Anna jokin esimerkki tälläisestä alasta (opiskeluala ja työ), niin pääsen paremmin käsityksiin mitä tarkoitat. Luulin, että tarkoitit julkisen puolen hakupainealoja, mut et näköjään
Siis esimerkki vaikka alhaisen palkan työstä joka ei ole tärkeä vai korkean palkan työstä joka on tärkeämpi?
Jäätelönmyyjät eivät varmasti saa kovin kummoista palkkaa, mutta yhteiskunta ei kaatuisi vaikka jäätelöä ei myytäisi.
Sitten taas jos mietitään rahoitusta opetellut sijoituspankkiri, joka lainoittaa hyviä yrityksiä ja on lainoittamatta huonoja, mahdollistaa kymmenien tai satojen ihmisten työllistymisen ja tuottaa yhteiskunnalle valtavasti. Kyllä hän ansaitseekin 9 000 euron kuukausipalkkansa.
En ymmärrä mitä tarkoitat. Kirjoitin sillä oletuksella, että yksilö tietää suurinpiirtein tietyn alan tulotason.
Tarkoitin että ihmiset osaavat laskea että jos opiskelu maksaisi esim 30 000e, niin kannattaako heidän opiskella alaa jossa tienaa 2500e vai jossa tienaa 5000e että tuon lainan saa maksettua.
ps. kun sanot, että valtio osaa paremmin sanoa mille alalle työllistyy kuin 19-vuotias, niin vielä kolmaskin vaihtoehto on. Pankki voisi opintolainaa antaessaan arvioida lainantarpeen suhteessa oletettavissa oleviin tuloihin ja sen mukaan joko myöntää tai olla myöntämättä opintolainan. Eihän jonnekin peräsuolijoelle saa asunto-osakeyhtiön putkiremonttiinkaan lainaa.