En oikein löytänyt yleistä ketjua missä Liiga-osakeesta näin aktiivisesti olisi keskusteltu, niin sen johdosta muutama jatkokysymys Liiga-osakkeen tase- ja vakuusarvoihin. Nythän nuo eroaa, mutta vuoden päästä tuo ero voi olla enään 0...30% riippuen miten tuo huippukiekon työryhmän lopullinen ulostulo tulee olemaan.
Eka mietintä on tuo vahvalla taseella operoivat Liiga-seurat jotka ovat jo ajaneet Liiga-osakkeen arvostuksen tasearvoltaan nollaan tai lähelle sitä. Oisko tässä logiikkana ollut, että arvoalennuksen voi (?) vähentää tulosraportissa jolloin tilikauden tuloksen veroitusta on optimoitu alaskirjauksilla?
Sit toisekseen, jos lähdetään sitten tulevaisuudessa laskuvarjorahaan, jolloin tippuessa saa jotain rahaa mukanansa, niin tuleeko tässä tarve/paine tilintarkastajalle vaatia arvostuksen nostoa nollasta ylöspäin jolloin tämä tapahtuisi vastaavasti (?) tulosraportin kautta aiheuttan todennäköisesti veroseuraamuksia tuloksen muodossa?
Muistelen Suomen villiä -80 luvun loppua kun taseen aliarvostuksen kohteena olevia yrityksiä vallattiin markkinoilla, tais olla kuuluisat Uotin veljekset? No, en nyt tarkoita että Tamhockey vallattaisiin, mut fiilistelen tällaisella logiikalla mikä voi olla virheellinen.
Logiikkana tässä on ollut se, että liigaosake on kirjattu silloiseen hankintahintaansa, eikä sille ole nähty tarvetta tehdä arvonkorotuksia. Vanhimpien liigaosakkaiden osalta en ole ihan varma, millä järjestelyllä siinä on toimittu, mutta on mahdollista myös, että osakkeet ovat olemassa ilman taseen hankintahintaa.
Arvonalennuksien teko itsessään vähentää kyllä tilikauden tulosta, mutta ne eivät ole verotuksessa vähennyskelpoisia kuluja, elleivät ne ole luonteeltaan pysyviä. Ja se olisi kyllä aika hankala rasti näytettäväksi toteen tässä.
Ja ei, arvonkorotuksia tai käypään arvoon kirjaamisia ei lähde tilintarkastaja vaatimaan. Päinvastaisessa tilanteessa (taseen hankintahinta korkea, mutta osake todellisuudessa arvoton) tosin tarkastaja pyytäisi hallitukselta vähintään selvitystä tai sitten ihan alaskirjausta riippuen erän suuruudesta ym. muuttuvista tekijöistä.
Arvonkorotus sitten itsessään tapahtuisi taseen sisäisenä toimena. Hankintahinta osakkeelle kasvaa arvonkorotuksen verran ja arvonkorotusrahasto omassa pääomassa vastaavasti samalla suuruudella. Ei tulos-, eikä verovaikutusta.
Mikäli siellä sitten tuo osake menisi lunastukseen tai kaupaksi, niin taseessa olevan hankintahinnan ylittävä määrä kirjataan tuotoksi tuloslaskelmalle. Vastaavasti jos saat hankintahintaa vähemmän rahaa niin myyntitappio kirjataan tulokseen yhtä lailla.
Esim. (Luvut on sit vaan persiistä revittyjä)
Taseessa oleva hankintahinta 200 000e
Myynti 2 000 000e
Myyntivoitto 1 800 000e
Kirjaat siis hankintahinnan pois taseesta ja myyntivoiton tuloslaskelmalle ja vastakirjauksena rahat tilille.