Ihmiset ovat mikrotasolla fiksuja, mutta makrotasolla tyhmiä. Vaikea on muuhun johtopäätökseen tulla, kun meille on demokraattisella prosessilla saatu aikaan järjestelmä, joka on aivan järjetön ja johon suurin osa on tyytymättömiä.Oletko @dana77 sitä mieltä, että ihmiset ovat fiksuja vai tyhmiä?
Ensin sanoit, että he ovat fiksuja, kun osaavat googletella palkkakeskiarvoja. Sitten kuitenkin pidät heitä samanaikaisesti niin tyhminä, että eivät ymmärrä, mikä vaikutus opiskelulla on eläkkeeseen, varallisuuden kertymiseen ja ostovoimaan.
Ihmisten opiskeluvalinnoilla ei ole niin suurta vaikutusta heidän varallisuuteensa, ostovoimaansa ja eläkkeeseen kuin pitäisi, koska aggressiivisen progressiivinen verotus ja suuret tulonsiirrot tasaavat eroja. Se että mikä kenenkin eläke tulee olemaan on sitä paitsi yksilöille mahdon laskenta, sillä vasta tulevien vuosikymmenien talouskehitys tulee kertomaan miten paljon ansaituista eläkkeistä leikataan ja missä suhteessa keneltäkin.
Kuitenkin isompi asia kuin on se, että missä nyt ollaan on, se että mihin suuntaan kehitys on menossa. Kuten olen toistuvasti sanonut, niin olemme tippuneet muiden pohjoismaiden junasta pois tällä vuosituhannella. Olemme jämähtäneet vuosituhannen vaihteeseen ja suurin osa ei edes ole tajunnut sitä, koska velkaantumisella konkreettisia vaikutuksia on saatu piilotettua.
Ei voi kuin olla kateellinen ruotsalaisille
Ruotsiin veronalennuksia – ”kovin eri lähestyminen kuin Suomessa” | Verkkouutiset
Ruotsiin veronalennuksia – ”kovin eri lähestyminen kuin Suomessa” | Verkkouutiset
www.verkkouutiset.fi
Minun mielestäni ihminen saa tehdä juuri sen päätöksen kuin haluaa, mutta yhteiskunnan ei pidä tukea mukavia valintoja, vaan yhteyskunnan kannalta hyödyllisiä valintoja. Tässä riittää etteivät puutu valintoihin niin aggressiivisesti. Harrastaminen sitten omalla rahalla.Nyt jos ihminen kalkyloi omia mahdollisuuksiaan, niin kannattaako mielestäsi:
a) hakeutua alalle, jossa on käytännössä täystyöllisyys, mutta joka ei kiinnosta pätkääkään
b) hakeutua alalle, jossa on 90%:n työllisyys, mutta joka motivoi ja saa työpäivät tuntumaan mukavilta
Viimeksi muokattu: