Run Forrest Run! – Jatkoajassa lenkkeilijöitä?

  • 564 422
  • 3 878

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tänään ukkosta ja salamointia, vettä tuli paikoin kuin saavista kaataen, mutta lopulta se aurinkokin tuli esiin pilvien takaa ja alkoi paahtamaan maisemaa pilvettömältä taivaalta - niin vain alta puolessa tunnissa myräkkä katosi jonnekin horisontin taa.

Kuvittelin tovin ennen lenkille lähtöä, että josko se ukkonen ja sade olisi hiukan raikastanut ilmaa ja sen myötä painostava ilmanala olisi kadonnut mutta mitä vielä, käsittämätön helle ja tukahduttava ilma vallitsi koko lenkin ajan mutta jotenkin kaikesta huolimatta nautin jokaisesta askeleesta vaikka maksimaalisen vetoharjoittelun viimeiset kymmenet metrit olivat yhtä tuskaa.

Pidän kuumuudesta, nautin urheilusta painostavassa helteessä mutta tänään kyllä hiukan heikotti kotiin saavuttuani ja hiki valui solkenaan ties kuinka kauan aikaa eikä viileä suihkukaan meinannut virkistää oloa. Kenties nautin nesteitä liian vähän ennen lenkille lähtöä, en ottanut huomioon, että sateen jälkeen keli voikin hetkessä muuttua niin radikaalisti ja niin kuumaksi. Mutta nyt olo on mitä mainioin ja nautinnollisin, pystyin jälleen kerran voittamaan itseni.

vlad.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Pidän kuumuudesta, nautin urheilusta painostavassa helteessä mutta tänään kyllä hiukan heikotti kotiin saavuttuani ja hiki valui solkenaan ties kuinka kauan aikaa eikä viileä suihkukaan meinannut virkistää oloa.
Kävin tuossa kahdeksan jälkeen vaille tunnin jyräämässä itsekin, ja joo, kyllä puski hikeä kotipihalla takaisin tullessani. Hinkkasin pihalla vielä hetken vatsoja ja punnersin, ja kotona olevinaan otin pitkän, viileän suihkun, jotta jälkihiki eliminoituisi. Paskat, hikoilin suihkun jälkeen vielä puolisen tuntia. Nyt on tullut juotua jonkin verran tässä parin tunnin aikana eikä kusella ole tarvinnut vielä käydä, joten kai sitä muutama desi hikeä valui lenkkipoluille. Join kyllä lähtiessäni ja heti pihalle saavuttuani ja jaksoin suht hyvin juosta.
---

Juoksulenkki sauvojen kanssa on kokonaisvaltaisempi mutta myös ainakin mulle helpompi liikuntamuoto kuin perinteinen juoksulenkki. Tänään juoksin ilman sauvoja, ja kyllä oli taas sääret vuoroin edestä vuoroin pohkeista niin tulessa notta haslamandeera vaan. Lähinnä mäet tuon mulle tekee, ja niissä taas sauvoilla voi keventää hyvin ja saa samalla käsivarsille kivan kuumotuksen. Mutta pitää yrittää noita peruslenkkejä heitellä pari kertaa viikkoon niin pitkään kuin kelejä riittää ihan vain itseään kiusatakseen ja toisaalta jalkoja totutellakseen.

On kyllä hieno fiilis, että on tullut itsestään saatua irti viime aikoina yllättävän paljon. Pari viime viikkoa on mennyt kahdella lepopäivällä, muuten hiki on lentänyt vähintään tunnin joko sauvojen kanssa tai ilman, tai sitten ihan kahvakuulaillen pihalla. Yllättävän paljon myös fyysistä energiaa vapautuu, kun muutama henkisesti raskas taakka tippuu harteilta.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
käsittämätön helle ja tukahduttava ilma vallitsi koko lenkin ajan mutta jotenkin kaikesta huolimatta nautin jokaisesta askeleesta vaikka maksimaalisen vetoharjoittelun viimeiset kymmenet metrit olivat yhtä tuskaa.

Pidän kuumuudesta, nautin urheilusta painostavassa helteessä mutta tänään kyllä hiukan heikotti kotiin saavuttuani ja hiki valui solkenaan ties kuinka kauan aikaa eikä viileä suihkukaan meinannut virkistää oloa.
Joo, ei ollut ihan pieni määrä mitä tuli tänään hikoiltua treenatessa. Valitettavasti sitä vuotoa riitti kotona vielä suoritusten ja suihkun jälkeenkin, eikä auttanut muuta kuin käydä äsken puoliltaöin vielä uudestaan suihkun alla.

Lähdin sopivasti lenkille kolmen aikaan iltapäivällä kesken pahimman paahteen, 8km juoksua sellaisella 5.15min/km -vauhdilla ja lenkki maaliin suoraan salille jossa punttitreeni perään.

Vaikka minäkin tykkään urheilla lämpimillä ilmoilla kun siinä pääsee heti lämpimäksi ja vireeseen ilman turhia odotteluja, oli tänään aika tukala keli juosta auringon helottaessa ja hiki puski niin perkeleesti pintaan tuon reilun 40-minuuttisen aikana. Voitte varmaan kuvitellakin minkälaista hienvuodattamista touhu oli heti siihen perään punttitreenin ajan, joka paikasta valui tauotta hiki ja nenänpäästä vaan puhalteli pisaroita menemään kun ei muutakaan voinut.

No, naureskelinkin että ei tuo poikkeuksellisen kova hikoilu salilla muita ainakaan häirinnyt, oli harvinainen tilanne ja ensimmäistä kertaa tuota punttista käyttäessäni sain käyttää noinkin keskeiseen aikaan tunnin verran täysin privaattipunttista ala -ja yläkerran ammottaessa tyhjyyttään koko siellä viettämäni ajan. Muut olivat löytäneet parempaa tekemistä 28-asteisena sunnuntaipäivänä kuin treenaileminen sisätiloissa, nähdäkseni sisäänastellessani jollekin crosstraining- tai spinningtunnille meni 2 naista ja ohjaaja ja muuten nekin salit tyhjillään.

Tulihan tehtyä sekin suoritus todella huonosti nukuttujen öiden jälkeen, eli ihan jees lopetus raittiille mutta väsyneelle viikonlopulle. Loppuilta on mennyt vettä juodessa ja varmaan pitää huomennakin yrittää duunissa litkiä nesteitä, tarkoitus olisi illalla taas pinkaista joku peruslenkki suoraan töistä ja lämpötilat näyttivät pysyttelevän ilmeisen korkealla. Nytkin puoliltaöin vaatimaton 22,5 astetta mittarissa, vaikka kunnon ukkosmyräkkä kaatosateineen puhalsi juuri yli.

Kävin läpi kevään ja kesän treenejä niin huhtikuun puolesta välistä lähtien on kilsoja kertynyt 740. Sitäkin ennen tuli juostua säännöllisesti, mutta en kirjannut kilsoja ylös. Koko vuoden kilsat pyörinee siis jossain lähempänä 900 km. Ihan hyvät lukemat ja noista saa kyllä itseluottamusta jatkoa ajatellen: töitä on tehty ja näiden pohjien päälle on hyvä jatkaa rakennusta. Täytyy pikkasen taas nostaa tehoja, koska juoksukunto on kasvanut kuukausien aikana selvästi.

Laskeskelin kanssa edellisyönä valvoessani hieman noita vuoden kokonaissaldoja, ja aikalailla samoissa mennään kevään ja kesän osalta kun huhtikuun alusta alkaen on omaan mittariini tullut 780 km täyteen. Maalis- ja huhtikuussa jäi juokseminen merkittävästi muita kuukausia vähemmälle muiden harrastusten ja muistaakseni jonkun sairastelun vuoksi, mutta sen jälkeen on taas palattu sinne marras-, joulu- ja tammikuussa totuttuun loppuvuoden tahtiin eli n. 200 kilometrin kuukausiin keskimäärin. Joulukuulle pitää vielä antaa erityismaininta, kun tuli täyteen tasan 300km eli oma ennätykseni takuuvarmasti vaikka menneinä vuosina ei jaksanut pahemmin kilometrejä ylös laittaa.

Tasaisesti ohjelmaan kuuluvan futiksen, punttitreenin ja sulkiksen lisäksi kasassa on nyt tänä vuonna toistaiseksi 111 lenkkisuoritusta ja yhteensä 1257 kilometriä, keskimitta lenkeillä siis n. 11.2 km ja keskivauhdiksi heittäisin n. 5.20 min/km.

Kuluvan kesän treenimääriä ja treenimotivaatiota ei voi itsekään käydä moittimaan, kesäkuussa 220 km lenkkiä oheislajeineen ja nyt heinäkuussa 242 km ja vielä pari päivää näköjään kuuta jäljelläkin. Salilla tullut lisäksi heinäkuussa käytyä tasainen 3 kertaa joka viikko, eli perkele jostain sitä virtaa ja intoa riittää vaikka kaikenlaista muutakin sitä on tullut touhuttua ja suhattua.

Tavoite on nyt pitää sama tahti yllä ja aina vaan kasvattaa kondista joka suuntaan enkä epäile etteikö tahti pysy, urheileminen vaan tulee niin automaationa ettei se jää ohjelmistosta pois tiukkanakaan päivänä ja ihan hyvä niin. Kunhan muistaa välillä levätä niin eiköhän tässä hengissä pysytellä. Ja toki levon määrää lisätään jos merkit siihen viittavat, yksi sydänlihastulehdus tai vastaava välikohtaus on jo koettu muutama vuosi sitten ja uutta ei kaivata.
 
Viimeksi muokattu:

ufon_kaakao

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Sebastian Aho
Tasaisesti ohjelmaan kuuluvan futiksen, punttitreenin ja sulkiksen lisäksi kasassa on nyt tänä vuonna toistaiseksi 111 lenkkisuoritusta ja yhteensä 1257 kilometriä, keskimitta lenkeillä siis n. 11.2 km ja keskivauhdiksi heittäisin n. 5.20 min/km.

Kuluvan kesän treenaamista ei voi itsekään käydä moittimaan, kesäkuussa 220 km lenkkiä oheislajeineen ja nyt heinäkuussa 242 km ja vielä pari päivää näköjään kuuta jäljelläkin. Salilla tullut lisäksi heinäkuussa käytyä tasainen 3 kertaa joka viikko, eli perkele jostain sitä virtaa ja intoa riittää vaikka kaikenlaista muutakin sitä on tullut touhuttua ja suhattua.

Mitäs toi punttitreeni tykkää noin kovasta juoksentelusta? Onko kehitystä tullut myös salin puolella?

Edit:

Ainakin tyypin täytyy syödä todella paljon, jos punttisalilta lihasta haluaa saada. Noin iso aerobinen määrähän kun polttaa lihasta.

Joo meinasin myös todeta, että ainakin varmaan syö kuin mammutti.
 
Viimeksi muokattu:

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Iker taisi olla kooltaan hyvää NHL-tasoa eli jotain 187/90. Ellen noita mittoja väärin muista, niin syödähän tuohon raamiin saa noilla harrasteilla aikalailla, kun ylimääräistä ei kilometrien perusteella hirveästi ole. Rantakuvaa odotellessa.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Ainakin tyypin täytyy syödä todella paljon, jos punttisalilta lihasta haluaa saada. Noin iso aerobinen määrähän kun polttaa lihasta.

Iker vastatkoon omasta puolestaan, mutta yleisesti todeten; kaikki kuntosalilla treenaavat eivät halua saada lisää lihasta, tai tarkemmin sanottuna kasvattaa massaa. Olen suurin piirtein samoissa mitoissa kuin Iker (no ok, näin jo wanhempana & kutistumaan päin olevana herrasmiehenä hiukan lyhyempi ja hiukan painavampi...mutta kuiteski...) ja ainakin itse olen ruumiinrakenteeltani sen verran atleettinen ns. luonnostaan, etten salilla treenatessa ole koskaan hakenut lihasmassaa, pikemminkin päinvastoin. Olen halunnut ylläpitää nykyisen koon ja salitreenauksella hakenut ainoastaan parempaa kestävyys- ja maksimivoimaa. Toki Ikerin tapauksessa sali kolme kertaa viikossa viittaisi hiukan lihasten kasvattamisen suuntaan, mutta toiset vaan ovat himotreenaajia, kuten Iker mitä ilmeisemmin taitaa olla.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Iker taisi olla kooltaan hyvää NHL-tasoa eli jotain 187/90... Rantakuvaa odotellessa.
Joo, tässä rantakuva parin vuoden takaa.

Mitat kutakuinkin oikein, pituutta 186 ja painoa näyttäisi nyt parin viimeisen viikon perusteella olevan se 89-90 kg ja pidemmällä aikavälillä se huitelee tasaisesti siinä 88-92 kilon haarukassa.

Iker vastatkoon omasta puolestaan, mutta yleisesti todeten; kaikki kuntosalilla treenaavat eivät halua saada lisää lihasta, tai tarkemmin sanottuna kasvattaa massaa. Olen suurin piirtein samoissa mitoissa kuin Iker (no ok, näin jo wanhempana & kutistumaan päin olevana herrasmiehenä hiukan lyhyempi ja hiukan painavampi...mutta kuiteski...) ja ainakin itse olen ruumiinrakenteeltani sen verran atleettinen ns. luonnostaan, etten salilla treenatessa ole koskaan hakenut lihasmassaa, pikemminkin päinvastoin.
Samoilla linjoilla, eli en lähde palstan punttiveikkojen kanssa kilpasille eikä ole mitään varsinaisia tulos- tai massatavoitteita kohtalaisen aktiivisesta punttitreenaamisesta huolimatta. Tavoite on pitää keho kokonaisvaltaisesti kondiksessa, ja eiköhän se tavoite noilla määrillä täyty vaikka tosiaan lihasmassaa ei takuulla pääse samaan malliin kertymään kun voisi kertyä jos yhtäkkiä nyt jättäisi kokeilun vuoksi kaiken turhan juoksentelun pois ja keskittyisi vielä hieman enemmän syömään snadisti yli kulutuksen.

Painoa on muutenkin ihan riittävästi aktiivista juoksuharrastusta ajatellen, eikä sitä mielellään yhtään enempää halua kerätä oikeastaan missään muodossa. Ehkä sitä tämän takia tulee liikaakin passailtua syömisen suhteen niin, että sekin vähä mitä voisi salilta joskus tarttua mukaan sulaa aina lenkkipolulla pois. Ja vaikkei halua enempää painoa kerätä, ainahan sitä voisi hiljalleen pudottaa vaikka 5 kiloa rasvaa ja ottaa esim. 2,5 kiloa lihasta tilalle, eli ehkä se on se suunta johon oma treenaaminen nyt tähtää kondiksen ja voiman kasvattamisen lisäksi.

En siis varsinaisesti syö kuin mammutti enkä ole mikään armoton lihasmötkö kuten tuosta rantakuvastani näittekin, ihan perusraamikas tallustelija joka yrittää katsella mitä syö ja pitää proteiinimäärät korkeina ja rasvatkin kohdillaan niin ettei treenaaminen suorastaan söisi entisiäkin lihasvarastoja pois.
 

Eskelarit

Jäsen
Pahoittelen etten jaksa lukea edes edellistä sivua, syytetään myöhäistä kellonaikaa. Asiaan - olisi kolmen viikon päästä sikseen tärkeä 30min testi ja olisi hyvä menestyä.

Taustoista sen verran, että jääkiekkoa tuli pelattua 10 vuotta, eli ei se urheilu mitenkään vieras käsite ole, mutta nyt sen harrastuksen loputtua on kunto täysin nolla. Maaliskuun jälkeen oon vissiin urheillut neljä kertaa hien pintaan. Ja koska mitään en näistä kuntohommista ymmärrä, aina vaan juossut miten koutsit käskenyt, niin aattelin löytyisikö täältä joku joka haluaisi vähän auttaa..

Ei siis tarvitse mitään ihmeitä saada aikaan, mutta tähän kolmeksi viikoksi jonkin näköinen juoksu''ohjelma'' tai joku vastaava, millä saisi kunnon edes vähän kohoamaan.

Eikä välttämättä ole pakko ketjuunkaan kirjoittaa, voi ottaa YV:lläkin yhteyttä, toivottavasti edes joku vaivautuu auttamaan, palkkion ollessa tosin ainoastaan lämpimät kiitokset.

Please help me!
 

Chambza

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Flyers
Asiaan - olisi kolmen viikon päästä sikseen tärkeä 30min testi ja olisi hyvä menestyä. ...
Maaliskuun jälkeen oon vissiin urheillut neljä kertaa hien pintaan. ...
Ei siis tarvitse mitään ihmeitä saada aikaan, mutta tähän kolmeksi viikoksi jonkin näköinen juoksu''ohjelma'' tai joku vastaava, millä saisi kunnon edes vähän kohoamaan.
Kolmessa viikossa ei kyllä ihmeitä tehdäkään. Olisi edes tuplasti aikaa, niin voisit 4-5 viikkoa juosta enemmän, viimeisen viikon lähinnä levätä. Nyt on aikaa oikeastaan vain 2 viikkoa, kun "ennen kisaa" olisi syytä jättää aikaa levätä ja palautua. Oma neuvoni parin viikon treenille olisikin oikeastaan tehdä sitä nimenomaista suoritusta jota kolmen viikon päästä kaivataan, hienostelu monipuolisilla juoksuohjelmilla on aivan turhaa. Jos suoritus on siis vain 30 minuuttia, niin ehkäpä 30-45 minuutin lenkit 5-6 kertaa viikossa. Tiedätpähän edes mitä on edessä, ja kroppa ehtii hieman tottua ja juoksutekniikka hieman parantua. Tärkeintä on kuitenkin levätä 3-4 päivää ennen varsinaista suoritusta, se varmaan eniten vaikuttaa suoritukseen tällaisella aikajaksolla.

Mutta kun et selkeästi ole urheilija, niin missä piireissä tulee vastaan 30 minuutin juoksutesti? Tulee mieleen joku poliisikoulun aloitus tms.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
... olisi kolmen viikon päästä sikseen tärkeä 30min testi ja olisi hyvä menestyä...

... kolmeksi viikoksi jonkin näköinen juoksu''ohjelma'' tai joku vastaava, millä saisi kunnon edes vähän kohoamaan....

Autetaan nyt kaveria, vaikka hiukan epäilyttää, että viesti on pilke silmäkulmassa kirjoitettu..

Kun aikaa on vain 3 viikkoa, niin tässä ollaan auttamatta myöhässä, varsinkin jos pohjakunto on lähellä olematonta. Jos olisit postannut tämän viestin 3 kuukautta sitten, niin sitten olisi ollut jonkinlaiset saumat laatia oikea juoksuohjelma...

Eli, mitään varsinaista juoksuohjelmaa sun on turha yrittää noudattaa, yritä nyt vaan saada juoksukilometrejä alle ennen testiä. Kokeile vaikka alkuun, että paljonko pystyt tällä hetkellä juoksemaan yhtäjaksoisesti; kilometrin, 5 kilometriä vaiko kymmenen ja millä vauhdilla? Postaa tänne tuloksesi niin helpompi hahmottaa, mikä juoksukuntosi oikeasti on. Jos, ja ilmeisesti kun, olet vielä nuori jannu ja takana on kuitenkin urheilutaustaa, niin ei se pohjakunto ihan hetkessä kuitenkaan katoa vaikka siltä itsestä tuntuisikin.

Juokse esimerkiksi joka toinen päivä vaikkapa 45 minuutin lenkki. Jos kunto ei kestä juosta koko matkaa, niin kävele välillä. Joka toinen päivä siksi, että annat kropalle ja erityisesti jaloillesi aikaa levätä, ettei tule rasitusvammoja. Jos alkaa penikkataudin oireita tai muita kipuja siitä huolimatta tulla, niin pidä suosiolla taukoa niin kauan, että kivut häviävät. Jos puhdas juoksutreeni tuntuu liian rajulta jaloillesi, niin aerobista kuntoa voi tietysti kohottaa muutenkin, jaloille lempeämmillä lajeilla kuten pyöräilemällä tai uimalla.

Jos testi on oikeasti tärkeä (esimerkiksi siitä saa pisteitä johonkin opiskelupaikkaan tms) ja olet näkemään paremman testituloksen eteen enemmänkin vaivaa, niin yksi konsti parantaa juoksua on pudottaa painoa (varsinkin jos jokunen kilo ylimääräistä on kertynyt vatsan seudulle...) seuraavan kolmen viikon aikana. 3-5 kilonkin painonpudotuksella on todella positiivinen vaikutus juoksun kannalta. Voit kokeilla tätä itse heittämällä 5 kilon painoisen repun selkääsi ja lähtemällä lenkille. Ei ole meno yhtä lennokasta...

Niin ja sitten ennen testiä, pidä taukoa juoksemisesta, eli lepää pari päivää, syö hyvin ja nuku kunnon yöunet, älä ainakaan juopottele. Kun kroppa ja mieli on virkeä ja jalat saaneet lepoa, niin juoksukin rullaa paljon kevyemmin.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Arsenal
Pahoittelen etten jaksa lukea edes edellistä sivua, syytetään myöhäistä kellonaikaa. Asiaan - olisi kolmen viikon päästä sikseen tärkeä 30min testi ja olisi hyvä menestyä.

Yritetäänpä auttaa. Itse olen kerran ollut vastaavassa tilanteessa ja voin onnistuneen kokemuksen siivittämänä suositella omaa reseptiäni. Nuo edellä esitetyt 45 minuutin lenkit kuulostavat aika pitkiltä, jos et ole aiemmin juuri juossut. Voi siis vetää jalat ja kuupan jumiin.

Minä nostin omaa kuntoani ja cooper-tulostani kahden viikon treenillä useita satoja metrejä. Olin silloin 16-17-vuotias, joten en muista tarkkaa lähtötulosta, mutta lopputulema oli 3350 kahden viikon treenin jälkeen. Kuten sinäkin, en lähtenyt liikkeelle nollasta vaan takana oli kyllä palloilulajien harrastusta ja hiihtoa reilusti. Juoksulenkkeilyn aloitin tuolloin lähes nollasta.
Resepti oli yksinkertainen: joka aamu, vartti herätyksen jälkeen (eli siis ehtii käydä kusella ja pukea päälle) 15 - 20 min lenkki. Vauhti sellainen, että pyrkimys kevyeen juoksuun, ylämäessä voi kävellä, ei saa tuntua vauhtina pahalta. Tätä siis kaksi viikkoa ja se on siinä. Muuten elät kuten normaalisti, päivällä ja illalla voi olla ns. normiurheiluasi. Voin luvata, että huomaat kunnon parantumisen jaksamisena, pirteytenä ja juoksukin kulkee ihan eri tavalla. Tuon teho perustuu juuri tuohon aamulenkkeilyyn: kroppa herää, aineenvaihdunta käynnistyy tehokkaammin ja päivän aikana tehty muu liikunta/normaalielämä kehittää myös kuntoa paremmin kuin normaalisti. Tämän teho on vielä potenssiin suurempi, jos tuo testijuoksusi on päivällä eikä illalla. Jos treenaat normaalisti vain illalla, tuo puoli tuntia täyttä vauhtia keskellä päivää ei todennäköisesti kropallesi oikein sovi. Tämä harjoitusmuoto vaatii eniten pääkopalta, lämpimästä sängystä suoraan lenkkipolulle, mutta tuloksetkin tulevat nopeiten.

Kolmas viikko sitten harkiten. Esittämäni treeni ei vie paikkoja jumiin, joten kolmannen viikon aluksi tekisin testin kaltaisen 30 minuutin pyristyksen samaan kellonaikaan kun se testi sitten oikeastikin on. Sen päälle pari päivää lepoa. Viimeiset päivät ennen testiä kuulostelisin kroppaa; mikäli tuo aamulenkkeily on tehonnut, tekisin nuo pari viimeistä päivää aamulenkin, mutta lyhempänä ja lenkin loppupuolelle kenties pari parin sadan metrin kiihdytystä. Kisa-aamuna aamulenkin sijasta lyhyt aamukävely.
 

Eskelarit

Jäsen
Kiitos jo auttaneille ja tarkennetaan nyt paria seikkaa vielä. Sen jo tiesinkin, ettei tässä ajassa mitään ihmeitä tehdä. Patalaiska kaveri kun olen, niin jäi tämäkin postaamatta vaikka kuinka kauan oli jo mielessä.. Ikääkin on tosiaan vasta 18 vuotta ja painoa ei todellakaan ole liikaa, voisi melkein sanoa, että liian vähän, joten sitä ei tarvitse pudottaa :)

Tämä viesti on kirjoitettu ihan tosissaan, ikävä kyllä.


Mutta kun et selkeästi ole urheilija, niin missä piireissä tulee vastaan 30 minuutin juoksutesti? Tulee mieleen joku poliisikoulun aloitus tms.

Tarkoitus olisi toi 30min testi juoksennella tuomareiden kesäleirillä. Joten sikseen ei ole mitenkään pakko nyt juosta kärkitulosta kaikista, mutta onhan se kivempi päästä maaliin ja olla nolaamatta itseään puolessa välissä pyörtyen. Ehkä sitten joskus myöhemmin poliisikoulun aloituksessa :)

Tässä kun näitä teidän ehdoituksia katsoin, toki kaikki varmaan ovat hyviä, mutta Urhon ehdotus on vähän tälläiselle patalaiskalle ja aamu-uniselle ihmiselle paha. Ulkonakin on pirun kuuma kun herää näin yhdeltätoista, niin ei oikein inspaa lähteä maratonia juoksentelemaan helteeseen. (Vaikkakin olisi syytä..)

Taidan siis yrittää Proffan ja Chambzan ehdoituksia vähän sekoitella, toisessa kun ehdotetaan 5-6 krt. viikossa lenkkiä ja toisessa joka toinen päivä, niin jos koittaisi nyt tällä viikolla vaikka vielä tänään mennä paikallisen erotuomarikerhon jäähöntsään ja huomenna lenkille (perjantai ei mahdollinen Pitsiturnauksen takia!) ja sitten vielä mahdollisesti lauantaina juoksentelemaan.

Sitten ensi viikolla koittaisi saada 4 lenkkiä aikaiseksi, ns. toisella viikolla 5 lenkkiä ja sitten katsoa ns. viimeinen viikko vähän tilanteen mukaan, toki saattaa joku lenkkikin jäädä välistä, sillä pian jo alkaa tuomaroinnitkin, niitä aika ahkeraan löytyy, niin siinäkin saa jo vähän kuntoa kohotettua, ei tietenkään ihan mitenkään mahdottomasti..

Koitan tosiaan huomenna viimeistään selvitä lenkille ja koitan myös muistaa vähän tänne raportoida tilanteesta, lahopäänä sen todennäköisesti unohdan kyllä.

Vielä yhteiset kiitokset kaikille ja saa Urhokin vielä mahdollisesti palata neuvomaan, vaikkakin sun ''ohjelman'' tyrmäsinkin :) Let's run!
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Kieltämättä kyllä hyvässä kunnossa. Tykkään noista uikkareista, mulla oli samanlaiset mutta punaiset tuossa taannoin.
---

Näin sitä mennään. Maanantaina alkoi akilles vihoitella, joten jätin juoksut väliin. Eilen kävelin kipeällä jalalla koko päivän Linnanmäellä. Ajattelin kuitenkin käydä tänään juoksemassa, vaikka tuohon vähän juilii vieläkin.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
No nyt se ensimmäinen klo kuuden herätys on sitten koettu. Sain itseni vielä sinne lenkillekin. Reilu viikko tuli lomalla tehdyn aloituksen jälkeen taukoa, kun kärsä muuttui limatehtaaksi. Onko jotain sellaista doping-ainetta, jolla saisi sen ensimmäiset 10 minuuttia muutettua nautinnoksi ja viimeiset 10 lähemmäksi elämää kuin kuolemaa? Noh, ehkä kärjistin hiukan, mutta tuossa välissä homma tuntui jopa kivalta. Eikä eronnut mitenkään siihen random-aikaan suoritetusta lenkistä, joten aamulenkeillä jatketaan. Eli alku on aina mulle todella vaikeaa, kun kroppa ei ole vain herännyt. Tuohon loppuun auttaa varmasti se, kun kunto alkaa vääjäämättä nousta. En ole uskaltanut vielä lisäillä kamalasti vauhtia, kun sykkeestä ei tällä haavaa ole hirveästi infoa. Turha sitä on varmaan hapoilla kuitenkaan painaa? Kunhan pystyy juoksemaan koko matkan.
 

Fordél

Jäsen
Onko jotain sellaista doping-ainetta, jolla saisi sen ensimmäiset 10 minuuttia muutettua nautinnoksi ja viimeiset 10 lähemmäksi elämää kuin kuolemaa? Noh, ehkä kärjistin hiukan, mutta tuossa välissä homma tuntui jopa kivalta. Eikä eronnut mitenkään siihen random-aikaan suoritetusta lenkistä, joten aamulenkeillä jatketaan. Eli alku on aina mulle todella vaikeaa, kun kroppa ei ole vain herännyt. Tuohon loppuun auttaa varmasti se, kun kunto alkaa vääjäämättä nousta. En ole uskaltanut vielä lisäillä kamalasti vauhtia, kun sykkeestä ei tällä haavaa ole hirveästi infoa. Turha sitä on varmaan hapoilla kuitenkaan painaa? Kunhan pystyy juoksemaan koko matkan.

Alku on aina vaikeeta ja tämä korostuu aamuisin. Kuten toteat niin elimistö ei ole vielä herännyt. Jostain muistan lukeneeni, että siinä saattaa mennä öbaut 20 minsaa, että elimistössä lähtee kaikki prosessit käyntiin. Alku kannattaa siis ottaa ihan rauhassa. Loppu taas paranee kun kunto kasvaa säännöllisen treenauksen ansiosta. Turha uran alkuvaiheilla on vedellä hapoille vaan panostaa siihen, että pystyy juoksemaan koko matkan ja pystyy viemään läpi myös koko viikko-ohjelman. Jos vetelee itseään kokoajan hapoille niin kärsii palautuminen ja samalla ne tulevat lenkit.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Alku on aina vaikeeta ja tämä korostuu aamuisin. Kuten toteat niin elimistö ei ole vielä herännyt. Jostain muistan lukeneeni, että siinä saattaa mennä öbaut 20 minsaa, että elimistössä lähtee kaikki prosessit käyntiin. Alku kannattaa siis ottaa ihan rauhassa.
No mulla se on ihan sama, mihin aikaan päivästä lähden lenkille. Aina se alku tuntuu yhtä vaikealta. Nyt sitäpaitsi vedän nytkin yleensä 5-10 minuuttia ensin reippaasti kävellen, kun asfaltilla juoksu tuntuu vielä pari kertaa vastenmielisemmältä. Kai se pitää vaan ottaa "luonteen kasvatuksena".

Tuon hapottamisen otan kyllä niin vakavasti, että pakko se sykemittari on päivittää. Kuulun todellakin siihen ihmisryhmään, jolla kevytkin hölkkä nostaa sykkeen samantien vähintään 140:iin. Matalasykkeinen hölkkä on siis minulle oxymoroni.
 

Fordél

Jäsen
No mulla se on ihan sama, mihin aikaan päivästä lähden lenkille. Aina se alku tuntuu yhtä vaikealta. Nyt sitäpaitsi vedän nytkin yleensä 5-10 minuuttia ensin reippaasti kävellen, kun asfaltilla juoksu tuntuu vielä pari kertaa vastenmielisemmältä. Kai se pitää vaan ottaa "luonteen kasvatuksena".

Jep, se 20 minsaa menee, oli kyse aamusta tai päivästä tai illasta. Korostuu toki aamuisin kun kroppa on vielä kylmempi. Mutta toi sun 5-10 minsan kävely alkuun on todella hyvä tapa ja siitä kannattaa pitää kiinni. Ite tulee välillä alotettua suoriltaan itselle suht kovalla vauhdilla, jolloin alku on vaikeaa ja raskasta.

Tuon hapottamisen otan kyllä niin vakavasti, että pakko se sykemittari on päivittää. Kuulun todellakin siihen ihmisryhmään, jolla kevytkin hölkkä nostaa sykkeen samantien vähintään 140:iin. Matalasykkeinen hölkkä on siis minulle oxymoroni.

Ihmiset on sykkeidenkin osalta yksilöitä. Itse kuulun juuri ihan toiseen ryhmään, jolla sykkeet ei tuppaa nousta. No tänään sain vauhtileikittelylenkillä sykkeen jopa 170, mutta tuollaiset lukemat ovat hyvin harvinaisia. Maksimini tuskin on tosta kovinkaan paljon korkeammalla, kenties jossain 185 tai jotain. Kevyellä hölkällä mulla sykkeet on jossain 115-120 tuntumilla. Kannattaa siis selvittää oma maksimi ja vetää jatkossa lenkit oikeilla tehoilla, mikä tarkoittanee tyypillisesti vauhdin hidastamista.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Mutta toi sun 5-10 minsan kävely alkuun on todella hyvä tapa ja siitä kannattaa pitää kiinni. Ite tulee välillä alotettua suoriltaan itselle suht kovalla vauhdilla, jolloin alku on vaikeaa ja raskasta.
Jees, helppo noudattaa, kun lähin metsäpolku on yli puolen kilsan päässä. Ja normireitinkin alussa on heti kiva ylämäki ;)

Voisihan sitä tehdä jotain muutakin lämmittelyä siinä kävellessä, heilutella raajoja satunnaisiin suuntiin tms., mutta en halua vaikuttaa kylähullulta.
 

mice

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Flames, Juventus, Parma
Taisi tulla juostua tuossa päivällä elämäni toiseksi pisin yhtämittainen juoksulenkki. Tasan 3 tuntia ja myös aika tasan 30km. Eli kevyttä tasaista rullausta. Reilun parin viikon päässä siintävä maraton saa tulla, kyllä tässä nyt ollaan valmiita ottamaan kova haaste toista kertaa vastaan.
 

Fordél

Jäsen
Taisi tulla juostua tuossa päivällä elämäni toiseksi pisin yhtämittainen juoksulenkki. Tasan 3 tuntia ja myös aika tasan 30km. Eli kevyttä tasaista rullausta. Reilun parin viikon päässä siintävä maraton saa tulla, kyllä tässä nyt ollaan valmiita ottamaan kova haaste toista kertaa vastaan.

Hyvältä kuulostaa ja nyt kannattaa varmaan alkaa jo vähän himmaamaan että on tuoreet jalat maratooniin:) Minkälaiset tavoitteet on maralle?
 

Fordél

Jäsen
Tänään tuli vedettyä intervallitreeni pitkästä aikaa radalla ja oli todella miellyttävää juosta. Täytyy jatkossakin hyödyntää juuri intervalleissa juoksurataa, koska rata toimii siinä harjoitusmuodossa loistavasti. Lisäksi jalat saavat yhden lenkin lisää muulla alustalla kuin asfaltilla, mikä vähentää vammoja ja rasitusta. Suosittelen!
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tänään tuli vedettyä intervallitreeni pitkästä aikaa radalla ja oli todella miellyttävää juosta. Täytyy jatkossakin hyödyntää juuri intervalleissa juoksurataa, koska rata toimii siinä harjoitusmuodossa loistavasti. Lisäksi jalat saavat yhden lenkin lisää muulla alustalla kuin asfaltilla, mikä vähentää vammoja ja rasitusta. Suosittelen!
Radalla on tosiaan kaikesta yksitoikkoisuudestaan huolimatta ihan nasta välillä juosta. Harvoin tulee ratajuoksua harrastettua, mutta äsken juuri lenkillä mietin että esim. lauantaina voisi ratakierrosta mennä junnaamaan muutaman viikon tauon jälkeen.

Mulla on vielä hyvin kunnon juoksurata ihan tuossa punttisalin vieressä ja molemmat muutama sata metriä tästä kotoa. Se on aikalailla näppärä laittaa lenkkikamat päälle, kiskoa ensin haluamansa määrät rataa ympäri ja siirtyä se 150-200 metriä siitä suoraan salille jatkamaan treeniä.

Äsken alkajaisiksi 9 kilometriä peruslenkkiä keskivauhdilla 5.22 min/km, siihen punttitreeni päälle. Kivaa oli, tosin yllätti että eilen kyykityt reidet olikin melkoisen jäykät alkumatkasta. Siinähän ne virkosivat hiljalleen.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Äsken alkajaisiksi 9 kilometriä peruslenkkiä keskivauhdilla 5.22 min/km, siihen punttitreeni päälle. Kivaa oli, tosin yllätti että eilen kyykityt reidet olikin melkoisen jäykät alkumatkasta. Siinähän ne virkosivat hiljalleen.

Sellaista olisin Ikeriltä kysellyt, että kun käsittääkseni olet kuitenkin perheellinen ja työssäkäyvä mies, niin miten onnistut yhdistämään tuollaiset treenimäärät näihin kahteen muuhun asiaan?

Itselläni ainakin tuppaa lenkit keskittymään klo 21 jälkeiseen aikaan, mikä on joskus vähän raskasta. Joskus tosin juoksen aamullakin töihin ja joskus takaisin, mutta pääosin silloin kun muu perhe nukkuu.
 

mice

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Flames, Juventus, Parma
Hyvältä kuulostaa ja nyt kannattaa varmaan alkaa jo vähän himmaamaan että on tuoreet jalat maratooniin:) Minkälaiset tavoitteet on maralle?
Aiempi mara meni aikaan 3.58 ja rapiat, joten tavoitteena ainakin tuon ajan parantaminen. Mietin, että lähtisi juoksemaan 5.30 kilometrivauhtia ja jos lopussa on virtaa, niin kiristää sitten.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös