Mainos

Ruoka, ruoantuotanto ja sen vaikutukset

  • 12 400
  • 160

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Niin, todistetusti tuon ruokavalion tuotteet aiheuttavat puutostiloja, joista syntyy haittoja. Kuten varmasti huomasit tuosta linkitetystä lähteestä, jossa oli myös lähdeluettelo.

No ei tietenkään aiheuta. Vaan se aiheuttaa, että jätetään käyttämättä joitakin muita terveydelle välttämättömiä tuotteita.
 

Ice71

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Jerry100, Hereworth
Mistähän päädyit tällaiseen "vitamiinien puutos -teoriaan"? Nuo suosituksethan on nimenomaan tehty ihmisen terveyttä ajatellen
En minä päätynyt, vaan useat tutkimukset. Myös sellaiset tutkimukset, jotka kannattavat vegaania ruokavaliota.
Kyllähän jokaisen valveutuneen, omasta terveydestään huolehtivat on syytä tiedostaa, että vegaaninen- tai runsaasti kasviksia ja vähän eläinperäisiä tuotteita sisältävän ruokavalion noudattaminen tarkoittaa sitä, että tarvitset lisäksi B12-vitamiinia, jodia, seleeniä ja D-vitamiiniä. Myös raudan ja kalsiumin saanti pitää turvata, mutta nämä koskee täysin vegaanista ruokavaliota.

Jos et usko, niin tässä linkkejä:
Vegaanin ja vähän lihaa syövät tarvitsemat lisävitamiinit
Kasvissyönti ja vitamiinit

Eikä tämän viestin tarkoitus ollut dissata tätä uutta ravitsemussuositusta, vaikka en sitä täysin allekirjoitakaan. Mutta jos joku tuota suositusta "lukee kuin piru raamattua" ja noudattaa kirjaimellisesti tuota, niin syytä olisi ottaa huomioon nuo hivenaineiden ja vitamiinien lisätarpeet.
 

Ice71

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Jerry100, Hereworth
B12 taitaa tuollainen vitamiini olla.

Sitä tosin saa muun lihan ohella myös kalasta, jonka syömisen vähentämistä ei ole mikään taho suositellutkaan.

Jos menee ihan vegelinjalla, kannattaa tuota hommata lisäravinteena.
Ja muutama muukin. Löytyy kun viitsii etsiä.
 

Bob Rambo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, AC Oulu
Eikä tämän viestin tarkoitus ollut dissata tätä uutta ravitsemussuositusta, vaikka en sitä täysin allekirjoitakaan. Mutta jos joku tuota suositusta "lukee kuin piru raamattua" ja noudattaa kirjaimellisesti tuota, niin syytä olisi ottaa huomioon nuo hivenaineiden ja vitamiinien lisätarpeet.

Eihän tuo suositus ole mikään vegaaninen ruokavalio? Meinaatko nyt siis ihan vakavissasi, ettei uuden "pyramidin" kasaamisessa ole huomioitu ihmisen tarvitsemia vitamiineja ja hivenaineita?
 

ipaz

Jäsen
Ja muutama muukin. Löytyy kun viitsii etsiä.
Ilman punaista tai vaaleaa lihaakin voi saada ihan riittävästi B12-vitamiinia. Yksi kananmuna ja purkki maustamatonta jogurttia kattaa jo pohjoismaisen 4 μg päiväsuosituksen.

Vegaani luonnollisesti joutuu ottamaan B12 purkista, kun sitä ei kasvikunnan syötävissä ole. Rautaa saa mm. linsseistä, pähkinöistä, palkokasveista ja siemenistä. Usein vegaanit saavat jopa enemmän rautaa kuin sekasyöjät. Seleeniä saa riittävän määrän syömällä muutaman parapähkinän päivässä. Jodia joutuu myös napsimaan purkista kattaakseen sen tarpeen - ellei sitten käytä jodioitua suolaa runsaasti, joka luonnollisesti ei ole hyvä sekään. D-vitamiiinia lisätään moniin vegaaniruokiin kuten Suomessa lähes kaikkeen, jotta saamme sitä tarpeeksi täällä pimeässä Pohjolassa.

Pescovegetaarinen ruokavalio taitaa olla lähes paras kun siitä saa tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet, muttei tarvitse huolehtia että persesyöpä iskee samalla prosentilla, kuin päivittäin pihviä, lihapullia ja leikkeleitä popsivalle lajitoverille.
 

Ice71

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Jerry100, Hereworth
Eihän tuo suositus ole mikään vegaaninen ruokavalio? Meinaatko nyt siis ihan vakavissasi, ettei uuden "pyramidin" kasaamisessa ole huomioitu ihmisen tarvitsemia vitamiineja ja hivenaineita?
Luitko kaiken mitä kirjoitin/linkkasin? "Myös vähän lihaa sisältävän ruokavalion noudattajan on syytä ottaa huomioon tiettyjen vitamiinien riittävä saanti".
Mutta edelleenkin olen sitä mitä, että jokainen ihminen pystyy elämään terveellisellä ja itselleen sopivalla ruokavaliolla käyttämällä omaa arkijärkeään.
Tämä uusi "pyramidi" kuvastaa hyvin yhteiskunnan muutosta. Pienemmällä energiamäärällä tullaan toimeen paremmin kuin ennen, kun fyysisentyön osuus yhteiskunnassa on vähentynyt.
Se tuossa pyramidissa on parasta, että suositetaan prosessoidun ruuan vähentämistä.
 

Bob Rambo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, AC Oulu
Luitko kaiken mitä kirjoitin/linkkasin?

Kyllä luin ja en löydä mistään perusteita sille, miksi vitamiineja ja hivenaineita ei saisi riittävästi tuolla uuden suosituksen mukaisella ruokavaliolla. Kysyn uudestaan: väitätkö ihan vakavissasi, ettei ns. virallisessa ruokavaliosuosituksessa huomioida ihmisen tarvitsemia vitamiineja ja hivenaineita?
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Luitko kaiken mitä kirjoitin/linkkasin? "Myös vähän lihaa sisältävän ruokavalion noudattajan on syytä ottaa huomioon tiettyjen vitamiinien riittävä saanti".
Mutta edelleenkin olen sitä mitä, että jokainen ihminen pystyy elämään terveellisellä ja itselleen sopivalla ruokavaliolla käyttämällä omaa arkijärkeään.
Tämä uusi "pyramidi" kuvastaa hyvin yhteiskunnan muutosta. Pienemmällä energiamäärällä tullaan toimeen paremmin kuin ennen, kun fyysisentyön osuus yhteiskunnassa on vähentynyt.
Se tuossa pyramidissa on parasta, että suositetaan prosessoidun ruuan vähentämistä.

Kalaahan suositellaan syötävän merkittävästi nykyistä enemmän. Ravitsemusneuvottelukunta suosittaa kalan syömistä 2-3 aterialla viikossa, kun nykyisellään suomalaiset eivät syö sitä likimainakaan noin usein. Kalastahan saa kaikki vitamiinit, mitä punaisesta lihastakin, mutta toisin kuin punaisen lihan kohdalla, kalan rasvahapot ovat yksinomaan terveellisiä: ne eivät siis nosta veren kolesterolipitoisuutta (joka johtaa kasvavaan sydän- ja verisuonitautien riskiin), vaan laskevat sitä.

Mutta kyllähän punaista lihaa voi syödä - ei tämä siitä kiinni ole. Hyvin monien kohdalla olisi kuitenkin ihan itselle parhaaksi vähentää sitä merkittäväsi ja korvata sitä osittain kalalla ja kasviksilla.
 

mekabyte

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilmajoki HT, sympatiat Kärpille
T88mu ei varmaan ole vielä nähnyt tätä keskustelua, koska Wagyu ei ole vielä iskeytynyt eetteriin. Tai no en siellä X-viemärissä liikukkaan.
Tätä keskustelua leimaa perinteiset asetelmat. Joku kokee että nyt se pihvi viedään lautaselta pois ja reaktio on sitten sen mukainen. Omalta kohdalta lihansyöjänä yritän suhtautua ymmärtäväisesti ja suunnata sitä kuuluisaa kohtuutta kohti. Siis jo oman hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta.
Miksi on niin vaikea erottaa kansallinen suositus ja omat yksilölliset tarpeet. On olemassa hyviä syitä poiketa suosituksista omien fysiologisten tarpeiden takia, mutta niiden yleistäminen tyrmäämään yleisiä ravintosuosituksia on jotenkin älyllisesti köyhää.
Diabetes, sydän- ja verisuonisairaukset ovat saaneet seurakseen mm lukuisat suolistosairaudet (tästä vaikka lisätietoja Käärijältä). Ei tule yhdessä yössä, mutta niitä ei sitten enää paranneta vaan niiden kanssa yritetään pärjätä. Tässä vaiheessa se ruokavalio alkaakin jo kiinnostamaan vaikka on jo oikeastaan myöhäistä. Samalla toki kiinnostus terveydenhuollon palveluihin nousee samaa tahtia kun suolisto alkaa prakaamaan.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Oles

Kiekoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Україна
Kalaahan suositellaan syötävän merkittävästi nykyistä enemmän. Ravitsemusneuvottelukunta suosittaa kalan syömistä 2-3 aterialla viikossa, kun nykyisellään suomalaiset eivät syö sitä likimainakaan noin usein. Kalastahan saa kaikki vitamiinit, mitä punaisesta lihastakin, mutta toisin kuin punaisen lihan kohdalla, kalan rasvahapot ovat yksinomaan terveellisiä: ne eivät siis nosta veren kolesterolipitoisuutta (joka johtaa kasvavaan sydän- ja verisuonitautien riskiin), vaan laskevat sitä.
Tästä minä pidän. Lihan sijasta kala kyllä kelpaa!
Tässäkin on joitain muttia. Kalan tuotanto on usein epäeettistä ja paikoin jopa lajistoa tuhoavaa. Kala-allergia on yllättävän yleistä, rajoittaen monella ratkaisevasti kalan syöntiä.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Tästä minä pidän. Lihan sijasta kala kyllä kelpaa!
Tässäkin on joitain muttia. Kalan tuotanto on usein epäeettistä ja paikoin jopa lajistoa tuhoavaa. Kala-allergia on yllättävän yleistä, rajoittaen monella ratkaisevasti kalan syöntiä.

Tämä on totta. Kalalla voi olla myös terveyshaittoja, mutta tämä ei johdu kalasta ravintona itsessään, vaan ihmisen toiminnasta. Esimerkkinä merilohen kasvatuksessa käytettävät antibiootit. Tai petokaloista saatavat mikromuovit tai raskasmetallit, koska ihminen on paskonut vesistöt niillä, ja pitoisuudet sitten kumuloituvat ravintoketjussa.

Hyödyt kuitenkin kumoavat haitat, ja tietenkään ajattelua ei ole kalankaan syömisen osalta kielletty.

Henkilökohtaisesti pidän kalasta. Syön sitä paljon ja pyrin myös lisäämään sen osuutta ruokavaliossani entisestään. Ruokavalioni on nykyään aika pitkälti juuri pescovege, satunnaisella muun lihan syönnillä höystettynä.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös