Kimmo_Ahteri
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- HIFK
Paikallistuotanto on mahdollista, joskin ei ehkä ihan noin paikallisesti. Parikymmentä laitosta Suomeen kuitenkin saadaan järkevin kustannuksin. Toki OL3 saisi ensin ruveta tuottamaan sähköä verkkoon. Vety on akkuja huomattavasti parempi energiavarasto, joten se sopii hyvin uusiutuvien kanssa käytettäväksi. Tämä on valtava potentiaali Suomen kuihtuvalle maaseudulle.
Norjan tilanne ei ole ihan näin hyvä, vaikka hyvä onkin. He siirtävät paljon energiaa jo nyt Tanskaan, Ruotsiin, Benelux-maihin ja Britteihin. Toki myös tänne Suomeen. Ylimääräistä ei heilläkään ole. Tai sitten kalliit merikaapelit jäävät turhiksi.
Sähkö. Mielestäni tässä on juuri se lähiajan ongelma mikä liittyy vedyn valmistukseen. Suomi on riippuvainen sähköntuonnista eikä tuotanto ole täysin CO2 vapaata. Euroopan tasolla sähköntuotanto on selkeästi "likaisempaa" ja likaisempi sähkö tulee olemaan kallimpaa mitä se on tänään. Kun huomioi että sähköenergiaa tarvitaan merkittävästi enemmän vedyn tuottamiseen ja sitä kautta auton liikuttamiseen, on tällä hetkellä vaikea nähdä että vety olisi tulevaisuuden merkittävä autojen liikuttaja. On toki ehdotettu että aikoina jolloin uusiutuvien tuotanto ylittää kysynnän, ylijäämäsähköllä tehtäisiin vetyä. Idea on varmasti oikea, mutta se tarkoittaisi ensiksi merkittäviä lisäpanostuksia uusiutuviin ja tämän jälkeen vedyn valmistus kannattaisi paremmin.
OLK 3 joskus valmistuessaan poistaa sähköntuotantomuotoja jotka ovat vähiten kannattavia ja siten muuttaa "ajojärjestystä" sähkömarkkinoilla. Suomessa sähköintensiivisellä teollisuudella on paljon sananvaltaa ja he aika ajoin uhkailevat tuotannoon siirtämisellä mikäli tuotantokustannukset nousevat liian suuriksi. Ellei vetyä pystyttäisi teollisuuden toimesta tuottamaan jossain sivuprosessissa, en usko että he katsoisivat sitä hyvällä koska se nostaisi sähkönhintaa.
Norja varmasti siirtää sähköä suuntaan jos toiseen. Tanska myy sähköä tuulisina päivinä Norjaan ja ostaa sitä takaisin vähemmän tuulisina päivinä. Sama muiden maiden kanssa. Mutta Norjalla on rajalliset siirtoyhteydet ulkomaille, yli oman tarpeen olevat vesivarannot sekä lähes käyttämätön tuulivoimakapasiteetti joka omissa silmissäni tekee Norjasta vedyn mahtimaan mikäli sähkö ja vesi ovat kaikkein kriittisimmät elementit. Tämän hetken sähkömarkkinahinta on Norjassa n. 20€ ja Suomessa yli 50€ per MWh. Yhden tunnin markkinahinnan tuijottaminen ei pitäisi olla perusta millekään päätökselle, mutta sähkö on ylipäätään halvempaa Norjassa.
Mitä siis vaaditaan? Vettä ja sähköä. Toista on vähän liikaakin ja toisen hinta riippuu aika monesta tekijästä. Ilman merkittävää uusiutuvien sähköntuotantoa kasvua Euroopassa, en inhorealistina löydä pihviä, jonka muut tässä näkevät. Eikä tässä ole huomioitu tarvittavaa alkupääomaa vetylaitokselle tai sen ylläpitokustannuksille.