Jos näin on, että kaikki tuon suosituksen tiedot perustuvat vahvasti tutkittuun tietoon, niin miksi ei tällaiseen materiaaliin ole suoria linkkejä?
Tuolta suosituksesta löytyy hyvin vähän lähdetietoja. Pääasiassa vain yleisellä tasolla olevia linkkejä, joista pääsee jollekkin sivustolle.
Tuolla niputetaan vaikkapa juuri tuo punainen liha suuresti ilmastonmuutokseen, vaikka samaisen raportin mukaan se Suomessa oikeastaan lisää luonnon monimuotoisuutta, hiilivarastoja sekä estää ravinnehuuhtoutumia. Ehkä voisi korostaa, että syö se suomalainen lehmä.
Mutta tosiaan, tuo on suosituspaperi, jolla saattaa saada terveempää ravintoa. Tai sitten ei.
Vahvistamattoman huhun mukaanhan ravintoneuvottelukunnan puheenjohtaja on pesunkestävä vegaani. Tokkopa tuolta mitään asenteellista ohjausta tulee suosituksiin, sillä vegaanit tunnetusti ovat objektiivisia. Korostan: vahvistamaton huhu.
Että silleen...
Hyvä pointti tuo Suomalainen lehmä. Se kun on ilmeisestikin (näin kuulin jonkun asiantuntijan sepustelevan) todettu jopa hiilineutraaliksikin, jos se laiduntaa siellä ruohokenttää sun muita viheralueita natustellen.
Toki homma muuttuu, jos sen lehmän tieltä kaadetaan metsät pois.
Ja saa nyt korjata, jos tietää tuon asiantuntijan väärässä olleen.
Merkittävää siis kuitenkin lienee se, että miten liha tuotetaan.
Myös on tutkimusta, ja ihan tiedelehdessäkin julkaistua, joiden mukaan lihaa on hyvin vaikeaa korvata proteiinin lähteenä, koska siinä oli jotakin sellaista, mitä ei kasvisproteiinista saa - ainakaan tällä hetkellä, jos asian oikein ymmärsin.
Ja sitten on vieläpä ihmisiä, joiden ymmärtääkseni ihan pitää syödä lihaa, mutta nyt en muista enää tätä tapausta, sekä syytä tähän.
Myöskin pitää huomioida sekin tosiseikka, että täältä lähtee kaikki, niin lienee kuitenkin oikeus vähän tutkailla hommaa myös oman navan ympärillä kekkuloiden, että millä tavalla elämän kokee siedettäväksi mm. sen ruokavalionkin suhteen.
Joillakin, kuten satun tietämään, ei myöskään jonkin sairaudenkaan seurauksena tämä toiveruokapyramidi ei ole toteutettavissa, koska aiheuttaa enemmän ongelmia kuin iloa.
Toiveissa siis olisi sekin, että pelkkään ruokaan, ja sen mahdollisesti aiheuttamiin ongelmien sijaan keskityttäisiin nytkin nähtyä enemmän tutkimukseen sekä tuotekehitykseen, joilla näitä mahdollisia sairauksia kyetään ehkäisemään, ja jopa parantamaan.
Sen sijaan nykymaailmassa rahaa kattoo turhempiinkin asioihin merkittävästikin.
Todettakoon esim. siitä joidenkin palvomsdta Yhdysvalloista, että vuosina jolloin kävi Irakin sotaa, ja hääräsi vaikkapa Afganistanissa, sun herra ties missä, paloi yhteiskunnan rahaa luokkaa liki 500 miljardia, mutta koko kansalle olisi ilmainen terveydenhuolto maksanut sen noin 130 miljardia.
Ymmärtääkseni nälänhätäkin olisi poistunut luokkaa 6 miljardia, mutta siihen ei nyt kenenkään miljardööri kään rahat taipuneet.
Mutta hei, kaikista kivointa puuhaa on olla itse täydellinen, ja paheksua kaikkia muita.
Toivotaan siis, että enemmänkin rahaa uskalletaan siirtää vaikkapa rikkailta ihan suoraan siihen, että hyvin lähellä ratkaisuaan olevat syövän blokkaamiseen ja parantamiseen johtavat ratkaisut näkevät päivänvalon, niin ei sitten kenenkään hanurisyöpää tarvitse hoitaa enää niillä "mun rahoilla".
Hyvä on kuitenkin muistaa, että monenkin sairauden kohdalla saattais niihin johtavat syyt olla ihan muualla, kuin siinä syömisessä.
Ehdottomasti kuitenkin kaikenlainen kiihkoton puhe ruuasta on todella tervetullutta, Kunhan huomioidaan se tosiasia, että ei ole olemassakaan kaikille samaa lopputulemaa - ja siten kaikille toimivaa- ruokavalioita kuin yksi. Se on se, että lakkaa syömästä kokonaan. Sen seuraus lienee kaikille jotakuinkin yhtäläinen.