Run Forrest Run! – Jatkoajassa lenkkeilijöitä?

  • 564 341
  • 3 878

Fordél

Jäsen
Täällä ihan sama homma, että on lyhyen aikavälin tavoitteita, kuten puolimaraton ja maraton. On pidemmän aikavälin tavoitteita, kuten ultrajuoksu/triathlon. Sitten on koko loppuelämän kestäviä tavoitteita, kuten säilyttää liikunnan avulla kroppa toimintakykyisenä ja terveenä sekä pääkoppa tolkuissaan.

Mutta ilman näitäkin tavoitteita liikkuisin. Miksi? Koska se on niin halkkarin nastaa ja nautinnollista! Hienoimpia asioita on päästä lenkille vaikka rapsakkaan syysaamuna tai kesäiltana, pelata hyvien ystävien kanssa salibandya, käydä yksin kävelemässä luonnossa tai pelata parhaan kaverin kanssa tennistä. Ei tarvitisis olla yhtäkään tavoitetta tai tähtäintä ja silti liikkuisin. Jotkut rakentaa nukkekotia, toiset fiksaa autoja, yksi soittaa bändissä ja allekirjoittanut liikkuu. Se on yksi keino toteuttaa itseään. Näin näen asian, ei ihmeempää eikä vähempää.

Ja itse asiassa nyt täytyy lähteä tästä lenkille ja tutustumaan uuteen suomalaiseen kaupunkiin...
 

Karpalovodka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kabinetti KooKoo
Tuli tossa lyötyä tavoite itselle että jaksaisi syksyllä juosta puolimaratonin. Miten kannattaisi lähtä harjoittelemaan, mitään tavoite aikaa ei ainakaan vielä ole. Olen tässä kuukauden ajan heittänyt 7-10km lenkkejä 3-4 kertaa viikossa aina välillä vähän kovempaa ja sitten on menty taas hiljempaan. Kannattaako lenkkejä pidentää pikkuhiljaa vai vasta sen jälkeen kun esimerkiksi toi 10km ei tuota enään kauheasti ponnisteluita?
 

heki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Tuli tossa lyötyä tavoite itselle että jaksaisi syksyllä juosta puolimaratonin. Miten kannattaisi lähtä harjoittelemaan, mitään tavoite aikaa ei ainakaan vielä ole. Olen tässä kuukauden ajan heittänyt 7-10km lenkkejä 3-4 kertaa viikossa aina välillä vähän kovempaa ja sitten on menty taas hiljempaan. Kannattaako lenkkejä pidentää pikkuhiljaa vai vasta sen jälkeen kun esimerkiksi toi 10km ei tuota enään kauheasti ponnisteluita?

Tuolla taustalla sanoisin, että pystyt jo nyt tekemään n. 10-14 pv välein sellaisene 12-15 km lenkin. Avain on, että juokset lenkin RIITTÄVÄN hiljaa, tällöin jaksaminen ei ole ongelma.

Minusta olisi hyvä, että pikkuhiljaa tekisit myös pidempiä lenkkejä. Nopeampaan kehittymiseen avain lienee se, että teet riittävän erilaisia lenkkejä: Esim jos juokset 3-4 kertaa viikossa, niin niistä 1-2 voisi olla vauhtileikittelyä/lyhyitä intervalleja. 1-2 voisi olla ns peruslenkkejä, joissa juokset sen 7-12 km sellaista omaa perusvauhtia ja sitten <1 kertaa viikossa sellainen pitkä rauhallinen hidasvauhtinen 12-15 km lenkki, selvästi hitaammalla km vauhdilla.

Nimimerkki: viime syksynä saman urakan aloittanut...
 

HokejGirl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia Flyers, Metallurg Magnitogorsk
Täällä kans mieli virkeänä, kun kesä näyttää vihdoin tulevan. Syksyllä oli pohkeissa ensin kipua ja sen jälkeen jumitti selkä pahasti. Oikean jalan jalkaterääkin poltteli aina lenkin jälkeen. Kovasti kuitenkin yritin nousta koneen äärestä ja lähteä ulos lenkille. Aamuisin palasi "normaali" (niin normaali, kun NHL-fanin vuorokausirytmi voi olla) ennalleen eli kahen-kolmen aikaan aamuyöstä ylös ja matsien jälkeen lumihankeen juoksemaan. Kilometrejä ei taatusti paljoa kertynyt, sillä lenkit olivat pääsääntöisesti jotain 4-6km (2-4 kertaa viikossa) selän ja pohkeiden edelleen takkuillessa.
Selässä on joskus todettu olevan yliliikkuvat nivelet ja kerran olen tainnut fysioterapeutillakin sen takia käydä. Pari viikkoa sitten otin niskasta kiinni ja raahaudin terveydenhoitajan juttusille ja sieltä passitettiin jälleen fysioterapeutille. Sanomista tuli venyttelystä (eli lähinnä sen puutteesta) ja selkälihakset oli kuulemma vasemmalta puolelta ihan uskomattoman kireinä. Muutenkin koko vasen puoli varpaan kärjestä niskaan saakka oli ihan kireänä ja jumissa. Venyttelyä määräsi ja sellaista "poppakonstia", että juoksis eri puolella tietä (tiehän ei ole ihan tasainen vaan vähän hmm.. kupera?). Ajattelin, että "joo, mitä hemmetin väliä, missä kohtaa juoksee..". Eilen sitten huvikseni kokeilin vain todetakseni koko idean ihan turhanpäiväiseksi, mutta kappas vaan. Kilometrin jälkeen tunsin ihan selkeästi, miten joka askel kipu (sellainen hyväkipu, you know) lisääntyi vasemmassa pohkeessa ja selässä ja oikeastaan kaikkialla kehoa. Juokseminen helpottui jatkuvasti ja alkoi tuntua ihan eriltä. Tänään juoksin puolet matkasta vasenta puolta niin kuin normaalisti ja kotiin kääntyessä jatkoin samaa reunaa. Tuntuu ihan tajuttoman hyvälle, kun kaikki kipu (pohkeissa ja jalkaterässä) siirtyy toiselle puolelle. Ei voi käsittää, miten noin pieni muutos saa niin paljon aikaan.
Seuraavana tavoitteena on itsellä pudottaa painoa 67kg->55-60kg. Pituutta löytyy 173cm ja keskenkasvuisena naispuolisena henkilönä juostessa olisi helpompaa, jos nuo muutaman läskikilon sais pois. Juokseminen toivottavasti alkaa paremmin luistamaan ja syksyyn mennessä pystyisi sitten vetelemään "helposti" kerran viikossa 12-15km lenkkejä.

Tsemppiä muille omissa tavoitteissa ja paranemisia, joilla joku paikka kipeänä. Mukava taas lueskella, mitä talven jälkeen Jatkoaikalaiselle kuuluu.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Tuolla taustalla sanoisin, että pystyt jo nyt tekemään n. 10-14 pv välein sellaisene 12-15 km lenkin. Avain on, että juokset lenkin RIITTÄVÄN hiljaa, tällöin jaksaminen ei ole ongelma.

Ja tuolla taustalla voi juosta puolimaratonin vaikka heti, sanoisin. Samalla ohjeella, eli kunhan juoksee riittävän hiljaa. Jos siis ei ollut mitään aikatavoitteita, kun ei se nyt kuitenkaan läpijuostuna niin suunnattomasti kovempi rasitus ole kuin joku reipasvauhtinen kymppi. Ei mene ns. vararavinnoille yleensä edes.

Puolimaratonille parempi nimi olisi ihan vaan se 21,1 km, kun ei sillä sitten taas varsinkaan harrastajan maratonin kanssa ole mitään tekemistä, mutta tämä on kokonaan toinen aihe.
 

Ruutuässä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kolmannes vuodesta on mennyt, joten voisi itsekin kirjoitella, miten vuosi on lähtenyt käyntiin ja mitä tavoitteita tälle vuodelle on. Alkuvuosi oli haasteellinen treenien suhteen, kun oli sairasteluja ja Espanjassa 24h rogaining, josta kesti palautua todella kauan. Tuntimäärät ovat aavistuksen (10-20 h) perässä aikaisempia kolmea vuotta, mutta vastaavasti juoksukilometrejä on enemmän. Tänä vuonna pitkiä seikkailukisoja ei ole kalenterissa kuin toukokuussa Virossa käytävä 48 tunnin kisa, joten harjoittelun pääpaino on juoksussa. Kesän aikana on neljä pidempää juoksukisaa, heinäkuussa Eiger Ultra Trail Sveitsissä, Nuuksio Classic, Vaarojen maraton ja Frankfurtin maraton.

Pitkien matkojen harrastajaksi juoksen melko vähän ja ensimmäinen 1000 km menee todennäköisesti rikki loppukuusta. Näistä maalis-huhtikuun aikana on kertynyt tai vielä kertyy noin 600 km, eli kehitys on oikeansuuntaista. Toukokuu alkupuoli tulee olemaan kolmen kisan (12h rogaining, 5 h multisport-kisa ja 48 h seikkailukisa) myötä harjoitusten suhteen kevyempi ja juoksuakin tulee vähemmän. Kesäkuussa on sitten tarkoitus taas juosta selvästi enemmän.

Talvella juoksuharjoittelu oli pääosin pk-painotteista ja alustana aika usein metsäpolut. Vetoja yritin käydä juoksemassa kerran viikossa hallissa, mutta todellisuudessa kertoja ei ehtinyt tulla kuin seitsemän. Niiden ohella toinen avainharjoitus oli 1-2 kertaa viikossa yli 20 km lenkki. Kevään ja kesän aikana avainharjoitukset ovat maratonvauhdilla juostu tasavauhtinen VK-lenkki ja mäkiharjoitus, jossa kävellään mäki (Malminkartano) ylös ja juostaan kovaa alas. Tällä on tarkoituksena kehittää mäennousukykyä vuoristossa ja totuttaa jalkoja alamäkiin, jotka ovat vuorijuoksuissa ne pahimmat paikat.
Juuri nyt juoksu kulkee niin kuin tällä harjoittelulla voikin, eli pk-lenkit kulkee kevyesti, mutta koneesta ei löydy kierroksia eikä ole koskaan löytynytkään. Siitä syystä kisamatkatkin alkaa maratonista ylöspäin. Kovavauhtista juoksua pitää myös treenata ja vetoja tehdä silloin tällöin. Hallissa huomasi, miten nopeasti rajat tulevat vastaan ja hapenotto rajoittaa maksimialueella juoksemista. Cooperissa menee sama kuin intissä, vaikka maratonennätys on parantunut melkein 40 minuuttia. Tonnin ja kolmen tonnin vedoissa kilsavauhdissa on eroa 10 sek/km, maratonvauhti jää kolmen tonnin vetovauhdista 20-30 sek/km.
 

scholl

Jäsen
Näkisin roskakilometrit enemmänkin sellaisina, että niitä juoksemalla varsinaiset kehittävät treenit kärsivät. Kuuden kilometrin kävely ei sitä kovinkaan usein ole ja jos on, niin silloin kannattaakin jättää tekemättä. Pikemminkin se, että juoksee hidasvauhtisia lenkkejä vaan kilometrien takia eikä pysty tekemään kehittäviä lenkkejä riittävän palautuneena.

Niin. Olennainen on kai se, että pystyy olemaan parhaassa terässä avainharjoituksissa. Muuta liikuntaa voi tehdä paljonkin kunhan on palautunut sitten koviin treeneihin. Siihen ei liity pelkkä liikkuminen, vaan myös lepo. Itse olen ainakin huomannut, että on tarpeen nukkua riittävästi ja siihen liittyen on ihan turha kuormittaa itseään turhalla kävelyllä ihan vain kävelyn vuoksi. Toki voi kävellä, jos haluaa kävellä jne., mutta siis sellainen, että kävelee kaikki matkat niiden kilometrien takia on turhaa. Kyllä sitä ehtii käydä tekemässä ne juoksuharjoitukset kuitenkin ja pitää malttaa myös pitää lepoa.

Suurimpia roskakilometrejä itselläni ovat olleet maratonia edellisen päivän liikkumiset. Viimeksi kävin vaeltamassa joku 2-3 tuntia mäkisessä maastossa ja edellisen kerran kävelin joku 10km kaupungilla. Tyhmää, mutta kun sitä haluaa ottaa ilon irti reissuista.

Mutta tosiaan ostin kerran lentokoneeseen yhden kirjan (en muista nyt nimeä), jossa varoiteltiin esim. vaimon kanssa kävelemisen vaikutuksista. Siis se oli esimerkki roskakilometreistä, samoin liian hiljaiset juoksulenkit jne. En muista ihan tarkkaan, mutta sieltä se termi on jo 13 vuoden takaa jäänyt mieleeni.
 

scholl

Jäsen
Juuri nyt juoksu kulkee niin kuin tällä harjoittelulla voikin, eli pk-lenkit kulkee kevyesti, mutta koneesta ei löydy kierroksia eikä ole koskaan löytynytkään. Siitä syystä kisamatkatkin alkaa maratonista ylöspäin. Kovavauhtista juoksua pitää myös treenata ja vetoja tehdä silloin tällöin. Hallissa huomasi, miten nopeasti rajat tulevat vastaan ja hapenotto rajoittaa maksimialueella juoksemista. Cooperissa menee sama kuin intissä, vaikka maratonennätys on parantunut melkein 40 minuuttia. Tonnin ja kolmen tonnin vedoissa kilsavauhdissa on eroa 10 sek/km, maratonvauhti jää kolmen tonnin vetovauhdista 20-30 sek/km.

Tuo kertoo myös siitä, että olet hyvässä kunnossa ja harjoittelu ollut kestävyyspainotteista. Millä vauhdilla juokset tonnit ja kolmet tonnit? Teetkö ne hölkkäpalautuksella vai pysähtyen? Kuinka pitkät palautukset ja kuinka monta vetoa? 5x1000 vai 8x1000m? 3x3 vai 4x3km? Luulisi, että jos tekee enemmän vetoja niin vauhdit ovat lähempänä maravauhtia kuin jos tekee esim. vain viisi tonnia, jolloin voi päästellä huolettomammin menemään.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mutta tosiaan ostin kerran lentokoneeseen yhden kirjan (en muista nyt nimeä), jossa varoiteltiin esim. vaimon kanssa kävelemisen vaikutuksista. Siis se oli esimerkki roskakilometreistä, samoin liian hiljaiset juoksulenkit jne. En muista ihan tarkkaan, mutta sieltä se termi on jo 13 vuoden takaa jäänyt mieleeni.
No tästä piti juuri mainita, ja sieltähän se tulikin jo schollin kirjoittamana.

Käyn käytännössä nykyään pelkästään aamuisin ennen duunipäivää treenaamassa arkiviikon aikana, eli joka aamu viimeistään klo 7.00 salilla, matolla, lenkillä, sulkiskentällä jne. Siitä kun sitten alkuillasta tulee töistä kotiin, edellispäiviltä lenkkiä ja sulkista jo pohjalla ja kyseisenä aamuna esim. sulkispelit jonka päälle punttisalilla lisäksi askelkyykkyjä jne., joutuu välillä seuraavan päivän treenijaksamista ajatellen jättämään väliin esim. vaimon ehdottamat kävelyt iltaisin. Meillä kun on tuo pikkumuksu, niin sen vuoksi on hyvä välillä lähteä illalla vaunujen kanssa kävelemään ja kuluttamaan aikaa, mutta kyllä se välillä tekee mieli jättää väliin kun ei halua enempää paikkoja jumiuttaa ja muutenkin kipeyttää.

Esim. nyt on sunnuntaista lähtien joka aamu painettu ihan hyvää treeniä, tänään vedin salilla mattoa ja kyykkyjä ja huomenna ajattelin juosta aamulla vähän pidemmän lenkin. Sen takia voin jo etukäteen sanoa, etten todennäköisesti lähde liikkumaan enää illalla jos vaimo sattuu jotain vaunukävelylenkkiä ehdottamaan. Tai sitten mä olen vaunuissa, kyllä se meidän tyttö kävellä jo osaa eli vaihdetaan paikkoja.

Ihan mielelläni toki sinänsä iltaisinkin tulee vielä jotain tehtyä sen sijaan että jämähtäisi kotiin joka ilta etenkin nyt kevään tultua, mutta ymmärrän kyllä nuo ns. roskakilometrien välttämiset. Varsinkin ensi viikolla taas kun valmiiksi jalkavaivaisena pitäisi HCR:lle lähteä, pitää mahdollisimman hyvin yrittää antaa jaloille tarvittavaa lepoa.
 
Viimeksi muokattu:

scholl

Jäsen
Ja tuolla taustalla voi juosta puolimaratonin vaikka heti, sanoisin. Samalla ohjeella, eli kunhan juoksee riittävän hiljaa. Jos siis ei ollut mitään aikatavoitteita, kun ei se nyt kuitenkaan läpijuostuna niin suunnattomasti kovempi rasitus ole kuin joku reipasvauhtinen kymppi. Ei mene ns. vararavinnoille yleensä edes.

Puolimaratonille parempi nimi olisi ihan vaan se 21,1 km, kun ei sillä sitten taas varsinkaan harrastajan maratonin kanssa ole mitään tekemistä, mutta tämä on kokonaan toinen aihe.

No onko järkeä lähteä kilpailemaan, jos jaksaa juosta läpi. Voihan sitä juosta 21,1km lenkillä siinä tapauksessa. Kyllähän kilpailemisessa pitää olla se idea, että silloin kun menee sinne kilpailuun niin on parhaimman mahdollisen kykynsä mukaisesti valmistautunut. Paljon enemmän siitä saa iloa irti silloin, kun on harjoitellut enemmän, huomaa että kisassa voi nauttia siitä juoksemisesta, tehdä parhaansa ja sitten lähteä seuraavan kerran parantamaan, kun on harjoitellut taas lisää. Ei kilpailuun kannata lähteä henkihieveriin itseään laittamaan, jos juuri jaksaa juosta tuon matkan ja tuupertuu sitten maalissa, vaan harjoitella ensin ja kilpailla sitten, kun on harjoitellut. Ei kieltäkään kannata lähteä puhumaan ennenkuin on opetellut kielioppia.

Puolimaraton on ihan hyvä nimi. Se on hyvä valmisteleva kilpailu maratonia ajatellen ja saman asian eli maantiejuoksun lyhyempi muoto. Samalla tavalla triathloneista on tehty eri pituisia alimatkoja pilkkomalla täysimatka esim. puoleen, neljäsosaan jne. Jotkut ovat urheilun parissa siinä vaiheessa, ettei ole vielä mahdollista juosta maratonia, mutta jatkossa ehkä juoksevat.

Sitä paitsi 21,1km tai 13,1 mailia eivät olisi eksakti matka. Tulisi eri pituiset kilpailut. Toisaalta puolimaratonissa on sekin hyvä puoli nimenä, että jokainen tietää mistä on kysymys riippumatta siitä, mittaako kilsoissa vai maileissa ja voi helposti etsiä ja osallistua eri maissa järjestettäviin tapahtumiin.

Samaa mieltä olen siitä, että luonteeltaan ovat hyvin erilaisia. Maratonilla kestävyys ja energian riittävyys keskeisiä. Puolikkaalla taas enemmän vauhtikestävyys, kun pitää juosta lähes täysiä koko ajan. Puolikas on siinä mielessä aika raaka matka ja jos sillä haluaa tehdä kykyihinsä nähden hyvän tuloksen niin pitäisi juosta lenkeillä aika kovaakin.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Puolimaratonille parempi nimi olisi ihan vaan se 21,1 km, kun ei sillä sitten taas varsinkaan harrastajan maratonin kanssa ole mitään tekemistä, mutta tämä on kokonaan toinen aihe.

Tähän kyllä sama. Sen puolikkaan vetäisee kuka tahansa, jos on vähän viitsinyt juoksemassa käydä ja osaa kengännauhat sitoa. Yliarvostettu juttu kaiken kaikkiaan.
 

scholl

Jäsen
Meillä kun on tuo pikkumuksu, niin sen vuoksi on hyvä välillä lähteä illalla vaunujen kanssa kävelemään ja kuluttamaan aikaa, mutta kyllä se välillä tekee mieli jättää väliin kun ei halua enempää paikkoja jumiuttaa ja muutenkin kipeyttää.

Tota oon itekin ihmetellyt joskus. Jotkut menevät niin perhanasti niiden kärryjen kanssa jopa juoksujalkaa. Meinaako ne tehdä niistä lapsista pienestä pitäen jotain Kimi Räikkösiä vai mikä touhu tossa on. Lapsihan ei kuntoile siinä ollenkaan, joten luulisi, että se on sama, onko se kärry vaikka paikallaan. Siis, oikeasti ihmejuttu.
 

scholl

Jäsen
Tähän kyllä sama. Sen puolikkaan vetäisee kuka tahansa, jos on vähän viitsinyt juoksemassa käydä ja osaa kengännauhat sitoa. Yliarvostettu juttu kaiken kaikkiaan.

no kyllä maratoninkin juoksee kuka tahansa, joka osaa kengännauhat sitoa. Mä olin ennen ekaa maratonia juossut yhteensä sinä keväänä 40 kilometriä, enkä ikinä elämässäni yli 10km lenkkejä. Huomasin muutaman asian siellä: a) kuinka hiljaa maratonia kuntoillessa juostaan, ts. se tuntuu suhteessa lyhyemmältä, jos on tottunut lenkkeilemään kovempaa, b) jossain vaiheessa iskutus tekee tehtävänsä ja lopussa jalkojen nostaminen on työlästä ja c) on huomattavasti kivempaa osallistua, jos olisi harjoitellut. Mutta jos juoksee tosiaan 4 tuntia tai ylitse niin se vauhti on niin hiljaista, ettei siihen tarvitse harjoitella. Herää vain kysymys, että onko se sitten se väärti. Toki sellaisille ihmisille, jotka ovat vain uteliaita ja haluavat kokea, millainen se tapahtuma on, mutta paljon kivempaa siellä on silloin, kun on käynyt lenkillä ja voi lähteä siltä pohjalta heti startista alkaen tekemään parhaansa eikä jännittää sitä, kuinka matkasta selviää maaliin.

Sama koskee ultria. Tekisi mieli osallistua, muttei huvita osallistua, jos ei ole pohjaa. Miettikääpä sitä, että joku menee esim. 24h kisaan ja huomaa vaikkapa kuuden tunnin jälkeen, että jalat ovat ihan puhki, enää 18h pitäisi pysyä reitillä ja juosta kilometrejä kasaan. Voi tulla pikkaisen vitutus.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
No onko järkeä lähteä kilpailemaan, jos jaksaa juosta läpi. Voihan sitä juosta 21,1km lenkillä siinä tapauksessa. Kyllähän kilpailemisessa pitää olla se idea, että silloin kun menee sinne kilpailuun niin on parhaimman mahdollisen kykynsä mukaisesti valmistautunut.

Tästähän ei ollut kyse alkuperäisellä kirjoittajalla vaan siitä, että oli lyönyt "itsensä kanssa vedon" siitä pääseekö puolimaratonin läpi. Kyllä pääsee, aivan varmasti.

Mitä tulee myöhempään kommenttiisi maratonin suhteen, se ei kyllä sitten enää pidäkään paikkaansa (jos puhutaan juoksuaskeleesta). Sinä ehkä pääsit, mutta aika monelle tuntuu jäävän jopa se eka maratonkin kesken. Toinen maratonhan toki on kaikkein pahin, koska siinä vaiheessa "kuka tahansa" osaa ja tietää jo maratonjuoksusta kaiken.
 

mendieta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlo Grünnin ja Juhani Tammisen FB-päivitykset
Ostin viime syksynä lenkkarit ja ehdin käydä juoksemassa n. 15 kertaa ennen kuin talvi yllätti. Nyt uusi kausi alkoi toissapäivinä ja tänään ajattelin käydä lenkillä ennen kuin nollaan vaikutuksen oluella.

Tavoitteena olisi peruskunnon kohotus ja jos ruokavalion avulla saisi painoakin pois jokusen kilon, ois se ihan jees.

Palloilulajien vankkumattomana kannattajana ja harrastajana, juoksemaan lähteminen on ollut vaikeaa. Fiilis toki lenkin jälkeen hieno. Jos semmoiset 2-3 kertaa viikossa jaksaisi käydä niin olisin tyytyväinen. Eka lenkki oli nyt vähän yli 40 minuuttia, kun syksyllä vetelin tunnin pätkiä.
 

scholl

Jäsen
Jos joku haluaa minimalistisia kenkiä kokeilla niin tilatkaa Barefoot Tedin Luna sandaalit. Nettimainoksia tolle sivulle on ihan eurooppalaisten sanomalehtien sivuillakin, joten kai ne yrittää myydä niitä paljon. Joku on juossut sivuston mukaan 100 mailin trail ultrankin niillä.
 

Ruutuässä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tuo kertoo myös siitä, että olet hyvässä kunnossa ja harjoittelu ollut kestävyyspainotteista. Millä vauhdilla juokset tonnit ja kolmet tonnit? Teetkö ne hölkkäpalautuksella vai pysähtyen? Kuinka pitkät palautukset ja kuinka monta vetoa? 5x1000 vai 8x1000m? 3x3 vai 4x3km? Luulisi, että jos tekee enemmän vetoja niin vauhdit ovat lähempänä maravauhtia kuin jos tekee esim. vain viisi tonnia, jolloin voi päästellä huolettomammin menemään.
Jäi vastaamatta tähän viime viikolla, kun en jaksanut alkaa reissussa kännykällä kirjoitella. Kaikissa vetotreeneissä käytin yleensä vajaan kolmen minuutin hölkkäpalautusta, joka oli osin myös paikallaan verryttelyä. Yhden 5x1000 m satsin tein vauhdeilla 3.21-3.26 ja se oli mulle ihan liian lujaa. Käytännössä joutui raastamaan maksimialueella ihan täysillä, mikä ei ole vetotreenin tarkoitus. Kun otin myöhemmin pari vetoa treeniin lisää (esim. 6 x 1000 m + 2000 m tai 8 x 1000 m), vauhti oli noin 3.30-3.45. Silloin oltiin anakynnyksen alapuolella paitsi viimeisten vetojen loppupuolella.

Pyramiditreenissä 1-2-3-2-1 juoksin ensimmäiset kolme vetoa vauhdilla 3.40 min/km ja loput 3.35 min/km ja 3.30 min/km. Varsinaisia pidempiä vetoja, kuten 3 x 3 km tai enemmän, en ole vielä tänä vuonna tehnyt. Niissä vauhti pitäisi saada 3.50 min/km paikkeille. Tasavauhtinen VK anakynnyksen alla menee nyt vähän päälle 4 min/km. Loppukesästä tavoitteena on saada maratonvauhti neljän tuntumaan, mielummin alle.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Joopa joo, tulihan kanssa käytyä särkylääkkeiden voimin painamassa eilinen HCR läpi.

Sää oli mahtava ja jälleen kerran tapahtuma oli hieno, jengi kevätfiiliksillä liikkeellä sankoin joukoin liikkumassa.

Loppuaika 1h 38min ja jäljelle jäi voimia varastoon vaikka muille jakaa, ei uskaltanut lähteä enempää rajoilla juoksemaan kun oli vähän epäselvä miten jalka kestää. Sinänsä taas jälkikäteen harmittaa, kun tosiaan maalissa ei oikeasti tuntunut missään ja varaa olisi ollut höylätä varmaan se 15-20 sekuntia pois kilometriä kohden koko matkalta.

Nyt mentiin tasaista n. 4.40 vauhtia ja lopussa viimeiset kolme kilometriä olivat vauhdiltaan nopeimmat eli 4.15-4.20 eli siitä aika hyvin voi tulkita miten lopussa oli voimia aivan liikaa jäljellä.

Ensi kerralla voisi kerrankin lähteä oikeasti kokeilemaan rajojaan, niin että maalissa stadikalla ei ole voimia enää loikkia ja punnerrella kuten eilen. Kerrankin niin, että menisi omilla rajoillaan ja olisi maalissa aivan katki.

Ihan jees suoritus kuitenkin noin epävarmoista lähtökohdista, joutui oikeasti ennen kisaa jopa vähän jännittää meneekö kisa läpi ilman suurempia tuskia. Mikä parasta, tänään ei tunnu eilinen juoksu missään, ei kolota polvea tai sääriluuta. Illan saunomiset ja vodkakarpalot sen sijaan vähän jyskyttää päässä.
 

M10

Jäsen
En ole koskaan tykännyt juoksemisesta, mutta talvella työkavereiden toimesta alkaneen painostuksen myötä tuli vedettyä eilen ensimmäistä kertaa elämässä puolimarathon. En siis ollut koskaan juossut edes 10 kilometriä ennen tätä kevättä.

Aika oli 2:09 ja tuntui että kaikki tuli annettua ja energiat, mitä tästä kropasta sai irti, jäivät reitille.

Ihan kiva tapahtuma, vaikka ajoittainen ahtaus ja yht'äkkiä juoksusta kävelyyn keskellä baanaa vaihtavat korvalappunaiset, jotka ei kuule eikä nää mitään, vituttikin. Lähdin vikassa ~2:30 ryhmässä ja se oli kyllä virhe. Olisi pitänyt ilmoittautua aikaisempaan lähtöön.

Kyllä tuo juokseminen ihan hauskaa puuhaa on parhaimmillaan (kun matkaa on taitettu hyvän matkaa ja ei ns. tunnu missään ja juoksu on helppoa). Ei tuo kuitenkaan vieläkään mikään mun lempilaji ole ja tuskin tulee tänä kesänä juostua enää metriäkään.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Itsekin tuli taas käytyä juoksemassa numerolappu rinnassa ja tuloksena olikin kolmen ja puolen minuutin parannus ennätykseen ja ensimmäinen 1:30 alitus. Alkupuoli tuli nakuteltua kilsat 4:05-4:15 haarukkaan. 14 km kohdalla piti vähän antaa periksi ja siinä tuli jokunen kilsa vedettyä 4:20-4:25 ja sitten pari vikaa taas vähän reippaammin. Ihan kivaa oli.

Harmi vaan, että toisaalla käytyjen spekulaatioiden perusteella reitti on tänä vuonna ollut ilmeisesti 200-400 metriä alimittainen.
 

Marwin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Buffalo Sabres
Kolmatta kertaa tuli HCR tuli juostua ja aika painui päälle kahden tunnin. 2:07 oli loppuaika ja tähän mennessä juostuista paras. Kaikista pettynein fiilis jäi näistä kaikista juoksukerroista, vaikka paras aika olikin. Voimia jäi varastoon ja vauhdinjako epäonnistui. Lähdin ilman mitään riskejä matkaan ja hölkkäsin ekan kympin aikaan 1.09, jonka jälkeen oikeastaan aloin vasta juoksemaan. Harton tapaan sitten about parituhatta sijoitusta paransin tuolla jälkimmäisellä kympillä. Selkiä tuli valtavasti vastaan ja joutui sieltä pusikkojen kautta ohitella porukkaa. Juoksu kulki todella hyvin ja yritin viimeisille kilometreille asti päästä alle kahden tunnin, mutta joskus 19 kilometrin kohdalla tajusin ettei sitä millään kerkeä. Matkavauhti oli jo niin omassa maksimissa, että en pystynyt enää siihen vaiheessa nostamaan. Viimeinen about puolikilsaa meni sitten ihan plörinäksi, kun molemmat pohkeet kramppasivat stadikan kulmilla. Kolme kertaa jouduin kokonaan pysähtymään ja jäädä venyttelemään pohkeita. Näin tuo aika loppuaika painui lopulta nuinkin paljon. Maalissa oli todella turhautunut olo, kun voimia olisi ollut vielä jäljellä...

Nyt olisi tavoitteissa ehkä ensimmäinen maraton tänä kesänä. City Maratonin päivämäärä ei passaa, mutta ehkä joku Espoon rantamaraton. Riippuu siitä miten mies jaksaa reenata nyt. HCR:lle ajattelin joka tapauksessa lähteä ensi vuonnakin. Piristävä ja mukava tapahtuma.
 
Viimeksi muokattu:

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Harmi vaan, että toisaalla käytyjen spekulaatioiden perusteella reitti on tänä vuonna ollut ilmeisesti 200-400 metriä alimittainen.

En tiedä meneekö vain oman laitteistoni piikkiin enkä sen perusteella ole ajatellut lenkin olleen vajaamittainen, mutta tuli vaan nyt tästä mieleeni että minun Garmin näytti viime vuonna reitin kokonaispituudeksi 20,8 ja nyt muistaakseni 20,7 km.

Kuten jo sanoinkin, en väitä tuon perusteella reitin ollen vajaamittainen, mutta joka tapauksessa pari vuotta perättäin on oma GPS näyttänyt maalissa tuon muutama sata metriä alle virallisen mitan.

Porukan rannekellojen piipityksestä päätellen aikamoista vastaavaa hajontaa siellä on ollut muillakin, vähän siellä sun täällä tuntui juoksijoilla aina kilometrit täyttyvän, ja minulla ainakin siis loppua kohti tasakilometrit tulivat huomattavan paljon reitin varrella olevien kilometrikylttien jälkeen.
 
Viimeksi muokattu:

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kuten jo sanoinkin, en väitä tuon perusteella reitin ollen vajaamittainen, mutta joka tapauksessa pari vuotta perättäin on oma GPS näyttänyt maalissa tuon muutama sata metriä alle virallisen mitan.

Nyt on järjestäjä julkaissut virallisen mittauspöytäkirjan sekä reitin sanallisen selosteen sekä tietysti sen viimeisimmän reittikartan, joka tuli jonkun verran ennen skabaa nettisivuille. Kaikki näkemäni gps:n (yli viisi) piirtämät reitit ja virallinen reittikartta eroavat toisistaan siinä, että ennen Kivihaan kääntöpaikkaa on juostu pikkuisen suorempaan kuin mitä reittikartan mukaan olisi pitänyt juosta. Tuosta tulisi juuri se parin sadan metrin ero. Eli reitti on varmaankin ihan oikein mitattu, mutta reitin merkinnässä on sitten vissiin möhlitty.

Mutta odotellaan, miten tässä lopulta käy. Puutteelliset tavaransäilytykset, vääränlaiset ja väärässä paikassa olleet eväät ja kaikki yleinen sählinki ovat pikkujuttuja verrattuna siihen katastrofaaliseen mokaan, että juoksukilpailussa juostaan eri matka kuin on ilmoitettu. Erityisesti tämä tietysti harmittaa siksi, että tein uuden ennätyksen enkä nyt sitten varmaan voi hyvällä omalla tunnolla tituleerata itseäni 1:30 alittajaksi.
 

VT

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Nettoaika siis 1.56:21, kympin väliaika 1.06:15
Eli olisit tullut lopun 11,1 km 50 minuuttiin (eli noin 45:00/10 km)? Tuskin. Sitä en tajua, miksi HCR:llä lukee tuloksissa aina 10 km:n väliaika, kun jokainen reitin silmät auki juossut näkee väliaikapisteen olevan noin 550 metriä 10 km:n kyltin jälkeen, joten kyseessä on puolimatkan väliaika.

Kova vauhdin kiristys silti.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eli olisit tullut lopun 11,1 km 50 minuuttiin (eli noin 45:00/10 km)? Tuskin. Sitä en tajua, miksi HCR:llä lukee tuloksissa aina 10 km:n väliaika, kun jokainen reitin silmät auki juossut näkee väliaikapisteen olevan noin 550 metriä 10 km:n kyltin jälkeen, joten kyseessä on puolimatkan väliaika.

Kova vauhdin kiristys silti.
Jep, puolimatkan väliaika se on eikä kympin kuten nettisivuilla lukee.

Omalta osaltani aika tasaista vauhtia tuli painettua alusta loppuun, eka puolisko 49 min ja toinen puolisko 49 min eli yhteensä siis se 1h 38min. Edelleen harmittaa, että olisi pitänyt alusta loppuun juosta vaikka se 5-10 sekuntia nopeampia kilometrejä keskimäärin ja höylätä loppuaika sinne 1.35 tuntumaan.

No, ensi kerralla sitten, jos kerrankin tavoittelisi maksimisuoritusta ja voimien loppumista maaliviivalle, eikä niin että viimeisen parin-kolmen kilometrin aikana ohittelee jengiä hulluna ja totaa että kovempaakin olisi päässyt. Siinä ei kuitenkaan kauheasti enää loppuajasta kiritä kun loppuu matka kesken.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös