Näinhän se menee. Me tehtiin muutama vuosi sitten omiin lihankäsittelytiloihin kattava remppa reilun 10k€ panostuksella, ja nyt nuo tilat olisi haluttaessa suht helposti hyväksytettävissä käsittelytiloiksi mutta byrokratian takia ei olla siihen lähdetty. Jos on tarvetta myydä, niin voidaan myydä sitten eläin nahkoineen päivineen metsästä haettuna. Näitä myyntimääriähän esim jokin aika sitten muutettiin, mutta erittäin pieneksi määrät on edelleen pakotettu ihan asetusten kautta, varsinkin jos sitä laajempaa käyttöä ajattelisi. Ja laajemmassa käytössä toki ne kannatkin pitäisi olla huomattavasti nykyistä isommat.No, Suomen byrokratian ja eläinlääkärimääräysten takia omaa riistaa ei pystytä hyödyntämään juuri lainkaan omalle kansalle. Onhan se vähän absurdia, että poroakin on viety teurastettavaksi Italiaan ja tuotu sieltä Suomeen myyntiin, koska tämä on paljon halvempi vaihtoehto. Kauppahallin kalakauppias puolestaan naureskeli, että Näsijärveltä pakettiautolla tuotava kala on paljon kalliimpaa, mitä hänelle tuodaan kalaa lentokoneella Thaimaasta. Näihin olisi ensimmäisenä saatava jotakin tolkkua, että ruokavalio olisi jokaisella mahdollista muuttaa mahdollisimman kotimaiseksi.
Varmasti hinta tulee vastaan ja jossain määrin myös kalastamisen perinne, sekä ammattina että vapaa-ajankalastuksena erilaisilla pyydyksillä tuntuu häviävän Suomesta. Meillä on paljon pienehköjä kalaisia järviä mitkä ovat tällä käytännössä lähes ilman kalastajia. Noista edellä mainituista lajeista purkitettu (tai miksei vaikka ilmakuivattu) jne särki on yllättävän hyvää, mutta kyseessä on myös vähän sellainen katoava kansanperinneruoka. Ahven mielestäni pannulla paras mahdollinen ruokakala (hinnasta puhuttaessa esim Ahven-filehän on kaupassa ihan järjettömän hintainen), ja hauki menee usein myllystä läpi ollakseen perheen yksi suosikkiruoista kalapullien muodossa. Kyllä nämä kaikki norjalaisen lohen voittaa.Samaa mieltä, kotimaista luonnonkalaa pitäisi hyödyntää enemmän: särkikaloja, haukea, ahventa. Niitä on Suomen vesistöt pullollaan. Itselleni on herkkua purkitettu särki. Varmaan korkea hinta on tässäkin esteenä laajemmalle hyödyntämiselle.