Eikös nuo peruskuntoa kehittävät kilometrit ole juuri niitä kaikkein tärkeimpiä? Niiden päälle tehdään sitten noita "kehittäviä" lenkkejä. Ilman peruskuntoa kehittävät lenkit eivät kehitä toivotulla tavalla. Hyvänä esimerkkinä tuolta läskiketjusta se jannu, joka veti 4-5 lenkkiä viikossa hampaat irvessä ja ihmetteli, miksei pääse kymppiä alle 40 min tai jotain.
Eiköhän se mene niin, että aloittelijan on hyvä tehdä pääasiassa matalasykkeistä peruskestävyysharjoittelua siinä missä kokeneempi treenaaja voi alkaa painottaa tehoharjoituksia saadakseen sitä kisavauhtia lisää. Pyöräilyn yhteydessä olen kuullut sellaisen viisauden, että aloittelijan olisi hyvä mankeloida noin 1000 kilometriä rauhallista "pyörittelyä" ennen kuin alkaa edes ajatella mitään keskivauhteja, intervalliharjoittelua ym. Ei juoksussakaan pääpainon kuulu aloittelijalla olla mäkivedoissa tai vastaavissa hifistelyissä, vaan ihan rauhallista menoa vaan säännöllisesti. Sitten kun kilot karisee ja kunto vähän kasvaa, voi alkaa miettiä tiettyihin treeneihin panostamista ja kenties niiden roskakilometrien välttelyä.
Joe Frielin blogia tuli joskus luettua, ja siellä käytiin kyllä tutkimuslähtein aika yksiselitteisesti läpi, miksi nimenomaan tehoharjoittelu on se, mikä kokeneen kestävyysurheilijan kuntoa oikeasti nostaa. Mutta ei se pelkkä tehoharjoittelukaan tietysti auta, tarvitaan myös sitä peruskestävyyttä. Mutta mielestäni suomalaisessa kuntoilukeskustelussa sitä pk:n merkitystä on rahtusen ylikorostettu.
Olennaisinta on kuitenkin se, että antaa kropalle uudenlaisia ärsykkeitä. Kehitystä tapahtuu nimenomaan silloin, kun mennään pois sielä omalta mukavuusalueelta. Useimmiten se mukavuusalue tarkoittaa lyhyttä tai korkeintaan puolipitkää rauhallista lenkkiä. Käytännössä mukavuusalueen voi hylätä kahdella tavalla:
1) (Selvästi) normaalia pidempi rauhallinen lenkki
2) Normaalia kovempi (lyhyt) harjoitus
Ensimmäisessä vauhtia ei kauheasti nosteta normaalista, mutta tuodaan lisää niitä maileja, jolloin loppua kohti joutuu kokemaan vähän epämiellyttävämpiä fiiliksiä. Jälkimmäisessä taas juostaan epämiellyttävän kovaa tai vaikeammissa olosuhteissa (esim. ylämäkeen). Pitkissä lenkeissä on tietysti se juttu, että niitä on turvallista juosta vain 7-10 päivän välein jos ei halua paikkoja hajalle. Sen sijaan tehoharjoituksen voi ihan hyvin tehdä kahdesti viikossa. Ensimmäinen treeni voisi olla vaikka tonnin vetoja radalla 200 m kävelypalautuksella ja toinen ylämäkiharjoitus.