Ei näistä Marinin sooloiluista kannata ihan hirveästi kulmakarvoja nostella. Kyseessä on hänelle enemmänkin vakiintunut toimintatapa.
Navalnyin pidätys:
Presidentti Sauli Niinistö vasta odotteli puhelinyhteyttä Kremliin, kun pääministeri Sanna Marin jo twiittasi Suomen linjan Aleksei Navalnyin pidätyksestä.
Tästä Marinin sooloilusta aiheutui se, että presidentillä ja pääministerillä näytti olevan erilainen käsitys aiheen kommentoinnista ja tiedonkulusta. Tästä kysyttäessä Marin vastasi - toki kuten ikävistä asioista vastatessa Marinin toimintatapoihin kuuluu - avustajiensa välityksellä seuraavasti:
“Käsitykseni oli, että asiasta oli keskusteltu myös tasavallan presidentin kanslian kanssa".
“Meillä ei ollut minkäänlaista etukäteiskeskustelua, Niinistö vastasi.
Niinistö sanoi pitävänsä kiinni perustuslaista, "jossa varsin selvästi ulkopolitiikka ja sen johtaminen yhteistoiminnassa säädetään".
Case - Antti Lindtman (SDP):
Marinin sooloilu joulukuussa 2020, jolloin hän yritti julkisuuden kautta pelaten siirrätyttää SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin väkisin Antti Rinteen tilalle eduskunnan varapuhemieheksi. Lindtman kieltäytyi järjestelystä ja SDP:n eduskuntaryhmä antoi moitteet Marinille.
Hallituskumppani, valtiovarainministeri Annika Saarikko (Kesk.):
“Pääministerin toimintatapa tuoda erimielinen esitys valtioneuvostoon on poikkeuksellinen. Pääministeri rikkoo vakiintuneita pelisääntöjä.” - Kommentti saamelaislakiesityksen tuomisesta eduskuntaan.
Vihreät:
Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö sekä kansanedustaja Satu Hassi moittivat 2021 pääministeri Sanna Marinia sooloilusta Suomen metsäpolitiikassa:
"Suomi on vain ja ainoastaan lobannut ympäristövaatimuksien heikentämisen puolesta. Hallituksen omassa hallitusohjelmassa ja taksonomia-kannanotossa se on eduskunnalle linjannut, että metsien käyttöä voi ohjata luonnolle paremmaksi. Nyt sitten esitetään komissiota luopumaan jopa jatkuvan kasvatuksen käsitteen mainitsemisesta vaihtoehtona"
Marinin sooloilu Pääministerin turvallisuuspoliittisesta avustajasta:
Marinin johtamassa valtioneuvoston kansliassa valmisteltiin huippuvirkaa, jonka tarkoituksena oli tukea pääministerin turvallisuuspoliittista työtä. Tehtävää ideoitiin Marinin esikunnassa ja muiden tietämättä. Asetusluonnoksen mukaan neuvonantajan etsintä piti aloittaa heti. Rekrytointi olisi alkanut jo ennen kuin asetus olisi tullut voimaan 1. maaliskuuta. Kiirehtiminen ja valtioneuvoston kanslian tekemä valmistelu julkisuudelta piilossa ihmetytti hallitusta ja oppositiota. Niissä arviotiin, että asia olisi pitänyt valmistella rauhassa. Muut hallituspuolueet arvelivat, että asiaa kiirehdittiin Marinin kabinetista. Hankkeesta ei oltu juuri puhuttu hallituspuolueiden kesken. Keskeiset ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimijat – tasavallan presidentin kanslia, ulkoministeriö ja Pääesikunta – tyrmäsivät lausunnoissaan uuden hallintohimmelin perustamisen pääministerin alaisuuteen, valtioneuvoston kansliaan. “Yllättäen” Marin kieltäytyi toistuvasti kommentoimasta aihetta. Miksi sitten Marinin piti toimia salassa ja kiirehtiä? Koska nimityksen tekee alivaltiosihteeri, mutta käytännössä siitä olisi päättänyt pääministeri. Arvatenkin tämä avustajan nimitys olisi ollut poliittinen ja tehtävään rekrytoitavan henkilön substanssiosaamista arvioitaessa keskiössä olisi ollut demareiden jäsenkortti. Tämän kiirehtiminen ja salamyhkäisyys hankkeen ympärillä viittasi siihen, että demareilla oli pyrkimyksenä jättää ulko- ja turvallisuuspoliittinen päällystakki seuraavalle pääministerille, joka katsoisi demarivinkkelistä uuden pääministerin touhuja ja takaisi tiedonkulun demareiden puoluetoimistolle.
Kyse ei siis ole siitä, että Sanna Marinia syytetään sooloilusta pelkästään oppositiopuolueiden taholta vaan niin oman puolueen, ideologisesti lähellä olevan Vihreiden kuin muiden hallituskumppaneidenkin taholta. Tähän päälle kuin aattenpunaisena kirsikkana kakun päälle viimeisimpänä Hornet sooloilu, joka on johtanut siihen, että Ukrainassa odotetaan Hornetien saapumista ilmeisen tosissaan, kun Ukraina on esittänyt pyynnön kolmenvälisistä hävittäjiä koskevista keskusteluista Suomen, Ukrainan ja Yhdysvaltojen välillä. Voidaan toimittaa, mutta vasta viiden vuoden päästä ellei haluta ehdoin tahdoin heikentää omaa turvallisuuttaamme sotaa käyvän diktatuurin naapurina. Ja kun voidaan toimittaa vasta n. viiden vuoden kuluttua niin se tuo varmasti Ukrainaan valtavan määrän Sannaa lainatakseni: “synkkien pilvien keskelle iloa, valoa ja hauskuutta”. Toki syynä - tälläkään kertaa ei ole Sanna - vaan "hänen sanojensa ylitulkinta kotimaisessa keskustelussa". Nyt sitä samaa "ylitulkintaa" on toteutettu ilmeisesti myös Ukrainassa, kun ehdottavat kolmenvälisiä keskusteluja.
Sanna Marin on jo ehtinyt vaalikampanjaa tehdessään syyttää noin puolta miljoonaa suomalaisista rasisteiksi, verrannut mahdollista Kokoomuksen ja Perussuomalaisten muodostamaa hallituspohjaa Lapuanliikkeeksi sekä syyttänyt yksipuoleisesti Keskustaa hallituskriiseistä, joita hänen johtamansa hallitukseen hallituskauteen on sisältynyt ennätysmäärä. Kovin on valtiomiesmäisen "konsensushakuista" Marinin retoriikka.
Ihmettelen, että miltä pohjalta Marin kuvittelee - mikäli voittaa vaalit - käyvänsä hallitusneuvotteluja luodakseen enemmistöhallituksen? Keskustapuolue jo ilmoitti ettei se lähde vasemmistohallitukseen, persut on automaattisesti ulkona, jolloin jäljelle jää vain Kokoomus. Näistä lähtökohdista Kokoomuksesta tulee se puolue, joka pääsee sanelemaan todennäköisesti enemmän ehtoja kuin jos se voittaisi vaalit.
Hyvin sooloiltu Sanna Marin.