrittävinään. Olisi toki saanut jämäkämpi olla.

Tämä on kysymys mihin ei yksinkertaisesti ole mitään helppoja ratkaisuja.

On. Mutta puheena olevien verovälttelyn linjausten ongelma on siinä, että niitä ei voida todellisuudessa EU:ssa ottaa käyttöön. EU on jo täynnä veroparatiiseja, joita esimerkiksi suomalaiset eläkeyhtiöt Kevasta alkaen hyödyntävät. Perusteena oli julkisestikin pari vuotta sitten se, että olisi ammattitaidotonta maksaa veroja ulkomaille.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Monimutkaisiin ongelmiin harvoin on yksinkertaisia ratkaisuita, tämä valkenee persuillekin sitten aikanaan kun joutuvat tekemään niitä päätöksiä hallitusvastuussa. Mutta sitä suuremmalla syyllä jos Kokoomus haluaa profiloitua ykköspuolueeksi talousasioissa ja olla siinä uskottava toimija, pitää näitä monimutkaisia ongelmia pystyä ratkomaan nykyistä kokonaisvaltaisemmin.

Yksilötasolla varmasti tuo verotuksen madaltaminen toimii yhtenä ratkaisuna, mutta erityisesti kansainvälisten suuryritysten osalta en ole ihan vakuuttunut että maiden yhteisöverolla kilpailu on se pitkän tähtäimen ratkaisu asiassa. Siksi onkin mielenkiintoista seurata mihin jenkkien avaus nyt tässä asiassa johtaa.

Olisi erittäin tärkeää saada investoinnit huomattavasti houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi kuin kotiuttaa rahaa. Siltä osin verotuksen rakennettakin pitäisi rukata isommin. Veroalennusten tuomiin, niihin kuuluisiin dynaamisiin vaikutuksiin, ei pelkästään voi nojata.
Ihan hyviä ajatuksia. Kuitenkin kun nyt kokoomuksen haluat nostaa framille kyvyttömyydestä ratkaista ongelmia, niin onko jossain verrokkimaissamme onnistuttu tässä kysymyksessä paremmin? Jos ei, niin voidaanko sanoa että kokoomus olisi epäonnistunut ratkaisuiden kanssa?

Bidenin avaus ja EU-tasoiset sopimukset ovat oikein hyviä lähtöjä, mutta ei ne ole kokoomuksesta kiinni. Puolue sentään puhutaan tiiviin eu-politiikan puolesta toisin kuin persut, eli siinä mielessä se on oikeilla jäljillä.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En tiedä, onko kukaan poliitikko vielä sanonut tätä livenä missään, mutta Hjallis käytti Sanna Marinista tänään aamu-TV:ssä nimitystä Konkurssi-Sanna. Aika osuva ja tämä tuli esiin pariinkin otteeseen. :)

Eihän tuo ole mitenkään osuva, vaan retorista hämäystä. Valtiohan ei voi mennä konkurssiin, vaikka opposition intresseissä on saada kansalaiset uskomaan tuollaista.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Eihän tuo ole mitenkään osuva, vaan retorista hämäystä. Valtiohan ei voi mennä konkurssiin, vaikka opposition intresseissä on saada kansalaiset uskomaan tuollaista.
Ei voi, mutta tismalleen sama tilanne on kun ollaan velkojien armoilla. Voit kreikasta käydä kysymässä, että miltä se tuntuu kun ei oltu konkurssissa, mutta ei ollut rahaa ruokaan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Hallituskriisi ja erityisesti vasemmiston ja vihreiden haluamat uudet lisävelkamiljardit entisten lisävelkamiljardien päälle ovat täysin moraalittomia. Talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja, Turun yliopiston taloustieteiden professori Jouko Vilmunen esitti, että hallituksen pitäisi palata kehyksiin jo ensi vuoden alusta. Neuvoston tavoitteena on parantaa talouspolitiikan valmistelun ja päätöksenteon laatua sekä tuoda tutkimustietoon pohjautuva riippumaton näkökulma talouspoliittiseen keskusteluun.

Hyvin samaan suuntaan ovat puhuneet useat talousasiantuntijat viime päivinä. Ja aiemmin Marinin nimittämä Vihriälän työryhmä.

Nyt on mielenkiintoista seurata, miten aina niin vastuullisuuttaan korostavat vasemmisto ja vihreät tästä luikertalavat ulos. Heidän talouslinjansahan on kokenut täystyrmäyksen asiantuntijoiden toimesta. Totta kai siellä on jokunen demari höpisemässä vertailusta Ruotsiin tai Saksaan unohtaen tarkoituksella täysin erilaiset lähtökohdat: työllisyysaste, velka, ikärasitus menoissa, työllisten suhteellinen osuus jne jne.

Jos Keskusta kestää - ja vaikea on puolueen ainakaan kokonaan livetä - Marinin hallitus kaatuu. Ehkä 20 % sille, että kaatuu, sillä Keskusta tuskin hakee kaatamista. Toivon, että hakee ja Suomi pelastuu karmealta talouspolitiikalta ja sotelta.

Ei voi, mutta tismalleen sama tilanne on kun ollaan velkojien armoilla. Voit kreikasta käydä kysymässä, että miltä se tuntuu kun ei oltu konkurssissa, mutta ei ollut rahaa ruokaan.

Eilen oli uutisissa/a-studiossa tms esillä joku virkamies, joka kertoi pienten korkojen auttavan. Totesi, että yksikin lisäprosentti voisi nostaa sitten menoja ikävällä tavalla. Siis yksi prosentti. Mieleen tuli Italian korkojen nousu 2020 keväällä vaatimattomat 5-6 prosenttiyksikköä. Ja tätä velkaisuusastetta vasemmisto ja vihreät käytännön politiikallaan tavoittelevat...
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ei voi, mutta tismalleen sama tilanne on kun ollaan velkojien armoilla. Voit kreikasta käydä kysymässä, että miltä se tuntuu kun ei oltu konkurssissa, mutta ei ollut rahaa ruokaan.

Ja näkisit, että Sanna Marinin johdolla ollaan menossa ennen pitkää samaan tilanteeseen?
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Ja näkisit, että Sanna Marinin johdolla ollaan menossa ennen pitkää samaan tilanteeseen?

Niin aamu-tv:ssähän kerrottiin että jos korot nousisivat vaikka 3% niin velanhoitomenot kasvaisivat 5-6 mrd. Milläs nuo menot sitten katettaisiin? Lisävelalla vai?

Lainojen korot määräytyvät tasan siitä kuinka luotettavina velkojen antajat Suomen taloustoimia pitävät
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Leikkaamisista tulee mieleen maksussa olevien eläkkeiden leikkaus. Uuden tutkimuksen mukaan siihen olisi enemmänkin syitä:

Kun hyvätuloisten työeläkkeet otettiin laskelmissa huomioon, Suomi nousi kansainvälisessä eriarvoisuusvertailussa omassa kategoriassaan kärkisijoille. Milanovićin ja Ranaldin mukaan Suomi on ansiotulot ja pääomatulot yhteenlaskettuna omassa viiteryhmässään samalla lailla erottuva luokkayhteiskunta kuin vaikkapa Meksiko ja Chile omassaan

Totta kai eläkkeitä tulee leikata myös paljon alempaa, mutta nyt työssä olevat ja tulevaisuudessa työnsä aloittavat maksavat yllä olevan palkastaan.


Jos tässä ja vastaavisxsa suurissa asoissa ei leikata kuluja, valtiovarainministeriön painelaskelma Suomen velkaantumisesta 140 prosenttiin suhteessa BKT voi toteutua jo ennen vuotta 2050. Ja tuo lukuhan on aivan käsittämättömän suuri, miten tahansa arvioiden. Markkinoiden epäluottamus Suomeen voisi silloin nostaa lainakuluja yhdessä yössä luokkaa 20 mrd Italian ja Kreikan tapaan.

Tämän takia haluan Marinin hallituksen kaatuvan. Ei ole mitään henkilökohtaista, kyse on vain arvoista. Ei voi laittaa omaan taskuun sellaisia tuloja, jotka muut maksavat jos pystyvät myöhemmin.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Päin vastoin. Rahaa pitää saada enemmän kulutukseen joka taas tuo monella tapaa hyvää eli lisää välillisiä veroja, mahdollisesti lisää työpaikkoja, jolloin tulee tuplavoitto jokaisesta työttömästä joka työllistyy - siirtyy pois tukien piiristä ja alkaa tienaamaan, maksamaan veroja ja kuluttamaan.

Kyllä vasemmistossa (Vasemmistoliitto, Vihreät ja demarit) on tämä huomattu ja tiedostetaan kotimaisen kysynnän merkitys kansantaloudelle. Ongelma on vaan se, että he haluavat lisätä omien kannattajiensa kulutuskysyntää. Näitä ovat: eläkeläiset, työttömät ja sosiaalipummit. Heidän kulutuskysyntänsä lisääminen edellyttää valitettavasti työssä käyvien rehellisten kansalaisten veroruuvin kiristämistä.

Tästä seuraa se, että ainoa keino saada työtätekevien ihmisten ja yrittäjien ostovoimaa nostettua on äänestää porvarillisia puolueita ja niistäkin vain sellaisia, jotka eivät lähde hallitukseen, jossa tehdään äärivasemmistolaista politiikkaa (tämä sulkee pois Kepun ja RKP:n). Jäljelle jää periaatteessa valinta Kokoomuksen, Persujen, KD:n ja Hjalliksen välillä. Näistä Kokoomus ja Persut ovat ainoat sen kokoinen puolue, että sillä on mitään vaikutusvaltaa valtakunnan politiikassa. Jos kannattaa sellaisia seikkoja kuin länsimainen demokratia, Natoon liittyminen ja EU:n vahvistaminen, jäljelle jää vain Kokoomus.
 

Boogey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Voittamisen kulttuuri
Ihan hyviä ajatuksia. Kuitenkin kun nyt kokoomuksen haluat nostaa framille kyvyttömyydestä ratkaista ongelmia, niin onko jossain verrokkimaissamme onnistuttu tässä kysymyksessä paremmin?

Ei ole. Tämä on globaali ongelma ja omasta mielestäni yksi suurimmista uhista pohjoismaisen mallin kestävyydelle. Joka on koetuksella ikärakenteen takia jo muutenkin.

Jos pääkonttorit / investoinnit / isot hankkeet ovat verotuksellisen kilpahuudattamisen varassa ja syntyneet voitot voidaan aina kierrättää verotettavaksi edullisemmin muualla, jää aika pieni pelivara siihen millainen investointiympäristö voidaan luoda muilla keinoilla jotta se olisi tarpeeksi houkutteleva. Logistiikassa otetaan jatkossakin takkiin jos kyse on fyysisistä tuotteista/etäisyyksitä. Nesteen jalostamo Rotterdamiin oli viimeisin esimerkki, vaikka siinä toki logistiikan ohella vaikutti paljon muutkin asiat niin se oli hyvä läpileikkaava esimerkki.

Jos tähän asiaan tulee muutosta nyt sitten esim jenkkien aloitteella mielestäni Suomella on vain voitettavaa.

En siis syytä Kokoomusta siitä, etteivät tätä asiaa ole voineet ratkoa. Ei sitä yksittäinen maa voi yksin ratkoa. Mutta sitä peräänkuulutan sitä että myös tästä vaikeammasta puolesta otetaan vetovastuuta eikä poimita rusinoita pullasta menoleikkausten muodossa kun ei omat äänestäjät niistä juurikaan kärsi. Vastuullinen talouspolitiikka sisältää menojen hillinnän ohella paljon muutakin. Siihen halusin siis ottaa kantaa.
 
Viimeksi muokattu:

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Ai tämä riihishow oli vain sumutus viedä läpi veronkorotukset? Ihmekös valtionvarainministeri joku viikko sitten vakuutteli, ettei sellaisia ole tulossa. Olisi pitänyt aavistaa jo silloin.

Saarikollehan on jo puhe kirjoitettuna, jopa Timo Haapalan kolumnissa Ilta-Sanomissa. Hieno maa, sääli, että valta on niillä, jotka haluavat ajaa kaiken alas.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Eli ollaan taas kiristämässä keskituloisten ja suurituloisten verotusta?

"Jyrkkä progressio ja korkeat marginaaliverot jo keskituloista alkaen on sitkeä erityispiirre palkkaverotuksessamme, Veronmaksajien pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola toteaa"

Tällä sitten houkutellaan ulkomailta niitä huippu-osaajia. Vai oliko niin, että se olikin halpatyövoimaa erilaisilla palkkatuilla höystettynä ja kulut maksaa keskituloinen Suomalainen?
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Eli ollaan taas kiristämässä keskituloisten ja suurituloisten verotusta?

Henkilökohtaisesti tämä ei yllättäisi yhtään. Vasemmisto kun ei halua leikata mistään vaan päinvastoin lisätä valtion pysyviä menoja, niin jostainhan siihen pitää rahaa saada. Lisävelka ja verojen kiristys, siinä tiivistettynä konstit, joilla sitten maksetaan lisääntyvät menot. Ja jos se ei riitä, niin aina voi vähän vielä veroja kiristää ja velkaa ottaa. Kädet aina syvällä muiden taskuissa.

Sitä he eivät mieti, mitä seurauksia tällä toiminnalla on.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tällä sitten houkutellaan ulkomailta niitä huippu-osaajia. Vai oliko niin, että se olikin halpatyövoimaa erilaisilla palkkatuilla höystettynä ja kulut maksaa keskituloinen Suomalainen?
Ei Suomi pärjää hintakilpailussa, vaikka miten olisi tahtoa. Suomen pitää keksiä muita valtteja, kuten turvallisuus, poliittinen vakaus, laadukkaat hyvinvointipalvelut ja perheystävällisyys.

Pääsääntöisesti näissä on onnistuttu, mutta sekään ei jyrää yli niitä isoja tekijöitä, eli verokilpailua, geopolitiikkaa ja yleistä kiinnostavuutta.

Korkea verotus on realiteetti, joka ei poistu mihinkään, mikäli nykyinen talouskehitys jatkuu. Kun valtio tarvitsee lisää tuloja, niin ei niitä budjetoida minkään dynaamisten vaikutusten varaan. Vaihtoehdot ovat käytännössä menoleikkaukset tai veronkorotukset. Kansa on pääsääntöisesti korkean verotuksen kannalla, eli lähempänä demareita kuin kokoomusta.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Katkeran kuuloista tilitystä Keskustalta. Tuskin SDP:kään haluaa hallituksen hajoavan, joten heidänkin on taivuttava

 

ADX_03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Tampa Bay Lightning

Lehtien perusteella näyttää aika heikolta hallituksen tulevaisuus. Toivottavasti kepulit köpöttelevät tällä viikolla pois tuolta hörhöjen seasta.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Leikkaamisista tulee mieleen maksussa olevien eläkkeiden leikkaus. Uuden tutkimuksen mukaan siihen olisi enemmänkin syitä:

Totta kai eläkkeitä tulee leikata myös paljon alempaa, mutta nyt työssä olevat ja tulevaisuudessa työnsä aloittavat maksavat yllä olevan palkastaan.

Vaikken itse ole kiihkeimpiä leikkurimiehiä, niin tässä on kyllä sellainen leikkaus, joka olisi teknisesti helppo toteuttaa ja seuraukset eivät hyvin suurella todennäköisyydellä olisi sosiaalipoliittisesti merkittäviä. Teknisesti helpommalla tarkoitan siis vertailua esim. yritystukiin. Tässä kuitenkin paljastuu poliittisen järjestelmän heikkous: eläkeläiset ovat aktiivisin ja huomattavan lukuisa äänestäjäjoukko, jota mikään puolue ei lähde mielellään "kurittamaan". Niinpä leikkaukset tehdään käytännössä paljon ongelmallisempiin kohteisiin, kuten heikoimmassa asemassa olevien sosiaaliturvaan, koulutukseen ja peruspalveluihin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös