Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

SaiPa Oy:n tulevaisuus

  • 1 500 645
  • 6 183

Tori

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
JyPin tehokas viestintäkoneistö, mikä hiljattain myös hyvin akttivinen, paljasti saavansa Liigalta tv-rahaa 1,25me tilikaudessa. Uuden osakkaan tullessa sisään, he siis saavat samantien tuon tv-rahan itselleen uutena kassavirtana. Kun Liiga-osake jämähtää konkurssipesään, niin silloin tuohon osakkeeseen ei kohdistu samanlaista tv-rahan tuloa kuin operatiivista toimintaa harjoittavan Liigan osakkeenomistajan. Kun Blues lopetti toimintansa, loppui tv-rahan tulo heidän osakkeelleen heijastuen lunastusarvoon.

No, tämä on jo mennyttä aikaa, nyt varmaan Liigan avautuessa tulee tähänkin uutta tietoa.
 
Viimeksi muokattu:

Espoonmies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
JyPin tehokas viestintäkoneistö, mikä hiljattain myös hyvin akttivinen, paljasti saavansa Liigalta tv-rahaa 1,25me tilikaudessa. Uuden osakkaan tullessa sisään, he siis saavat samantien tuon tv-rahan itselleen uutena kassavirtana. Kun Liiga-osake jämähtää konkurssipesään, niin silloin tuohon osakkeeseen ei kohdistu samanlaista tv-rahan tuloa kuin operatiivista toimintaa harjoittavan Liigan osakkeenomistajan. Kun Blues lopetti toimintansa, loppui tv-rahan tulo heidän osakkeelleen heijastuen lunastusarvoon.

No, tämä on jo mennyttä aikaa, nyt varmaan Liigan avautuessa tulee tähänkin uutta tietoa.
Jotakuinkin noin siinä kävi. Pointti oli se, että sama tulee tapahtumaan myös SaiPan, Jukureiden tai vaikka Tapparan osakkeelle jos seura joutuu sellaisiin vaikeuksiin että sen pankille panttaama osake jää vakuutena pankin syliin. Siitä syystä osakkeella ei oikein ole vakuusarvoa. Pankki haluaa lainoille sellaiset vakuudet, jotka se voi realisoida vakuusarvosta jos lainanottaja ei pysty maksamaan lainaansa. Jos ottaa asuntolainan jossa asunto on vakuutena eikä maksa lainaa, pankki myy sen kämpän ja ottaa omansa. Jos jotain jää niin se menee lainanottajalle. Jos SaiPa saisi pankilta 3 miljoonaa lainaa osaketta vastaan ja menisi nurin, niin pankki myisi osakkeen Liigalle 300 000 eurolla niin pankki jäisi 2,7 miljoonaa tappiolle (todellisuudessa toi Liigaosakkeen matemaattinen arvo lienee tällä hetkellä kuitenkin suurempi kuin tuo 3k€ koska Liigan varallisuus lienee nyt parempi kuin 2016). En usko että pankit arvostavat Liigaosaketta hirveän korkealle vakuutena kun tuo matemaattinenkin arvo voi heitellä paljonkin tulevaisuudessa riippuen miten Liiga hoitaa asiansa.

Tarkoitus ei ollut keskustella siitä oliko Bluesin konkurssipesän saama summa oikea vai väärä vaan todeta että konkurssitapauksessa osakkeella ei ole sitä arvoa mistä summista puhutaan uuden seuran ostaessa osakkeen. Siitä syystä osakkeen tasearvo ja varsinkin vakuusarvo on aika kakspiippuisia juttuja eikä minkään Liigaseran pidä laskea sen osakkeen arvon varaan juuri mitään.

Käsittääkseni SaiPan tilanne on nyt sellainen että jotta se voisi realisoida osakkeen "täydestä arvosta" sen pitäisi pysyä ensin pystyssä vähintään 2025 kevääseen jolloin Mestisnousija voisi sen lunastaa SaiPalta. Tosin Mestiksessä ei taida tällä hetkellä olla ketään jota kiinnostaisi maksaa siitä ainakaan kolmea miljoonaa. Millään muulla tavalla en näe SaiPan voivan saada realisoitua osakettaan miljooniksi.
 

Tori

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
... Tarkoitus ei ollut keskustella siitä oliko Bluesin konkurssipesän saama summa oikea vai väärä vaan todeta että konkurssitapauksessa osakkeella ei ole sitä arvoa mistä summista puhutaan uuden seuran ostaessa osakkeen....

Tämä @Espoonmies avaamasi viittaus laittoi oikeesti hyvät mietinnät päälle, kun lähtökohtaisesti kaksi samanlaista osaketta asuntoyhtiössä tms. ovat jälkimarkkinoilla tai suunnatulla annilla aikalailla samanhintaiset. Siks piti oikeesti puntaroida, miten muka sama osake on väliin 295,000e ja sitten samalla aikajaksolla 1,800,000e. Monien ponnistelujen kautta jonkinlainen logiikka tuohon löytyi ja nyt sitten helppo ostaa tuo nostamasi ajatus että taseessa oman pääoman saa "hyväksi" tuolla max arvostuksella mutta hereillä oleva pankinjohtaja ei voi sitä samaa arvostusta antaa. Harvinainen case, missä kaikki taitaa olla säännösten mukaan. En oo hoksannutkaan tuota että takauksena käytettynä tuo osakkeen arvo romahtaa kuten tietty myös konkurssitapauksessa.

Kun SaiPa -ketjussa ollaan, niin joo, liittyy tuohon että tuo päällä olevan osakeannin tulisi kyllä onnistua ja seuran jatkaa eloa. Sitten helpottuu, kun jälkimarkkina oikeasti auennee jos peli ei kulje.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä, Bunch of Jerks
Lyhytkin voittoputki on mukavampi asia kuin pitkä tappioputki, ainakin miun mielestä.

SaiPa onnistui kääntämään ennätyksellisen surkean rypemisen kolmen ottelun voittoputkeksi, ja Jyväskylän ottelu loppuseremonioineen on vuoden 2024 Miracle on Ice. Joukkue taisteli eläimellisesti, ja lopulta kova työ palkittiin. Onneakin oli matkassa, mutta se oli ansaittua. Mahdollisesti yksi kannattajista oli pilvenreuna-aitiolle matkatessaan käynyt vinkkaamassa jääkiekkojumalille että Jyväskylässä tarvitaan vierasvoitto, mutta sääntökirjassahan ei tällaista menettelyä ole kielletty.

Samaan aikaan SaiPa taistelee olemassaolostaan, ja Okko nuorempi juoksee kasaan rahoitusta. Valkeapäälle pitäisi saada kassantäytettä konkurssin välttämiseen ja palkkojen maksamiseen. Harri Aholle olisi myös hyvä saada pelimerkkejä ensi kauden joukkueen rakentamiseen.

SaiPa rimpuilee nyt Maslowin hierarkian alimmalla tasolla, ja taistelee olemassaolosta. Jotkut tuntuvat kuitenkin pelkäävän, että tällainen ’merkityksetön’ voittoputki voisi harhauttaa SaiPan hallituksen tekemään huonoja päätöksiä. Hallituksessa kun vaikuttaa edelleen iso paha Tersa, ja muita tyhjäpäitä.

Itse toivon hartaasti, että kaikki vielä viikko sitten Jussi Okon ehdotuksiin varovaisen pidättyväisesti suhtautuneet rahamiehet luulevat/uskovat nyt tyhjäpäisesti, että tästä voittoputkesta ihan oikeasti alkaa SaiPan nousu. Mielellään saavat katsoa Jyväskylän reissun videon vielä kolmannenkin kerran, ja sitten laittaa Jussi Okolle viestiä. Tähän tyyliin: ”Moi Jussi! Sorry kun häiritsen näin sunnuntaiaamuna. Mutta nyt miekin tiiän. I’m in, laitetaan vielä nolla perään siihen summaan mistä oli puhetta.

Sitten kun henkiinjääminen on varmistettu, on paremmin aikaa keskittyä Maslowin hierarkian ylempien tasojen asioihin, kuten valmentajien ja pelaajien sopimukset sekä hallituksen tyhjäpäisyys.
 

hk65

Jäsen
Liigaosakkeella on käyttöarvon (saa pelata Liigassa) lisäksi kaksi arvoa talouden puolella. Sen arvo tai hinta joka on jotakuinkin maksimissaan se mitä sellaisesta on jossain vaiheessa maksettu voi laskea omaan pääomaan, jolla saadaan oma pääoma paremmaksi. Varsinkin niille jotka ovat siitä isoja summia maksaneet tämä on ihan luonteva käytäntö sillä jos ajatellaan että uusi Liigaseura tekee vaikka 5 miljoonan osakeannin ja hankkii sillä 5 miljoonaa euroa rahoitusta. Sen jälkeen se sijoittaa siitä Liigaosakkeeseen 3,5 miljoonaa niin pakkohan se osake on tossa tilanteessa laskea omaan pääomaan. Muuten siitä 5 miljoonan pääomasta on haihtunut 3,5 miljoonaa. Toinen arvo on sitten vakuusarvo joka ei ole hääppöinen. Bluesin konkurssipesä sai vajaat 300 000 osakkeesta samaan aikaan kun Jukurit maksoi samanlaisesta paperista 1,8 miljoonaa. Liigaosakketta ei voi myydä ilman muiden osakkaiden hyväksyntää eli käytännössä ainoa mahdollinen ostaja on liiganousija. Pankille osake on arvoton, joten ei pankki oikein voi sitä vakuudeksi hyväksyä (jos sen panttaaminen on Liigan osakassopimuksen puitteissa edes mahdollista). Hiltunen tosin höpötteli että osakketta vastaan voi helposti ottaa 3,5 miljoonaa lainaa ja maksella sen muutamassa vuodessa pois TV-rahoilla. Mutta ne on Hiltusen horinoita ne. Jos näin on niin siinä on SaiPallekin oiva keino buustata taloutta.
No siis, ei. Jos uusi liigaseura järjestää 5 milj. euron annin ja saa sillä 5 miljoonaa rahoitusta ja sen jälkeen hankkii tuon 3,5 milj. liigaosakkeen, niin eihän siitä senttiäkään omaan pääomaan mene.

Se liigaosake hankitaan niillä rahavaroilla, jotka on annista saatu ja taseen sijoituksiin menee 3,5 miljoonan euron hankintamenolla liigaosake. Yhtiön rahavarat on tämän myötä 3,5 miljoonaa euroa pienemmät.

Omaa pääomaahan siellä edelleen on se 5 miljoonaa, joka perustuu täysin siihen tehtyyn 5 miljoonan euron osakeantiin ja sillä taas ei ole sitten mitään tekemistä tuon liigaosakkeen kanssa.

Sitten on näitä vanhempia seuroja, joilla hankintameno liigaosakkeen osalta taseella on nyt vaikka esim. 300 000 euroa. Heillä on mahdollisuus tehdä arvonkorotus kyseiselle osakkeelle, jos on tilinpäätöshetkellä todettavissa, että todellinen arvo on olennaisesti taseen hankintamenoa suurempi. Ja se kirjataan sitten taseen hankintamenon ja nykyisen oletettavan arvon erotuksen mukaisesti arvonkorotusrahastoon omaan pääomaan (ja vastakirjaus luonnollisesti sijoituksiin). Ja tämä käsittely sitten parantaa sitä omaa pääomaa. Ja tämänhän esim. SaiPa:kin on tehnyt aikanaan.

Vakuusarvoihin en muuta sano, kuin että se voi olla sama tai eri kuin tasearvo. Mikäli liigaosakkeen panttaaminen on ylipäänsä sallittua, niin sehän jää sitten ihan pankin arvioitavaksi, miten arvollinen tai arvoton se heidän näkemyksen mukaan olisi.
 

Espoonmies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
No siis, ei. Jos uusi liigaseura järjestää 5 milj. euron annin ja saa sillä 5 miljoonaa rahoitusta ja sen jälkeen hankkii tuon 3,5 milj. liigaosakkeen, niin eihän siitä senttiäkään omaan pääomaan mene.

Se liigaosake hankitaan niillä rahavaroilla, jotka on annista saatu ja taseen sijoituksiin menee 3,5 miljoonan euron hankintamenolla liigaosake. Yhtiön rahavarat on tämän myötä 3,5 miljoonaa euroa pienemmät.

Omaa pääomaahan siellä edelleen on se 5 miljoonaa, joka perustuu täysin siihen tehtyyn 5 miljoonan euron osakeantiin ja sillä taas ei ole sitten mitään tekemistä tuon liigaosakkeen kanssa.
En minä toki ajatellut että se Liigaosake tulisi sen 5 miljoonan päälle. Lähinnä sitä että onko sen todellinen arvo sellainen että oma pääoma on realistisesti edelleen se 5 miljoonaa vai pitäisikö sitä kirjata samanyien alaspäin koska 3,5 miljoonaa siitä on sidottu osakkeeseen jonka arvo on mitä on.
 

hk65

Jäsen
En minä toki ajatellut että se Liigaosake tulisi sen 5 miljoonan päälle. Lähinnä sitä että onko sen todellinen arvo sellainen että oma pääoma on realistisesti edelleen se 5 miljoonaa vai pitäisikö sitä kirjata samanyien alaspäin koska 3,5 miljoonaa siitä on sidottu osakkeeseen jonka arvo on mitä on.
EI se oma pääoma siltikään ole sidonnainen tuohon osakkeeseen tai sen arvostukseen millään lailla. Omaa pääomaa siellä on realistisesti tasan sen verran kuin sinne on sillä osakeannilla sijoitettu.

Mahdolliset arvonalentumiset sitten tehdään sen hankitun osakkeen tasearvon kautta. Ja jos hankit osakkeen käypään hintaansa niin olisi se ehkä hieman outoa tehdä kyseiseen osakkeeseen välittömästi arvonalennus.

Mutta jos nyt se arvonalennus tehtäisiin, niin sitten kirjattaisiin taseesta pois sen verran mitä koetaan alentuman olevan ja se kirjataan kuluksi tuloslaskelmalle. Tämä erä toki sitten vähentää tilikauden tulosta ja vasta tätä kautta vaikuttaisi sitten omaan pääomaan. Huomiona toki sekin, että jos arvonalennus ei olisi todettavissa lopulliseksi, niin koko erä olisi verotuksessa vähennyskelvoton kuluerä.
 

Espoonmies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
EI se oma pääoma siltikään ole sidonnainen tuohon osakkeeseen tai sen arvostukseen millään lailla. Omaa pääomaa siellä on realistisesti tasan sen verran kuin sinne on sillä osakeannilla sijoitettu.

Mahdolliset arvonalentumiset sitten tehdään sen hankitun osakkeen tasearvon kautta. Ja jos hankit osakkeen käypään hintaansa niin olisi se ehkä hieman outoa tehdä kyseiseen osakkeeseen välittömästi arvonalennus.

Mutta jos nyt se arvonalennus tehtäisiin, niin sitten kirjattaisiin taseesta pois sen verran mitä koetaan alentuman olevan ja se kirjataan kuluksi tuloslaskelmalle. Tämä erä toki sitten vähentää tilikauden tulosta ja vasta tätä kautta vaikuttaisi sitten omaan pääomaan. Huomiona toki sekin, että jos arvonalennus ei olisi todettavissa lopulliseksi, niin koko erä olisi verotuksessa vähennyskelvoton kuluerä.
Juuri näin. Kyse on siis siitä että omasta pääomasta ja samalla kassasta sitoutuu ostohetkellä 3,5 miljoonaa tuohon osakkeeseen ja osake on sillon tasearvoltaan sen 3,5 miljoonaa mikä on varmasti enemmän kuin muilla liigaseuroilla elleivät ne sitten nosta sitä parantaakseen omaa pääomaa paperilla.

En puhunut osakkeen arvosta niinkään kirjapitoteknisesti vaan käytännössä seuran päivittäisessä taloudenpidossa. Jos vaikka SaiPa nyt nostaisi osakkeen tasearvon sinne 3,5 miljoonaan niin sen oma pääoma paranisi, mutta maksukyky pysyisi ennallaan. Paperilla talous olisi kuitenkin paremmalla tolalla.

Toki ensin pitää joka tapauksessa selvittää se osakkeen myyntihinta ennenkuin voi edes harkita osakkeen arvon korotusta.
 

hk65

Jäsen
Juuri näin. Kyse on siis siitä että omasta pääomasta ja samalla kassasta sitoutuu ostohetkellä 3,5 miljoonaa tuohon osakkeeseen ja osake on sillon tasearvoltaan sen 3,5 miljoonaa mikä on varmasti enemmän kuin muilla liigaseuroilla elleivät ne sitten nosta sitä parantaakseen omaa pääomaa paperilla.

En puhunut osakkeen arvosta niinkään kirjapitoteknisesti vaan käytännössä seuran päivittäisessä taloudenpidossa. Jos vaikka SaiPa nyt nostaisi osakkeen tasearvon sinne 3,5 miljoonaan niin sen oma pääoma paranisi, mutta maksukyky pysyisi ennallaan. Paperilla talous olisi kuitenkin paremmalla tolalla.

Toki ensin pitää joka tapauksessa selvittää se osakkeen myyntihinta ennenkuin voi edes harkita osakkeen arvon korotusta.
No kyllä, maksukykyähän tuo arvonkorotus itsessään ei muuta mihinkään.

Nyt on hieman mutuilua, mutta oletan, että Liigan osakassopimuksessa (tai lisenssin saamiseen) on ehto, ettei yhtiön oma pääoma saa olla menetetty. Päättelen tämän siis lähinnä siitä, että kaikki sijoitukset näihin tappiollisiin puljuihin on joko SVOP-rahaston tai pääomalainojen kautta. Mikäänhän ei muuten varsinaisesti estä yhtiön toimimista menetetylläkään omalla pääomalla.

Arvonkorotuksen teko SaiPalta tässä tapauksessa voisi siis siinä mielessä olla hyvä, että silloin riittäisi muukin lainarahoitus kuin pelkästään edellä mainitut oman pääoman ehtoiset, koska omaa pääomaa saataisiin mahdollisesti se miljoona ja risat lisää. Ja tavallisten lainojen takaisinsaanti olisi velkojalle huomattavasti varmempaa. SVOP-sijoitukset ja pääomalainat tappiollisiin firmoihin ovat kuitenkin sellaisia, että hyväksyt käytännössä jo antohetkellä, ettet niistä penniäkään enää näe. Ne kun ovat takasijaisia muihin velkoihin nähden konkurssitilanteessa ja muutenkin niiden takaisinmaksuun olisi löydyttävä jakokelpoista omaa pääomaa. Lisäisikö tämä mahdollisuus sitten rahoittajia tai löysyttäisikö esim. nykyisten omistajien kukkaronnyörejä, kuka tietää. Olisi se varmaan ainakin tyhjää parempi mahdollisuus.

Ja tietenkin, asioiden on vastavuoroisesti SaiPan toimistolla muututtava aika helvetisti, se on selvä. Minkäänlaisella rahoituksella ei kuitenkaan tällaista kebab-Tersailua pyöritetä kestävästi tahi kauaa. Toivotaan, että tuo anti nyt kuitenkin myös onnistuu ja tää Lepran painajainen päättyisi vihdoin
 

Hannutic

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
JyPin tehokas viestintäkoneistö, mikä hiljattain myös hyvin akttivinen, paljasti saavansa Liigalta tv-rahaa 1,25me tilikaudessa. Uuden osakkaan tullessa sisään, he siis saavat samantien tuon tv-rahan itselleen uutena kassavirtana. Kun Liiga-osake jämähtää konkurssipesään, niin silloin tuohon osakkeeseen ei kohdistu samanlaista tv-rahan tuloa kuin operatiivista toimintaa harjoittavan Liigan osakkeenomistajan. Kun Blues lopetti toimintansa, loppui tv-rahan tulo heidän osakkeelleen heijastuen lunastusarvoon.
Tällä tavalla ajateltuna täysin erilaiset arvot osakkeelle ovat helposti ymmärrettävissä.

Asiaa voi myös ajatella toisella tavalla. Mitä ilmeisimmin kilpailulainsäädännön perusteella nousijalta ei pitäisi voida edellyttää liigaosakkeen lunastamista. Ilman osaketta nousija ei tietenkään saisi TV-rahaa (eikä putoaja "tyynyrahaa"?). Toisaalta, miksei nousijajoukkue voisi tehdä diiliä TV-rahoista ilman Liigaa? Sanotaan että TV-rahoja tulisikin suoralla diilillä ainoastaan esim. 1M€/kausi. Diili olisi TV-yhtiölle parempi ja voisi sitä olla myös nousijaseuralle, kun ei tarvitsisi maksaa osakkeesta. Tällaisessa skenaariossa vaihtoehtoiskustannus eli Liigaosakkeen tuottama tulovirta olisi ainoastaan 0.25M€ enemmän kaudessa. Liigaosakkeen arvostus romahtaisi.

Joku Jokerit voisi jättää liigaosakkeen lunastamatta ja tehdä diilin jossa saisivat enemmän TV-rahaa kuin muut, mikä takuulla aiheuttaisi närää.

Se, että voiko näin käytännössä tehdä on monimutkaisempi asia. Liiga voisi vedota TV-yhtiön kanssa tekemäänsä sopimukseen, mutta nousijaseura voisi jälleen vedota vallitsevan markkina-aseman väärinkäyttöön. Joka tapauksessa näen että liigaosakkeen korkea arvostus johtuu pääasiallisesti Liiga hallitsevasta markkina-asemasta. Tämä saattaa tulevaisuudessa muuttua. Riskejä välttävän toimijan ei siis näillä perustein kannattaisi arvostaa osakettaan kovinkaan korkealle.
 

T1uhgs

Jäsen
Tällä tavalla ajateltuna täysin erilaiset arvot osakkeelle ovat helposti ymmärrettävissä.

Asiaa voi myös ajatella toisella tavalla. Mitä ilmeisimmin kilpailulainsäädännön perusteella nousijalta ei pitäisi voida edellyttää liigaosakkeen lunastamista. Ilman osaketta nousija ei tietenkään saisi TV-rahaa (eikä putoaja "tyynyrahaa"?). Toisaalta, miksei nousijajoukkue voisi tehdä diiliä TV-rahoista ilman Liigaa? Sanotaan että TV-rahoja tulisikin suoralla diilillä ainoastaan esim. 1M€/kausi. Diili olisi TV-yhtiölle parempi ja voisi sitä olla myös nousijaseuralle, kun ei tarvitsisi maksaa osakkeesta. Tällaisessa skenaariossa vaihtoehtoiskustannus eli Liigaosakkeen tuottama tulovirta olisi ainoastaan 0.25M€ enemmän kaudessa. Liigaosakkeen arvostus romahtaisi.

Joku Jokerit voisi jättää liigaosakkeen lunastamatta ja tehdä diilin jossa saisivat enemmän TV-rahaa kuin muut, mikä takuulla aiheuttaisi närää.

Se, että voiko näin käytännössä tehdä on monimutkaisempi asia. Liiga voisi vedota TV-yhtiön kanssa tekemäänsä sopimukseen, mutta nousijaseura voisi jälleen vedota vallitsevan markkina-aseman väärinkäyttöön. Joka tapauksessa näen että liigaosakkeen korkea arvostus johtuu pääasiallisesti Liiga hallitsevasta markkina-asemasta. Tämä saattaa tulevaisuudessa muuttua. Riskejä välttävän toimijan ei siis näillä perustein kannattaisi arvostaa osakettaan kovinkaan korkealle.
Tuo ei taida toimia jos TV oikeudet menee liigan kautta ei seurojen. Silloinhan osakkuus ns osinkoihin eli Liigan tv oikeuksien tuotto tulee heidän kautta.
 

Tori

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
En oikein löytänyt yleistä ketjua missä Liiga-osakeesta näin aktiivisesti olisi keskusteltu, niin sen johdosta muutama jatkokysymys Liiga-osakkeen tase- ja vakuusarvoihin. Nythän nuo eroaa, mutta vuoden päästä tuo ero voi olla enään 0...30% riippuen miten tuo huippukiekon työryhmän lopullinen ulostulo tulee olemaan.

Eka mietintä on tuo vahvalla taseella operoivat Liiga-seurat jotka ovat jo ajaneet Liiga-osakkeen arvostuksen tasearvoltaan nollaan tai lähelle sitä. Oisko tässä logiikkana ollut, että arvoalennuksen voi (?) vähentää tulosraportissa jolloin tilikauden tuloksen veroitusta on optimoitu alaskirjauksilla?

Sit toisekseen, jos lähdetään sitten tulevaisuudessa laskuvarjorahaan, jolloin tippuessa saa jotain rahaa mukanansa, niin tuleeko tässä tarve/paine tilintarkastajalle vaatia arvostuksen nostoa nollasta ylöspäin jolloin tämä tapahtuisi vastaavasti (?) tulosraportin kautta aiheuttan todennäköisesti veroseuraamuksia tuloksen muodossa?

Muistelen Suomen villiä -80 luvun loppua kun taseen aliarvostuksen kohteena olevia yrityksiä vallattiin markkinoilla, tais olla kuuluisat Uotin veljekset? No, en nyt tarkoita että Tamhockey vallattaisiin, mut fiilistelen tällaisella logiikalla mikä voi olla virheellinen.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: E

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
En ole mitenkään kirjanpidon tai taselaskennan ammattilainen, mutta voinen antaa kommentin.

Jos olisin Liigan osakkeen omistavan yhtiön vastuuhenkilö, poistaisin ihan verotuksellisestikin osakkeen arvon ja kaikki poistoille perusteltavissa olevat erät taseesta niin, että kaikki mahdolliset tilikauden voitot käytettäisiin teknisesti tappioihin, jottei vaihtoehtoisesti veroja tarvitse maksaa.

Jos taas voittoa ei ole, taseesta on ikävä tehdä poistoja, koska ne näkyy vaan tappiona tuloksessa ilman verohyötyä.
 

hk65

Jäsen
En oikein löytänyt yleistä ketjua missä Liiga-osakeesta näin aktiivisesti olisi keskusteltu, niin sen johdosta muutama jatkokysymys Liiga-osakkeen tase- ja vakuusarvoihin. Nythän nuo eroaa, mutta vuoden päästä tuo ero voi olla enään 0...30% riippuen miten tuo huippukiekon työryhmän lopullinen ulostulo tulee olemaan.

Eka mietintä on tuo vahvalla taseella operoivat Liiga-seurat jotka ovat jo ajaneet Liiga-osakkeen arvostuksen tasearvoltaan nollaan tai lähelle sitä. Oisko tässä logiikkana ollut, että arvoalennuksen voi (?) vähentää tulosraportissa jolloin tilikauden tuloksen veroitusta on optimoitu alaskirjauksilla?

Sit toisekseen, jos lähdetään sitten tulevaisuudessa laskuvarjorahaan, jolloin tippuessa saa jotain rahaa mukanansa, niin tuleeko tässä tarve/paine tilintarkastajalle vaatia arvostuksen nostoa nollasta ylöspäin jolloin tämä tapahtuisi vastaavasti (?) tulosraportin kautta aiheuttan todennäköisesti veroseuraamuksia tuloksen muodossa?

Muistelen Suomen villiä -80 luvun loppua kun taseen aliarvostuksen kohteena olevia yrityksiä vallattiin markkinoilla, tais olla kuuluisat Uotin veljekset? No, en nyt tarkoita että Tamhockey vallattaisiin, mut fiilistelen tällaisella logiikalla mikä voi olla virheellinen.
Logiikkana tässä on ollut se, että liigaosake on kirjattu silloiseen hankintahintaansa, eikä sille ole nähty tarvetta tehdä arvonkorotuksia. Vanhimpien liigaosakkaiden osalta en ole ihan varma, millä järjestelyllä siinä on toimittu, mutta on mahdollista myös, että osakkeet ovat olemassa ilman taseen hankintahintaa.

Arvonalennuksien teko itsessään vähentää kyllä tilikauden tulosta, mutta ne eivät ole verotuksessa vähennyskelpoisia kuluja, elleivät ne ole luonteeltaan pysyviä. Ja se olisi kyllä aika hankala rasti näytettäväksi toteen tässä.

Ja ei, arvonkorotuksia tai käypään arvoon kirjaamisia ei lähde tilintarkastaja vaatimaan. Päinvastaisessa tilanteessa (taseen hankintahinta korkea, mutta osake todellisuudessa arvoton) tosin tarkastaja pyytäisi hallitukselta vähintään selvitystä tai sitten ihan alaskirjausta riippuen erän suuruudesta ym. muuttuvista tekijöistä.

Arvonkorotus sitten itsessään tapahtuisi taseen sisäisenä toimena. Hankintahinta osakkeelle kasvaa arvonkorotuksen verran ja arvonkorotusrahasto omassa pääomassa vastaavasti samalla suuruudella. Ei tulos-, eikä verovaikutusta.

Mikäli siellä sitten tuo osake menisi lunastukseen tai kaupaksi, niin taseessa olevan hankintahinnan ylittävä määrä kirjataan tuotoksi tuloslaskelmalle. Vastaavasti jos saat hankintahintaa vähemmän rahaa niin myyntitappio kirjataan tulokseen yhtä lailla.

Esim. (Luvut on sit vaan persiistä revittyjä)
Taseessa oleva hankintahinta 200 000e
Myynti 2 000 000e
Myyntivoitto 1 800 000e
Kirjaat siis hankintahinnan pois taseesta ja myyntivoiton tuloslaskelmalle ja vastakirjauksena rahat tilille.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tori

hk65

Jäsen
En ole mitenkään kirjanpidon tai taselaskennan ammattilainen, mutta voinen antaa kommentin.

Jos olisin Liigan osakkeen omistavan yhtiön vastuuhenkilö, poistaisin ihan verotuksellisestikin osakkeen arvon ja kaikki poistoille perusteltavissa olevat erät taseesta niin, että kaikki mahdolliset tilikauden voitot käytettäisiin teknisesti tappioihin, jottei vaihtoehtoisesti veroja tarvitse maksaa.

Jos taas voittoa ei ole, taseesta on ikävä tehdä poistoja, koska ne näkyy vaan tappiona tuloksessa ilman verohyötyä.
Poistoille on verovuoden aikana ensinnäkin maksimi, miten paljon hyödykkeestä voidaan poistaa verotuksessa hyväksyttävästi. Esimerkiksi koneet ja kalusto 25% (nyt on myös 2025 asti uuden kaluston osalta mahdollisuus poistaa 50%). Tuota enempää et voi siitä menojäännöksestä verotuksellisesti poistaa, vaikka kirjanpidollinen poistosuunnitelmasi olisikin tuosta poikkeava.

Toisekseen, osakkeet eivät ole poistettavia hyödykkeitä. Ja kuten yllä totesin, eivät niidenkään arvonalennukset ole edes verovähennyskelpoisia, ennen kuin arvonalennus on todettavissa lopulliseksi.

Taseesta voi olla ikävä tehdä poistoja tappiollisella tilikaudella, mutta poistot on siitä huolimatta tehtävä ennalta laaditun poistosuunnitelman mukaisesti ja johdonmukaisesti jokaisella tilikaudella, myös tappiollisella. Ja poistosuunnitelmaksi ei ole hyväksyttävissä selitys "vähennän tällä verotettavaa tuloa mahdollisimman hyvin", koska poistosuunnitelma perustuu poistettavan hyödykkeen taloudelliseen käyttöikään. Lisäksi se tappio joka tapauksessa antaa verotukseen vahvistettuja tappioita, joita voi käyttää tulevien tilikauden voittojen kattamiseen (aikaraja 10v), eli kyllä siinä myös verohyöty siinä mielessä on.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tori

Kivisalmi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tammikuu vaihtui helmikuuksi, mutta osakeannista ei kuulu mitään. Eipä näytä myöskään SaiPa-yhteisöä kiinnostavan tämä annettu määräaika hallituksen toimesta. Eikä tule SaiPaltakaan mitään päivitystä tämän osalta.

Eihän tällainen osakeanti mikään Olkiluoto ole vaan se kyllä pystytään nopeasti hoitamaan jos rahat ovat kasassa.
 

mirasane

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Penguins, sympatiat Ässille ja IFK:lle
Tammikuu vaihtui helmikuuksi, mutta osakeannista ei kuulu mitään. Eipä näytä myöskään SaiPa-yhteisöä kiinnostavan tämä annettu määräaika hallituksen toimesta. Eikä tule SaiPaltakaan mitään päivitystä tämän osalta.
Yllättyneitä ovat?
Eihän näihin SaiPan kertomiin aikatauluihin ole voinut kauheasti luottaa viime vuosina. Strategian julkistusta siirreltiin kuukaudesta toiseen ja vakuutettiin, että kun se julkaistaan, niin sitten ymmärrätte siirrot. Julkaistiin lopulta vuoden myöhässä, eikä kukaan senkään jälkeen ymmärtänyt siirtoja.
 

Housley

Jäsen
Suosikkijoukkue
Saipa, Ketterä, NY Rangers
Osakepääoma ei ole tarkoitettu osakeyhtiön päivittäiseen operatiiviseen käyttöön eli ei niiistä rahoista mitään ensi kauden joukkuetta rakenneta eikä seuraavankaan. Pääomalla vakautetaan kassaa ja pidemmän aikavälin toimintaedellytyksiä.
 

Spitfire

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, SJS
Tammikuu vaihtui helmikuuksi, mutta osakeannista ei kuulu mitään. Eipä näytä myöskään SaiPa-yhteisöä kiinnostavan tämä annettu määräaika hallituksen toimesta. Eikä tule SaiPaltakaan mitään päivitystä tämän osalta.

Eihän tällainen osakeanti mikään Olkiluoto ole vaan se kyllä pystytään nopeasti hoitamaan jos rahat ovat kasassa.
Mitä nyt hallituksen PJ kommentoi kaksi viikkoa sitten paikallislehdessä, että lähiviikkoina mutta tarkkaa päivämäärää ei uskalla luvata.
 

Theofilus

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Lähiviikkoina on turvallinen vastaus, kun se voi periaatteessa tarkoittaa mitä tahansa viikon ja puolen vuoden väliltä. En tosin osaa sanoa, että pysyisikö SaiPa pystyssä enää puoltakaan vuotta nykyisellä omistajapoppoolla.
 

Jakenos

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Kyllähän se siltä näyttää, että osakeanti on epäonnistunut tavoitteissaan. SaiPa voinee korjata käsitykseni jos asianlaita on toinen.
Onko lopputulos julkaistu jossain? Toki asiasta voisi vaikka tiedottaa, että viivästyy. Lopputuloshan sen lopulta ratkaisee, onko anti onnistunut vai ei. 17. tammikuuta pj Okko kertoi paikallismediassa, että annin lopputuloksesta kerrotaan ulos lähiviikkoina.
 

mirasane

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Penguins, sympatiat Ässille ja IFK:lle
Tapahtunut tähän mennessä:

2.11. Okko kertoi, että oskeanti on tarkoitus toteuttaa vuoden 2023 puolella
29.11. Kerrottiin, että osakeanti jatkuu vuoden 2024 puolelle
30.11. Kerrottiin, että sijoittajia on löytynyt ja osakeanti viedään loppuun tammikuun 2024 aikana
7.12. SaiPa aloitta yt-neuvottelut
13.12. Paljastuu, että SaiPa on joutunut turkkilaisten huijareiden uhriksi
14.12. Kaukaan Pääty -podcast kertoo, että olisi syntynyt kilpaileva sijoittajaryhmä, joka haluaa SaiPan omistajiksi, mutta ehtona on se, että vanha johto (Tersa, Okko) väistyvät pois ja uudet tyypit saavat enemmistön.
22.12. Lappeenrannan kaupunki pyytää SaiPalta selvitystä seuran tilanteesta luottamuksen palauttamiseksi
29.12. Yt-neuvottelut päättyvät. Viisi työsuhdetta päättyy.
12.1. SaiPa tekee liigaennätyksen jää 23:nnessa perättäisessä ottelussa ilman varsinaisen peliajan voittoa.
17.1. Okko kertoo, että osakeanti ei ole vieläkään ohi vaan, että se valmistuu lähiviikkoina
19.1. Etelä-Saimaa kertoo, että kaupungille annettava selvitys viivästyy, koska osakeanti ei ole saatu valmiiksi
2.2. Helmikuu on jo menossa, eikä ole vieläkään osakeanti ole ohi. Eikä siten kaupunkikaan ole saanut sitä kaipaamaansa selvitystä.
 

Spitfire

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, SJS
Tapahtunut tähän mennessä:

2.11. Okko kertoi, että oskeanti on tarkoitus toteuttaa vuoden 2023 puolella
29.11. Kerrottiin, että osakeanti jatkuu vuoden 2024 puolelle
30.11. Kerrottiin, että sijoittajia on löytynyt ja osakeanti viedään loppuun tammikuun 2024 aikana
7.12. SaiPa aloitta yt-neuvottelut
13.12. Paljastuu, että SaiPa on joutunut turkkilaisten huijareiden uhriksi
14.12. Kaukaan Pääty -podcast kertoo, että olisi syntynyt kilpaileva sijoittajaryhmä, joka haluaa SaiPan omistajiksi, mutta ehtona on se, että vanha johto (Tersa, Okko) väistyvät pois ja uudet tyypit saavat enemmistön.
22.12. Lappeenrannan kaupunki pyytää SaiPalta selvitystä seuran tilanteesta luottamuksen palauttamiseksi
29.12. Yt-neuvottelut päättyvät. Viisi työsuhdetta päättyy.
12.1. SaiPa tekee liigaennätyksen jää 23:nnessa perättäisessä ottelussa ilman varsinaisen peliajan voittoa.
17.1. Okko kertoo, että osakeanti ei ole vieläkään ohi vaan, että se valmistuu lähiviikkoina
19.1. Etelä-Saimaa kertoo, että kaupungille annettava selvitys viivästyy, koska osakeanti ei ole saatu valmiiksi
2.2. Helmikuu on jo menossa, eikä ole vieläkään osakeanti ole ohi. Eikä siten kaupunkikaan ole saanut sitä kaipaamaansa selvitystä.
Mie veikkaan, että tässä nyt hieman sotkee tuo Liigan ympärillä oleva epätietoisuus. Jos Liigaosakkeen arvo on ollut se tekijä, minkä osakeantiin osallistujat ovat halunneet tietää, ja miksi ei olisi, niin tilannetta ei helpota että Liiga riitautuu Mestis-seurojen kanssa. Mikä on osakkeen arvo jos TuTon ja Liigan välistä riitaa lähdetään ratkomaan oikeudessa? Ainakin helvetisti siinä tulee aikaa palamaan, vaikkakaan en näe TuTon perusteluiden kantavan oikeudessa ainakaan Liigalisenssin osalta. Liigaosakkeen arvon muodostus voikin sitten olla hieman kinkkisempi asia, jos sitä lähdetään oikeudessa testauttamaan, oikeustaiston lopputulema olisi melko haastavasti ennakoitavissa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös