Noista boldaamistasi termeistä vain yksi eli lisäpäiväoikeus koskee vain ikääntyneitä työttömiä. Muutosturvan piiriin ja sen antamiin mahdollisuuksiin voivat kuulua kaikki, jotka irtisanotaan tuotannollisista ja taloudellisista syistä ja alla on kolme vuotta samam työnantajan palveluksessa. Uudelleen kouluttautuminen työttömyysetuudella tuettunakin on mahdollista kaikille 25 vuotta täyttäneille, jos koulutuksen tukeminen nähdään työvoimapoliittisesti tarkoituksenmukaiseksi.
Onko alle kolmikymppisellä oikeus esimerkiksi "työllistymisvapaaseen"? Täytyy myöntää, että en tiedä. Olen olettanut, että työtön etsii töitä kunnes työllistyy. Kouluttautumaankin pääsee rajatusti, kun tukikuukausien määrää on rajattu.
Kuten tuossa edellä kerrot, esim. tuo muutosturva on monen nuoren työttömän ulottumattomissa. Olisin itse huolestuneempi juuri 20-30 -vuotiaiden työttömyydestä, sillä se voi estää perheen perustamisen, asunnon hankinnan ja työuralla etenemisen. Näillä sdp:n hellimillä yli 50-vuotiailla on hyvin usein velaton omistusasunto, lapset muuttaneet kotoa ja kohtuullinen eläke muutaman vuoden päästä.
Eli en nyt ihan näe pointtiasi tässä. Eläkeputki eli lisäpäiväoikeus on toki ikääntyneitä työttömiä passivoiva ja joutaisi minunkin mielestä poistaa. Toisaalta on sekin aika ilmeistä, että eläkeputken poistamisen rinnalle tarvitaan tukitoimia, joilla noin kuusikymppusten työllistäminen ei olisi niin riskialtista työnantajille kuin nykyisellään on.
Pointtina kai oli lähinnä se, että miksi pitää laatia jokaisella vaikeasti työllistyvälle ryhmälle omia työllistymispalveluita. Ei se työllistyminen ole helppoa myöskään seuraaville ryhmille:
- Alle 30-vuotiaat; työnantajat haluavat kokemusta, jota vastavalmistuneella ei ole.
- Hedelmällisessä iässä olevat naiset; työnantaja ei halua ottaa raskausriskiä
- Pitkäaikaistyöttömät; jotain mätää heissä on oltava
Eli aika nopeasti päästään siihen, että lähinnä terveet, 30-40-vuotiaat miehet ovat "normaaleita työttömiä". Kaikille muille pitää keksiä jotain tukipalveluita. Onko tässä järkeä? Entä jos lähdettäisiin siitä, että sorvataan sosiaaliturvaa kannustavammaksi ja joustavammaksi, jolloin työllistämisen kynnys madaltuu ja yhä useampi pääsee työn syrjään kiinni?
Minusta nuo sdp-vetoisen hallituksen rimpuilut kuulostavat juuri siltä, että halutaan varmistaa tietty elintaso omille kannattajaryhmille. Välineinä ovat nämä ansiosidonnaiset ja muut etuudet, joilla työtönkin voi luottaa saavansa fyrkkaa tilille lähes samaan tahtiin. Sdp:llä ei ole nuoria äänestäjiä juuri ollenkaan, joten viis siitä, että monella on vaikeuksia päästä ylipäänsä ensimmäiseen vakituiseen työpaikkaan. Samaten maahanmuuttoa vastustetaan, koska pelätään, että tehdastyössä oleva palkansaaja menettää saavutettuja etujaan.