Iltaa taas. Ei ollut tarkoitus enää jatkaa tätä, mutta pakkohan se oli kun kerran kysyttiin.
Onnittelut tulevista eläkepäivistä.
Koroista olet oikeassa kyllä. Suuret ikäluokat pääsivät nauttimaan asuntojen arvonnoususta, mutta kärsivät korkeista koroista erityisesti 90-luvun lamassa kun taasen oma sukupolveni on päässyt korkojen osalta todella todella helpolla. Olet 100 % oikeassa siinä.
Ei ole ollut myöskään tarkoitus syyllistää sinua, eikä ketään yksittäistä eläkeläistä. Vika on järjestelmässä, ja se on päättäjistä kiinni millainen järjestelmä on. Päättäjät eivät halua tehdä asialle mitään, koska suuret ikäluokat ovat suuri äänestäjäryhmä. Nykyisille nuorille ja tuleville eläkeläisille eläke on kaukana oleva asia, eikä heitä kiinnosta, vaikka pitäisi kiinnostaa.
Palkan leikkaaminen on eri asia kuin eläkkeen leikkaaminen, mutta toisaalta kun työskentelen valtiolla ja palkkani maksetaan verovaroista, niin palkka ei saa olla liian isokaan, kuten ei eläkkeetkään. Kyllä minua tietenkin henkilökohtaisesti vituttaisi 20 prosentin palkan leikkaus. Tietenkin kaikki ajattelevat ensisijaisesti itseään. Toisaalta kun 2015 Sipilän hallitus oli tekemässä leikkauksia erityisesti julkisen alan palkkoihin ja lomarahoihin, niin en itse tätä vastustanut. Lopultahan siinä kävi niin, että työaika piteni muutamalla minuutilla ja muuta ei leikattu.
Tiedät kuitenkin varmaan, että esimerkiksi se 800 euron työeläkettä nostava saa myös takuueläkettä vajaa 300 euroa ja työeläkkeen leikkauksen jälkeen takuueläkettä saisi enemmän. Eli se ehdottamani 20 prosentin leikkaus ei samalla tavalla iskisi niihin vähävaraisempiin eläkeläisiin, joilla sitä omaisuuttakaan ei ole, kuten niillä rikkaammilla. Minulle kyllä kävisi myös se, että matalimpiin työeläkkeisiin ei koskettaisi, ja yli keskiarvon olevia työeläkkeitä leikattaisiin rajulla kädellä. Tällöin en varmaan ”kohtelisi kaikkia eläkkeensaajia homogeenisesti”, kuten taisit kirjoittaa.
Jotain kuitenkin pitäisi tehdä. Nyt yleinen konsensus on nostaa tulevien eläkeläisten eläkeikää. Miltä sinusta tuntuisi jos eläkeikääsi nostettaisiin nyt yhtäkkiä kolmella vuodella?
Kiitos!
Asuntojen arvonnousuhan ei auttanut juurikaan noita ikäluokkia (sikäli kun omistusasunnon sai ylipäätään hankittua) vaikka nimellinen varallisuus kasvoikin - heidän piti kuitenkin asua jossain. Asuntojen arvonnoususta on hyötynyt lähinnä seuraavat sukupolvet ja sekin hyöty on kyseenalainen juuri asuntojen hinnannousun vuoksi. Tämä kaikki siis kasvukeskuksissa. Kasvukeskusten ulkopuolella - missä siis vieläkin asuu ihmisiä - on trendi kovin toisenlainen. Kotimökin rahallinen arvo saattaa olla pyöreä nolla. Miten tämä liittyy eläkkeisiin? No, se arvoasunnossa tai mökissänsä asuva eläkeläinenkin joutuu edelleen maksamaan asumiskuluja, jotka eivät pienene sillä hetkellä kun hän eläköityy.
En syyllisty - minulla ei ole siihen syytä. Koko keskustelu omalta osaltani toki lähti siitä, että joidenkin mukaan nykyeläkeläiset ovat "epäreilusti" vieneet nykypolvien eläkerahat eikä heille jää mitään. Se väite, jos mikä, on epäreilu. Sinä toteatkin, että vika on järjestelmässä. Silloin pitää muuttaa järjestelmää ja siihen ainoa tie on demokraattiset vaalit. Olet toki oikeassa siinäkin, että eläkeikäiset ja eläkeikää lähestyvät muodostavat suuren äänestäjäkunnan, jota ei haluta loukata. Yhtälö on vaikea.
Nykynuoret elävät hyvin erilaisessa yhteiskunnassa kuin minä aikoinaan - niin hyvässä kuin pahassa. Hyvinvointi on lisääntynyt ainakin materiaalisesti - henkinen puoli voi olla eri juttu. Työelämä on sirpaloitunut, työuran suunnittelu on vaikeampaa - toisaalta työn merkitys on muuttunut: aiemmin (valitettavasti?) työn tarkoitus oli elättää itsensä (ja perheensä). Nykyään tämä ei monelle riitä, vaan työn tulee antaa myös kicksejä (hyvän palkan lisäksi). Tähän kun lisätään aiempien sukupolvien luoma "hyvinvointiyhteiskunta", mikä mahdollistaa myös sen, että ei ole pakko tehdä palkkatyötä. Varsinkin tässä tilanteessa ei monikaan ajattele mahdollista eläkettä, koska "rahaa tulee kuitenkin".
Älkää ymmärtäkö väärin (tahallisesti tai tahattomasti), en osaltani syyllistä kaikkia nuoria/nuorempia, mutta kunhan ihmettelen osan työikäisten ihmisten haluttomuutta tuoda itselleen ja samalla yhteiskunnalle jotain hyvää.
Kiky - oli kova päätös ja arvostan, että vaikeahkojakin päätöksiä voidaan tehdä vaikka poliittisesti ne eivät olekaan edullisia poliitikolle ja hänen edustamalleen puolueelle. Kuten sinulle, minullekin päätöksen vaikutus ajallisesti/taloudellisesti oli marginaalinen. Jos se auttaa niin olin mielelläni mukana "talkoissa". No hyötyhän on kyseenalaistettu (tiedämme miltä taholta) ja niin pitääkin. Käsittääkseni se toi jotain lisää - voin toki olla (taas) väärässä.
Tiedän takuueläkkeistä ja muista tuista. Mielestäsi palkka ja eläke ovat eri asia. Juridisesti varmaankin näin, mutta ihmisen eli yksilön kannalta molemmissa on kyse sopimukseen perustuvasta etuudesta, joka on ansaittu (ja on sopimuksen mukaisesti ennakoitavissa).
Homogeenisyys taisi liittyä yleistämiseen?
Olemmeko Hölmölässä, leikkaamme yläpäästä ja liitämme loppupäähän? Suuri osa suurten ikäluokkien eläkkeistä ovat sellaisia, että jos niistä leikataan lisää 20% niin siihen tarvitaan lisätukia. Nyt jo suureen osaan eläkkeistä tarvitaan lisätukea. Siirretään rahaa valtion yhdestä taskusta toiseen taskuun - lisää byrokratiaa, lisää julkista taloutta - lisää lisäarvoa tuottamatonta työtä (pahoittelen jos tämä särähtää korvaasi nimim. valtiolla työssä ollut).
Missä eläketasossa "leikkurin" tulisi iskeä? Mikä on se "ylisuuri" eläke? Eräs raja on mainitsemasi "keskimääräinen eläke" ja siihen raju isku. Tiedät ja ymmärrät, että se jättäisi paljon väliinputoajia, jotka olisivat todella suurissa vaikeuksissa taloudellisesti. 1700€/kk/
brutto. ei tee rikkaaksi ja kadehtittavaksi, jos on painanut duunia esim 40 vuotta. Nykyään lähes saman saa tekemättä mitään koostuen mitä erilaisimmista tuista.
Minun eläkeikääni nostettiin vaikka olin tehnyt aikoinaan valtion kanssa HENKILÖKOHTAISEN sopimuksen (erityinen eläkeikä). Korotus ei ollut merkittävä, ei siis kolmea vuotta, mutta kyllä, koin sen epäreiluna, koska sopimus oli minun ja Suomen valtion, ei liittojen sun muiden välinen. Kestän tämän.
Mitä tulee yleensä eläkeiän nostoon niin eiköhän se ollut väistämätön ratkaisu nimenomaan järjestelmän kannalta. Elinajanodote on noussut merkittävästi - tieteen sekä osittain kai aikaisempien sukupolvien työn tuloksena.
Jos raadollisesti ajattelemme ja vertaamme "eläkenautinnon" vuosia niin voimme kysyä mikä on epäreilua.
1960-luvun alussa syntynyt tuskin ehti edes nauttia eläkkeestä - elinajanodote 65-70 vuotta - puhumattakaan suurista ikäluokista.
Nykyään elinajanodote noin 80 vuotta - naisilla suurempi, miehillä pienempi, joten melko loogista, ei ehkä mukavaa, mutta tavallaan systeemi toimii(?). Ennen, suuret ikäluokat nauttivat keskimäärin 0-5 vuotta työeläkkeestään, nyt (vaikka eläkeikää on korotettu) nauttii tavan palkanmaksaja työeläkkeestä 5-15 vuotta.
Kiitos
@Tadu haastamisesta ja näkökulmista. Ei meidän näkemyksemme kovin kaukana toisistaan ole.
Kun täällä noiden ylisuurten ( yli 1000€/kk) ja ansaitsemattomien eläkkeiden perään huudellaan ja muistetaan mainita kuinka helpolla suuret ikäluokat pääsevät/ovat päässeet niin pikkuisen on historiaa luettu värilasien kera.
Suurilla ikäluokilla ei pääsääntöisesti ollut mahdollisuutta opiskeluun pidemmälle, yksinkertaisesti rahan takia. Monet heistä on opintoja jatkaneet huomattavan iäkkäinä, kun siihen on töiden ohessa annettu mahdollisuus. Toimeen tullakseen oli mentävä töihin, toisin kuin tänä päivänä ja jo oman ikäluokkani nuoruudessa. Omistusasuntoon moni pääsi kiinni vasta lasten ollessa teini-iässä, eli 80- luvulla ollessaan jo keski-ikäisiä. Sossujen tuista tuskin kannattaa kummemmin mainita eikä työkkärin rahoilla matkusteltu ympäri palloa. Vanhemmilta jäi ehkä perintöä, purkukuntoinen torppa jostain millä ei mitään jälleenmyyntiarvoa ollut.
Oma ja seuraava sukupolvi saa itselleen maksuttoman koulutuksen, käytännössä ei vastineeksi täydy tehdä mitään. Jos ei työnteko nappaa, luukulle vaan ja Thaimaaseen odottelemaan että milloin seuraava netti-ilmoitus täytyy tehdä.
Kärjistettyä, kyllä, mutta silti totta.
Tässä on hyvin tuotu esiin omiakin ajatuksia. Kiitos
@T1971
Suurien ikäluokkien eläke määriteltiin viimeisten työvuosien tulojen mukaan ei koko työuran tulojen mukaan kuten nyt tehdään kaikille. Luonnollisesti tämä toi merkittävästi suuremmat ansaitsematomat eläkkeet suurille ikäluokille kun määritys tehtiin noin. Eli sinun laskelmasi ei kerro mitään sen sijaan se, että nyt eläkkeitä maksavat joutuvat maksamaan itse jo sen reilut 7% kun ennen maksettiin kokonaisuudessaan vain se n.10% nyt kokonaisuus on yli 24%.
Ei siinä tarvitse ihmetellä miksi niitä töitä ei ole samalla tavalla kun ennen ja lisäksi nykyään jokainen tarvitsee koulutuksen jos meinaa edes päästä töihin tiettyjä poikkeusaloja lukuunottamatta.
Kyllä suuret ikäluokat maksoivat kovia korkoja mutta samalla inflaatio söi sen koron ja sitten se ei ollutkaan niin kallista. Pätkätöiden ja nykyisen tilanteen takia työttömiä on tullut tämän vuoden aikana todella paljon lisää, yksi harvoista ryhmistä joihin tämä ei ole osunut on eläkeläiset joten pitäisi heidänkin osallistua taloustalkoisiin nyt.
Kyllä, eläkelaskenta oli aiemmin noin. Tarkemmin viisi viimeistä vuotta, joista huonoin ja heikoin vuosi poistettiin ja lopuista kolmesta vuodesta keskiarvo. Sen jälkeen siirryttiin 10 vuoden keskiansioon. Käytät termiä "ansaitsemattomat". Järjestelmä toimi juuri noin työnantajien suosiollisella avustuksella: vanhemmille eläkkeelle siirtyville järjestettiin ylitöitä yms. Unohdat onnellisesti palkkatason, mistä eläkettä kerrytettiin. Se mikä silloin kertyi "ansaitsemattomana" ei nykyhinnoin ja nykytulotasoon verrattuna ole mitään.
Mitä tulee eläkemaksuihin niin kaikki niitä ovat maksaneet: kukin kulloisenkin lainsaäädännön mukaan. Onko maksettu aina "tarpeeksi" on kokonaan toinen juttu.
Mitä tulee korkoihin ja inflaatioon, niin saatat olla väärässä. Vielä 1980-luvulla inflaatio oli korkea, mutta 1990-luvulla, jolloin esim. asuntolainakorot olivat korkeimmillaan, inflaatio oli luokkaa 2-4%, mikä ei todellakaan syönyt lainojen korkoja kovinkaan tehokkaasti. Emme olleet silloin Venezuelan tiellä - onneksi.
Eläkeläiset talkoisiin - miten? Mikä on se konkreettinen teko tai tekeminen kuinka eläkeläinen osallistuu talkoisiin? Toisaalta kuinka sinä osallistut tai olet osallistunut "talkoisiin"? Oletan, että nimimerkkisi mukaisesti olet syntynyt 1972? Miksi sinun ikäpolvesi on kokenut epäreiluutta verrattuna aiempiin tai myöhempiin sukupolviin nähden?
Eläköityvä henkilö maksaa jo nyt korkeampaa eläkemaksua kuin nuoremmat. Eläkkeellä oleva henkilö maksaa tuloveroa ilman vähennysoikeuksia (ei niitä olekaan) sikäli kuin eläke on niin suuri, että siitä pitää maksaa veroa. Eläkeläisen menot (asunto, ravinto) eivät laske samassa suhteessa kuin tulot eläköitymisen suhteen.
Älkää ihmiset ajatelko, että eläkeläinen on turhake, ylimääräinen kuluerä teidän elinvoimaisten ihmisten keskuudessa. Vanhukset ovat joskus töykeitä, hitaita, jopa vittumaisia kauppajonoissa ja muissakin yhteyksissä. No, moni muukin on. Kuitenkin suurin osa heistä on tehnyt osansa, tehneet työtä ja nykyään kuluttavat rakentamansa yhteiskunnan tarjoamia palveluita, niin yksityisiä kuin julkisiakin ja "nauttivat" näistä saavutuksista.
Uutena yhteenvetona seuraavaa, mikä osaltaan ehkä liittyy myös itse aiheeseen eli Sanna Marinin hallitukseen.
Suurta ikäluokkaa edeltävä yhteiskunta oli agraariyhteiskunta, hyvin perinteinen ajatusmaailmaltaan, jota rasitti vielä vapaussota/luokkasota/kapina/kansalaissota (valitse mieleisesi).
Suuret ikäluokat (1945-1959) syntyivät sodan jälkeen raunioituneeseen, mutta itsenäiseen Suomeen. He rakensivat perustan nykyiselle yhteiskunnalle melko kovassa maailmassa kovalla työllä. Suomi oli alikehittynyt maa. Palkkataso oli alhainen, työ oli suurelta osin fyysistä, koulutus ei ollut itsestäänselvyys, mutta sen tarpeellisuus ymmärrettiin.
Nämä ikäluokat loivat pohjan nykyiselle demokraattiselle Suomelle, jota myöhemmät sukupolvet ovat oman ymmärryksensä, joskus myös ideologiansa kautta rakentaneet heidän paremmaksi.
Onko väärin, että meidän ja teidän nykyisen elintason rakentaneet ihmiset saavat eläkettä? Jotkut saavat ehkä ylisuurta (mitä ikinä se tarkoittaakaan) mutta suuri osa saa sellaista, jolla eletään. Osa ei saa sitäkään.
@Cobol toi esille miljoonaperinnöt ja henkilön joka ei halunnut, että saadaan "ilmaiseksi" asioita. Sinänsä hyvä pointti, mistä olen samaa mieltä, mutta kokonaisuutta katsoen varsin marginaalinen ilmiö: miljoonaperintöjä, edes nykyään, saavat varsin harvat.
Yleisesti olen sitä mieltä, että ihmiset ikään ja asiaan katsomatta, näkevät maailman ja yhteiskunnan vain ja ainoastaan omasta näkökulmastaan. Toivoisin, että ihmiset myös paremman koulutuksen kautta ymmärtäisivät laajempia asiakokonaisuuksia ja oman navan tuijottelu jäisi vähemmälle.
Nykyisen hallituksen politiikka on päinvastaista. Esimerkkinä sukupuolineutraalit liikennemerkit näyttävät olevan tärkeämpää kuin yhteiskuntaa ylläpitävän talouden tukeminen tai taloutta lisäävän työperäisen maahanmuuton tukeminen.
Kärjistäen, maailma on valmis. Sen täytyy olla jos em. asiat ajavat ohi yhteiskunnan hyvinvoivaa lisäävien toimien ohi.
Kiitos niille, jotka jaksoivat tämän vuodatuksen lukea läpi. Sikäli kun sinulla on jotain kysymyksiä, kysy, minä vastaan. UGH, olen puhunut! (kulttuurinomimista(ko)?)