Kimmo_Ahteri
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- HIFK
Jos tässä on tarkoitus tarkastella ulkopoliittista päätöksentekoa prosessina, eli tässä tapauksessa saako pääministeri avata keskustelua, on hedelmätöntä pohtia yksittäisten tahojen motiivia sekä mielummin ilman omia ennakkoasenteita. Motiivi lienee myös niillä jotka ovat ehdotusta vastaan ja ensi vaalien jälkeen on uudet ministerit uusine motiiveineen. Ja toiseksi, en pysty arvioimaan poliitikkojen motiiveja enkä heidän välistä luottamusta pelkän julkisen kuvan perusteella. Toisten motiivien ymmärtäminen jo omassa työympäristössä on vaikeaa ja joskus mahdotonta.Marinin kommentti vaikutti motiiveiltaan kaikin puolin populistiselta, eikä edes täysin totuudenmukaiselta. Marinkin on osoittanut, että hän pystyy vastauksissaan luistelemaan yhtä hyvin kuin kokeneemmatkin poliitikot, mutta jostain syystä hän päätti epämääräisen vastauksen sijaan viljellä valheellista toivoa ukrainalaisille. Tosin, kyllä Marin silloin Reutersillekin mainitsi, ettei Natoon oltaisi matkalla hänen vahtivuorollaan, jonka olisi myös voinut jättää diplomaattisista syistä sanomatta, joten.. vaikea sanoa mistä nämä anteliaat lausunnot hänelle syntyvät.
Ja rehellisyyden nimissä voisi mainita, että mitä Marinin lukuisiin toilailuihin tulee, niin ei tämä taida ylittää asteikossa edes keskitasoa. Tapahtumapaikka ärsytti minua ehkä eniten, koska ukrainalaisten tilanne oikeasti koskettaa.
Tämä on mielestäni lillukanvarsien vääntelyä. Keskustelu Natoon matkustamisesta ilman Ruotsia kansalaisten mielipidettä apuna käyttäen on ihan eri asia, kuin keskustelu Hornettien lähettämisestä Ukrainaan kansalaisten mielipidettä apuna käyttäen - mikäli siihen viittaat julkisella keskustelun avauksella? Kansalaisilla ei ole minkään tason kompetenssia päättää voitaisiinko me lähettää Hornettimme Ukrainaan, joten alustava keskustelu tulisi ehdottomasti käydä asiantuntijoiden ja päättävien tahojen kesken - ilman, että kansa ja media painostaa mielipiteineen taustalla. Toki, kaikilla on "demokraattisessa" yhteiskunnassa vapaus kannattaa tätäkin, mutta tuntuu kyllä aika typerältä jos me annetaan kansan päättää/painostaa mitkä asiat omasta puolustuksestamme joutaa lahjoittaa pois.
Eli tarkoitatko sitä että Haaviston avaus aiheena on tarpeeksi "universaali" että kansalaisten kokonaisymmärrys aiheesta ja sen seurauksista on riittävän kattava ja siksi sen voi ottaa vapaassa demokratiassa keskustelun alle ilman ulkopoliittista etukäteisvalmistelua? Ja janan toisessa päässä on Marinin Hornet -kommentit, joihin ei tarvita kansalaisten mielipidettä, koska asia itsessään on monimutkainen, ehkä hiukan arka Suomen puolustuksen näkökulmasta. Lopulta se on veteen piirretty viiva, milloin pääministeri tai jokin muu korkea ulkopolitiikan taho saa avata keskustelun tärkeäksi näkemästään aiheesta.
Marinin ollessa pääministerinä, väittäisin että Suomen ulkopolitiikka on terävöitynyt jos vertailuna käytetään Sipilän hallitusta. Se on ollut ihan hyvä suuntaus ja ensi vuonna tulevat presidentinvaalit tulevat olemaan mielenkiintoiset kun Niinistö astuu syrjään. Muuttuuko ulkopolitiikka vähemmän konservatiivisesta enemmän dynaamisemmaksi, nopeammin reagoivaksi prosessiksi. Sille voisi olla tarvetta.
En muistaakseni odota häneltä mitään tarkennusta mihinkään.Ei. Ei hän tarkenna. Vetoja tästä? @Kimmo_Ahteri @mjr